31 July 2012

Juadah ke 9

Menu yang terlalu simple stakat ko libas tangan kekiri dan ke kanan.. Singsing lengang baju, capai apron dan mula memasak. Hanya amik masa 20 minit dan siap.

Ikan bilis kicap, ayam goreng kunyit, sambal gesek, tauhu goreng, ikan kering kopok( alah beli masa kat langkawi sgt rangup bila digoreng n kunyah) dan tentu sekali ikan perkasam .
Ikan perkasam punya cerita..

Itulah mengaku orang kampung tapi harem tak tau camne nak uruskan ikan perkasam pemberian cik puan Soon. Erm itulah ako, fail dah ada je kampung siap ada sungai dan pantai lagi sekitar rumah tapi taktau camne nak goreng ikan perkasam. Eventually yang xleh blah.. Kemarin ako bantai pegi cuci ikan perkasam tuh, ako cuci sampai ilang sume garam yang kat ikan tu dan baru goreng.. Tapi habis je en suami makan..tapi semalam en suami mintak goreng lagi ikan perkasam tu, sekali kali nih lain plak cara masaknya, kata en suami ikan tu sebenarnya tak perlu dicuci bersih pun sbb nama pun ikan perkasam, memang goreng ngn garam2 batu yg balut ikan tuh..lepas goreng terus perah asam limau. Kata en suami ikan tu lagi sedap rupannya bila goreng skali ngn garam.. Hahahah mane den nak tau kan..

P/s; hakikatnya ikan tu en suami seorang je yg mkn sbb ako tak makan ikan pelik2. Yang ako mkn hanya kembong dan dan klu ikan lain pun ikan jeruk dalam botol la... Dapdap2....


10 comments:

hanayoora said...

sedapnya....sedapnya....

kathy jem said...

Simple tu yg sedap.. ;)

Riena Haiqal said...

nampak sedap jer ikan tu.. walaupun simple tapi tetap menyelerakan..

wong meimot said...

hanayoora- ikan jeruk dlm botol mmg sedap...
tapi ikan perkasam nih comel xtau..bubu cakap sedap eekekek

wong meimot said...

betul kathy- simple itu yg sedap ya amat..makan pun laju siap bertambah lagik

wong meimot said...

Riena- betul2 sangat2 menyelerakan..kalau x cml ssh nak makan tp ada benda2 cam ni lah mkn jadi laju..

Riena Haiqal said...

tu ar, bila tgk gambar ni semalam terus saya call husband saya minta dia carikan kat bazaar.. teringin nak makan.. balik masa berbuka terus laju saya buat cicah air asam.. huh susah juga mengidam ni... nak yang masam2... (^_^)

wong meimot said...

heheh alala comeynya kamo riena..bila lah saya nak jadi cam kamu huhuk..doakan saya same ek utuk timang cahaya mata cam kamo..untungnya dahda dua..

cik aletheea: said...

comel,
i pun x reti nak masak ikan pekasam nie mcmana..
pelik kemain...
name je org kampungkan..;p

wong meimot said...

Cik yai tau xpe. Kita ni ngaku je org kmpg tp hape pun xtau huhuhu

Cuba Klik tengok apa jadi!