6 June 2012

My Bamba's birthday cake




Pada hujung minggu yang lepas sekali lagi ako merajinkan dari masuk ke bahagian sudut rumahku iaitu kitchen aka pantry bagi menyiapkan satu hidangan pastry (eh betol ke ako nulis nih) hentam jela... yang pasti ia akan berbentuk cuppy cake yer

Ini untuk Hadiah 1 tahun bagi anak fruit ako si Bamba..yeahhhh bamba sudah satu tahun yeahhhhh....So di sebabkan veliau terlalu serasi dengan character Angry Bird..makanya ako sedaya upaya bertungku lumus untuk siapkan cup cake bagi Bamba..Korang percaya tak ako buat sendiri cupcake nih..??hah xcaya? tolong lah percaya yer..memang ako buat sendiri..Mane belajar?..tah mungkin sebab minat kot..xbelajar mane2 sebab stakat nak buat kek vanila atau coklat xda lah complicated sangat. Bab decoration tu siyes babe..ako memang tangkup mata guna pecungkil gigi ( macam jela..xda lah betol2)..Sebab macam cupcake untuk hari ibu bulan lepas ako buat guna whipping icing dan cream icing biasa, so xdalah susah, tapi kali nih sebab nak buat character Agry bird kan terpakse guna fondant. so fondant tu pun ako buat sendiri..mesti bagi mereka yang dah biasa ngn baking ni kira expert lah nak buat fondant..senang je cuma nak sediakan tu amatlah leceh kan..kalauyang malas buat sendiri tu beli kat kedai kek pun ada yang dah siap jadi doh..

Seperti ako sebab mahu jimat dan pastikan tiada sebarang pembaziran n tentu sekali mahu mengasah skill yang xberapa kilat nih ako buat lah sendiri yer...mahu belajar cara buat fondant icing??ok2 nanti ako update yer..So hasilnya seperti gambar2 yang korang dapat lihat sekarang.Amacam?? ok x??heheh agak2 boleh jadi chef pastry x??heheh (ok mula berangan) harus lah korang xnampak ke itu adalah yg terdapat dalam wishlist ako..(^^)amin...










Tengok lah gelagat anak2 fruit yang excited dapat potong kek.


Aimi, Bamba, Diqfie and Audy.


si Angry Bird kuning



p/s : kali ini sudah ada yang buat pemintaan supaya ako dapat buatkan kek untuk diorang sama..yeahhhh...so bermula dari sekarang ako dah kena mula asah skill yela nanti lepas ni nak buat bentuk ape lak..

2 comments:

Riena Haiqal said...

mak ai. pandai nya buat cupcake... cantik tu siap ada angry bird..
Happy birthday to Bamba.. :)

wong meimot said...

Riena- heheh tenkiu2..sedikit effort yang mampu di sumbangkan oleh maklang dan paklang ekekekek... thanks babe

Cuba Klik tengok apa jadi!