18 March 2015

NASI LEMAK RINGKAS CARA SDTKC

Malaysia dikenali dengan masyarakatnya yang kaya budi bahasa dan perketi, selainnya makanan-makanan yang terdapat di Malaysia menjadi sebutan daan tumpuan dari seluruh dunia. Lihat sahaja menu pembuka selera di waktu paagi (breakfast). Nasi lemak dan roti canai mencatatkan volume dan carta tertinggi antara menu pilihan raakyat Malaysiaa, taak kiraalaah melayu ke cina ataaupun kaum India, merekaa sukakannyaa. Dan kali ini aaku nak share. Resepi ringkas dalam pernyediaan nasi lemak. Ok jom mula..




Bahan2 untuk sambal

5ulas bawang merah

2ulas bawang putih

1/2 bji bawang besar

1 inci halia

(bahan2 nih di kisar/blend/tumbuk/giling dan seanggkatan dengannya)

cili boh/serbuk cili/cili kering 3sudu besar (bergantung pada tahap kepedasan yang korang tahan)

garam,aji dan gula secukup rase

minyak masak

Bahan untuk nasi;

santan

beras

daun pandan


Bahan sampingan;

telur

timun

ikan bilis (ikut suka korang lah nak banyak mana yang korang suka)

kacang tanah

Ayam (di goreng rempah)




Cara cara menghasilkan nasi lemak COMEL

Mula-mula korang blend suma bahan untuk sambal dan masukkan 6 sudu besar minyak ke dalam kuali dan panaskan..bila panas tumiskan bahan2 sambal tadi…tunggu sehingga bawang..masak keemasan baru lah korang masukkan cili boh tadi.masak lagi sehingga naik minyak…masukkan sedikit air supaya sambal tidak terlalu kering dan biarkan beberapa minit..kemudian masukkan ikan bilis.masukkan garam,aji gula secukup rase..masak kehingga naik minyak..DAH SIAP!!!

Untuk nasi lagi lah senang..cuci beras bersih2..tapiskan pastikan cuci bersih…masukkan dalam periuk n tuang santan kedlm periuk nasi yang dicampur air..mengikut sukatan masakan nasi biasa la korang..pandai2 agak lah nasi tu akn masak ke idak paras air tu.so biarkan masak..SIAP SUDAH NASI nya!!!!

Untuk sampingan lagi senang..ko rebus telor,goreng ikan bilis,goreng kacang tanah n potong timun.. SIAP MUDAH DAN CEPAT!!!!

Boleh juga di makan dengan ayam berempah atau ayam goreng biasa cm bubu suka makan.

DAH siap ko tengoklah hasilnya kat atas tuh..dan di post sebelum nih…layannnn

Hati aku senang bila tengok bubu makan dengan seleranya..nak2 die makan siap tambah2 lagik..ekekekek…

see..see…see the leg la..huhahahahahah

2 comments:

Liza Licha said...

sedapnya nasi lemak :) licha nak kena asah lagi skill buat sambal tu.

ComelComot said...

Liza licha- InsyaAllah bole yunk..practice make perfect.

Cuba Klik tengok apa jadi!