11 June 2012

2nd baju kurung made by Comel.





Seni jahitan adalah sesuatu seni kemahiran yang memerlukan sedikit kesabaran juga ketelitian (walau hakikatnya ako takda lah seteliti mane) janji selesa sesuai dan padan ngan badan ako adalah cukup. 


Dan di sebabkan kesabaran yang makin menebal jugak dan jugak mula datang minat yang membuak buak ako berjaya menyiapkan sepasang lagi baju kurung. Sangat seronok dan berpuas hati bila hassil kerja tangan sendiri dapat di pertontonkan oleh masyarakat (ayat kena poyo yek!) hahah..yer betol tak caye ke? Mesti lah ko bangga kot, sebab baju yang ko pakai skang adalah baju yang ko jahit sendiri. Takda lah expert tapi hasil jahitan ako tu adalah lah rupa baju kurung takda lak baju ako tu jadi dress atau kain langsir. Sebab masa nak mulakan jahitan, pesan mak kain kenalah betul2 sama rata dan paling penting ,semasa sesi memotong setiap sudut kain jangan sekali kali ko ngengade gerakkan kain tu. Sebaliknya ko yang kena gerak.kalau tak, potongan kain ko akan senget paling menyedihkan mkn side..pahtu mula lah ko tgk baju ko senget hahaah (^^). Jahit pun macam ulau melengkau atas pagau.....







So pada sabtu lepas memandangkan kami hanya menghabiskan masa dalam rumah beristirehat. Ako dengan gigihnya mula memotong dan menjahit baju. Meanwhile en suami kuo umah lepak with his F Club. Ako usaha jugak supaya baju siap dipotong dan dijahit sebelum veliau sampai umah..











Yang bestnya kali nih ako,berjaya siapkan sepasang baju kurung hanya dalam tempoh 3 jam setengah je...(kejap kan) masa mula2 nak buat yang baju kurung 1st tu 3mlm 2hari kot) cam tempoh berholiday la plak.. Masa yang sangat singkat dengan sepasang baju yang sempurna siap dijahit..gembira tak terkata, dan ngko dengan bangga mula duk mengetest baju tuh..pakai baju tu keliling semua ruang dalam umah..hahahah...en suami siap puji lagi kata veliau “eh...hebatnya sayang i pandai jahit tuh” siap meminta sepasang baju untuk die...oppss.sorry sayang ayang hanya katam baju kurung biasa dan kurung pahang..je selain tuh kena study lagi..




So dah takda idea nak karang tak pelu lengahkan masa jom tengok gambar sudah..




Cuma baju yang ako buat skang sedikit besar gabak kot..huhuk...(bila pikir balik bagus gak baju besar2 angin senang masuk yang penting kalau ko pregnant nt xda lah kena shopping baju baru)<----- statement nak selamatkan diri(hakikatnya ngko jenis suka bazirkan duit beli baju..tgk jela skng beli kain la plak..bajut nak jimat ekekekke)





12 comments:

♥cikmOt♥ said...

bestnya pandai jahit baju..leh wat tempahand ak...

hanayoora said...

bestnya pandai menjahit baju sendiri...

beli kain jahit sendiri.memang best.

i pun nak belajar jahit nanti..

Riena Haiqal said...

wah wah. terror nya dia jahit menjahit baju kurung ni... concentrate gitu kan.. heheheh
memang lawa la la baju kurung tu. :)

wong meimot said...

cikmot- heheheh pandai tu xdalah sgt ..tapi boleh lah dari xtau huhuk
alamak nak tempah..kihkih xbrani lah nak jamin ..tapi kalau betul2 nak tempah ngn mak comel boleh sebab mak mmg tukang jahit..bagi saja baju contoh semua pattern mak tau buat..

wong meimot said...

cik hana jura- sangat best n puas hati nak2 bila org igt baju yg kita pakai baju beli ataupun tempah dr org lain, padahal baju tu kita jahit sendiri..hehehe
ok go hana go...!!!kita blajar menjahit yer

wong meimot said...

Riena- yer thanks dear..corak baju tu mmg lawa sbb tu comel pilih..tapi mutu jahitan masih lemah kena banyak perbaiki..insyallah mana tau nanti nak jahit baju gegurl sendirik dah xyah tempah heheheh

cherry_ijau said...

wah pandainya .. pakej2 , dah la cantik .. pandai menjahit plak tu .. memasak pon pandai gak kan .. heheh

kathy jem said...

Betul2..kena buat baju kurung besar skit nnti preggy still boley pakai lagi..hehe ;)

wong meimot said...

eh eh...cherry..jgn lah u puji menggunung sgt...xdalah biasa2 saja,
mungkin sbb minat kot pahtu saya mmg suka buat benda2 remeh nt walau sgt complicated tapi hasil die boleh buat kita tidor senyum hahahah

wong meimot said...

Kathy- yes!! xsia2 cml mentioned kat post tu..kan kan??memang kena buat besar supaya mudah di blakang hari..(tapi isau gak nt takut xsedar diri badan dah naik bajet kurus sbb pakai baju besar hahahah)

.::: Princess MOMOY :::. said...

wah...comel siap beli mesin jahit ker
bestnya pandai jahit
lagi pun raya nak dekat nih

wong meimot said...

heheh yer cik momoy yang comey rindui sangat2 mane menghilang nih cik momoy oiii wendu tau tak..huhukhuk

Cuba Klik tengok apa jadi!