1 March 2013

Persiapan bersalin dan senarai perlu dibawa ke hospital.

Syukur alhamdulillah, setakat ni kandungan ako sangat2 sihat. Baby pun sangat lah aktif sampai mommy yang mengah+ letih. Kata para2 ibu sememangnya bagus kalau baby kita banyak bergerak n aktif. Itu menunjukkan yang baby kita dalam keadaan sihat. Dan kita kena juga ambil tahu pertumbesaran baby dan cetusan minda mereka bermula sejak didalam kandungan. Jadi tidak hairan lah kalau reaksi baby kepada apa sahaja aktiviti, perasaan, selera serta minat yang setiap ibu jalani sepanjang tempoh pregnancy akan mempengaruhi baby di dalam kandungan tersebut.

Untuk itu, bagi ako masa sudah time...yer biarpun baru nak masuk 32 minggu. Persediaan awal itu penting. Ini bagi mengelakkan kita kelam kabut juga dapat menyediakan segala kelengkapan mengikut senarai. Di bawah ini ada ako senaraikan barang yang telah ako siap packed untuk menanti waktu nanti. Mungkin lain ibu lain persiapannya dan ini adalah ako punya ;
🏩🏩🏥🏥🏥

Senarai barang untuk baby yang bakal lahir...

baju n seluar 2 psg
kain lampin 2 helai
selimut sehelai yand ada tutup kepala
sarung tangan n kaki 2 pasang
barut 2 pasang
topi sepasang
pampers 10 kpg (new born size)
set mandian kecik ( travel toileries) brand johnson n johnson
bedak kecik dan minyak yuyi
tisu basah kecik punyer ( untuk lap montot baby bila die poopoo nt)
lapik tikar getah( yang ringan nipis, untuk senang bawak dan tak beratkan kg beg)
Tuala bayi sehelai.
Bantal kecik 1..

Beg untuk isi barang2 tersebut.

So ini adalah senarai yang berjaya ako siapkan alhamdulillah beg siap lengkap barang2 selamat berada dalam beg, insyAllah takkan ada lah lagi benda yang tertinggal.

Nanti next entry ako akan cuba update barang barang buat mommy menanti saat kelahiran ok.








1 comments:

cenderamata dari hati said...

layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

maaf tumpang iklan

(alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual)

Cuba Klik tengok apa jadi!