13 June 2012

Sebelum dan selepas 

(^^)LOVE(^^)

Antara perubahan yang bakal berlaku selepas kawen?? Soklan2 yang bermain dalam kotak fikiran ako..huhu L sedikit stress bila perubahan itu adalah tidak mengembirakan.kenapa?? antara sebab sebabnya adalah....

Sebelum kawen              : ngko akan sentiasa makan berjaga..nak makan bukan2 memang tak lah melainkan makan berat hanya sekali sekala dan bila ada event.

Selepas kawen                 : Totally semua sudah berubah, sebab ngko sudah berteman,makan malam harus di sediakan, dan paling dasyat bila suami ko pakse ko teman telan dan kunyah makanan bersama sama tak kira lah time tu dah masuk tengah malam, (masih pakse makan nasi berlauk) siyot...rosak diet zaman bujang..

Sebelum kawen              : Size pinggang..ecehceh..ramping bak kerengga ko..skali ko lalu depan atau sebelah tiang..sampai masyarakat xmampu nak beza mane tiang mane ko..kelas..ko maria...kalau lalu depan masyarakat mesti siap piiiweeeiiittt..cam jam pasir tuh...perghhhhh...

Selepas kawen : mak aihhhh..xyah citer la kan..jauh kening dari misai kot..dulu zaman anak dara pinggang ko size 24.5cm paling lebar/besar pun 25cm..skang dem...pinggang dah jadi 25.5cm..itu adalah pertanda tak baik untuk ako..takkan baju2 lame xkan dapat disarung??adakah ako bakal tambah size inci setiap baju2 ako..oooo tidakkkkk!!!!kenapa???( sedar lah diri ko kan dah kawen..harus besarkan pinggang untuk kasi tampung  janin yang bakal berkampung dalam rahim ko- ayat nak sedapkan hati)

Sebelum kawen              : Pakaian? Nak pakai ape pun tak kisah janji ko selesa..
Selepas kawen : Nak pakai apepun masih boleh, tapi ko kena lah pikir ape lak pandangan dan jugak reaksi masyarakat terhadap ko nt,,(yang ni pun kena sedar diri gak pakai tuh kadang2 jgn keterlaluan..melainkan laki ko ada skali n die xmarah hahahahah)ß-comel sila blaja tutup aurat kamo yer...:)

Sebelum kawen              :Iron baju sendiri hanya pada pagi nak pegi keje..

Selepas kawen :Kena iron baju laki..?? argghh.. baju laki buleh tahan lagi... tapi aku memang serender nak iron slack laki aku.... fail..kalau jenis seluar die yang susah nak iron!
(nasib baik sekarang laki aku tuka slack baru yang mudah digosok lega sikit kalau x berjam jam ako tenyeh iron kat seluar laki ako..huhu sengal punya bini la ako ni..)

Sebelum kawen              : Balik opis kol 8 malam


Selepas kawen : Kol 4.30 dah kemas barang nak balik.... tengok kiri kanan kalo rasa selamat dah angkat kaki blah..
Sebelum kawen              : Aku boleh keluar shopping satu hari suntuk pada tiap-tiap awal bulan xkisah lah bila saja bulan asal ada duit jela manjang ko nak membazir nak menabung kat mall kan..

Selepas kawen : Aku cuma boleh keluar shopping pada hari siang (waktu pejabat)  dan balik seblom senja.. pastu takleh jadi rutin tiap-tiap bulan ( sebab ko dah besuami haruslah tunjukkan sifat jimat cermat dan mengutamakan KEPERLUAN dari KEHENDAK) hahahah ako ni kadang2 tak sedar diri dah bersuami..kalau beli ape2 tu masa tengah bayar tu senyum sampai telinga tapi bila nak bawak balik umah mula lah cari jalan nak sorok barang baru ko beli, sebab sah2 laki ko akan perasan..huhuk...

Sebelum kawen              : 24/7 ko gunakan untuk masa memanjakan diri yer..siap berjam jam lulur badan dalam toilet

Selepas kawen : memang tak lah..sebab dalam duk tgh mandi tengah pikir lepas ni nak masak ape untuk dinner lah, nak gosok baju laki ko lah, nak lipat kain lah nak update blog lah ekekekek..kang malam lak tugas lain lak..adeiiii..

Sebelum kawen              : Nak buat nak makan nak pegi ape mane dimana xkisah sebab ko masih bujang

Selepas kawen : harus minta izin yer..kalau yer pun dah mintak izin kalau laki ko xbagi memang ko xmampu lah keluar sebab itu dah menempah jalan ke Hell kan..so xmoh jadi bini jahat..degil ok lagi..hahahah sebab ape sebab ako suka sangat melawan cakap en suami..ermmm(berubah lah comel) dan semestinya suami ko akan mula call tanya kul bape nak balik? Tak habis lagi ke? Lame lagi ke? Ngan sape ko nak kuo? Ko kua buat ape?atau ko nak g membazir ke?hahahahah..( yang tang membazir ako bersyukur sebab en suami senangtiasa bagi duit belanja kat ako, kalau tiba2 die nampak ako cam memerlukan duit) yang best bila ako travel atau o/s en suami akan bagi nafkah RM $$$ kat ako...kadang2 kerja lua kawasan pun hanya untuk 2 hari pun dah dapat 4ratus cuba bayangkan kalau ako g sminggu... HAHAHAHAH!!!!ok ini bini yang jahat namanya (insaflah comel..)

kesimpulannya.
terlalu banyak perkara berubah selepas kita meninggalkan alam bujang.. kan begitu..?
apa yang paling ketara adalah persediaan kita untuk memikul tanggungjawab.... ada kalanya ako sendiri jadik cam culture shock, apa tidaknya.. kita kena buat sesuatu perkara yang amat berlainan dari rutin harian kita semasa bujang dan ia amat memenatkan ok (takpe ibadat untuk suami adalah tambahan pahala bagi golongan isteri)..

dan kini ako percaya bahawa persediaan untuk seseorang itu berkahwin bukan hanya kerana CINTA semata-mata, tapi yang paling utama adalah bersedia memikul tanggungjawab... kadang-kadang ako rasa terharu/pelik/tah xtau ape rase lagi lah..bila tgk pasangan-pasangan muda yang melulu mendirikan rumahtangga atas alasan CINTA atau MENGELAKKAN MAKSIAT hingga kengkadang terlupa yang diorang tu makan minum pun masih mak bapak sponsor.. terlalu kemaruk dalam percintaan kengkadang membuatkan pasangan muda tak nampak akan kesinambungan yang mesti dihadapi selepas mendirikan rumahtangga..

p/s : walau sedih sebab sedikit pattern inch of anak dara makin berkurangan tapi ako bersyukur mempunyai kedua buah belah keluarga yang sangat membahagiakan. Cam ako sekarang masih lagi perlu memperbaiki diri (ok mula tutup aurat yer) ß tgk org pakai tudung skng dah comey2 tapi tulah pakai kena ikhlas dan bertutup kena ikhlas..erm..doakan kan yer moga2 ako kearah itu tak lame lagi..Dan ako bersyukur mempunyai en suami yang tak pernah mengeluh atau mempertikaikan tanggugjawab veliau..sayangkan ako dan jaga segala perihal keperluan juga kehendak ako (yer ako mini yang tamak hahahahah!!!)thanks yer sayangku bubu sayang u ketat2..muahmuahmuah..JJJJJJJJJJJJ

8 comments:

kasih hati said...

tu belum da anak kak chomel..klo da anak lagi la xder mase..huhuhu..sama la kiter..

Riena Haiqal said...

memang bgitu la perubahan2 yang berlaku juga pada diri ku.. huhuu.. sedih sebenarnya.. tak leh dah nak bebas2 macam zaman bujang.. nak berbelanja pun adui nak kena fikir dopluhjuta kali dulu sekarang ni.. nak simpan duit utk anak lagi.. heheheheh
dah ada anak lagi la tak leh dah nak bebas macam dulu2... keperluan anak la yang paling penting... :) tapi jaga anak memang best

wong meimot said...

Kasih hati- hahahah yeker..alah so awak kna greet saya as welcome to the club la nih..adeiii (T T)..camno ni kena cari jalan camni

wong meimot said...

Riena- tulah kan..xpe2 I tgk u maintain lagi cun dan slim melim..
owh yeke jg anak best..ada gak tgk kakak2 kat opis ni bila lunch je diorg suka sgt masuk mother care kat klcc skali shopping ngtkan handbag atau kasut baru,rupanya baju slua barang2 baby diorg sweet tul..ok tak sabar nak tunggu masa tu nt

cik aletheea: said...

(masih pakse makan nasi berlauk) siyot...rosak diet zaman bujang....

anda kedengaran sengsara....
tapi saye tau,
di sudut hati anda,ade rasa x kisah dah ..lantak la.. janji encik suami dan anda bahagia..
oyeah...

wong meimot said...

cik puan zubaidah- sengsara semestinya lah...
masa telan makanan sambil otak pikir abislah kalau inci bertambah huhuhu..dlm masa yg sama jugak bila pandang muka en suami yang syok kunyah ngn senang hati xpe lah..harap2 berat dan saiz zdalah naik mencanak..xsbr tunggu peknan ni pahtu time tu nak cubby pun xpe lah hahahahah..lepas tu kaw2 diet lah plak ..huhu..

Riena Haiqal said...

usaha tangga kejayaan.. heheheheheh
tu ar, saya pun kalau ada kesempatan nak g bandar memang akan pegi bahagian pakaian dan barang2 kanak2 utk belikan baju or barang2 mainan utk my baby.. rasa puas hati jer bila dapat belikan anak kita mainan atau barang2 keperluan dia... :)

ComelComot said...

Betol sgt mama Riena. Kegembiraan ank kepuasan ibubapa

Cuba Klik tengok apa jadi!