14 October 2014

Detik kelahiran dan pengalaman pertama bersalin

Salam. Sudah lame ako berdiam diri mungkin jugak blog ni dah bersawang. Hari ni baru terajin singgah dan bersihkn sikit2 sawang kt blog ni.
Lame kan? ako xupdate sini. Bukanpe hari tu warded terus menerus sampai lah melahirkan cahaya mata terindah kami.

Setelah 7 hari admitted di HUKM. Ako minta kebenaran untuk balik. Bosan kot duk spital lame2. Dah cam orang gile ako rase. Dahla xdibenarkn bjln bckp atau ape2 selain ke tandas dan tido. Gile. Konon nak control bp ako supaya x naik. Hurm...xda makna pun tgh ako tido diorg kjutkn utk amik bacaan bp ako tetap juga 150/100. Tah hape hape tah. So dapat balik ako sonok lah call en suami dtg jemput. Mkn tghari yg sgt menyelerakan..yumyum...blik rumah..wah..nyamannya bau rumah sendiri berbanding spital busuk! En suami minta ako berehat, bestnya tido katil sndri. Tilam empuk bantal gebu perghh..esoknya en suami g kje. Ako lak di arah tggal ngn kak ipar. Masa ni ako rase sonok nk kata tanda2 nk beranak pun xda. Bb cam biasa aktif sokmo..fuhhh..fenat jugak lah..dahtu mlm tu en suami bawa ako g jumpa doktor Getha. Katanya nak makesure bp ako maintain. Cam biasa ako steady je pning2 mual2 mmg xda. Sungguh tak disangka skali check bp ako tinggi ngko...trus doktor mintak ako g kecemasan..malam tu jugak bersamaan 110/4/13 10.00mlm . En suami terus bawa ako ke O&G kecemasan dan akhirnya ako ditahan. Sekali lagi ako masuk ward. Stress betul smpi mngis ako sbb ako nk blik.
Esoknya 12/4/13 8.00pg bp check 146/97 makna kata ako xdapat blik lagi lah dan mungkin terpakse duk ward smpi bersalin. Hakikatnya masa tu ako xrase risau stress atau nk marah tp bp maintain tinggi. Spnjang hari ako duk whatsapp ngn en suami...dan ako hanya duk atas katil smbil baring. Tepat jam 3.30ptg. Tiba2 kepala ako pening. Dan ako mula rase mual n akhirnya muntah..sgt2 xselesa..ako mngadu kat nurse dan sekumpulan doktor n doktor pakar datang untuk check keadaan ako jugak amik bacaan bp. Kalinih bp ako sangat tinggi 170/123 mata ako mula rase blur2 kepala rasa melayan je. Datang seorang doktor terus terjah ako dan arahkan ako untuk mula berpuasa. Ako tgh blur2 tertanya tanya knp. Doktor cuma bgtau yg bayi terpakse dikeluarkn mlm ini jugak ( force labour) sb takut bb n ibu xsmpt dslmtkn. Ako mmg lah blur time tuh. Doktor arahkn ako call husband untuk bgtau ako akan ditukarkn ke unit kawalan rapi HDU dan terpakse melalui cser section mlm itu jugak. Tiba2 dtg salah seorang doktor Wani bg aku injection drip dan amik darah lepas tu tiba2 satu cairan yg dipggil magnesium sulfat xsilap ako dimasukkn dlm badan. Tuhan je yg tahu time tu ape rase ubat tu. Panas bahang. Terasa cam kena panggang panas giler. Segala lubang kt badan ako ni terasa haba panas. Ako rasa cam nak mati time tu.xbole nk citer sakit bisa panas perit time tu.yg ako ngat mngucap khalimah Allah dan tiba2 teringat kt suami...huhu. magnesium dimasukkn ke dlm badan ako supaya dapat mbstabilkn tekanan darah yg tinggi juga tempoh 2 jam diperuntukkn untuk doktor ikhtiar supaya moga2 ada bukaan untuk ako deliver normal. Dlm jam 7.30mlm 12/4/13 ako dipindah ke unit HDU. Dimana hanya dibenarkn suami yg tunggu jugak 2 nurse akn jaga ako seorang lawatan hanya dibenarkn selama 10minit. Bila ako masuk hanya ada 6 katil je dlm bilik tu. Dan ako satu2nya pesakit mlm tu. Pahtu tiba2 dtg kerumun doktor n 2 nurse masa ni ako dah lemah longlai mungkin kesan ubat panas tdi.dlm masa yg sama ako perhatikan nurse n doktor sdg check tknan drah. Time ni lah ako xberdaya nk lwan. Tgn ako kiri da kanan di cucuk jarum drip. Berselirat wayar kat tgn badan di bahagian kemaluan ako pun dimsukkn saliran pipe utk air kencing.mmg dah xrase sbb ubat tadi lagi sangat2lah sakit. Masa ni dr tambhkn lg dos magnesium tu n masa tu jgak en suami dtg smbil bawakn colek mngga sbb sehari sblum ako teringin nk mkn tp xbksmptan. Tp masa tu ako terbaring kaku penat lemah xdaya. Yg ako tau nk mintak air. Terasa dahaga yg amat. Ubat tdi terlalu pnas bhang 1bdan. Trase mmg cam nk mati. Ako ckp ngn en suami yg ako rase cam nak mati..sakit tak boleh citer. Time tula ako trase teringat mula2 ako knl die n kami kawen. Ako bgtau die jgn isau kot2 mane pun ako akn cuba bertahan. Selpas 2jam seorang doktor perempuan dtg untuk check laluan ako ternyata sbb penglaman pertama utk anak pertama laluan ako sikit pun xda. Masa ni ako mngis xtahan sbb doktor tu korek kemaluan ako mmg sakit sgt.tp xdaya nk melawan. Dgn serta merta nurse diarahkn tukarkan baju ako dan pkaikn ako baju utk ke bilik bdah. Hati ako time ni makin cekal..berserah untuk ape kemungkinan dlm kesempatan itu doktor minta suami untuk bg kata semagat atau ape2 pesanan sbb ini pembedahan berisiko. Yg ako tau n mpu ako ckp "bubu jgnlah sedih ok. Ayg ok..rase cam nk mati pun ado ni.mintak maaf klu ayg slalu buat pangai k." Laki mne lah sanggup tgk mini die camtu time tu..bibir ako merekah kering ksan dr ubat n akhirnya ako masuk dlm bilik bedah. Masa tu ako tgh sdar lg. Ako tgk dlm dlm 10 org la tgh uruskn peralatan bdah jaga tmpt smbut bayi kiri kanan ako plk dua doctor cantik. Diorg cuba melekakan ako. Tpi tiba2 drah ako makin naik..dok terpkse delay waktu pmbedahan sbb nk tggu drah ako trun sikit. Start jam 2.00pg 13/4/13 operasi bermula setelah tulang blkng ako di bius. Dlm khayal ako bole nmpk doktor duk kelebet perut ako. Terase badan bergoyang.doktor ckp hah kitaorg tgh keluarkn anak awak ni..tiba2 ako dgr bunyi bayi mngis..tu dia nyaringnya n doktor yg standby kt mngkuk bayi uruskn anak ako. Ako bole nmpk cmne doktor cuba selmatkn ank ako  disumbat tube utk sedut cairan..mcam mimpi seorang bayi lelaki yg sempurna kejadiannya keluar dari perut ako tepat jam 2.06pg 13/4/13 dgn berat 2.24kg.
Lepas tu ako dah xsedar. Tau ako dah ada kat HDU unit selama 2hari xsedar sebab kesan ubat bius keatas ako. Dan ako dpt tau bayi kami ditahan di ward NICU kerana paru2 belom matang dan terpkse bergntung dgn oksigen bantuan. Selepad 2hari ako dipindakn ke unit ward biasa dan masih ditahan kerana bp belom stabil n masih tggi.
Hanya tuhan yang tahu sakit operate diperut. Mmg xrase mase tmpoh bius masih ada. Tpi selepas tu perghhh...batuk pun sakit wooo..trase cam di toreh toreh je perut. Tpi ako kuat sb pikirkn anak. Keluar je dari HDU ako trus ke nicu melawat bayi kami. Sedihnya hati.ibu mane sanggup tgk anaknya penuh dgn wayar dihidup mulut tgn berjarum drip sedangkn die masih kecil xtau ape..ako mngis je sbb xsanggup tgk...dlm masa yg sama ako mohon pada Allah supaya sembuhkn ank ako dan kuatkn semagat die untuk terus n cepat baik...
Hari makan hari bayi kami mnmpkkan peningkatan yg baik pada hari ke 3 tube oksigen tidak diperlukn lg. Bb dan boleh bernafas sendiri. Cuma tube pada mulut untuk mknan. Kerana bayi kami lahir tidak cukup bulan. Tpi alhmdulillah dlm nicu terdapat pakar penyusuan dimana mereka akn mngajar ibu yg bertama kali bf bayi mereka melalui kaedah simulation urutan rangsangan pada wajah bayi supaya bayi tau untuk menyusu dari nipple ibu terus.
Seterusnya bayi kami di tempatkn di NICU selame 7 hari alhmdulillah petang jumaat kami dibenar bawa bayi blik. Hureyyy!!!
Selepas 7 hari kelahirannya nama telah dipilih dan daddynya telah daftarkn untuk dapatkn MYKID nak tau ape nama anak kami?
ZAIRIEL AZRIEL HEZRY B ZAIRUL AZIZI.
P/S: Syg anak mommy n daddy, kamu adalah pemberian terindah dari ALLAH swt kpd kami berdua. Mommy n Daddy sgt2 bersyukur dgn kehadiran kamu syg. Kami harap kamu membesar dengan baik sihat n ceria. Moga kamu menjadi anak yg berjaya dalam hidup dunia akhirat dan mnjadi anak yg soleh. Amin....

11 comments:

Ct_hAjAr said...

sedih baca..kesian kat baby..hope baby akak sentiasa sihat walafiat. Amin.. Anyway, congrats kak..

ComelComot said...

Jgn sedih2 hajar. Setiap org lain pengalman bersalin n mungkin ini ujian Allah utk akak ok. Skg da happy sbb bb da mkin mbesar.

suri said...

salam comel..tahniah atas kelahiran khalifah yg comel..ehhh awk bersalin awl dr kite hihi..kite deliver 17.4 itu ari hihi..kite dpt bby girl alhamdulillah..ermmm rs bahagia kan bila tgk ank sendiri..btw sy rasa sebak bila baca pengalaman comel lahirkan khalifah Allah tu..tp alhamdulillah sume selamat kan..alhamdulillah sy lahirkan bby sy pd kandungan 39w5d hihi..air ketuban pecah melalui mimpi hihi..alhamdulillah allah mudahkan tp vacuum jugak la huuuu...sbb x larat nk push..air ketuban pecah kul 4.15am pastu breakfast mkn 2 keping roti je..pas nurse masukkan ubat berak tu trus perut kosong so mmg xde tenaga la nk teran hihi..semoga Allah mudahkan kita memelihara,mendidik,mengasuh zuriat kurniaanNya..Allahhumma amin..

ComelComot said...

Suri-wah tahniah dpt bb gurl ..best2 nt bole tmn mommy g shopping makeup n bju cntik2..tula lain org lain pnglmnnya. Best nya normal.sy xksmpaian .tp syukur sgt bb sihat n mkin tomok skg.alhmdllh syukur sgt2

zuera said...

Ya Allah..dugaan buat ko mell..yelah..pngalaman msing2..tinggi btul hb ko..time ak..low plak..siap nurse pesan..silap2 chek in wad..takut gak..tp..mmang dh pesen low..hihihi..ye lah..Slmt mmasuki alam mjadi mommy..

zuera said...

Ya Allah..dugaan buat ko mell..yelah..pngalaman msing2..tinggi btul hb ko..time ak..low plak..siap nurse pesan..silap2 chek in wad..takut gak..tp..mmang dh pesen low..hihihi..ye lah..Slmt mmasuki alam mjadi mommy..

ComelComot said...

zuera- btol lain org lain pengalamnnya n ini ujian bagi comel.ok la sume pun da slmat yg pntg bb dah makin sihat dan boolat

hyde dea said...

ala kecik nye azriel mase nie....
mesti mcm2 rase kan mase 1st time pegang die...
tangan die comel... kenit je...

ComelComot said...

@hyde dea
Cik yai.. itulah pasal tengok gambar jari die cinonet dgt.. keseluruhan tapak tgn die tu sama besar ngn kuku ibu jari i je,,, huhu.. masa tu nak pegang pun tak boleh boleh tengok dari lua mangkuk je. Tapi alhamdullah sekarang he became a big big boy with cheeky face and hyperactive package.. mommy skng hari2 rase nak fengsan bila kena buli huhuhu.. so u will be the next..hahahah all the best mommy!!!

Riezam Said said...

sebak je bc pengalaman mel,lebih kurang sm je kite,yg beza mazs kencing manis..pengorbanan seorang ibu mengandung slm 9 bulan dan melahirkan zuriat,bersyukur pd Allah zuriat yg Allah kurniakan sempurna..tahniah mel azriel seorang yg aktif dan cpt belajar,bijak sangat...

ComelComot said...

Thanks maz.. nangis sy bila awak puji anak saya..huhu.. itulah satu2nya nyawa n pemberian yg tiada nilai.. thanks sgt2 maz

Cuba Klik tengok apa jadi!