Wah betul2 canggih lah skang internet hujung jari saja. Buat ape cuma perlu tekan botton, wah mudah gitu..

Dan kali ni guna update hanya menggunakan aplikasi blackberry. Siyes mudah dan snang nak taip walau ko tgh drive.. Yela sebelum ni guna iphone ssh sikit sbb iphone kan jnis touch screen so bb mudah..tekan je nyah.. Hah haha hahahahahaah mudahnya dan ako suka suka suka suka
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Setiap tahun seperti kebiasaan semua orang akan mengingati hari istimewa dalam kehidupan pasangan mereka dan itu termasuk lah diri ako.




Mula lah cari idea nak buat surprise untuk en suami sebab hari lahir veliau sudah dekat..kira menghitung hari lah nih...dan ako mula mereng sebab tgh fikirkan cara paling kreatif untuk celebrate birthday die..


kira putus akal cadangan lah bila pikir ape yang nak di buat cam tahun lepas ako buat surprise birthday celebration kat court badminton ..kautem ngn dak2 badminton die alhamdllah majlis berjalan lancar...


dan ako kena semangat untuk terus mencari lagi idea idea kreatif  bagi buatkan ia adalah kejutan untuk die walau hanya sambutan itu sederhana dan hanya melibatkan ako berdua..ekekek


dan dengan keadaan ako yang stress dan makin nak mereng mula lah ako buat benda mengarut seperti snap gambar kaki sendiri semata mata untuk cari idea..(bole??) karut...


dan dan..abaikan keje di opis..eh xterabai pun sume ok jerw..cuma bila tgh sebok buat calendar untuk boss je mesti harus ternampak tarikh itu semakin dekat..


p/s : Harap2 idea datang dengan berlambaknya...
Skang ako dah xboleh main badminton, giler la terasa patah kaki k.terasa sangat bila dah x aktif dlam sukan kegemaran ako. Orang lain mungkin xakan penah paham ape uang ako rasa, benda ko minat kot..

Dulu masa mula2 stop ako rasa ok lah tapi skali skala terasa gak lak gian tu datang.. Rasa cam orang nagih dadah plak sbb dulu ako dah teraddited ngn sukan ni selepas taekwondo.. Hah.. Tak caya ke? Ako adalah ahli taekwondo yang memiliki belt itam 1 dan yer.. ( poyo statement ni mmg betul) ako aktif sejak umur 9 tahun smpi 23thn.. Ako pernah join kejohanan anjuran kebangsaan sebanyak 3x, dan tournment lain adalah biasa2 jer. Itu pun ako stop sbb ako cedera di bahagian lutut yg memerlukan ako jalani pembedahan yg akan memasukan 2 bj skru.. Di sebabkan nasihat org tua, ako xjalani operation tu sbb mak ckp bahaya bila besi tertanam dalam badan kita..di sebabkan itu ako cuba berubat kg.. Alhamdllah ako kembali sembuh setelah 4tahun.. Dan setelah itu ako sertai badminton sehinggalah ako mngalami keguguran kandungan di sebabkan ako tak pernah tau yang ako pregnant.. Dan selepas itu juga en suami dah stopkan ako dari bersikan dan melakukan aktiviti berat..

Jujur ako bagitau mula2 sedih ako menangis kot tak henti sbb da tak boleh bersukan.. Nasib baik doktor cakap ako still boleh berjoging..erm..tapi demi persediaan dan juga menjalani tempoh rawatan mengikut aturan doktor dan bidan serta di usha ketat oleh en suami ako korbankan minat dan kegemaran ako.. Bukan itu sahaja ako terpaksa korbankan apa yang ako suka makan . Sedih terasa ilang nikmat hidup.. Skang barulah boleh dikata anti sosial dan pantang makan..semua di sebabkan oleh arahan yang wajib ako ikut dan akur tak boleh bantah.. Kalau bantah nanti yg sakit ako jugak.. So untuk itu ako kena ikut lah..

Skang ako tengah cuba mencari aktiviti yang boleh menghilangkan bosan ako.. Yela awak jenis yang mmg hyperactive tetiba benti mengejut lak tu xke terkejut kambing .. Skg setiap minggu akan dtg teman suami jela yang mana ako hanya mampu pandang jela..kadang tgh tgk org pukul2 shuttle.. Datang perasaan gian.. Dan dah tentu ako xleh pun nak pukul2 sbb en suami mmg dah larang sama skali.. Kadang2 sampai minta simpati ngn en suami supaya benarkan ako walau hanya pukul2 tu pun mmg xdapat.. Kalau xdapat mula lah ako cembeng.. Sedih kot weyyy.. Korang mane tau ape tau??ako je yang rasa..

So step seterusnya ako akan mencari kawan yang boleh bawak ako keluar untuk isikan aktiviti sosial ako setiap hari supaya ako dapat lupakan badminton buat sementara waktu..
Hard Rock Cafe as our group lunch venue for this month of April. 

Sebenarnya malas nak cerita ape sila layan je gambar2 kat bawah untuk tatapan yang sudi singgap page ni yer..semoga terhibur.








lepas ni , xda lah orang yang akan teman ako beli baju bbundle..sob sob..nasib baik kak reen, didie maintain lagi..kira mereka2 nilah yang ako sangat percaya dlm cradle..huhuk..sebab bagi ako mereka sangat boleh dipercayai dan diorang jugak adalah neutral..xpilih bulu pangkat atau darjat..


our CEO and Dhaniah 




Hard Rock Nachos


Grilled Chicken Caesar Salad


Hickory Smoked Pulled-Lamb Sandwich


Hickory Smoked Bar-B-Que Trio Combo


celebrating “April Babies” birthday and also to bid farewell to one of our team members. 


Black forest cake.







 p/s : Harap Veliau akan sentiasa mengingati kami.. F.R.I.E.N.D.S F.O.R.E.V.E.R...




14 April 2012 - vs Cakera Tangkis, Klang Venue : KLRC Setapak..

Sejak dua menjak menjadi full time lady like nih (in the meaning of xda sukan lasak di benarkan) ako hanya lah memegang watak as a role peneman atau kata lain pendamping en suami jela kemana mana saja veliau pegi..sedih memang lah sedih sbb dah xdapat nak bersukan lagi2 sukan badminton..tapi ako kena pikir gak..demi kesihatan tubuh badan ako..so korbankan jela perkara yang ako suka n minat semata mata untuk ikut nasihat doktor dan kaum keluarga..dan ako harapkan die jugak sanggup korbankan sesuatu yang ako masih harap die mampu lakukan ..please take note ya en suami!!!AMARAN KERAS!!


So semalam berlansung pertadingan antara team en suami dan team klang..pihak lawan tergolong dalam lingkungan 20 hingga ke 30++ mempertaruhkan 5 regu dan team en suami telah memenangi game kali nih .Ok ako nak mengulas lanjut tentang game ni pun memang xreti lah melainkan ako rajin n kerap tengok Astro Awani cam en suami tuh..kot2 boleh gilap skill mengulas dari situ. so dalam erti kata lain ako lebih suka mengular dari mengulas hahahaha...






Ok xyah nak lengahkan masa layan gambar dulu yo...









heheh letak gambar tuan tanah with hubby adalah wajib ok sebab ni tanak kepunyaan saya..








P/s : tahniah bubu sebab menang ...












TIP PERKAHWINAN 
1. KETIKA MENCARI CALON Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

 2. KETIKA MELAMAR Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

 3. KETIKA AKAD NIKAH Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

 4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

 5. KETIKA MALAM PERTAMA Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

 6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

 7. KETIKA RUMAH TANGGA GOYANG Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

 8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK Cintailah isteri atau suami anda 100%

 9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

 10. KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

 11 .KETIKA EKONOMI BERKEMBANG Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

 12. KETIKA ANDA ADALAH SUAMI Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

 13. KETIKA ANDA ADALAH ISTERI Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.
Ok sekarang ako dalam tempoh berpantang, banyak perkara yang ako tak di benarkan untuk lakukan..kalau di ikutkan doktor ako hanya boleh baring semata mata. katanya ako memerlukan rehat yang sebenar..alamak mata sampai dah xboleh lelap ok..sebab tak ngantuk kenapa doktor masih suruh rehat...owh..kata doktor badan ako yang lemah ok doc....saya akur...

Ahad malam bersamaan 1 April, karung janin yang doktor ada mention sebelum ni akan keluar dari rahim ako..malam tu die keluar, ia berbentuk selaput jernih yang ada sedikit daging dan darah..masa terasa nak keluar tu memang lah sakit, syukur jugak sebab die keluar dengan sendiri so tak perlu jalani DnC..mak aih dengar2 proses DnC tu menyakitkan menyeksakan sebab doc akan masukkan alat atau medical device untuk keluarkan sisa janin yang tertinggal pada dinding uterus. Tapi ako alhamdullillah doktor Getha cakap tak perlu sebab semalam dah g scan doktor dah sahkan janin dah keluar sepenuhnya. Cuma kesan dari janin keluar ako akan mengalami pendarahan yang banyak semula sekitar 5 hingga 10 hari, dan doktor nyatakan itu adalah perkara normal bagi kes keguguran. Ok..(takpe lah baby..tunggu mommy kat syurga nanti ok..)

Ok masuk sudah minggu dan hari berpantang..perghhh seksa siyot..Betul lah kata orang tua2 makan lah selagi mana badan kamu sihat dan gagahnya, sebab bila sakit memang banyak benda ko takkan boleh nak jamah, sentuh lagi tak dapat so ko melopong jela mandang kat hidangan tu kan..hukhukhuk... ako telah di tegah dan dilarang sama sekali oleh en suami n mak2 ako dua2 pihak supaya berpantang dan haruskan mengikut semuanya mengkut yang diarahkan seperti "TAK BOLEH!!" 

Tak boleh makan makanan yang berminyak makna kata makanan yang bergoreng adalag dilarang sama sekali. tak boleh makan buah buahan tempatan kalau ikutkan semua buah lah kot sebab memang diorang xsediakan pun hukhuk katanya xbagus, tak boleh makan sayuran berjalar kekacang terung timun kankung, sayur yang di bolehkan hanya lah sawi. ikan pun xboleh kalau yang gatal2 tuh..masalahnya ako hanya makan ikan kembong selain tu memang xda lah kan..tapi kembong pun diharamkan buat sementara waktu berpantang ni.. dahtu hanya boleh makan makanan yang di bakar. jajan2 snek2 ako semua xdi benarkan..sedih betul 

Ada gak pantang larang lain yang ako kena ikut dan buat seperti kena bawa ketip kuku sentiasa bersama dan bila nak melangkah kena baca Bismillahirohmanirrohim..dan ayatnya "bentan besi ni bentan lah ako" untuk mengelakkan pendarahan ikut adat org tua2 lah baik belah family ako mahupun famili en suami.. dahtu ako di mestikan memakai stoking setiap hari dan kali 24/7 ko pakai stoking bila nak masuk toilet jela xpakai kan kalau pakai gak memang nak lempang la kot.. rambut sanggul lah ala2 Kpop hahaah..tinggi je sanggul ako ni xbukak2 selagi xmandi hahah...cam gesha pun hado.. cam biasa lah ako di nasihatkan supaya extra care tentang ibu jari kaki supaya tak tersepak atau di sepak berkemungkinan kalau terjadi akan menyebabkan pendarahan menjadi makin teruk.  

Dan tak ketinggalan ayat kursi sentiasa diamalkan sebab keadaan ako yang tengah kotor dan semangat yang lemah ni pelbagai yang pelik ako alami, berbekalkan semangat dan pastinya percaya Allah itu sentiasa ada bersama buatkan ako  kuat.hukhuk tapi takut sebab seram...huarggghhhh.... :((..


Surah yasin ako letakkan di bawah bantal ku dan Al quran di sebelah katilku Alhamdllah menjadi pelindung bila ako dalam ketakutan. dan bila datang gangguan itu..dan sentiasa berwudhuk walau ako dalam hadas besar..


Dan antara makanan yang ako dapat jamah dalam tempoh 10 ari ni adalah seperti di bawah yer puan tuan...


Biskut kering, kunyah selagi mampu yer (x bohong tawar meleper ok xsedap)


roti bakar sapu jam ( walau dah sapu jam tetap x brape nikmat so telan je kang xda tenaga plak)


ouch...en. suami menyediakan madu tualang untuk amalan seharian katanya 3 kali sehari tapi ako makan sekali je tu pun pagi2 masa bekfast



Minuman yang di sediankan susu, tapi sume kena panaskan dulu kalau nak minum sebab xdibenarkan minum minuman sejuk (dikuatiri urat akan bengkak dan luka dalaman)


dan semestinya setiap malam sebelum tido WAJIB minum..walau ako buat2 lupa nak bancuh tertiba en suami dah siap bancuhkan..nak xnak ko telan lah susu tu walau rasa die mak aih...(konon2 perisa vanilla tapi hukhuk..telah ngn x bernafas yer)

dan selepas melaksanakan semua ini trus diarahkan ako tido balik..camtu lah ako hari2..dan hujung minggu nih ako akan bertungku dan juga mengurut dan ako akan dibawa balik ke kampung untuk follow up perubatan traditional plak..lepas tu sehat..hureyyyy..boleh kua rumah hureyyyyy...


p/s : pesan kedua dua mak ako pantang kena betul2 takut nanti jadi lain lak kat badan, bukan kesan nampak sekarang tapi akan datang, cuma lepas janin ako keluar dan pendarahan ako nih masih ada ako sering mengalami sakit kepala yang sgt lah perit..moga2 semuanya xda apa2..

terima kasih datang singgah