Sahabat, BFF, Friendship Goal dari (2011-2017)

by - December 06, 2017



Macam mana nak mula yer?. Detik perkenalan kami bermula semasa kami masuk blaja kat Perlis dulu. IKM Berseri. Wah berseri seri gitu. Masa tempoh jadi junior tu biasa lah freshy kan tentu saja jadi bahan tumpuan, Terutama Rai lah. Macam aku plak datang selepas second intake.


Paha jela bila freshy, kau akan di mark sebagai junior, dimana junior kena hormat kakak senior. Puii..menyampah aku. Zaman junior aku dulu sengsara tau tak. Aku dan Rai boleh dikatakan dua student yang sepanjang masa kena panggil dengan senior. Bencinya!!!! Senior pulak kalua panggil bukan kes lain tak bukan, warning kami berdua supaya jangan kacau orang mengatal dengan boyfriends diorang. Hello kami datang nak belajar lah kakak senior!!!

Part paling tak boleh belah bila aku kena panggil masuk bilik. Dikumpulkan semua ladies student pahtu minta aku sebut nama aku. Lepas aku mentioned nama penuh. Ditazkirahnya pulak aku. Cakap nama aku tak sesuai dengan aku. Hanattnya diorang ni. Susah payah mak pak aku bagi nama. Ada sekor kakak tu.. dahla momok . Suka nau pakai baju tido seksi masuk dalam meeting tu, duduk macam kaklong kawasan. Warning semua student jangan panggil aku Comel sebab dia tak suka orang panggil aku Comel. Hello kakak bawang!! Dah nama penuh aku Comel Hartini, apa yang salahnya kalua orang panggil aku Comel?! Kau dah kenapa?! Jelous?! Kau ingat aku hadap ke dengan boyfriends korang yang mana sekarang aku dapat tahu, sekor pun tak kawen dengan boyfriends yang korang banggakan sangat tu!. Bongok! Cinta tahap viva hutan, bagi sentuh raba sane sini, sudahnya tak kawen pun. Tak ke rugi!. Aku sorang pun aku tak sangkut ngan mamat kat tempat belajar tu. Sebabnya antara diorang semua, aku tak pasti siapa jodoh aku yang bakal aku akhiri. Kan rugi cinta bagai rak sudahnya kau tak mnikah pun dengan mamat tu.

masa ni aku dan Rai dah jadi senior .

Woi..woi.. apa yang kau merepek ni comel (ouch sorry emo kejap). KIsah aku sama dengan Rai ni. Rai tak payah cakap lah memang zaman belajar dulu, dia adalah wanita @ gadis paling cantic kat situ. Kalau korang Tanya hantu pun, hantu akan jawab yang sama. Cun, manis dan ayu je. Tapi bila kau dengar dia bercakap (nahh Melaka dan Bahasa kasaunya tak dapat dipisahkan) Mahap Rai. Tapi aku tahu kau baik. Dalam tempoh setahun setengah ni. Aku dengan Rai lah paling banyak kena cercaan. Yang Rai Kakak senior tak puas hati pasal jantan. Yang aku pulak kakak senior tak puas hati pasal nama aku “comel” dan aku tak bergaul dengan orang. Camna nak bergaul kalua semua macam pelik je pangai. Aku kesian dekat Rai lah, apa dosa dia, jadi pompuan cantic pun masalah ke? Pernah sampai jadi kes besar kakak senior tu clash dengan boyfriend dia sebab boyfriend dia nak kat Rai. Masalahnya Rai memang tak nak lansung pada senior tu. Sudahnya Rai kena panggil masuk bilik dan kena torcher tahap viva. Kesian Rai.. Dan kami berdua kena pakai batik sepanjang di asrama. Dalam erti kata lain, tak boleh Nampak cantik dari kakak senior. (macam haremmm je).

Tapi disebabkan kami berdua ni jenis yang tak kacau orang dan pulak ulang alik masuk bilik kena torcher dengan tak sengaja kami jadi rapat. Bila semester 4, semester terakhir. Masa tu aku dan Rai dah jadi Senior. Rai amik jurusan Elektronik Instrument dan aku pulak Electronik Indutri. Bila dah jadi Senior kami decided untuk stay sebilik. Alhamdulillah sapa yang penah jadi member bilik kami dulu. Baik je junior yang kami dapat. Lembut dan sopan. Tak macam sesetengah junior suka buat masalah. Yang best tentang kami berdua, setiap kali pehimpunan antara junir dan senior , aku dan Rai tak pernah amik part. Hahaha.. sebab kami paham sengsara jadi seorang junior dan aku rase, aku takda dendam untuk balas segala perbuatan senior pada aku kepada junior. Bagi aku semua sama, takda senior takda junior. Sama je. Kau habis belajar kerja dan tengok pangkat bila kau dah masuk kerja. Time tu baru boleh nak leverage mana tahap level senior yang perlu masyarakat pandang kau. Setakat Uni life, tak payah nak kepoh sangat lah kakak bawang oii. Letih aku nak layan.


So Habis je belajar kat Perlis. Kami bawa haluan masing-masing yang mana aku kerja sambilan kedai pakcik kat Alor Setar Pekan Rabu selama 6 bulan sementara tunggu new chapter yang mana aku bakal sambung lagi pengajian aku untuk Diploma. Cuma kali ini, aku upgrade lagi course aku kepada “Electromechanical Installation Maintenance Robotics” kat uniKL MSI Kulim. Rai pun sama tapi dia ambil course yang sama di politeknik Malaka. Kami terpisah lah dalam tempoh itu. Tapi tak bermakna hubungan kami putus terus. Setiap kali cuti semester atau ada kelapangan masa aku akan turun Melaka lepak dengan Rai. Lama kami kenal sampai lah dapat berita Rai dahnak kawen. Gatai betul. Rai nikah masa umur 22 tahun dengan pasangan dia yang mana dia kenal masa tengah practical. Ishh kau ni kan, orang suruh gi belajar kau pergi bercinta. Aku juga yang tak laku. Hahahaha. 



Tapi selepas beberapa tahun Rai kawen aku pun dikahwenkan. Rai pun turut hadir di majlis aku walau bukan sebagai pengapit tetapi aku sangat hargai dan bangga. Pertemuan kami yang tak disangka kekal hingga kini menjadi bualan dari kawan-kawan yang sama belajar dulu.So diberi kepercayaan untuk jadi pengapit dia dia hari bahagianya. Kami berhubung hingga kini dimana masing-masig sudah mempunyai keluarga sendiri dan cahaya mata.


So begitulah bermulanya detik perkenalan kami bermula tahun 2001-2017 (17 tahun sudah) kami masih bersama. Sehingga kini. Semoga persahabatan ini kekal hingga akhir waktu yang hanya Takdir memisahkan (wahh rasa macam telenovela plak drama posting aku ni) Amiin..








You May Also Like

59 100 org jejak kaki

  1. Wahhh... Uniknya nama. 1st time dengar nama comel 😁

    ReplyDelete
  2. uniknya nama.. hmm lepas baca entri ini rindu pula bff zaman sekolah, zaman asasi. dh lama tak berhubung dengan mereka

    ReplyDelete
  3. Rindu BFF zaman sekolah..lama xjumpa..eh kita pon ada nephew pggl comel jugak..

    ReplyDelete
  4. Bestnya kalau ada kawan dari zaman sekolah masih lagi keep in touch. Selalunya lepas habis sekolah dan lost contact. Kalau jumpa balik pun mesti dah beranak pinak. Nak hangout pun takda dah masa. Wuwuwuwuuww

    ReplyDelete
  5. Bukan senang nak dapat BFF yang betul- betul macam ni , walaupun dah bawa haluan masing-masing still ada masa bolwh jumpa lagi .

    ReplyDelete
  6. Cinta monyet jarang berakhir di jinjang pelamin. Kan COmel? Wah unik la nama Comel.. - jmr23.com

    ReplyDelete
  7. Bila baca entri ni... teringat zaman sekolah ramai bff dan sekarang dah bawa haluan masing-masing.. sesekali jumpa di fb, ig dan whatsapp sahaja

    ReplyDelete
  8. Bila kita dah bersahabat lama ni kena saling percaya mempercayai saya ni dah tak ada kawan baik sejak dari kecil sebab mereka semua telah pergi lebih awal nak cari kawan2 yang betul2 baik sekarang susah...

    ReplyDelete
  9. Ika ada bff. sampai sekarang masih berhubung. Kami dh berkawan hampir 13 tahun. sejak ditingkatan 2. masih bersahabat baik sehingga dia skrang pun dh kawin. bff last longer

    ReplyDelete
  10. Is hard to find a true friend that really understand us. I always appreciate my best friends

    ReplyDelete
  11. Sama still ada BFF dari 2000-2017. Btw comel nama Comel. Nama sangat rare. Suka nama rare sebab orang senang ingat.

    ReplyDelete
  12. yay to long friendship. It's nice to always have friends around

    ReplyDelete
  13. bestnya ada kawan dari sekolah..yang sentiasa support apa kita buat..ada waktu sush dan senang..kepala giler-giler juga ni

    ReplyDelete
  14. Bestnya masih in touch dan ada rakan yang karib begini. Hehe. Saya orang merantau maka kawannya baru berputik di sini hehe

    ReplyDelete
  15. Bersyukur ada BFF dari dulu sampai sekarang kan untuk berkongsi rasa. Btw, over kan kakak-kakak bawang tu. Dari dulu sampai sekarang mesti ada macam tu. Nak sangat jadi Kak Long kawasan kaedahnya yer. Hehe.

    ReplyDelete
  16. bestnya dapat photoshoot gitu. sha dengan bff sha kalau berkumpul msti takcukup sorang. harap harap friendship sha pun mcm awaklah sampai kahwin semua hihi

    ReplyDelete
  17. Afizah- hihi skg dah ramai ada nama comel..

    ReplyDelete
  18. Haneeza- trima kasih awak.. bff will last forever

    ReplyDelete
  19. shamiera - wahhh msti comel ur nephew

    ReplyDelete
  20. Rabiatul - haah kbykkn yg saya dengar cmtu lah bff klu jmp pun susah nak semsra dulu sebab msing2 dahda fam masing2

    ReplyDelete
  21. Cik Cappucino- wahh nama ala2 coffee sgt. Betul bff will last forever sbb boleh trima baik buruk kita dan share perkara yg sama.

    ReplyDelete
  22. JMR- hahah kan... susah nak jumpa yg kekal sampai pelamin..klu ada pun myb 1 dlm 1000

    ReplyDelete
  23. iffah- betul bila dah ada hal masing2 nak ci=ommit tu mmg susah.. sekadar tya khabar dr jauh jela kan..

    ReplyDelete
  24. maha mahu- btol2 yg ikhlas trima ape adana..

    ReplyDelete
  25. betty liew - yeah.. me too..i love my bff

    ReplyDelete
  26. Mashalizadotcom - hihi terima kasih awak... yer senang igt. Tapi ada gak yg tertukar dengan manja. hahah

    ReplyDelete
  27. Nadia Johari - betul yg mane tetap sebelah kita walau kita jahat.. hahah

    ReplyDelete
  28. Rawlis - yeahh. its a good to have a new friends. kawan ramai takpe jgn musuh ramai.. hihi

    ReplyDelete
  29. Bella Jamal- memang pun, kadang tak paham diorang ni. gigih nau nau nak jadi ketua gangster kahkahkah

    ReplyDelete
  30. sya - lepas ni saya harap korang dpt berkumpul.. nt plan betul buat photoshoot. mesti best

    ReplyDelete
  31. Bgusnya stil jumpa lgi..
    I plan nk travel dgn bff i masa kt Uni bulan 5 thun depan..
    Bwak family kecik msg2..
    Xsabar rasa

    ReplyDelete
  32. Masa belajar masa yang paling best. Seronok bila masih dpt kekalkan persahabatan sampai sekarang.

    ReplyDelete
  33. Alia- alhamdulillah,,
    wahhh bestnya.. enjoy the trip

    ReplyDelete
  34. Azirahmandotcom - setuju sangat dengan statement. time belajar adaah plg best. makan tido blajar n kua hujung minggu.. bestttnya

    ReplyDelete
  35. Time sekolah dulu memang ada selalu meeting. Meeting pasai junior kena hormatkan senior. Mentanglah kita ni junior. Setiap malam nak meeting macam esoknya cuti sekolah. Kalau bincang benda yang ntah ape-ape la. Harap konsep macam ni dah tak ada dah la. Comelnya tengok dua bff ni semohmga berkekalan hingga ke akhirnya ye

    ReplyDelete
  36. Kin - kan.. meeting citer kisah donia tah hape- hape meyampah bila dikenang.. . Btw thnk sis for visiting.

    ReplyDelete
  37. alhamdulillah dpt bff yang setia. Best kan ..dpt kawan yang mcm ni :)

    ReplyDelete
  38. Wow kenangan.mahal ni.. rindu pula dekat kawan kawan sekolah 😣

    ReplyDelete
  39. Azlinda - alhamdulilah moga kami kekal higga akhir. ameen

    ReplyDelete
  40. syafiera - kan..rakan sejati rakan abadi. selamanya sahabat.

    ReplyDelete
  41. hahaha betul ke? tanya hantu hantu pun jawab yang sama. hahaha anyway good that you have a best friend that can share everything with you.

    YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  42. Bestnya...

    Kita entah la... bff memasing semua dah bawa diri dan ada keluarga dan jalan hidup memasing... tidak sehaluan seperti dulu... T-T

    ReplyDelete
  43. alhamdulillah ada bff yang setia sampai skrg. semoag terus berpanjangan persahabatan korang berdua.

    haha ana tetiba teringat masa jd jr masa dip. poyo je senior warning xleh makan dekat cafe padahal xde larangan pun. kelakar sgt.

    ReplyDelete
  44. I used to have a bff. but work has keep us lost contact

    ReplyDelete
  45. Alhamdullilah, bertahan sampai sekarang ye.. Kak Sue pun ada juga kawan dari sekolah rendah sampai la sekarang masih keep in touch..

    ReplyDelete
  46. Susah nak dapat bff yang boleh bertahan lama dgn kita. Bila dah khawin masing dgn hal masing2 dn berpindah tmpat lain sampailah tak tahu nak berhubung mcm mana.Rindu mmg rindu tapi tahu nk cari mcm mana

    ReplyDelete
  47. Henry Tan - betul lah budak laki dlm kelas dulu bgtahu.. hihi

    ReplyDelete
  48. bro Framestone - hahahah... kesian tuan. Takpe sampai masa utk cari new BFF la camtu.

    ReplyDelete
  49. Ana- yang tu lawak, xboleh makan kat cafe jadahnyalah senior time tu kan.. nama pun cafe, tempat makan dan lepak.. barangkali diorg igt bilik tido atau dapur masak kot. hahah

    ReplyDelete
  50. wai yee - poor you. no worries babe.. when the time is free you still can meet her

    ReplyDelete
  51. hanny Abdullah, alahai.. lost contact trus awak yer. Harap akan jumpa satu hari nanti

    ReplyDelete
  52. wah uniknya nama...comel hartini...confirm nama je boleh femes dah ni..hihi
    alhamdulillah ciktom pun still in contact dgn bff dari zaman sekolah dulu..
    hrp berkekalan hubungan rapat kami smpi bila2..

    ReplyDelete
  53. Cik Tom- hihi nama je pemes tuan xpemes mane pun, btw thanks datang visit page kita. wah ciltom pun still contactable lg dgn bff.. Sep kita geng..

    ReplyDelete
  54. Teringat bff zaman sekolah, universiti dan kawan kerja dulu hee seronok baca entri ni. Semoga persahabatan berkekalan sehingga ke syurga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Yaya.. kan.. kenangan bersama BFF sampai akhirat akan ku kenang.

      Delete
  55. Alahai.. sweeynya tengok foto-foto awak dan sahabat awak.. manis-manis semuanya dalam gambar tu.. Best ada kawan yang sentiasa ada time susah atau senang kan..

    ReplyDelete

Pinkygroupsaid

Cradle 2011-2018

Cradle 2011-2018
nuffnang -->

Total Pageviews

Blog Archive