22 February 2013

# Pregnancy

Persediaan Sementara masih LARAT.


Kali nih, cuba merajinkan diri update tentang barang persiapan ape yang dah ako sempat sediakan untuk si kecil kami yang bakal hadir menyerikan lagi kehidupan kami berdua. Dulu selalu tengok akak2 kat opis tu je yang sebok2 shopping barang anak, dahtu kalau ako shopping barang budak pun hanyalah untuk adik paling kecik atau anak2 buah. Sekarang tak sangka sampai sudah turn ako. Baru lah ako tau camne kalut ributnya bila untuk kali pertama beli barang2 barang yang pertama kali untuk bayi sendiri.

Hah sepanjang nak adakan semua yang terpanpang kat gambar bawah ni, bukan ako main redah je beli, semuanya berdasarkan list- list yang telah ako sediakan masa bulan kedua tempoh pregnancy. Ini jugak ako dapat bantuan dari opismate ako Diyana, memandangkan veliau dah ada pengalaman dan dalam masa yang sama baru sahaja selamat melahirkan cahaya mata yang ke-2. Tahniah babe!!!

So bila ako refer list-list tu tandalah ako membeli sebarangan barang yang sama berulang kali. Dan pulak en suami bukan jenis yang suka beli barang sikit-sikit seperti kebiasaan orang lain. Katanya takut nanti terbeli banyak kali. Ako setuju je, tapi kalau ikut logik baik beli sikit-sikit setiap bulan takdalah terasa sangat pengaliran duit waktu tu. Macam kes ako ni last-last baru nak beli ..hah amik ko senyum cuka lah bila membayar. baru ako tau barang -barang baby ni ternyata sangat mahal dari barangan orang dewasa. Baju new born pun, baju saje ok, dah RM17.90 itu pun selepas diskaun, fuhhh. Siap lah mommy/daddy pahni.hahahah....(tapi bagi ako dan en suami InsyaAllah selagi termampu ape ada hal bukan untuk orang lain, untuk anak sendiri jugak.kalau boleh nak yang terbaik)

Setiap senarai yang dah ako beli, ako akan strike off so xdalah terbeli sampai 2,3 kali.


Inilah senarai yang menjadi rujukan ako semasa membeli.


:
:
:
:
:
:
:
:
Dan hasilnya...









p/s : Masih ada lagi senarai yang belom beli..insyallah tggu hujung minggu ni la plak.

6 comments:

  1. wahhhh zzemangat mommy comel nih! hihi..sy baru beli baju n pampers je yg lain2 baru nk shopping next week..tunggu laki i gaji dolu muahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suri- cml buat persediaan awal bkn ape. Mkin hari badan ni da xdaya..cpt pnat semput mengah sume cukup pakej. Kang beli lewat nt en suami g bli sorng takut die xtau plak nt (hakikatnya rupanya die lg expert dr cml huhu). Xpela beli je sikit nt duit abis xtrase sgt. Jgn jd cm coml haha..kang da sonyum cuke..camne tu??

      Delete
    2. bgs la prepare awl2, nnt xde la kelam kabut.next week baru sy n suami blanja habis2 utk baby..ehhh brg2 utk mommy nye dh beli lom? sy 1 hapaaa pun x beli lg..skang tgh survey set bersalin..n ramai yg suggest nonaroguy..x tau la nk pilih yg mana..nnt kena tanya asben dulu

      Delete
    3. betul tu, slh satu sbb nak elak dari last minute n kelam kabut, erm..barang untuk mommy xda beli ape2 lagi, braest pump pun xda beli lagi, sebab dah pening ramai sgt bagi pendapat, kalau ikutkan nak beli yg letrik tapi tu lah ada stgh2 brand tu harga mak aih..cam madela, ada survey tapi harga die mak datuk..boleh beli gelang seutas da...
      Bab jamu atau set lepas bersalin, blom beli jugak lagi sbb ngt nak tgk ape yg slamat dimkn during breast feed. takut nt kembong perut baby lak nt.

      nt suri share2 la produk ape suri guna k.

      Delete
  2. byknye barang u both beli :)
    seronoknye..

    reeneeraaid.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ReeneeRaaid- tula terpakse byk sbb org baru pertama kali ni..

      Delete

Pinkygroupsaid

Si peminjam Hati Tinggalkan Tapak

Popular

Total Pageviews