Sedikit bingkisan yang dapat di kongsi bersama rakan2 blogger..setiap orang lain pengamatannya terhadap sesuatu isu..Bagi aku juga bukan jenis yang terlalu fussy untuk sesuatu ketika..Memandangkan hari ini adalah ,hari pertama dan 1 hb APRIL 2010.So mesti riuh di luar sana yang ada segelintir dari kita sedang meraikan hari tarikh keramat ni kan...Sejarah kejadian asal tarikh keramat ini wujud pernah kita amik tahu x??hahaha aku pun xpenah..tapi ini yang aku peroleh setelah sedikit handout dan study search melalui internet..jom baca sesame...













Selain Valentine¡¯s Day, terdapat satu lagi budaya barat yang meresap dalam
diri umat Islam khusunya golongan muda iaitu Fool?s Day atau April Fool.

Jika Valentine Day disambut pada 14 Februari setiap tahun, maka April Fool
pula berlaku pada 1 April setiap tahun.Mereka yang meniru budaya ini
merasakan seri persekitaran itu akan hilang apabila peristiwa-peristiwa
itu tidak diraikan. Apa yang dibimbangi ialah pemikiran seperti ini terus
berleluasa hingga satu masa nanti, ada yang mengatakan ia tidak
bertentangan dengan Islam. Disedari atau tidak, golongan muda menerimanya
dengan membuta tuli tanpa usul periksa adakah ia bertentangan dengan batas
syarak atau sebaliknya.

Menurut sejarah, Fool¡¯s Day atau April Fool mula diraikan sewaktu
kejatuhan kerajaan Islam yang bertapak berkurun lamanya di Granada ,
Sepanyol yang ditawan oleh tentera Kristian. Akibatnya, penduduk Islam
terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri.
Tentera Kristian ternyata tidak berpuashati dan cuba menghapuskan orang
Islam dari bumi Sepanyol.

Oleh itu, mereka membuat satu helah dengan memberitahu penduduk Islam
bahawa mereka boleh keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama barang
keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di
pelabuhan. Di kalangan umat Islam, ada yang mempercayai dan sebahagian
lagi sangsi dengan pemberitahuan itu.Mereka yang mempercayainya telah
meninjau di pelabuhan dan berpuashati lalu memutuskan untuk bertolak pada
keesokannya hari(1 April).

Keesokan harinya, mereka keluar membawa kesemua barangan dan menuju ke
pelabuhan. Pada ketika itulah, puak Kristian mengambil kesempatan untuk
menyerang penduduk Islam berkenaan. Mereka tidak sempat menaiki kapal
kerana semuanya telah dibakar. Manakala orang Islam yang berada di sekitar
telah dibunuh tanpa mengira lelaki,perempuan atau kanak-kanak

Peristiwa berdarah itu kemudian diraikan oleh tentera Kristian yang
kemudiannya menjadi acara tahunan. Apa yang menyedihkan, orang-orang Islam
merayakannya tanpa menyedari bahawa mereka sebenarnya meraikan ulangtahun
pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Masyarakat hari ini sebenarnya tidak mengetahui dengan jelas asal usul
April Fool¡¯s. Selain boleh merosakkan akidah, budaya ini sebenarnya meniru
gaya hidup kebaratan yang bertopengkan humor, gurauan,lelucon dan komedi.
Bagi mereka, 1 April merupakan hari kejutan dengan berbagai perkara pelik,
humor dan memalukan.

Namun apa yang dilihat hari ini ia banyak membawa unsur memalukan orang
lain. Ia bukan sahaja memperbodohkan si pelaku tetapi juga yang menerima
akibat bersesuaian dengan nama Fool itu sendiri yang bermaksud bodoh atau
tolol. Jelas ia cuba menjatuh air muka dan martabat seseorang. Bagi yang
bersikap selamba mungkin boleh menerima gurauan tersebut, tetapi bagi
tidak dapat menerima pasti akan menyimpan persaan negatif dalam diri
hingga akhirnya menjadi seorang yang pendendam hingga sanggup menjadi
pembunuh. Ini merupakan sesuatu yang tidak diterima oleh landasan syarak.

Kita tidak wajar berkiblatkan budaya barat apatah lagi mengagungkannya
kerana Islam agama yang tinggi dan tidak ada yang lebih tinggi darinya.
Islam mempunyia adab dalam bergurau senda tanpa menganiyai orang lain.
Selain menghormati orang lain, kita juga diwajibkan menutup keaiban orang
lain.

Bagi yang kurang memahami sejarah, mereka tidak merasakan apa-apa tentang
budaya April Fool¡¯s tanpa menyedari bahawa ia merupakan satu penghinaan
halus ke atas umat Islam.

Akhirnya, marilah sama-sama kita renungi sebuah hadis Rasulullah SAW yang
bermaksud:
Kamu pasti akan mengikuti jejak-jejak orang-orang sebelum kamu, sejengkal
demi sejengkal, sehasta demi sehasta hingga mereka masuk ke dalam lubang
biawak sekalipun, pasti kamu tetap mengikuti mereka?. Kami bertanya?Wahai
Rasulullah SAW, Yahudi dan Nasrani?Baginda menjawab?Lalu siapa lagi(kalau
bukan mereka)

Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim

Disediakan Oleh:
Ust. Nordin bin Bayadi
Bahagian Penerangan dan Penerbitan
Jabatan Agama Islam Selangor




Xsangka aku rupanya selama nih..???#@$$%%%


 
 
sekali lagi maklumat untuk rakan2 bloggers...dari tenant helpdesk



Dear Ladies and Gentlemen,

Please be informed that the Formula One Street Demo featuring Michael Schumacher and Nico Rosberg of the Mercedes GP F1 Team will be held on 31 March 2010 (Wednesday) at Jalan Binjai and roads in the KLCC area. Thus, the scheduled closure will take place from 2.00pm to 7.30pm affecting the following roads:

  1. Entrance / access roads leading to the KLCC underpass and tunnel leading to KLCC parking from Jalan Tun Razak (North bound).
  2. Jalan Binjai and Lorong Kuda.
  3. Other access roads leading to the KLCC parking tunnel and Jalan Binjai from Jalan Tun Razak.
  4. Access roads from the intersection leading towards Jalan Binjai from Jalan Kia Peng, Jalan Conlay and Jalan Tun Razak; roads from Jalan Binjai towards Persiaran KLCC up to the traffic lights in front of PNB Darby Park.
  5. Entrance and Exit of KLCC parking towards Jalan Tun Razak and Jalan Binjai.

Kindly refer to the above road map:




Please be advised that tenants and shoppers will still be able to utilize alternative roads to PETRONAS Twin Towers and Suria KLCC from Jalan Ampang, Persiaran KLCC from Jalan P.Ramlee and the Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH).

Many thanks for your kind cooperation and we regret any inconvenience caused.


Best of Regards,
Tenant Care

hah korang aku siap attached kan map tuk korang buat reference

so nak kemana2 nanti balik ke bagai bringat la jgn tersalah masuk lak ok.


hahahah dapat ni lah..so pahni aku leh la letak gambar 2 aku kang







p/s : untuk entry full story aku dalam tempoh mengumpulkan maklumat n gambar yg sesuai untuk di attch nt..so tunggu k...






Tempat : KLCC Imperial Cakri Royal Thai Cuisine Restoran Level 3 Suria KLCC

Masa    :  Lunch hour

Lihar saja hidangan dan nikmati pemandangan yang aku sempat rakamkan...


tengok menu pun dah tau tempat nih exklusif kan..tapi berbaloi baloi...tak caya jom pollow lagi....




Hah siap ada promosi lagi untuk hidangan setiap bulan...

harga boleh tahan ...tapi aku akan pastikan korang xnyesal tau ak..makan kat sini...nak tgk hidangan..jom..jom...

aku punya nih TOMYAM CHAKRI chef recommended..ekekek

AYAM PANDAN

Kankung belacan

Somtam @ kerabu betik

Tauhu masak taucu

IKAN KERAPU STIM MASAK ASAM...

hah ni lah bil ..selepas kekeyangan makan di sini..huhahahaahahah

bersama chargeman dan bos2 

uiks kak lina pun ada...

p/s : tapi korang mkn sini mmg sedap giloss..layan...sedap sangat tomyam die..adoiyai sampai skng aku teringat ngan udang galah lagi huhuhu yumyum..
tension aku ,mane taknya dari minggu lepa lagi masalah nih berlanjutan sampailah ke hari ini...sakit hati jiwa raga basikal aku...





Ko tau kenapa???apa lagi kalau bukan masalah aku ngn tren Putra LRT nih.yela manajng rosak..minggu lepas rosak sampai berjam jam..dah tu punya lame aku duk melanguk kat stesen tuh..baru nak announce yang tren osak lagi 2 jam baru ok..mongok tul..sakit at aku..sampai aku terlepas site visit aku tentang air ventilation kek tower.Erm....








sehinggakan aku terpaksa naik bas..hahahah cm rimau masuk kampong ko..mane taknyer xbiasa naik bas...terpinga pinga la aku xkonfiden harapkan ikut jerw org ...dah konduktor cakap ke KLCC..so aku ON jela naik...tahan teksi satu pun xnak behenti...jalan terakhir naik bas la...huhuhu...lega la..walau lewat tapi aku sampai la jugak...


Pahtu hari nih punya kes yang sama...adoiyai...dahla..berdiri sebelah pompuan tuh...bukan aku nak kutuk tapi aku terpakse cakap kan...busuknyer kepala ko kak..huhuhu...dah bape lame xsyampoo...aku ngt aku sorang jerw yang tutup hidung..upanya amoi abg2 yang seanggkatan ngn aku pun buat perkara yang sama..huhu..pompuan nih..malu lah xtau jaga kebersihan...


Pe2pun aku harap esok2 perkara nih dapat di atasi...dan aku xlewat lagi sampai opis..mane taknyer..aku kuo umah kul6.15pagi...tapi sampai opis kul 8.30pg...bodo giler nak sabar ngn hal cmnih..tension..huhuhu














File:Earth-Hour-Logo.jpg


Aku dapat email nih tadi pagi oleh Pn.june Tenant-care...



Dear Ladies & Gentlemen,

We are pleased to announce that once again this year, PETRONAS Twin Towers will be joining the rest of the world in  participating in   Earth Hour, one of the biggest environmental movements of the year and an initiative symbolizing the world’s concerns regarding global warming and climate change.   The Towers will be participating by switching off all external (flood lights) as well as all office lights (in Tower 1 & Tower 2 PETRONAS floors) on Saturday, 27 March 2010,  for one hour from 8.30 p.m. to 9.30 p.m.

Just as last year, all blinds in Tower 1 & Tower 2 PETRONAS Floors  will be pulled down to give  the total darkness effect. However, as far as Tower 2 is concerned, since the office lights are within your premises and we do understand that some companies work right through the weekend, we would truly appreciate you supporting us in this campaign by either switching off the lights for that one hour (if this is feasible) or   to pull down the blinds. This is to ensure  uniformity with Tower 1 and in case someone comes in to work on Saturday night and inadvertently switches on the light, it would not be so  visible from outside.

We are proud to note that most  companies in Tower 2 actually participated in this Earth Hour last year and we are hoping that this year once again, all of you would give your full support and ensure that all the office lights, especially those nearer to the windows are switched off and the blinds are pulled down. Hence, please remind your staff who are sitting by the windows, to pull down the blinds before they leave on Friday evening.

For your info, emergency lights at corridors, lift lobbies and staircases will remain switched on for Safety and Security reasons.

Thank you for your co-operation and support! We look forward to our iconic  building be photographed , but perhaps, more importantly, together we are seen as  taking a stand in  calling for action on climate change and that we care about the world we live in!







p/s : tahun lepas puny yang terlibat ngn aktiviti gelap gelap bagunan nih http://www.earthhour.org.my/main.php



METRO

KUALA LUMPUR: Awek ganas! Hanya kerana dinasihati kekasihnya supaya menjadi perempuan baik, seorang gadis sanggup membelasah teman lelakinya selepas dia dikatakan tiba-tiba naik angin dan mengamuk dengan memaki serta memukul mangsa di depan khalayak.

Dalam kejadian jam 7 malam Rabu lalu, mangsa, seorang penghantar surat berusia 20-an bertemu teman wanitanya itu di sebuah pusat beli-belah di Putrajaya.

Ketika itu, berlaku sedikit perselisihan faham apabila mangsa menegur kelakuan teman wanitanya dan meminta dia berubah sikap kerana didakwa agak garang dan sering memarahinya.


Bagaimanapun, segala nasihat mangsa itu dibalas maki- hamun serta kata-kata kesat oleh teman wanitanya selain dia dimarahi di depan orang ramai.


Malah, wanita terbabit yang berang dan tidak dapat mengawal perasaan mengamuk dan memukul mangsa membuatkan lelaki berkenaan menanggung aib kerana kejadian itu diperhatikan orang ramai.


Menurut sumber, menyedari insiden memalukan itu diperhatikan orang ramai, mangsa segera membawa teman wanitanya itu keluar dari pusat beli-belah berkenaan dan menghantar kekasihnya pulang.

“Mangsa menganggap kejadian itu menjatuhkan air muka kerana teman wanitanya langsung tidak menghormatinya, malah sanggup memperlakukan dia sedemikian di depan orang ramai.


“Tidak tahan kelakuan wanita itu, lelaki berkenaan segera membawa wanita terbabit keluar dari kompleks berkenaan lalu menuju parkir untuk mengambil motosikal,” katanya.


Sumber itu berkata, ketika dalam perjalanan mengambil motosikal, teman wanita lelaki itu masih tidak puas hati dan mengungkit kata-kata nasihat yang diberikan mangsa.


“Akibatnya berlaku pertengkaran sekali lagi dan kali ini mangsa diperlakukan lebih kejam apabila teman wanitanya mencakar muka selain menghentak kepalanya dengan topi keledar.


“Tidak cukup dengan itu, mangsa turut diketuk dengan komputer riba miliki wanita berkenaan,” katanya.









Hah entry aku petang jumaat nan indah ni adalah tentang filem yang baru aku tonton bersama rakan opis aku..Wah ko dan lagi ko singgah movie ek..tapi apa ada hal waktu nih waktu rehat..nak2 hari jumaat so waktu rehat panjang dari hari2 biasa kan.





Menonton bersama kak huda n kak lina..nak2 pagi2 tadi aku da booking siap2 kat TGV KLCC pahtu dlm kul12 tuh k.huda la yang g amik tiket..movie start kul12.30..heheheh




K.lina leh lak bangun lambat arini gara2 semalam die standby tuk lighting testing for earth hour.kira tadi aku masuk tonton movie lewat 2 minit la...dalam duk tunggu k.lina tu sempat lah amik gambar..hahah

Hah satu perkara lagi..ko nampak x baju apa aku pakai tuh..hah ni kan baju kurung yang bubu belikan tu..penah aku pakai untuk kenduri si syukor sanding tahun lepas...Erm..so ni kali kedua la aku mula nak test market balik baju nih...

Yang xbest nye malam nih lak ada majlis long service award kat convention center KLCC.huhuhu..baju apa aku akan pakai??hah yang korang tgk skng la..huhuhu xsempat la nk usha baju..sebok ngt huhuhu..so aku just pakai baju nih jela..lagipun nak balik xsempat umah aku jawoh nun kat bukit jalil hah..so just prepared whatever u had now jela...kang petang kang masa kakak2 opis nih duk sebok2 siap kang aku touch up la skit2 muka aku yang bermata beruang panda nih...





Ok komen aku untuk movie aku tonton nih...siyess u guys out there..citer nih mmg best..rase cam real jerw..belom tengok 3D lagi dah terase cm real je..cm bda wujud depan mata..kejadian berlaku depan kita...jalan citer menarik nak2 ada lak pelakon kegemaran aku si jonny deep tuh..alamak sukenyer....dalam banyak2 watak binatang dalam tu..aku paling suka watak kucing jantan tuh...makaih gomuk..cam garfield la korang ngn mata hijau die tuh kalah lence aku ni hah..bulat na mata die...huhuhu....yang xle tahan tgk kiut x kiut la si kucing jantan nih siap leh bercakap dan boleh senyum sampai ke telinga...comeiiiinyerrrr......padan muka si ratu merah kepala besar tuh...jahat sangat tau nak pancung je keje ko kan...kan dah kena buang daerah huhahahahah..
Tapi bagi aku kalau di tanya berapa bintang aku nak bagi dari 5 bintang yang di beri..aku akan pilih 5***** best woohoooo....i like ...ngat pahni aku nak repeat tgk ngn bubu lak...best2
korang cuba tengok bebetol mata aku tuh..eh..bukan mata da..lingkaran bawah mata aku da..huhu dah lebam2 lah..gara2 keje malam..rehat yang xcukup dan jugak tido yang xkena ngn waktu sewaktu dengannya..akibatnya...orang opis aku terutamanya chargeman dah cakap mata aku cm beruang panda..ekekekekek..

























Lantak lah ko...nak buat cmne nt sume dah settle aku akn berehat secukup cukupnya...pulihkan mata aku nih..

p/s : sob..sob..camne nih sok malam da event Long service award nih..nak pakai baju apa pun aku xdan pk lagi..huhuhu...xda mood la nak pakir...
hah korang ni adalah aktiviti aku minggu nih..maknanya aku terpakse berjaga malam lagi demi menjalankan tugasan aku untuk testing lampu untuk upacara 1 dunia iaitu EARTH HOUR.



Mata memang xle tipu memang ngantuk tahap babin..gaban cipan..badan xyah citer penat woohooo....nak buat cmner...tau x kul bape time nih..dah kul 1...korang tgk lah lingkaran pada mata aku tuh...



Antara yang sudi standby bersama sama aku..tugas nih xda lah berat..yang berat tu cuma ko terpakse korbankan waktu tido malam korang..di mana korang terpakse berjaga sehingga testing nih selesai..adoiyai copek lah..27hb..adoi....xlarat dah den nih...skang nih mood dtg keje sing pun dah xceria..sebab apa??penat la wei..rase nak marah orang jerw...



Cantik kan permandangan tower di waktu malam..nampak cam crystal building jer kan...???kan..kan???

suka lak aku amik gambar view tuk tower nih...yela ..tengah aku duk standby ngn kawan2 dan chargeman tu ramai lak orang dtg amik gambar tower nih..rakyat asing la..dorang pun mesti pelik sbb tower masih terang walau dah tengah malam yela tower kan sampai kul12 je menyala lpas 12 tepat padam la nyah...
 layan lagi gambar tower tengah bercahaya nih..hah masa aku amik gambar nih siap baring2 lae..bukan apa.sebab nak mendapatkan hasil yang cun la konon2 bila snap gambar ni.








pemandangan bila lampu tower ditutup...cantik gak kan...??
korang tau x?? 27hb March nih akan berlansung 1 kejadian detik di mana seluruh dunia akan gelap untuk satu tempoh 1 jam.Ini berikutan menyahut seruan kempen 1jam gelap aka EARTH HOUR.



So dalam tempoh nih aku sedikit penat lah..huhuhu....mane taknya kena standby tuk testing lampu kat tower building lol...yela berjaga la ko..keje malam orang lain di ulik mimpi aku lak yang sengal2 ubi berjaga malam .bukan apa aku kena pastikan sistem lampu nanti berjalan lancar tanpa gangguan atau trip  bila sampai hari jadi nanti...hahahah..so tugas malam aku nih akan berlanjutan sehingga hujung minggu ini..nak tak nak..kena gak nak nama pun tugas kan..huhuk...

Ko tengok lah tu tower kejap nyala kejap gelap..ni adalah sesi percubaan untuk malam jadi nanti lah..mane lokasi aku masa nih..cam biasa kat kolam depan trafik lite depan twin tower..ekekek...masa nih xyah cakap pe2 mmg ngantuk tahap babun sawan bosan giler..huhuhu..nak2 lak...ngn mata ngntuk penat lagi ngn aktiviti pemunggahan barang..(Pindah umah baru)....huhuhuhu







huhu tengok lak keadaan muka sememeh aku yang xcukup rehat n tido nih...penat weyh.....tapi sempat bergambar..ekekekek...



1. Memperkecil suami dihadapan orang lain antara sedar dan tidak walaupun ianya benar ie. "hubby i tu kan kan..memancing ikan pun dia tak tau.. bla bla bla "

2. Menganggu suami dengan menelefon dia terlampau selalu sangat dan selalu dimasa yang salah. ie. "hello abang ada meeting ker tu, sorry la cuma nak cakap..malam nih kita goreng taugeh dan tauhu cicah sos tomato jer ..ok tak "

3. Terlalu suka mengemas rumah / mengalihkan barang sampai suami tak jumpa barang-barang yang disimpan beliau.. ie. "kita dah simpan pancing tu kat dalam stor, entah la ikat kat atas palang mana satu.."

4. Mengambil muka surat atau bahagian tertentu dari surat khabar dan menyusun surat khabar dengan cara yang amat salah..sampai tidak dijumpa mana-mana seksyen yang hendak "bang, sport section tu ayang dah buat bungkus buah papaya....dah mengkal merah dah"

5. Memotong mana-mana bahagian majalah dan juga suratkhabar atau apa-apa bahagian dari mana-mana printed matter sampai berlubang sana sini dan sisuami tak sempat baca/tengok " ie. eh kita suka la news pasal TV plasma tu..kita dah potong simpan..."

6. Menyuruh suami agar membeli itu dan ini dalam perjalanan balik dari opis sedangkan nak pergi pasar/supermarket cuma esok sahaja atau baru semalam telah ke pasar. ie. "bang.. semalam kita tersinggah SPA, lupa beli garam,gula beras dan susu budak kat TESCO sebagaimana dalam list....boleh singgah tak mana mana ..pleaze "

7. Tidak memberi arahan/instruction yang jelas kepada suami bila menyuruh dia membeli sesuatu dan kemudian memarahkan/menyalahkan suami. ie. "saya kata beli susu cair dan ising gula, apsal awak beli susu dugro dan gula getah ...kan lain tu"

8. Membuat temujanji dan aktiviti sosial tanpa mendapat persetujuan suami terlebih dahulu ie. "i dah confirm malam Jumaat nih nak party tupperware kat rumah cik minah,you tak ada program tahlil kat mana mana kan ?? "

9. Mengubah barang, tempat buku atau tools atau apa-apa setting di PC tanpa memberitahu suami. ie. "screensaver u tentang gambar 80 kilo marlin dengan you tu i dah tertukar jadi gambar Fahrin Ahmad..."

10. Bercakap/bersembang di telefon dengan kawan-kawan sewaktu malam selepas 10 pm bilamana nak beristirehat dan ber...ber....ie. " pot pet pot pet pot pet pot pet pot pet pot .."

11. Menjemput tetamu atau sesiapa sahaja datang kerumah tanpa izin suami. ie. "malam nih i jemput lina dan anum datang dinner rumah sebab hubby dia orang outstation, ok kan kan kan "

12. Berpakaian kusut masai dengan t-shirt terkoyak dan kain batik lusuh dan rambut tak terurus serupa langsuyar dan muka tak bermekap serupa mayat dirumah... tapi cukup segak dan cun bila nak keluar rumah. ie. "..oh baju-baju cantik tu cuma untuk ke kenduri kawin dan dinner jer, kat rumah pakai coli koyak pun dah cukup seksi kan bang .."

13. Mengambil masa yang cukup lama bila bersiap macam pengantin bila nak keluar kemana-mana dan membuatkan suami tertunggu dan terus tertidur. ie. " sorry la i tak tau baju kebaya mana yang paling jarang so kena pilih betul betul .."

14. Dengan sengaja atau tidak sengaja terlupa menyuruh maid atau diri sendiri membasuh atau mensterika baju atau seluar yang telah dipilih untuk dipakai dihari berkenaan. ie. " eh baju tu masih berendam dalam besen lagi..nak pakai jugak ke baju basah tu.."

15. Dengan sengaja atau tidak sengaja menyebelahi anak anak bila suami sedang hot dengan budak budak tu..ie. "..eh biarlah budak budak tu pergi ladies night, bukan nak tinggal rumah kawan dia tu seminggu.."

16. Tidak suka mandi dan bersiap awal pada hari cuti dan hanya bersiap bila nak dekat asar sahaja. ie. "...nak mandi buat apa awal awal bukan nak pergi jalan jalan mana pun.."

17. Suka melengah lengah kan masa bila nak bersolat berjemaah atau beribadat dengan melencong ke dapur, bilik budak budak atau buat benda benda lain. ie. "..awak solatlah dulu, saya nak abiskan rancangan Melodi nih.."

18. Mengganggu suami yang sedang tengah tengok tv. ie. "pasukan hijau kuning tu sampai mati tak akan dapatkan Kaka, mari tolong saya potong ayam nih.."

19. Asyik bercerita tentang diri sendiri tanpa memberi peluang pada suami untuk bercerita jugak. ie. " u tau tak kat opis tadi, i rasa nak massacre client tu u tau tak.. then lagi, waktu balik tadi nasib baik opis boy tahan I ..then lagi tak tak ...then today.. then tadi..u tau tak...semalam u nak tau....bla bla bla bla."

20. Membebel dan berleter tak renti-renti tentang hal-hal yang amat kecil dan di ulang tayang semula tiap tiap hari. ie. " i dah kata jangan kasi budak budak tu prepaid, kan sekarang dah ...bill bla bla bergayut bla bla bla bla...ini semua salah you"

21. Memfitnah dan menuduh suami tanpa usul periksa. ie. " eh cik abang,awak nih ada affair ke apsal sms beep beep beep tak henti henti nih...GRO universiti mana pulak awak nak nih..."

22. Menceritakan hal rumah tangga pada orang lain dan memburuk-burukkan suami @ keturunan suami @ asal usul suami. ie. "..eee u tau tak hubby i tu makan makanan petai jeruk.. eeeii peliknyer!!"

23. Dengan sengaja atau tidak, gagal memasak masakan yang suami nak makan. ie. "..apsal u tak cakap tadi kata u nak makan gulai kari dan rojak pasembor...i dah masak pai daging dan spaghetti kambing .."

24. Meminjamkan harta-benda suami pada orang lain tanpa kebenaran. ie."..adik u datang tadi nak pinjam berus gigi, sebab dia punya dah rosak.."

DAN AKHIR SEKALI

25. Sengaja melengahkan untuk masuk tidur tanpa sebab-sebab yang munasabah di malam Jumaat. ie. "..you tidurlah dulu, i nak habiskan tengok drama susuk nih dulu then nak masak nasi lemak siap siap untuk breakfast dan nak masukkan pakain dalam laundry then kemudian nak kacau dodol....."








Semalam aktiviti pasang langsir baru..adoi..tinggi na..rail tingkap tu..jenuh aku duk jinjit...pahtu pasang rak pinggan..sama2 di bantu bubu..tapi skali jari aku tersepit sakit wooo..sob..sob...denyut senak jerw...(masa tgn aku tersepit tu..muka bubu bukan main lagi cemas..sayang gak die kat jari aku nih...huhuhu)tapi mmg sakit wo..sampai skng rase pedih...





hah ngat x yang aritu aku cakap da nak pasang langsir baru aku beli hah ni lah die..












dah penat2 tu dalam duk sakit jari tuh sempat lagi snap gambar ko,,,sementara tunggu bubu bis online tenet die jap..



Ramai Orang Sukakan Kucing..Tapi Tak Semua Orang Tahu Jenis Kucing Yang Ada Di Dunia ini..korng tahu apa jenis kucing korang...lihat persamaan mereka dgn kucing di bawah ni..


p/s...Hanya kucing yang mempunyai pedigree certifiate boleh digolongkan dalam jenis breeds di bawah, walaupun kucing korang mempunyai rupa seakan breed tersebut. Tanpa sijil, kucing korang akan dikelaskan dalam kategori DSH, DSLH,DLH.

1) American Shorthair



2) Birman



3) Persian



4) Maine Coon



5) Abyssinian



6) Siamese



7) Ragdoll





8) Norwegian Forest Cat



9) Bengals




Nak beli pedigree punya kucing di Malaysia??

British Shorthair http://www.bluebabecattery.com/aboutus.html

Persian, Himalayan, Maine Coon, Bengal, Exotic Shorthair, Ragdolls, Munchkin, Siamese, Scottish Fold, American Shorthair, American Curl http://www.superpets.com.my/index.htm


Info Penjagaan dan Pemakanan Kucing

Eight Steps to the Practically Perfect Kitten

What You Can do if Your Cat is Vomiting

Contoh pedigree certificate yang dikeluarkan CFA

p/s..korang perlu request cert ni di petshop atau breeder semasa membuat pembelian kucing



aku amik info nih melalui satu forum yang aku rajin singgah..bagus info die nih...huhu aku kalau dapat lah nak kucing yang no

7) Rag doll






cutenyer,,huhuhuhu..nak sekor boleh????