1 August 2012

Juadah hari ke13

Hah semalam tertiba je terasa teringin nak makan gulai lemak cili api udang, ape lagi.. Balik umah gigih lah masak, sebelum tuh pada sebelah pagi ako dah beria sms en suami untuk nyatkan hasrat ako untuk memasak menu berbuka. Tidak mengecewakan sebab en suami pun suka. Than balik ako cepat dfroze kat lauk beku dalam microwave sambil kupas bawang dan blend ape yg patut.. Tut tap tuptap... Siappp...tadaa...

Yer itulah menu juadah berbuka ako, sangat xsangka bila di hidang kelihatan terlalu banyak pilihan, bukan ape makan berdua je kot. So jom ako senaraikan ape yang ako sempat sediakan untuk juadah berbuka yer

Tempe goreng
Ikan kembong goreng
Daging rusa goreng kunyit ( untuk bubu) sebab ako mmg xmkn daging
Masak lemak cili api udang
Ikan perkasam
Budu ( menu pembuka juadah terbaik di abad ini, sgt2 sedap.. ) dua2 makan dengan kusyuknya..

Air- teh o ais untuk en suami dan teh o panas untuk saya jugak air kosong suam

Last skali buah kurma..

P/s : terasa sangat berpuas hati bila tengok en suami dalam kekeyangan sebab dapat makan hidangan yg ako sediakan sendiri dan yang paling romantika tu .. Bubu peluk ako dari belakang masa tgh cuci pinggan sambil cakap " thanks sayang masakan dinner untuk i, sampai boncit perut i kekenyangan" dan kiss ako.. So sweet, rasa penat tadi sbb rushing balik umah untuk masak terus ilang..


8 comments:

Riena Haiqal said...

nak tau, masa awak sajikan kitorang dengan photo ikan pekasam tu, aduhai terus saya call husbnd saya suruh dia carikan saya ikan pekasam kat bazaar... teringin pulak nak makan.. cicah dengan air asam.. hehehehehe...

wong meimot said...

alahai ciannya , cml telah buatkan ramai org huru hara sebab ikan pekasam nih ekekek..usah riena kawan2 comel yg lin pun cam riena lah..sorry tau..

Hidayah Bach said...

aduhh..rajinnya...
bukan semua isteri yang rajin nak masak cam nih sebenarnya..
:)
tambah bila dah letih balik keje..

(ckp pasal diri sendiri nih..)
hehe..

wong meimot said...

hidayah Bach- heheheh..saya pun malas jugak tau..tapi pikirkan suami suka mkn bila kita masak dahtu tgk suami bulat sbb kita masak mula la ilang rasa penat tadi

.::: Princess MOMOY :::. said...

tgk gambar pun dah menyelerakan la comel
bertuah en bubu dapat comel yang cantik tapi rajin =)

Hidayah Bach said...

hehe..betul..betul..
mesti senang hati bila tgk suami makan habis apa yg dimasak..
:)

mrs.spicy said...

semua nampak sedap..budu and ikan pekasam tu mahal..

wong meimot said...

mrs- hye slamat datang ke page saya- eekekek itu menu termahal stakat ni..makan banyak kali xkan jemu ekekekek

Cuba Klik tengok apa jadi!