SEPHORA COLLECTION Highlighting Compact Powder

A highlighting powder adalah untuk kegunaan pada kulit muka (hakikatnya ako pakai je pada leher dan sekitar bahagian dada).

What it does: Sephora Brand Highlighting Compact Powder  akan menjadikan kulit korang terserlah  disusuli dengan effect yang akan korang rasai bila apply pada kulit wajah.. Brush over the high points of the face, macam cheekbones, brow bones, and lightly over the bridge of the nose for light-catching illumination.( ini akan menjadikan tulang hidung nampak mancung dan tinggi...echceh dan cam org bongkak plak idung tggi) pahtu tulang pipi akan nampak tinggi terletak cantik je bila ko senyum.(itulah kuasa Highlighting Compact Powder by SEPHORA.)

Apa yang membuatkan ako tempting nak beli brand ni bukan ape, sebab sebelum ni ako guna shimmer powder dari Estee Lauder. Tapi paham2 jela kalau ko jenis yang makeup hari2 dahtu bape lame sangat tahan kan..sah2 lah memang cepat habis. So untuk menjimatkan badget ako ni, apa lagi ako try lah Highlighting Compact Powder SEPHORA ni. Harga sangat mampu milik, stakat ni ako berpuas hati dengan result nya. nampak muka sangat shimmer dan flawless gitu. Harga pun tak mahal sangat RM55. 


This is a wonderful, shimmery powder that is very flattering.







Ok nampak x antara arrow yang ako xdakan ti, di situlah selalunya ako akan apply




maafla yer jadi model xtauliah jap..ini effect dari wajah ako lah..kalau wajah model sebenar plak...


cantikkan ???....



Maaflah ako xmampu nak upload gambar minggu2 sebelum atas sebab ..lansung xda perubahan pada bumper ako tuh..so ini adalah yang ako snap once babybump mula muncul..happy sgt..baru lah nampak bentuk preggy mommy kan?

(1) 18 week 4 day




(2) 20 week ngamngam je..



(3) 24 week 



ok stakat ni alhamdulillah sebab sepanjang awal 2nd trimester doktor menasihatkan ako supaya mkn makanan berkhasiat, antara sebabnya semasa kandungan aku 20 minggu berat badan ako serta baby  xcukup bb ako pun hanya seberat kurang dari >500g sahaja. berat ako jugak xmencapai berat idea bagi preggy mommy seusia kandungan ako..ape lagi en suami tau , jenuh dipakse ako makan makanan xkira lah malam tengah malam atau ako dah terlalu kenyang skali pun die pakse gak ako makan..hakikatnya tekak ako ni banyak songeh asal makan je muntah, asal makan je muntah..penat wei kalau makan2 asek muntah..xlarat xtahan pedihnyer tekak, tapi elhamdulillah elok plak kandungan ako..doktor cakap bayi ako sihat cuma sedikit kurus dan kelihatannya ukuran panjang bayi menyatakan anak ako tinggi..ecehceh...anak mommy mesti tinggi nih...so cute...

Dan kesudahannya latest check up bersama Dr.Getha mengesahkan di usia kandungan ako 24 minggu berat ako naik mencanak kooo....amik ko xcukup berat sangat..sebulan ako mkn benda2 heavy contohnya makan cheese, roti, nasi (ini xkira pagi tghari dan malam ooppsss..tengah malam pun melantak nasi..) dan minum air yg sangat2 banyak akhirnya berat ako dari 20 minggu = 54kg terus naik ke 24 minggu = 62kg . Ko nampak x...tembun lah ako kan..54kg -> 62kg beza 8kg.Miahahahahahah..gelak syaiton...

So inilah pose ako paling seksi sepanjang tahun baru bersama baju maternity yang pertama di beli oleh en suami heheheh...


Ok ni officemate ako, Diana nama die, die bakal due bulan dua nanti, skng kandungan die dah 8bulan..cantik kan die? yer anak sulung die pun sangat2 comel n cute.



p/s : Ako berharap yang badan ako takdalah sampai naik mendadak sangat, bukan ape nanti nak diet susah..hahah papepun dalam masa yang sama ako harap kandungan ako sentiasa dalam keadaan sihat dan selamat. Amin..




Memandangkan setiap bakal ibu akan mengalami masalah rekahan juga kegatalan pada kulit akibat dari perubahan bentuk badan dan pertambahan saiz perut., Dan ini juga terjadi kepada ako..huhu sangat xselesa sebab kering dan sangat2 gatal . Ia sangat  baik untuk lutut dan siku juga, menjadikan kulit siku dan lutut sangat lembut dengan amalan pemakaian yang sekata. It's quite hard (had to use my fingernails to scrape it out at times), tetapi bau wangi ala2 coklat panas dan lavender..yumyum..pemakaian yang mudah hanya gosok pada tapak tangan sehingga ia sekata dan cair pada tapak tangan dan sapu sahaja pada perut. Yang bagus lagi, ia tidak merekah dan tidak kering pada kulit, berbanding cream biasa atau losyen yang biasa kita guna lame kelamaan akan kering dan merekah pada kulit..dah satu keje plak da selapuk kepingan losyen yg kering pada kulit. itu sangat2 lah xbagus kan. Tapi stakat pemakaian selama sebulan ni, tak dapat ako bagi jaminan yang produk ni betol2 boleh hilangkan stretchmarks atau tidak sebab baru sebulan kan..yang pasti kegatalan pada kulit disebabkan kulit perut yang tegang n makin membesar dapat dikurangkan..but it was nice anyway.

Untuk itu berani ako rekemen produk nih, kandungan vitamin E, siap ada colagen untuk kulit dan texture yang sgt2 elastic ..alah (lebih kurang cam vaselin) tapi coco tummy butter ni lagi pejal..dan bau die..sangat2 nyaman..sesuai dan selamat untuk baby ok. tak perlu lah nak was was bila nak apply pada perut kan, yela setengah setengah produk kena juga consider tentang keselamatan setiap jenis produk untuk menjaga kandungan. tapi tidak dengan produk. Ia selamat.  







Syukur alhamdulillah diam xdiam dah setahun kami berdua sebagai suami isteri. Sangat tak sangka cepat sungguh masa berlalu. Terasa macam baru saja selesai menduduki SPM (ok berangan lah sangat) dah tua pun ako nih..


Nak di jadikan cerita, anniversary kali ini adalah lain dari yang lain, memandangkan di zaman bujang kami berdua ..sepanjang sambutan ulangtahun en suami mesti akan bawa ako pergi makan kat restoran yang siap ada pelayan..( tu dia...en suami cuba act spt lelaki gentleman..heheheh) tapi tak kisah lah bagi ako..orang dah bawak kan so kita follow sudah. Berbeza dengan sambutan kali ini. Kerana kegembiraan n kesyukuran ini disambut serta di kongsi seluruh keluarga. Yer betul dan ako sangat gembira dengan cara ini.. Meskipun tak ada lagi candle lite dinner. Kira cara ini adalah yang lebih berkat bukan?

BBQ di kampung sempena anniversary kami.






Majlis disambut dengan bacaan doa dari abah..( syukur kerana ramai yang mengaminkan doa untuk kami)



;
;
;
;
;
;
;
;
;

;
;;

;
;
;
;
;

;
;
;
;
;

;
;
;
;
;


Buat suamiku yang tersayang

syukur kehadrat ilahi segala puji bagiNya, ayg bersyukur memiliki seorang suami yang penuh tanggujawab serta memahami, walau sering kali u kuat membebel tapi u adalah suami terbaik yang i dapat. Tak sabar untuk ke cabaran hidup seterusnya, yela ape pulak dugaan dan cubaan, dan disebabkan itulah pengalaman yang telah mendewasakan hubungan kita. Doa ayg semoga hubungan kita dirahmati dan bahagia hingga hunjung waktu..Amin..Sayang cinta u sangat2..muahXXXXXX...




dulu dulu

 dan ikatan terjalin

dan akhirnya


semoga kita kekal hingga akhir..amin...