4 July 2012

Kia Forte my new BB aka Snow White a gift from hubby.

Salam alhamdulillah sape sangka tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia siapa yang tau, kalau dah ditetapkan ia rezeki untuk kamu..alhamdlillah sama sama kita bersyukur.


Satu kejutan yang tidak terhingga bila mendapat sesuatu yang ako xpenah jangka. memang lah sebelum nih die slalu tanya nak keta baru tak? nak tukar keta tak? keta ape yang ako suka dan macam2 lagi lah, so ako hanya jawab pakai jela ape yang ada..Tapi hakikatnya ako dah lame idamkan keta MyVi dan sebelum nih ako penah buat posting tentang kereta idaman ako..yer sememangnya ako minat MyVi tapi en suami sebok cakap MyVi tu kecik gomuk je lebih tapi muatan dan harga sangat xpatut..Untuk org yang dah kawen cam ako, di nasihatkan untuk menggunakan kereta yang sedikit elok pandangannya..kata veliau taknak nanti isteri die dipandang rendah dan yang penting veliau lebih senang untuk buatkan isteri veliau iaitu ako berasa bangga ada husband yang sanggup dan mampu bagi ape yang termampu.

Ok kali ini selepas Ipad 2 yang baru2 ini ako baru dapat, en suami mula buat kejutan nya sekali lagi dengan menghadiahkan ako sebuah kereta, yer sebelum ni ako hanya menggunakan satria SE yang juga dihadiahkan oleh veliau, dan disebabkan satria hanya berfungsi dalam sistem manual, dan berasa kesian terhadap ako die berniat untuk menukar kepada auto ..(sebabnya ako kerja dalam kawansan bandar besar) tengah2 kota kuala lumpur. Ako ingat die main2 je alah lelaki kan nak amik hati kita macam2 lah kan..tapi syukur alhamdullillah en suami mengotakan janji dia, ako xpernah sangka selama ni die rajin sangat bawak ako pergi ke pusat KIA Services atas alasan nak usha kereta yang sesuai untuk ako pandu setiap hari bila mahu keluar.

Seperti biasa ako seorang yang bercharacter blur tahap gila kentang tak pernah nak endahkan tawaran veliau..bagi ako mane2 keta pun sama sebab hakikatnya ako suka MyvI mmg lah die kecik gomuk tapi ako suka..(alamak kalau en suami baca ni confirmed die cakap ako xtau bersyukur)sorry la yer saya mmg laser..tapi die lagi lah kan..hahahaahahah. berhari hari die asyik duk up2 gambar2 kereta nak2 plak skang tengah kecoh ngan kecanggihan teknologi Proton yang baru saja mengeluarkan produk terbaru yang sudah dikenali ramai iaitu "Preve" (hakikatnya ako mmg xsuka. Bila ditanya ako suka tak Preve? ako jawab xminat sebab corak die tah hape hape dan memang ako xminat lah..tapi dalam duk minat MyVi tu sempat lagi ako cakap kat en suami yang ako suka Kia Forte..kihkihkih...yela alang2 kan nak belikan ako keta haruslah yang canggih manggih..wah (ako mula demand)

So setiap hari dalam 2 minggu yang lepas suami mula kerap tunjuk dan ajar ako cara dan sistem dalam kia forte ni..link2 Kia forum2 semuanya ditunjukkan kepada ako supaya ako dapat buat perbandingan dan sama sekali ako dapatlah belajar sikit sistem2 pemanduan kaedah teknologi jopun nih..hah ko skali bila ako buka laman Mr.Google tak sah lagi memang canggih wooo...ako mula lah excited..tapi cam yer2 je en suami nak belikan..dan khamis yang lepas lepas balik keje encik suami terus surus ako balik awal katanya nak dibawa kesatu tempat..masalahnya ako xsempat mandi pun hanya pakai baju kerja seharian..dalam kereta die diam..dan sampai lah ke destinasi dan melihat hadiah itu tersergam indah je depan mata..tu dia..dan die telah buat post pada FB veliau bagi sesi penyerahan kunci..(satu dunia nampak kot..untuk friendlist jela kot) sebagai bukti korang ini ako cilok dari wall veliau yang telah ditagkan kepada ako..


hah..ape lagi kalau ako xnak percaya kunci dah dibagi kepada ako..(tergamam sekejap)

Sebab masa ako tengok kunci punyala simple skali body keta die makaih..dahlah canggih sebab teknologi die terlalu tinggi siap ada paddle shift yang mana ako boleh menukar setting pemanduan dari auto kepada manual dan sebaliknya, dilengkapi dengan sistem Bluetooth dan ipad juga boleh juga menonton DVD dlam keta dan yang paling penting sama sekali kereta ini dilengkapi dengan sistem GPS (memang ko xdalah nak sesat lepas ni-kata ngn en suami la kan..) dan dan yang canggihnya lagi ia adalah touch screen yang mana nak command ape2 just touch saja..hah mudahkan??..

Hah tengok dah test drive at the 1st time yer..siyes mula2 en suami minta ako drive..teragak2 dalam jiwa raga basikal ako ni mampu or tidak untuk drive tenggeleng sebesar gajah ni..(poyo je gajah..ngat tongoi sgt ke gajah sebesar kete ako over la kan) Tapi at 1st drive wah ko mula rasa confident..cam ako nih la..skang dah berani segala application dalam keta tu ako dah  test dan running..tu dia kalau gadget dah dapat kat ako memang sampai sudah ako kaji..terkejut en suami dan saleman tu sebab ako boleh brief diorang application system dalam keta nih..



Screen yang terdapat dalam keta KIA ako..


sengaja amik gambar diri sendiri sebab suka poyo pose nyok sendirik yer..maapkan saya..memang macam ini..


Ok sepanjang 2 hari ako dah en suami ibarat tido mkn dalam keta sebab kitaorang sakan berjalan dan sebok rajin top up minyak keta untuk g jalan2..bukan ape en suami nak ako biasakan diri ngn tenggeleng baru ako nih..


itu dia saya bersama tenggeleng saya yang baru yang mane lebih saya kenali dengan nama baru "SNOW WHITE" (walau en suami xsuka ngn nama ni apekan daya ia adalah kereta saya dan saya berhak untuk panggil ape yang saya suka terhadap BB Snowy ni ekekekek...)




Komen : sepanjang pemanduan menggunakan bb baru ako ni, ako akui teknologi KIA sangat lauh jauh canggih berbanding Proton, bukan nak condemn brand tempatan lihat saje kualiti die adalah sangat bagus yer memang lah proton dah buat yang terbaik tapi ako kurang minat ngn finishing untuk model terbaru ni "Preve" cam xkena taste ako cam gitu..dan ako bukan lah nak action kan..tapi itu adalah hakikat..harga mahal tapi finishing xbagus xnak gak kan paling tidak pun kena lah ko rasa selesa semasa pemanduan dijalankan. sistem enjin 6 speed buatkan ako boleh drift ala2 Tokyo Drift (en suami dah buat peringatan supaya jangan nak cucuk2 org). dan tempat duduk lather sejuk je montot ko bila duduk, juga telah ditintedkan black silver 65% bagi mengelakkan pacaran cahaya terus kedalam kereta membuatkan ako sentiasa selesa berada didalam tu..hahahah (mau ako cakap xbuat rumah sebab ia mmg lah sgt selesa)
hah lupa lak jgn xtau yer keta ako siap ada camera reverse sensor  so bila ko nak mengundur boleh je ko nampak image xdalah ko nak langgar sebarangan barang benda yang ada kat belakang keta ko kan. (canggih kan??) ekekek.. sistem aircond pun best siap die leh monitor suhu dalam keta ko dan selaraskan dengan suhu cuaca luar bila dah diselaraskan so automatic aircond akan bertukar sendiri pada suhu yg sesuai dengan suhu dikehendaki.. (rasanya tu je kot untuk kali nih)

Penghargaan :

Kepada en suami yang ako sayangi, thanks a lot for the gift, wow sangat besar sangat mahal dan sangat2 canggih,,, xsangka lak u belikan si gajah nih mula2 ayg budget u akan belikan MyVi..hahah. Btw tetap bersyukur lah dengan ape yang dapat skang, kalau nak ikutkan orang lain belom tentu mampu dapat hadiah nih..nak kata hadiah anniversary lambat lagi, tapi u dah declaimed yang ini adalah adiah perkhawinan untuk i..heheh..alamak teruja..
sungguh bertuah rasanya dapat seorang suami cam u sebab selalu perihatin tentang i,amik berat dan selalu ada bila i dalam kesusahan..terima kasih banyak2 yer..xtau nak cakap ape..baik betul lah u nih..segan ayg...

last skali 

'I LOVE YOU BUBU" love YOU so DAMN MUCH!!!!

 (^^)+(^~)=? (masih berharap)

Pesanan--> perempuan2 yang suka sgt nak menyakitkan hati saya semata mata untuk buat saya jeles harap maklum yer suami saya hanya untuk saya dan sila jaga tingkah laku anda, jgn nak panggil2 en suami i "BUBU" sebab itu panggilan khas i buat die..( bukan ape dah ternampak satu gadis itu mengelarkan hubby saya sbg bubu)apekah??nak kena terajang ngn ako kot hah..hah takut..ako ni gangster tau..xtau ke??en suami tau lah ako camne..kalau ako xsuka ako selamber je sound ..sebab ako xbuat dan ako xsuka so sila sila hati2..bila bercakap bergaul berbual atau sebarang aktiviti kesosialan anda bersama en suami....
(takut x ngn amaran ako ni?ganas tak??hah...heheheh)

Latest picture my BB snowy




3 comments:

Ct_hAjAr said...

Bestnyer dia...baik tul somi akk tue..bila nk bawak sy n umi gi jenjalan ngn keta tue..hehehe. (overlak aku nie..hehehe).sajer jer..hahah

wong meimot said...

Boleh xda mslh jnji I boleh bawak kawan pompuan saja Dan die hanya bole bawak kawan laki saja jom

Alyn Aellynn said...

Wow! Forte baru! Welkem to da club! I pun my hubby yg belikan. He bought for me masa i preggy anak first. Masa tu forte baru masuk mesia and my forte is first 500 cbu unit. Tp u punya version lagi canggih. Best kn kete ni. I love my black forte! Sgt berbaloi dr segi harga, rupa and kecanggihan model2 lain. I bet you n hubby syg gilaaaaaa kt snow white ni!

Cuba Klik tengok apa jadi!