Satu hari ako sedari yang bulan ako dah x masuk timing dah,,,sebab sampai hari Ke sembilan kelewatan ako, terasa curiga sebab, kenapa period ako xdatang2, ako beranikan diri untuk beli pregnantcy test tanpa pengetahuan sesiapa walau suami ku, bukan bermaksud ako xnak dengan rezeki yang bakal ada nt, cuma takut kalau xjadi malu plak, jadinya ako test masa hari ke9 lewatnya period ako, ternyata keputusan adalah "Negetif". Takpelah xda apa, erm bersabar mungkin period ako kali nih timing akan giler sikit disebabkan perubahan hormon bila sudah berumahtangga kan,, Ako jalani kehidupan seharian ku dengan jaya nya. Biasa2 saja takda sebarang perubahan, memandangkan CEO ako dah balik dari Liverpool. So sibuk sikit lah..dan semestikannya akan rindukan suara die yang akan panggil ako ngn dua nama berlainan.."Tini!!!" atau "Comel!!!" hahah tapi ako xkisah sebab dua2 adalah nama ako...weii jgn salah sangka rindu kat boss sbb rindu kat keje2 aturan temujanji veliau yer..sebab veliau bagi ako kepercayaan untuk uruskan external peoples pada ako. Alhamdullah berkat dari dorongan dan tunjuk ajar kak Adriana dan CC's team tak lupa SP's team Dhaniah..ako skng mampu buat keje ..baik lah sikit dari mula2 masuk kuikui ( ok berbalik kpd citer asal ako , dah melaluk ape ni sengal...)

 Sepanjang minggu kelewatan tu ako rasa badan sangat lemah, malas, terasa cepat letih dan ako mula semput, berjalan 5 langkah pun dah terasa cam jalan sebatu, xcukup dgn tu ako mula mudah rasa gelap mata, pening x tentu pasal, tuhan je yang tau time tu camne ako rasa, tapi paham2 jela ako ni memang yg degil tahap giler kentang, penah skali ako hampir nak pengsan..yg xleh blah terasa nak pitam..sempat ako pikir kang jatuh nanti org akan tgk.. Malu babe..dahtu nak lak kena papah ako yg dah ber KG 50 ( berat xrela) dan plak nanti org tau ako sakit..ako ni malu sikit org tau ako sakit nanti org ckp ako badan lembik lak..sebab sememangnya ako ni susah nak sakit n demam. Ok kuatkan kudrat buat keje macam biasa walau xda daya yang kuat..arghh buat xtau je ngn sakit tu kalau di layan menjadi. Penah jugak masa drive keta kat highway Max tu tiba2 mata ako nak lelap..mak aih ngntuk tiba2 tuhan je yang tau..yang paling ketara ako mudah feeling..touching manjang, ilang rasa rock n roll ako..masa nih xda lak pangai boyish ako tu ilang serta merta, lepas tu nak melawa menjadijadi, sampai sanggup hari2 order baju online ( hakikatnya duit belanja bulan ni dah susut) xpe kang boleh pow bubu miahahahh..

Keadaan semakin hari makin teruk, ako mudah nak menangis kalau ako xdapat mkn ape yg ako nak, ako xdapat buat ape yang ako nak buat yang paling ketara ako mula xleh bau perfume husband ako pakai, padahal dulu ako paling suka bau veliau. Dahtu ako dah pandai meminta, maknanya ako mula la nak makan benda yang ako rasa ako takut nak mkn takut gemok..arghhh..kenapa ngan ako nih?!! Heran gak ni dah masuk hari ke 14 period ako tetap xdatang, dan paling ketara en suami buat biasa dan die tiba2 bertukar jadi sgt2 gentleman n over caring+ romantika. Eh! Ape kah..dahtu die boleh borong kat pasaraya air yogurt untuk ako sekali 10 botol..cashier tu siap gurau senda ngn die nak buat niaga ke bang...erm cam ako time dan waktu situasi ako skng ako sgt xheran ngn en suami..yang ako tau bila ako nak ako mintak n en suami akan belikan, kalau xda mula lah ako menangis..ape hal ngn ako nih..mengong gak pikir..ada yang kata ako pregnant tapi ako dah checked memang ako xda pregnant..so ako biarkan lagi. Masuk hari ke 15 ako ako g beli lagi pregnantcy test tu kat watson kali nih beli sampai 2, dan siap bagitau en suami..tapi en suami cakap jgn check awal2 sbb takut xnmpak die kata suh tunggu sebulan..masalahnya ako rasa cam dah sebulan kot xdatang bulan, so xpe ako kan degil..dan di sebabkan kedegilan Ko ..balik je umah..punya gelabah excited nak test..ako sebelum tu dgr apa yg doktor farmasi dah consult ako.so balik umah tunggu 2 jam baru lah test balik..dan keputusannya "POSITIF" ada 2 line pada tester ako..masa tu jantung ako laju giler..nafas cam sangkut2.. Nak caya pun x..en suami elok je lepak depan rangcangan sukan veliau..ako ngan hati xtau ape feel ni trus g kat die..cakap
 Bibin : bu... Ayg nak ckp dan tunjuk sesuatu( suara terketar ketar kot time ni)
 Bubu. : ape??knp ngn ayg nih??
Bibin. : nah tgk nih ( mata dah mula berkaca)
Bubu. : ape nih camne nak tgk ( adeiii..somi den nih..potong feel dah..)
 Bibin. : ayg pregnant bu...( trus nangis ko) Bubu. : hah!!!! Betul ke alhamdllah,,, i akan jadi papa!!

Eh..abah...eh ayg nak panggil ape..daddy nak? ( time nih kami sama2 nangis xleh blah tuh stedet lah drama melayu..tragis tuh over siket..).. Mula lah die peluk ako cium ako xhenti2 siap cium perut ako smbil pesan kat kandungan ako jgn nakkal2 yer dlm perut daddy n mommy sayang baby..( time tulah pertama kali dalam hidup ako en suami menangis sebab terlalu gembira dan ako lah org yang paling bertuah sebab dpt bersama veliau saat tu.. Trus..ako g kinik mediviron..dan buat check up scan sume lah..dan paling ako rasa happy doktor sahkan ako mengandung dah 6 minggu 5 ari..maknanya dah 1 bulan nak masuk 2 kot...magic kan..tau2 dah pregnant sbb bentuk fizikal ako xda berubah..perot ako xda lah memboncit..camne lak bb leh duduk dlm perut ako nih..mesti die sempit..so mula lah tekad nak boncitkan perut supaya jadi luas dan bb ako leh tido ngn selesa dlm tu..dan yg indahnya dapat tgk image dalam rahim ako sendiri..heheh comey...sebab dah nampak ada karung dalam rahim ..dulu slalu tgk dlm tb je internet xyah citer blabak..skng janin tu ada dalam perut ako..kalau ikut saiz time nih janin dah berupa la ada kepala berekor camtu) doktor pun cakap camtu..happy ok( ok nak nari dulu)


lebih kurang camni lah rupa dalam rahim ako (info bergambar dari Mr.google) masa tuh xsempat nak amik gambar lupa sbb excited kan..


 Dan hari2 kami sangat lah indah..en suami terlalu lah sgt amik berat..sanggup menyediakan susu ibu untuk ako setiap malam dan setiap pagi sebelum g keje sehinggalah satu petang..ako terasa sangat penat dan terasa sangat xselesa..mata nak gelap rasa nak pitam..tapi keje kat opis biasa lah lepas boss sain dokumen ako nak kena bagi balik kat empunya milik, nak kata ako lewat makn agi..pagi2 dah tibai tosei..xpenah2 ako nak mkn pagi..skng pantang kul8 je cari mkn siap balik opis ako makan lagi roti dahtu tghari makan bubur nasi kakak foodcourt buat sedap mkn ngn rakusnya..siap minum susu kambing..tengahari tu ako rasa xselesa tapi ako ikut kakak senior ako keluar ke ampang park..gediks kan sebab ako nak survey barang kononnya.masa nak g sana tu kitaorg jalan kaki je tapi ako rasa cam jauh xlarat giler sgt2 letih..

 Balik opis pun xmakan saman..tetap rasa yg sama..sampai la ako balik petang masa nak buang air..tiba2 ako tengok kat underwear ako ada tompok darah coklat..ako mula xtentu hala..cari en suami trus g scan..dapatkan nasihat doktor dan doktor cakap itu normal..bagi kadungan yang pertama kali nakjadi.so balik ngn rasa tenang..tapi bila balik..ako mula alami rasa sakit kat pangkal rahim..sakit nih sukar nak citer..perut ako rasa cramp sgt2 sampai xselesa doktor ada pesan sentiasa monitor dan pakai pad untuk tgk darah yg keluar warna n bentuk..stakat hari tuh keluar cam darah coklat tompok2.

 Doktor pesan jgn sampai darah merah which mean fresh blood di kuatiri janin memang dah musnah sama skali yang coklat tu xpe kata doktor tu stain blood..lega kejap..tapi keesokkan harinya..darah ketul makin banyak dan ako mengalami sakit yang melampau sekitar rahim perut dan badan terasa kebas.. En suami terus amik cuti dan bawa ako pegi kinik dan kali nih berita x berapa baik ako terima bila doktor kata kan yang kemungkinan badan ako yg terlalu lemah untuk tampung kandungan dan keadaan rahim ako yg lemah sebab masih baru doktor telah menasihati ako supaya berehat sahaja di ats katil.

Kerana kuatir stain blood yg keluar akan tarik skali karung janin ako..dan selepas itu ako telah di tegah untuk tidak bergerak, harus hanya terbaring ats katil dan xleh buat keje.( biar btol ako dah mula takut) cam2 berfikir dlm kpla nih..husband xyah citer cam kucing hilang anak ok..die lagi lah..sampai xtido jaga ako..urut ako..sediakan makan minum ako..dan ako terpakse direhatkan dan harap maklum ako diberi MC oleh doktor. Doktor tak berani jamin apa2 stakat tu dan cuba sedaya upaya untuk selamatkan janin ako..doktor bagi ubat supaya kuatkan rahim dan jugak susu untuk support karung janin supaya xkeluar skali ngn daran kotor tu..selepas 3 hari pendarahan ako tetap ada. Dan satu hari jumaat tengahari ako bangun untuk ke tandar dan ako terasa ada air mengalir dari alat sulit..tengok2 darah banyak..merah..gigil ako terus ako capai hp call en suami yang baru nak mulakan kerja.

Ketar2 ako bagitau keadaan ako,en suami bernada tenang..ako mula istigfar moga2 takda yg xbaik berlaku.. Sehinggalah..keadaan pendarahan berterusan ako hubungi doktor getha yang merawat ako sepanjang tempoh rawatan dan doktor nasihatkan ako untuk dtg segera.. Jiwa hati ako dah rasa hiba pilu sadis blur..dlm otak asek pikir jgn lah ada apa2 tapi en suami masih tenang.. Dan sampai je di klinik doktor tanya keadaan dan rupa darah ako..bila dengar penjelasan ako dan die sendiri tgk keadaan ako tu raut wajah die dah lain sangat..die ajak ako buat scan dan kali ni tamparan hebat..bila doktor scan karung janin ako dah hampir hancur dan sudah berada di dalam pangkal rahim laluan ke darah kotoran keluar..doktor cakap janin ako dan rosak karung ako dah hancur spt mana hati n jiwa ako time tuh..hancur luluh..ako menangis xhenti henti..cuba tahan sebak..ako xmampu nak kata apa2 en suami ngn mata berkaca veliau turut hiba..tapi die lebih kuat dari ako sentiasa menguatkan ako dan tenangkan ako..sahlah  pada Jumaat tengahari bersamaan 30 Mac 2012, ako kehilangan kandungan..( sob sob ..sedih...:(( )


Saat tu ako seakan akan rasa gelap sangat ako baru nak rasa happy walau rasa takut tu mmg ada lah kali pertama kot pregnant tapi rasa tu hilang bila pertama kali tgk ngn mata kpla sendiri kandungan ako wujud dalam rahim ako sendiri dan selepas 5 ari kesedaran wujud roh baru dalam rahim akhirnya ia di ambil balik oleh Maha Kuasa.. Ya Allah ako redha dan pasrah dengan apa yang terjadi mungkin engkau telah mencanakan sesuatu yang lebih baik untuk kami berdua di masa akan datang.



inna lillahi wa inna ilaihi raji'un

ya Allah, sesungguhnya aku redha dengan musibah/kehilangan yang menimpa diri ku ini

ya Allah, berikan aku pahala atas keredhaan ku ini
ya Allah, kurniakan aku sesuatu yg lebih baik sebagai pengganti musibah/kehilangan ku ini

Dan sekarang dan kadang kadang ako masih xdapat lupakan saat ketika rahim ako penah dihadiri satu janin yang sangat membahagiakan ako terutama die selalu mengingatkan ako makan dan minum..(satu jam skali ok die mesti bunyi nak makan nak minum penah kul 3 pagi bangun kejutkan suami cakap ako lapa..boleh??) mata en suami yang blur2 ayam tuh penuh sungguh2 masakkan nasi n sediakan susu panas..kul3 pagi ok..time tu jugak lah ako rasa sangat selamat bersama en suami..begitu juga kandungan ku..tapi bukan rezeki ako kini..mungkin di lain hari insyaAllah..

P/s : tengah pantang nih doktor xbagi gerak tapi ako memang xmakan saman tetap bangun dari katil dan duduk lelama atas kusi..adeiii parah...









Loo Jo Yee . Ada kisah menarik mengenai beliau. Mari kita kongsi cerita beliau.

Beliau tiada nama Islam kerana sekarang seseorang muallaf sudah tak perlukan tukar nama dengan nama Islam, dan hanya perlu ber ‘binti’ kan kepada Abdullah serta tak perlu tukar bangsa, maka namanya kekal Loo Jo Yee binti Abdullah.
Beliau telah masuk Islam ketika masih berusia 17 tahun, disebabkan di Malaysia mempunyai undang-undang untuk memeluk agama Islam bermula 18 tahun sahaja. Jadi, beliau terpaksa menangguhkan dulu permohonan.

Keluarga Jo Yee merupakan pengikut agama kristian yang kuat. Dan beliau bakal menjadi seorang paderi di sebuah gereja. Disebabkan itu, keluarga beliau sangat bantah hingga menganggap masuk Islam adalah sangat menghinakan bagi keluarganya.

Loo Jo Yee mendapat hidayah melalui dua peristiwa yang menarik.
Yang pertama adalah, beliau mempunyai ramai rakan-rakan yang beragama Islam. Oleh itu, mereka telah berdebat tentang agama masing-masing. Ketika itu, beliau bermatlamat untuk membawa rakan-rakan Islam untuk masuk agama Kristian.

Namun untuk berdebat dengan rakan-rakan, beliau telah mengkaji al-quran, membaca kisah Nabi Muhammad s.a.w dan mengkaji kemunculan Islam untuk mencari kelemahan Islam.

Semakin beliau mengkaji, semakin lama beliau mula tertarik dengan ajaran Islam. Beliau sendiri mengaku bahawa di dalam Bible banyak perkara yang telah diolah hingga menyimpang dari perkara sebenar.

Oleh itu, Jo Yee mengkaji Islam dengan lebih mendalam untuk mencari perkara yang sebenar. Dengan itu, beliau telah mendapat ketenangan jiwa ketika membaca al-quran. Itu adalah hidayah pertama Loo Jo Yee.

Peristiwa kedua yang membawa hidayah kedua beliau adalah ketika beliau menghidap mendapat penyakit thyroid di bahagian leher. Doktor mengesahkan 90% besar kemungkinan adalah penyakit tersebut. Beliau merasakan ini adalah penamat bagi kehidupan beliau walaupun masih muda.

Rakan-rakan Islam Jo Yee telah banyak ‘encourage’ beliau untuk cuba berdoa kepada Allah taala. Beliau cuba dengan menadah tangan, menangis dan hanya berserah kepada Allah.

Keesokan harinya, ketika beliau menjalani medical check-up, doktor mengesahkan penyakit itu bukan kanser. Disebabkan itu, beliau yakin dengan kuasa Allah taala dan pada waktu itu juga la beliau mengucap 2 kalimah syahadah. Subhanallah.. Allahuakhbar!

Loo Jo Yee berasa hiba kerana beliau berasa telah dipilih Allah untuk mendapat hidayah ketika berumur 17 tahun sedangkan remaja yang seusia beliau sibuk bersuka-ria hingga tersasar di jalan Allah.

Banyak dugaan yang beliau terima selepas bergelar muallaf, hingga dipulaukan rakan-rakan sendiri dan keluarga tercinta. Beliau sangat bersyukur kerana mendapat keluarga angkat di Ipoh yang mengambil berat terhadap beliau. Jo Yee berharap selepas ini dia berpeluang untuk berdakwah kepada remaja-rakan yang seusia dengan cara tersendiri.


p/s terdetik di hati kecil ini, amat bertuah beliau diberi hidayah dan bersyukur kerana telah menjadi sebahagian keluarga umat Islam di muka bumi ini.
Salam korang kali ini ako nak share tentang sesuatu yang semestinya kaum wanita gadis remaja even kanak2 pun dah pandai ok mengayakannya. Macam mana nak guna dan pakai lens dengan cara yang betul, antara kaedah kaedah nih. ako ada share dari sebahagian kawan2 opis dan juga Mr.Google.


sebelum tu credit kan dulu gambar ako bila ber lenses...


kalau nak beli contact lens,pastikan beli yang elok,yang disarankan oleh doktor..jangan main redah aci tak aci je beli..baik beli kat kedai,lebih selamat sebab kadang-kadang beli online yang atau mana-mana sale yang kita tak tahu kualitinya bahaya jugak..xpe berbelanja lebih sedikit,janji mata ok..nak kena infection??haaa...mencegah lebih baik dari mengubati xD  ( hakikatnya ako sendiri kadang2 beli online..hahah..bukan ape sebab pertama yang online shop punya more variety dan size also the pattern sangat2 menarik minat saya untuk terbeli terpakai dan melawa dengannya) hehehehe... korang camne.


perkara paling penting la ialah kebersihan..pastikan tangan tu bersih,basuh biar cuci-cuci dulu baru boleh main dengan mata..jangan main redah je,tangan bekas main pasir ke,lepas makan sambal belacan ke..mak oii..tu namanya nak merosakkan mata..tapi basuh tu xpayahlah nak guna sabun banyak-banyak sampai satu bekas kan..xelok jugak nanti bahan kimia tu masuk juga xelok untuk mata kita.. ( dan ako selalunya mengamalkan pakai lense selepas siap makeup dan tangan betul2 di cuci rapi dan pastikan pakai sambil tgn di bawah aliran air) betul mata sgt segar dan tahan lame sebab tangan kamu bersih ok.



letakkan lens di hujung jari telunjuk dan pastikan bentuknya betul-betul macam huruf 'u'..bukak mata luas-luas baru senang nak masuk dan terus melekat pada mata..kalau ada xbetul,kelepet kat tepi tu maknanya kedudukan salah dan cuba betulkan dulu sebelum pakai..kalau korang betul-betul ikut cara yang betul,buat apa nak takut pakai kan?? ( mata ako dah cukup besar xyah celik besar2 sbb lens trus je terjah masuk sendiri melekat kat bijik mata)


betul


salah

Jangan amalkan pemakaian lens sambil tido atau pemakaian yang terlalu lame. xbagus!pedih wooo...tak pun nanti bila kering akan jatuh sendiri..tu pun kalau korang tidur bukak mata la..angin kuat-kuat pun boleh jatuhkan lens..ini pernah terjadi kat ako sendiri tau2 mata ako sebelh warna biru sebelah itam..amik ko..hahahahah pastikan lens korang tidak kering ok dan sentiasa lah bawa bersama eye moisture ok beli kat farmasi yang khas untuk lens user yer. ada murah je RM7++. Dan senang tiasa lah bawa lens case, sebab bila korang nak solat nak amik wudhuk mesti mau cuci makeup kan xkan nak hentam cuci muka skali ngan lens dalam biji mata..not good....itu akan buat mata korang irritate dari kesan pemakaian yang salah tadi..(yela masa tu korang dah sental muka pakai sabun masuk mata bertambah pedih dan akan membuatkan lapisan kornea mata akan terkoyak..selapuk die akan terhiris dengan x sengaja ok


mata akan jadi merah sebab ada kesan luka.

sebenarnya air mata tu ada 'digestive enzyme' dan keluar bila ada kuman dalam mata..dan sebab tu la air mata kita keluar sebab nak keluarkan kuman tu sekali..


bila buang lens,terus sahaja rendam dalam multi purpose solution for protein removal and moisturising at least 4 hours...bekas tu pastikan bersih dan tutup ketat-ketat..pastikan jangan guna solution yang sama untuk rendam,bila dah pakai,buang dan rendam dalam solution yang baru  dan simpan di tempat yang dingin (macam yang ako amalkan ako simpan lens ako dalam peti ais, tapi bukan bahagian beku ok..) alamak logik sikit lah haruslah kat bahagian sejuk biasa tuh.lebih selamat dan sejukkkk....

warna pink trio

lens ni ako pakai memang yang berdiamete 16mm ok tapi korang tgk jela ukuran lilit mata ako lagi besar dari lens tu..agak2 brape besar ukur lilit mata ako sebenar yer???erm...

besar kan tapi nih warna navy blue


ok yang nih warna purple..( sangat ngeri dan itulah ako hahahah cam hantu mata pun ade)


ini plak warna gray..ok x. yang ni diameter die xdalah besar cuma 14mm je


Ok lah mata original saya yer tuan2 xda warna warni pun pakai lens ni bila terasa rajin dan xnampak dan terasa over nak melawa devas vas sgt itu hari baru ako apply lens nih.

semoga dengan msg yang ako sampaikan dan telah shared kan bersama korang dapat jadi guidance untuk korang bila nak berjinak jinak dengan lens ok..cara2 tu dah ako ceritakan so baca. kalau ada cara yang lebih selamat teliti dan lebih baik dari ako mohon share yer.

p/s : perasan x ako xda lens ijau sebab ako ANTI HIJAU..bluekkkk xsuka hijau...buruk..






Salam korang..ok dah banyak kali ako buat aktiviti ni..dan banyak kali jugak ako try nak share ngan korang kat page nih.pasal aktiviti ako pakai musk..(erm rase2 perlu ke ako nak kepohchi satu dunia pasal pakai musk hah? xperlu kot..but WTH la kan ako punya suka ako punya page hahahah)


perkara pertama sebelum ako memulakan aktiviti main topeng topeng nih aka MUSK ni kenalah cuci dulu muka korang bersihkan sume sisa makeup dan kotoran yang xperlu pada kulit. dan setelah itu keringkan wajah..erm done! Ok pakai scaft cam ako tunjuk dlm gambar kat atas tuh kalau korang ada yang biasa pun still boleh gak jnji maintain boleh hold rambut yg bakal mengganggu dahi lebau ako tu kan.




hah korang penah jumpa tak musker ini..yeah jualan online slalu ada sila beli di sana yer..nama die Charcoal Musk. die ada dua jenis satu facial dan satu ini untuk musk..ako facial xpakai lah brand ni ako pakai sabun mandi jer hahahah..tapi saje getik nak pakai musk..dah orang cakap kalau rajin pakai musk muka akan kelihatan bersih (erm..ok..yer ker xsilap ako ngan air sembahyang je muka nampak bercahaya) comel2 bila nak insaf nih..coiii...

Dan kemudian ko tepek lah kat seluruh wajah, avoid bahagian mata yer..kang kena mata keras lah bijik mata ko nak melihat (skema ayat ako nih)




Ko biarkan musk tu kering kat muka ko dalam 10 ke 15 minit dan lepas je kering ko peel off je kerak2 yang dah mengeras tu dan akan dapat hasil ok..

Hah tengok lah nampak je muka ako ni macam2 je flawless hakikatnya ko tgk lah white head tu..yeuwww...terutama bahagian hidung dan dagu..mmg lah xbanyak n xdalah jelas kelihatan tapi kalau xrajin buang atau amalkan pakai musk akan buat muka ko makin teruk kot..(pendapat ako lah)



See...see...tengok..sini hah muka nampak sangat segar selepas selesai aktiviti Face  musk ..Eh bole lak lupa lepas ko dah peel off musk kat muka jgn lupa cuci bersih balik muka ngan warm water yer jgn air panas lak kang melecur muka ko gak yang cacat..ako mmg sah2 xjamin kan... dan lepas tuh ko apply lah moisturizer ok..confirmed sangat2 selesa dan segar yer.

p/s : (terima kasih en.google dan HEALTH/BEAUTY ONLINE SHOP.

About the Chacoal Mask
Charcoal powder is one of the traditional raw ingredients that Japanese women use to nourish their skin over the centuries. It is economical yet effective in removing stubborn impurities & dead skin cells. Natural Pack's mask is made from the purest charcoal extracts available with the advanced cosmetic processing techniques from Korea.

This product hits the monthly Top 10 Ranking in the drug stores voted by the Japanese female users. Exclusively imported and sealed for extra freshness.

Suitable for either oily or combination skin. Ideally to be used once a week only. Peel off mask strictly after it has turned dried.

This Charcoal mask remove blackheads, those tiny facial hairs and also tighten your pores.


bahan yang diperlukan adalah batu sticker yang boleh didapati di mana2 kedai perhiasan atau kedai jahitan atau kedai barangan pengantin .


gambaran baju yang belum di penuhi batu blink-blink..liplapliplap...


Mudah sangat ape yang koang perlu buat adalah dengan mengasingkan lapisan pertama dan tekapkan batu ke tempat yang korang nak tampal tu. Tapi sebelum nak lekatkan kena lapik kain dulu lah atas batu tu bukan ape mengelakkan plastik akan cair diatas baju . seronok buat benda nih kejap pun kejap jer. lepas tuh guna iron dalam suhu sederhana ok..pahtu tekap lah sampai lebam..hahah (eh eh..bukan2..tekap dalam 5 minit lepas tu batu tanggalkan plastik lapisan kedua) ok..


Done!!!




tengok lah hasilnya ako da tambah kat bahangian tangan baju skali


kemas dan simple kan


cantik x???


Ok baju cantik,siap tergantung untuk dipakai..


Ok inilah rupa orang yang sebok nak nunjuk hasil keje yang x seberapa..( cam xcukup vitamin lak muka ako nih ek?)


p/s : nanti korang pun boleh cuba buat ok..


SIKAP lelaki yang dikatakan tidak peka dengan kehendak dan keperluan wanita dikenal pasti antara punca yang boleh menimbulkan ketegangan dalam perhubungan, sekali gus boleh membawa kepada putusnya hubungan sekiranya tiada percubaan untuk meleraikan kekusutan yang timbul.

Perbezaaan pendapat juga secara tidak langsung boleh menimbulkan salah faham terutama dalam perhubungan yang terjalin.

Wanita sering dikaitkan dengan unsur sensitiviti yang berkaitan dengan emosi. Pelbagai tanggapan diberikan terhadap wanita di atas sikap dan perlakuan wanita yang dilihat secara kasarnya begitu sensitif dan emosional dalam menangani isu yang berkaitan..

Disebabkan kawalan emosi yang kurang stabil dan lemah itulah menyebabkan wanita banyak dikaitkan dengan elemen kelemahan seperti bersikap suka marah-marah, manja tak kena tempat, suka menangis tidak tentu pasal, naik angin hingga berangin orang sekelilingnya, suka sakit hati, rajuk hati, kecil hati hingga sikap ini membuat wanita menjeruk hati dan makan hati.

Sikap sebegitu dilihat satu kelemahan bagi wanita kerana mereka dikatakan tidak rasional dan kurang fokus terhadap masalah yang dihadapinya. Malah, wanita dilihat tidak berupaya untuk menjalankan kerja yang lebih berat khususnya mengetuai sesuatu jabatan atau pasukan disebabkan kawalan emosi yang lemah dalam menangani sesuatu permasalahan.

Satu kajian yang dijalankan mendapati kebanyakan lelaki berpendapat isu seperti tidak mengingati tarikh istimewa khususnya hari jadi teman wanita dan ulang tahun adalah perkara remeh sedangkan wanita menganggap peristiwa berkenaan sesuatu yang cukup istimewa dalam hidup mereka.

Kajian itu adalah untuk mengetahui persepsi responden terhadap aspek merajuk dan apa tindakan dalam mengatasi sikap merajuk yang dianggap boleh menyebabkan keruntuhan sesuatu perhubungan.

Begitupun, tidak kira apapun tanggapan negatif terhadap turun naik emosi wanita itu yang menyebabkan mereka sering bertindak di luar kawalan, wanita itu sendiri ada alasan tersendiri terhadap setiap sikap itu.

Dalam kajian yang dijalankan terhadap lebih 100 responden berusia antara 25 tahun hingga 47 tahun itu, didapati jawapan responden wanita hanya difokuskan kepada aspek kekeluargaan dan sikap pasangan mereka, dan tidak ditumpukan pada aspek rakan serta kerjaya meskipun soalan dikemukakan tidak tertumpu kepada perhubungan tertentu.

Ada responden wanita yang menyatakan mereka mudah berkecil hati apabila teman lelaki atau suami mereka tidak memuji masakannya atau memuji wanita lain di hadapan mereka.

Dalam hubungan itu, berdasarkan pemerhatian lelaki akan cuba memujuk wanita berkenaan, tetapi apa yang menjadi masalah apabila pada satu peringkat lelaki mulai bosan dengan sikap yang dianggap keterlaluan itu.

Jenuhlah teman lelaki atau suami wanita itu menggunakan pelbagai strategi untuk memujuk hingga menimbulkan kebosanan untuk terus memujuk jika apa juga yang dilakukan tidak diendahkan oleh wanita yang begitu kuat rajuknya itu. Sampai pada satu peringkat, akan kedengaran lelaki yang sudah bosan dengan rajuk wanita dan membiarkan sikapnya.

Malah, dalam kajian yang dilakukan itu ada responden lelaki yang mengatakan wanita sensitif tidak tentu pasal kerana inginkan perhatian sedangkan lelaki banyak perkara penting yang mereka hendak fikir. Ini secara tidak langsung menunjukkan jika pada peringkat itu wanita masih bersikap sebegitu, perhubungan yang dijalin mungkin akan sampai ke tahap noktah.

Berdasarkan pelbagai jawapan yang diberikan responden lelaki itu bolehlah dijadikan panduan dan sempadan kepada wanita bahawa merajuk yang keterlaluan akan mendatangkan kebosanan pada pihak lelaki. Janganlah menjadikan merajuk itu sebagai senjata dalam sesuatu perhubungan, tetapi jadikan merajuk itu sebagai satu imej untuk menunjukkan pada suami atau teman lelaki bahawa ada masa dan ketikanya tindakan mereka itu salah dan perlukan satu perubahan bagi membentuk perhubungan yang lebih baik.

Hasilan kajian itu diringkaskan seperti berikut:

Apa yang menyebabkan wanita suka merajuk?

(Bagi soalan ini ditujukan kepada responden wanita yang berada dalam kategori umur 25 – 45 tahun yang sudah berumahtangga dan masih bujang)

1. Keinginan tidak diambil perhatian oleh pasangan lelaki/suami dan mereka tidak ambil kisah akan perasaan keinginan wanita itu.

2. Tidak sensitif terhadap perasaan wanita yang prihatin dalam sesuatu perkara dan pasangan hanya memandang remeh segala pandangan wanita.

3. Tidak peka pada hari-hari istimewa pasangan dan kena diberitahu pada pasangan mengenai hal itu.

4. Memuji wanita lain di depan isteri/teman wanita.

5. Menyindir mengenai imej dan personaliti isteri/teman wanita dan membandingkan dengan wanita lain.

6. Tidak menjamah atau makan makanan yang disediakan kerana dirasakan tidak sedap atau tidak kena selera.

7. Tidak memuji pasangan pada ketika pasangan perlu pujian itu.

8. Suami/teman lelaki lebih suka bercakap dan bergurau dengan teman sekerja wanita atau lelaki berbanding isteri/teman wanita.

9. Kedekut dan tidak suka mengeluarkan belanja untuk keperluan isteri/teman wanita.

10. Suka memerintah dan tidak suka membantu kerja rumah. Suka mengkritik isteri yang sibuk membuat kerja rumah, tetapi tidak mahu menolong.

11. Selalu keluar rumah dan balik lewat, tetapi tidak memberitahu sebab mengapa pulang lewat dan sebagainya.

12. Tidak suka membeli buah tangan pada anak dan isteri apabila balik dari kerja dan sebagainya.

13. Tidak suka berhubung dengan telefon dan sistem pesanan ringkas (SMS) jika ada kerja luar atau berpergian.

14. Suami melebihkan ibu bapa dan adik beradiknya dan sanggup berhabisan untuk mereka, tetapi tidak mempedulikan keluarga sendiri.

15. Sering memberi pujian dan senyuman yang mesra untuk orang lain, tetapi dengan pasangan atau anak isteri garang dan tidak mesra.

16. Ada duit digunakan untuk belanja rakan dan saudara mara sedangkan anak isteri di ketepikan.

17. Mudah mesra dengan orang lain, tetapi tidak mesra dengan keluarga sendiri.

18. Bila balik kampung isteri, bersikap dingin dan tidak mesra.

19. Tidak membela anak isteri apabila ada saudara mara dan ipar duai menyindir kekurangan anak isteri.

20. Tidak suka menemani isteri membeli belah kerana malas hendak melayan isteri

21. Tidak suka membelai mesra anak isteri pada saat anak isteri memerlukan seperti anak isteri sakit atau meraikan kejayaan mereka.

22. Suka bercakap kasar dan menengking pada anak isteri.

23. Tidak suka meraikan hari istimewa isteri seperti isteri naik pangkat dan sebagainya.

Mengapa wanita suka merajuk?

(Bagi soalan ini ditujukan kepada responden lelaki yang berada dalam kategori umur 25 – 47 tahun. Responden lelaki ini berada dalam kategori bujang dan yang sudah berumahtangga).

1. Wanita suka melihat sesuatu perkara remeh bagi lelaki itu sebagai perkara besar, contohnya soal pilih gerai makan. Wanita cerewet mengenai pemilihan gerai makan sehingga suka tarik muka jika gerai itu tidak berkenan di hati sedangkan lelaki anggap soal makan di mana saja boleh.

2. Wanita sensitif tidak tentu pasal kerana inginkan perhatian sedangkan lelaki banyak perkara penting yang mereka hendak fikir.

3. Wanita suka sangat diberikan perhatian dan manja tidak bertempat dan sikap ini menyebabkan mereka sentiasa ‘syok sendiri’ dan suka dipuji, jika tidak dipuji mereka akan merajuk.

4. Wanita terlalu perasan dan mudah menjeruk perasaan kerana sering mengharapkan lelaki memahami mereka sedangkan mereka tidak mahu memahami lelaki.

5. Lelaki tidak suka menunjukkan perasaan mereka melalui kata-kata, tetapi hanya memerhati dan bersikap tanggungjawab pada wanita. Wanita kena menerima hakikat itu.

6. Suka membeli-belah terlalu lama hingga memb
osankan lelaki, ini sebabnya lelaki malas dan tidak beri perhatian pada sikap wanita yang suka sangat menghabiskan masa untuk tujuan itu.

7. Terlalu banyak cakap mengenai diri orang lain dan mudah ke arah ‘mengata dan mengutuk’ jika dilayan kata-kata mereka, ini menyebabkan lelaki suka berdiam diri.

8. Lelaki lebih suka menyuarakan perasaan hati mereka melalui perbuatan dan bukan perkataan.

9. Lelaki suka berdiam diri dan tidak suka bising dan ini tidak bermakna mereka tidak prihatin kepada teman wanita atau anak dan isteri.

10. Lelaki tidak suka diperintah, dikongkong dan dikawal dan jika isteri atau teman wanita melakukan pengawalan itu pada lelaki, lelaki akan bosan dan tidak akan memberi perhatian kepada apa juga permintaan wanita.

11. Wanita kurang bijak dalam melahirkan kasih sayang melalui perbuatan menunjukkan kasih sayang pada pasangan, tetapi hanya mengharapkan pasangan memberi kasih sayang itu.

12. Jangan terlalu bergantung pada suami dan teman lelaki pada perkara yang mampu wanita lakukan, tetapi wanita suka bergantung harap sangat pada suami dengan tujuan agar suami sentiasa berada di samping mereka. Ini tidak digemari suami/teman lelaki.

13. Wanita mesti memahami diri mereka sendiri dan peranan mereka, dan ubahlah perangai mengikut peringkat umur dan keperluan. Jika masih muda elok juga jika merajuk, tetapi jika sudah mempunyai anak ramai dan berusia, janganlah selalu merajuk – buruk!

14. Wanita jadikan diri mereka contoh yang baik dan merajuk memburukkan persepsi lelaki, jadi janganlah bersikap seperti budak-budak kecil.

15. Wanita suka bertanya itu ini pada suami/teman lelaki tetapi tidak suka pada jawapan yang diberikan oleh suami/teman lelaki. Ini membuatkan suami/teman bosan untuk melayan soalan wanita itu.

16. Wanita banyak maksud dan tujuan dalam perbuatan mereka, jika dilayan, mereka kadangkala mengambil kesempatan daripada keprihatinan yang diberikan kepada mereka.

17. Wanita jangan suka menunjuk-nunjuk kecantikan, kepandaian dan kekayaan mereka dan sebagainya dan inginkan dilayan ala ‘puteri’ kerana kelebihan itu hingga membodohkan lelaki. Lelaki tidak ada minat untuk melayan kerenah wanita seperti itu.


Sekadar berkongsi untuk panduan kita bersama.


Kadang-kadang cara sederhana ini dapat menjimatkan wang yang paling banyak.

1. Membuat kopi atau minuman sendiri. Kos membeli minuman setiap hari sama seperti 20 hari kerja = per bulan.

2. Menghabiskan seluruh waktu cuti anda dirumah dengan ahli keluarga sehingga anda tidak perlu meninggalkan rumah dan menghabiskan wang di luar.

3. Membeli buah-buahan dan sayur-sayuran di Pasar Petani tempatan... lebih segar nya DAN lebih murah dari hypermarket.

4. Membayar lebih daripada minimum pada kad kredit anda, kereta, pinjaman, dll ... sedikit sebanyak membantu dalam jangka panjang dari anda membayar bunga.

5. Gunakan perkhidmatan awam - cthnya jika saya naik bas ke bandar, harganya RM 1.00. Jika saya memandu kereta saya, kos sebanyak itu hanya untuk parking tidak termasuk tol, minyak dsb..

6. Beli penapis air dan pasang ke rumah anda. setiap bulan air ditapis percuma, lebih ,menjimatkan dari membeli air mineral botol dan dilain2 tempat.

7. Pergi ke perpustakaan. lebih menjimatkan dari membeli sebuah buku atau majalah, atau hanya meminjam dari kawn2 anda.

8. Banyakkan melakukan senaman dan berjogging setiap hari, itu membuat anda lebih baik dari berjumpa dengan doktor dan dengan demikian lebih menjimatkan wang.

9. Membayar bil anda secara online ... lebih menjimatkan masa dan wang.

10. Dapatkan berita anda dari internet dan bukan surat khabar - lebih menjimatkan wang dan kertas

11. Menjual semua barang-barang lama anda di internet .. anda anda tidak mahu, bermaksud
ada orang lain mahukan nya !

12. Potong perkhidmatan tv berbayar.... Kata orang.... di restoran dan kedai makan pun boleh tengok bola.


P/s : shared dari salah satu forum..sgt membantu..
En suami telah hadiahkan saya Baju iPads baru. Ia untuk extra protection untuk ms ipad2 saya supaya selamat dan kurangkan henrakan atau kecederaan..