19 February 2013

Saya yang sedang sarat 30w sudah.

Kejap masa berlalu, sampai lupa bila mula2 disahkan pregnant. Syukur rezeki dari Allah swt, setelah keguguran untuk kali pertama akhirnya Dia menggantikan yang lebih baik dan indah kejadiaan. Setiap detik dan waktu ako lalui dengan penuh rasa syukur. Tak sangka perut dulu yang leper cam lempeng, pinggang yg ramping bak tiang letrik sekarang bertukar cembung da macam liquid paper aka kanta cembong. Tapi takpe tetap perasan diri masih gorgeous walau ukuran bukan lagi dibawah par. Hahaha

Mengenangkan berat yang bertambah. Yer sekarang berat ako da cecah 68kg. Dan berat baby 1.2kg. Tuh dia... Sampai kena tegur ngn doktor supaya dapat mengawal kemasukkan nasi kedlm mulut. Dah xboleh makan manis,masin atau ais, dikuatiri akan menjejaskan diri ako juga baby. Taknak baby besar sgt nanti kesudahannya keluar ikut tingkap kang budak ni.

Nescaya itu ako telah memulakan diet ako untuk berpuasa nasi pada sebelah pagi n sebelah malam. Kata doktor itu sahaja cara yg bole kawal diri ako dari put some more weight.. Which is not good la untuk kami berdua. Sekarang ako akan makan roti 4kpg waktu pagi. Lunch nasi dan malam yogurt sahaja. Minum air suam atau air teh panas kurang gula( cam xda gula je pun ini en suami yg akan buatkan setiap kali nk minum air panas).

Sekarang jugak ako mula menglami sakit pinggang bahu jugak perut. Keaktifan bayi kami membuatkan mommy ya xmampu tido mlm. (ok ni muka da mula ala2 panda eyebag tebal sedepe) jenuh tenyeh concler.. Mmg xmnjadi pun sbb mata kuyu kalah ikan puyu. Xpelah sekurang kurangnya ako tahu baby ako sihat cargas lagi bijak. Mau tak bijak. Masa last check up kat Dr Getha baby siap lambai tangan lagi dahtu buat peace paling klakar baby buat jari2 ala2 tengah mengira. Pe lagi kecoh nurse n doktor gelakkan baby kami ni. Nakal tau..indah sungguh kejadianMu Ya Allah. Syukur Alhamdulillah...

Sekarang ape yang penting bagi ako adalah menghitung hari detik bahagia untuk melihat si pemilik mata bulat bercahaya dan sempurna insyaAllah. Doakan kesejahteraan kami anak beranak. Amin....





18 comments:

kathy jem said...

Dah 30 minggu dahh..rase cpt jer masa berlalu kang2 tau nak beranak.. Jaga kesihatan yer comel..hope semuanye selamat..

suri said...

eh berat baby 1.2 masa 30w tu berat sgt eh? sy aritu jumpa pakar n time tu kandungan sy 28w, berat baby 1.2 n doc said berat baby okay

suri said...

eh lupa nk gtau..berat sy 57kg since 24w n mantain till now 32w

ComelComot said...

Tula kathy..takut nih..tapi muka buat2 brani..sekarang plak kerap rase braxton hicks yang kerap, kalau sakit, mmg sgt sakit tapi xlame kejap2 je.cuma isau gak kan..

Amin...thanks kathy...itulah da menimba ilmu pengalaman u masa pregnancy..sikit2 boleh ilangkan neveous n jugak dapat lah prepare ape yg patut.

ComelComot said...

kalau saya doc cakap memang berat lah suri patutnya stakat 1kg dah ok lah, bukan ape sebab dalam tempoh satu bulan berat saya naik 5kg skali gus, padahal saya xda ambil sebarang vitamin tambahan melainkan ubat doc juga supplement utk kulit baby birdnest tu je. untuk mengelakkan berat naik mencanak lagi doc mintak saya control karbo dan banyakkan protein untuk kebaikkan baby juga mommy. Lagipun tinggi saya 168 takut nanti bila besar sgt nmpak cam gergasi.hahahah baby berat sgt takut kena seasor sbb ni baby 1st.

ComelComot said...

wow..ape yg suri mkn during pregnancy cer share sini boleh saya amlkan.

suri said...

ntah...sy mkn mcm biasa cumanya kurangkan nasik n air manis je..hiihi...chomel dh practice ke teran meneran?

suri said...

yela agaknye..sbb chomel tinggi n perut memeyyyy comel! kecik je hihi...tinggi sy 159 je pun (pendekkk!) tp perut besaq kemahenn! jln pun stok kengkang2 dh haha..sy pun baby 1st gak nih..xpe kita doa bnyk2 semoga Allah mudahkan urusan kita,n boleh deliver secara normal n selamat kedua2nya InsyaAllah ;)

ComelComot said...

Mesti comey molek je mommy suri ni. Yela sama2 kita doa yg terbaik utk kndgan kita kan. Semoga semuanya slamat amin

ComelComot said...

Bab pektis teran meneran tu blom lg. da blh ke. Bknpe takut terberanak je haha

suri said...

haha dh boleh start dh..cumanya jgn teran btl2..kang terkeluar baby lak kang hihi..

ComelComot said...

Uiks siyes dah boleh ek..klu cmtu cml nk buat latihan la...erm..skng da nk msuk 32w klu terberanak agak2 bb lahir dlm 32w pun normal kan. Hihihi

suri said...

td sy try search kt tenet n ada org kata baby lahir dlm 32w tu normal..sy skang ni tgh sakit2 perut ry mcm senggugut je..x leh tido..now dh pukul 12.35.bdn rs x sihat..n ulang alik ke toilet je nih..takut pun ade mihmihmih

ComelComot said...

Suri- kalau simptom cam suri tu, kalau ada sakit2 perut cam senggugut dan ulang alik ke toilet tu, kata ngn kakak opis cml tanda2 nak melahirkan dahtu, boleh dikira dahda terjadi bukaan pada laluan baby tu. Member cml 31w dah delivered, tapi baby kena pantau dlm wad la. jga diri jgn buat kje berat suri, bnyakkan selawat ok.

suri said...

tu la comel..1 mlm x leh tido..n x de la g jumpa doc pun sbb now dh okay..klu jd lg skali baru g jumpa doc..huuuu takuiiittt

ComelComot said...

Uiks suri yg alami cml lak yg rase nebes...., ikut yg pnglmn cmtula bila kerap nk buang air jugak trase ngilu cm senggugut tu antara tanda2 la..tpi xsemestinya da smpi msa mgkin rambut bb tu ngn kaki die duk men boxing dlm perut mommy. Pe2pun suka cml ngtkn suri jga diri.jgn guna tenga yg kuat.jgn agkt berat n dptkn rest yg ckp ok.

eynda said...

Dah lama tak jenguk sini... tak lama lagi nak dpt baby ye.... take care :-)

ComelComot said...

Eynda- tula die pun lme menghilang...bizi btol..yer insyallah penantian sekian lame..doakn kami slmat n sihat yer (^~)¤¤¤

Cuba Klik tengok apa jadi!