Yer masih makan gaji.

By suara dari telapak kaki comel - February 26, 2019


Nyawa


Hi, Lama kan tak update pasal life story, yela selalunya tentang aktiviti dan produk review je. Sekarang ni secara jujurnya aku sangat lah sibuk. Yer tak tipu. 


Kenapa cakap sibuk. Sebab segala urusan harus diuruskan sendiri. Yer ada yang cakap cari lah teman, buat masa sekarang aku lebih selesa sendiri. Menguruskan anak dan kerjaya. InsyaAllah segala akan dipermudahkan kalau niat kita betul.

Ok hari tu ada jumpa kawan lama, dia ada tanya aku buat apa sekarang sebab giat aktif dalam instagram, Dia ingat aku tak kerja dah semata duk posing dalam IG. Apo... ingat aku dah takda benda nak buat ke?

Meh aku ceritakan satu persatu apa yang aku buat. Sebelum tu nak bagitahu.Aku memang ada kerjaya tetap. Yup memang makan gaji setiap bulan, masuk kerja ikut waktu kerja standard 8pagi-5petang. Tapi korang yang memang follow aku kat Instagram mesti ingat aku tak kerja dan hanya post gambar dan promote produk kat IG kan. Tak lah, kenalah kerja. Makan gaji perlu untuk masa sekarang. Tak tahu akan datang , insyaAllah moga dimurahkan rezeki. Hah? aku kerja ape? Alah kerja kuli je. Yang memang banyak kerja melibatkan kertas kerja yang kena submit ikut dateline bila boss minta lah. Aku bekerja disalah sebuah syarikat IT di Kuala Lumpur. Alhamdulillah dapat boss yang super awesome dan memahami. Walau kadang aku terlibat dengan event atau kerja media, selalunya aku akan mohon cuti. ataupun hanya terima offer selepas waktu kerja. and yes! boss aku aware tentang ni. 

As long as aku deliver ape yang diorang minta dan sediakan apa yang patut. attend meeting mengikut kehendak clients dan kadang buat sikit paper work dan submit secepat yang mampu. Bagi diorang takkan ada masalah kalau aku nak terlibat dengan media task pun. Alah boss korang pun mesti camtu. Janji kerja siap paling penting boss happy dengan achievement korang, should be no problem lah. No such thing yang kadang boss nak marah ko tak tentu pasal, melainkan korang memang betul ada buat silap. 

Yela Company yang aku kerja sekarang ni kalau ikutkan ni masuk tahun ke 2 lah selepas Cradle. Alhamdulillah, new things with new toys.. (hahhaha len macam bunyi) yela, dari handle investment ke IT yang melibatkan artificial intelligent ni. kau rase?. Mula-mula serious aku give up juga. Sebab susah nak paham, tapi tak boleh jadi alasan kalau nak kekal dalam syarikat tu. Belajar dan belajar. Just matter of time untuk kau captured semua tu supaya otak boleh digest.

Role aku dalam Company ni, buat business development, paham saja lah. IT knowlegde yang mane not a normal IT solution yang ada kat luar sana. Sebab Company aku keje ni, adalah API solution untuk exchange market in Bursa Malaysia Derivative. (BUKAN FOREX yer) sebab kami Provide API untuk trade Futures, FCPO dan palm olyn. Paham dak?. hahah sah tak paham, takpa, aku pun amik masa hampir setahun nak paham keseluruhan.  Tapi in term of developmental memang struggle lah, sebab some sort of peo memang tak paham how our company operate. Tapi kalau nak tahu banyak boleh lah ke https://www.algomecs.com/ . sana you will see in detail what Dagang is. Ok?. So korang tahu lah, aku tak suka nak show off sangat aku buat kerja kat office macam kebanyakkan yang suka update diorang tengah buat ape dan ape during office hour. Cukup sekadar boss aku tahu aku boleh buat kerja dan submit apa yang dia nak. yang penting deliver. KPI achieved!

Ok aku ni bukan saja terlibat kerja tetap, malah buat media task bila kena schedule dan paling penting sekarang tengah persuing Bachelor in Human Resource & Business Study. Memang tough sebab kena kejar dateline assignment submission dan macam macam lagi. Blom cerita attend class on Weekend. Tapi aku tak penah nak merungut lah sebab untuk own goods in future pun.

Alhamdulillah setakat hari ni everythings is manageble dan masih boleh bernafas. Anak ikut kekuatan. Ada je hates yang suka sangat sakat dan buat cerita macam tak best. Abaikan just stay positive and live your life. Allah kan ada. So lantak kat depa ya.

  • Share:

You Might Also Like

24 100 org jejak kaki

  1. nice salute... okey tu bekerja.. i ni jadi suri rumah pun ada orang benci tengok i perabis beras husband i.. hahah padahal beras 5 kilo tu daalam sebulan dua bulan pun tak habis habis hahahhaha... nak bekerja tapi husband kata jaga anak anak dulu hahaha.. okeylah dorang dah besar nanti mungkin usha usha kerja yang mana rasa berminat dan sesuai dengan kelulusan.. kalau boleh nak keje kat klcc ke or area dekat dengan rumah huhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe dik awak muda sgt2 lagi,, ikut lah kata husband tu, nanti keadaan dah stabil boleh keje balik. umur muda macam awak snng nak dpt keje

      Delete
  2. Eh! Kalau LeYa nak mohon kerja kat syarikat It ni boleh tak. LeYa background in IT... Boring pulak 2 bulan ni tak kerja. Sebab dah biasa ada kerja kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. belom ada kekosongan lagi Illya. nanti kalau ada akak roger2 ok

      Delete
  3. Pasal bos tu saya setuju. Yang penting kerja OK, siap ikut schedule, dan kemas. Tapi saya selalu event hari sabtu & ahad la. hari biasa tu, jarang ikut event. Hates tu mana-mana pun ada, semakin kita cantik, semakin kita banyak selfie, semakin ramai la hates. Yang paling tak best nya, kalau dapat tahu hates tu sebenarnya orang yang kita kenal & kawan sendiri pula tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. omg.. awakk betul lah komen awak tu.. yang kita anggap kawan baik sebenarnya stalker yang xsng mata dan hati tgk life kita kan...

      Delete
  4. Resam bekerja dengan org mmg mcm tu la. Kalau dah full time kerja sendiri baru la leh jugak la ejas² waktu untuk anak ..event segala. Moga u terus sukses. Haters gonna hate sis. Let them be.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sweety for ur kind words. betul.. boolayan mekema sudahh

      Delete
  5. Ala sis.. sabar ek.. kalau syira biar ja apa orang nak pikir.. janji kita tam kacau orang kan. Bunyi macam best je keja sis.. hehe stay strong ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi thanks yang.. insyaAllah akan terus bertahan demi anak n kerjaya. hahah takda best mana, tetap juga ada due nak kena submit. time kalau mmg kalut lah juga

      Delete
  6. Handsome la boy tu. Ala biasa la tu cakap2 orang. Dorang tak tahu pun kehidupan kita ni. Geram je kan. All the best dalam kerjaya ye?. Pernah kerja dgn cradle....? Oh yg ceo.....

    ReplyDelete
  7. Sama lah saya juga masih makan gaji dan juga membuat blog ni sebagai sampingan sahaja hehehe kena pandai bagi masa dan juga kena serius dalam kedua-dua kerjaya yang di lakukan. In Sha Allah segalanya akan dipermudahkan....

    ReplyDelete
  8. Wahhhhh! Kisahnya. baru tahu akak kerja dalam bidang IT, hebak la . Betul! Dapat bos yang memahami ni memang best gila. Bagi cuti and at the same time kita boleh deliver apa yang dorang nak. Nak cuti tapi kerja mesti kena siap tu mmg wajibkan :D

    ReplyDelete
  9. I pun sekarang sekaj join company baru memang tak de masa sangat nak update blog. My work is my priority. You bidang IT rupanya...semoga berjaya dalam pekerjaan.

    ReplyDelete
  10. Iza dulu pun kerja and blogging ni sampingan. Tapi lepas dah pindah kuantan ni terpaksa berhenti sebab risau orang lain jaga anak. Mak pun risau sebab sebelum ni mak jaga. Makanya fulltime blogger dah kita skang.

    ReplyDelete
  11. Sekurang kurangnya ada keja tetap..boleh tampung kehidupan sendiri n tak susahkan org. Org nak ngata lantak pi lah..bukan depa yg bagi makan pun.
    Cam sis ni..perghhh dh lah idup sendri gan anak dara ni..x keja lak tu..terpaksa le harapkan blog n online busines..itupun ada yg dengki

    ReplyDelete
  12. Walaupun makan gaji tapi ada gaji tetap .Kira okay .Smaalah kita kan .Kerja makan gaji cukup bulan tunggu gaji masuk .Tapi kerja tetap kena buat sehabis baik .

    ReplyDelete
  13. So happy to see Comel has a positive mindset and active lifestyle! Hope that this positive vibes will be with you always and spread to the community around you! 💗💗💋 all the best in your study too!

    ReplyDelete
  14. Samalah kita full-time kerja and part time blogger. Memang kena ada income tetap juga nak survive. apa pun be strong ya.

    ReplyDelete
  15. Kerja is important tapi takkan setiap masa kita nak update pasal kerja hakiki kan? Hihi. Byk lagi benda lain boleh buat mcm produk review and attentd event. Hehe stay strong betul sis ni. Anak pon hensem. Dpt bos baik adalah anugerah. Semoga Allah kurniakan kemudahan dunia akhirat

    ReplyDelete
  16. Yupe. You can say that again. Our career (main job) should be our main priority but then again sometimes juggling between main job, family and side job (blogging) is not easy at all. :)

    ReplyDelete
  17. Oh baru I tau you have kerja tetap juga macam kita. Keep it up sis memang hard to balance sometimes but priorities counts.

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah.. masih ada rezeki untuk kita menumpang.. hee~ saya suka semangat awak..

    ReplyDelete
  19. anak tu yg buat kuat. yess! that right. teruskan apa yg kita suka.

    ReplyDelete

Pinkygroupsaid