31 March 2015

Good To Go Vending machine khidmat termudah untuk membeli snack dan segala macam jajan.

"Vending Machine" sebuah mesin yang mengagihkan barangan seperti makanan ringan, minuman, alkohol, rokok, tiket loteri, minyak wangi, produk pengguna, malah emas dan batu permata kepada pelanggan-pelanggan secara automatik,

Mesin layan diri dikendalikan duit syiling moden pertama telah diperkenalkan di London di United Kingdom pada awal 1880s, mengagihkan poskad. Mesin telah direka oleh Percival Everitt dalam 1883 dan tidak lama kemudian menjadi satu cirimeluas di stesen kereta api dan pejabat pos, sampul-sampul mengagihkan, poskad , dan kertas nota. Sweetmeat Automatic Delivery Company telah ditubuhkan dalam1887 di England sebagai syarikat pertama berurusan terutamanya denganpemasangan dan penyenggaraan mesin layan diri. Mesin layan diri pertama di A.S. telah dibina dalam 1888 oleh Thomas Adams Gum Company, menjual gam pada kereta api New York City .
Ok sedikit pendahuluan tentang asal usul "vending machine yang kita tidak tahu. Seperti semua sedia maklum vending machine telah diguna pakai sebagai alat perantaraan bagi memudahkan urusan kita dalam acara jual beli, dimana ia selamat serta cara kendalian yang sangat mudah. Memasukkan sejumlah wang atau token bagi mendapatkan barang yang dipilih. Mudah bukan?!. Dan kini Jepun, Korea dan banyak negara lain lagi telah menggunakan khidmat "vending Machine."

Hari tu aku keluar lunch dengan Dak Wani, naik train LRT kitaorang ke KLCC. On the way back tu terperasan satu Kotak gergasi betul betul tepi laluan masuk ke LRT train. Aku pertama sekali teruja sebab pertama kali tengok vending machine yang jual roti dalam dia. Ada pelbagai jenis perisa dan corak roti dalam tu. Kebetulan sebab terlalu leka duk window shopping aku tak sempat nak makan lunch. So nak dijadika alasan untuk aku cuba guna vending machine tu. Yela sebelum ni aku jumpa vending machine yang jual air kotak dan air tin je. Kali ni berbeza. Klau ada pun jual candy bar camtu lah. Tapi kali ni jual roti. Last jumpa kotak vending yang jual makanan camni kat Korea dan Singapore. Sekarang dahda kat Malaysia kat KLCC. heheh.. (heheh jakun jap).

Dahtu murah lak tu. Dahla murah roti dia sedap, kena lah dengan tekak aku. yumyum...




Roti redbean ni sedap.. naseb dah ada dalam train kalau tak mau aku beli lagi 2, 3 ketol buat bekal. sedap kot. Yela.. dari kebiasaan kena beratur bagi kan, yang ni ko masukkan duit pilih je roti mana nak.. taaaadaaa....Dan semua harga RM2.00 sajer.. takda GST atau service tax... Kihkihkih..


 

2 comments:

.::: Princess MOMOY :::. said...

waaa... nanti nak try ler. dah lama tak balik KL ni. harus pergi KLCC semata2 nak try roti kat vending machine ni. hahaha

ComelComot said...

Princess Momoy- hihi... tula kena try.. tapi rasenya skg dah banyk tempal install vending machine ni

Cuba Klik tengok apa jadi!