31 March 2012

Detik Sukar dalam hidup di bulan Mac



Satu hari ako sedari yang bulan ako dah x masuk timing dah,,,sebab sampai hari Ke sembilan kelewatan ako, terasa curiga sebab, kenapa period ako xdatang2, ako beranikan diri untuk beli pregnantcy test tanpa pengetahuan sesiapa walau suami ku, bukan bermaksud ako xnak dengan rezeki yang bakal ada nt, cuma takut kalau xjadi malu plak, jadinya ako test masa hari ke9 lewatnya period ako, ternyata keputusan adalah "Negetif". Takpelah xda apa, erm bersabar mungkin period ako kali nih timing akan giler sikit disebabkan perubahan hormon bila sudah berumahtangga kan,, Ako jalani kehidupan seharian ku dengan jaya nya. Biasa2 saja takda sebarang perubahan, memandangkan CEO ako dah balik dari Liverpool. So sibuk sikit lah..dan semestikannya akan rindukan suara die yang akan panggil ako ngn dua nama berlainan.."Tini!!!" atau "Comel!!!" hahah tapi ako xkisah sebab dua2 adalah nama ako...weii jgn salah sangka rindu kat boss sbb rindu kat keje2 aturan temujanji veliau yer..sebab veliau bagi ako kepercayaan untuk uruskan external peoples pada ako. Alhamdullah berkat dari dorongan dan tunjuk ajar kak Adriana dan CC's team tak lupa SP's team Dhaniah..ako skng mampu buat keje ..baik lah sikit dari mula2 masuk kuikui ( ok berbalik kpd citer asal ako , dah melaluk ape ni sengal...)

 Sepanjang minggu kelewatan tu ako rasa badan sangat lemah, malas, terasa cepat letih dan ako mula semput, berjalan 5 langkah pun dah terasa cam jalan sebatu, xcukup dgn tu ako mula mudah rasa gelap mata, pening x tentu pasal, tuhan je yang tau time tu camne ako rasa, tapi paham2 jela ako ni memang yg degil tahap giler kentang, penah skali ako hampir nak pengsan..yg xleh blah terasa nak pitam..sempat ako pikir kang jatuh nanti org akan tgk.. Malu babe..dahtu nak lak kena papah ako yg dah ber KG 50 ( berat xrela) dan plak nanti org tau ako sakit..ako ni malu sikit org tau ako sakit nanti org ckp ako badan lembik lak..sebab sememangnya ako ni susah nak sakit n demam. Ok kuatkan kudrat buat keje macam biasa walau xda daya yang kuat..arghh buat xtau je ngn sakit tu kalau di layan menjadi. Penah jugak masa drive keta kat highway Max tu tiba2 mata ako nak lelap..mak aih ngntuk tiba2 tuhan je yang tau..yang paling ketara ako mudah feeling..touching manjang, ilang rasa rock n roll ako..masa nih xda lak pangai boyish ako tu ilang serta merta, lepas tu nak melawa menjadijadi, sampai sanggup hari2 order baju online ( hakikatnya duit belanja bulan ni dah susut) xpe kang boleh pow bubu miahahahh..

Keadaan semakin hari makin teruk, ako mudah nak menangis kalau ako xdapat mkn ape yg ako nak, ako xdapat buat ape yang ako nak buat yang paling ketara ako mula xleh bau perfume husband ako pakai, padahal dulu ako paling suka bau veliau. Dahtu ako dah pandai meminta, maknanya ako mula la nak makan benda yang ako rasa ako takut nak mkn takut gemok..arghhh..kenapa ngan ako nih?!! Heran gak ni dah masuk hari ke 14 period ako tetap xdatang, dan paling ketara en suami buat biasa dan die tiba2 bertukar jadi sgt2 gentleman n over caring+ romantika. Eh! Ape kah..dahtu die boleh borong kat pasaraya air yogurt untuk ako sekali 10 botol..cashier tu siap gurau senda ngn die nak buat niaga ke bang...erm cam ako time dan waktu situasi ako skng ako sgt xheran ngn en suami..yang ako tau bila ako nak ako mintak n en suami akan belikan, kalau xda mula lah ako menangis..ape hal ngn ako nih..mengong gak pikir..ada yang kata ako pregnant tapi ako dah checked memang ako xda pregnant..so ako biarkan lagi. Masuk hari ke 15 ako ako g beli lagi pregnantcy test tu kat watson kali nih beli sampai 2, dan siap bagitau en suami..tapi en suami cakap jgn check awal2 sbb takut xnmpak die kata suh tunggu sebulan..masalahnya ako rasa cam dah sebulan kot xdatang bulan, so xpe ako kan degil..dan di sebabkan kedegilan Ko ..balik je umah..punya gelabah excited nak test..ako sebelum tu dgr apa yg doktor farmasi dah consult ako.so balik umah tunggu 2 jam baru lah test balik..dan keputusannya "POSITIF" ada 2 line pada tester ako..masa tu jantung ako laju giler..nafas cam sangkut2.. Nak caya pun x..en suami elok je lepak depan rangcangan sukan veliau..ako ngan hati xtau ape feel ni trus g kat die..cakap
 Bibin : bu... Ayg nak ckp dan tunjuk sesuatu( suara terketar ketar kot time ni)
 Bubu. : ape??knp ngn ayg nih??
Bibin. : nah tgk nih ( mata dah mula berkaca)
Bubu. : ape nih camne nak tgk ( adeiii..somi den nih..potong feel dah..)
 Bibin. : ayg pregnant bu...( trus nangis ko) Bubu. : hah!!!! Betul ke alhamdllah,,, i akan jadi papa!!

Eh..abah...eh ayg nak panggil ape..daddy nak? ( time nih kami sama2 nangis xleh blah tuh stedet lah drama melayu..tragis tuh over siket..).. Mula lah die peluk ako cium ako xhenti2 siap cium perut ako smbil pesan kat kandungan ako jgn nakkal2 yer dlm perut daddy n mommy sayang baby..( time tulah pertama kali dalam hidup ako en suami menangis sebab terlalu gembira dan ako lah org yang paling bertuah sebab dpt bersama veliau saat tu.. Trus..ako g kinik mediviron..dan buat check up scan sume lah..dan paling ako rasa happy doktor sahkan ako mengandung dah 6 minggu 5 ari..maknanya dah 1 bulan nak masuk 2 kot...magic kan..tau2 dah pregnant sbb bentuk fizikal ako xda berubah..perot ako xda lah memboncit..camne lak bb leh duduk dlm perut ako nih..mesti die sempit..so mula lah tekad nak boncitkan perut supaya jadi luas dan bb ako leh tido ngn selesa dlm tu..dan yg indahnya dapat tgk image dalam rahim ako sendiri..heheh comey...sebab dah nampak ada karung dalam rahim ..dulu slalu tgk dlm tb je internet xyah citer blabak..skng janin tu ada dalam perut ako..kalau ikut saiz time nih janin dah berupa la ada kepala berekor camtu) doktor pun cakap camtu..happy ok( ok nak nari dulu)


lebih kurang camni lah rupa dalam rahim ako (info bergambar dari Mr.google) masa tuh xsempat nak amik gambar lupa sbb excited kan..


 Dan hari2 kami sangat lah indah..en suami terlalu lah sgt amik berat..sanggup menyediakan susu ibu untuk ako setiap malam dan setiap pagi sebelum g keje sehinggalah satu petang..ako terasa sangat penat dan terasa sangat xselesa..mata nak gelap rasa nak pitam..tapi keje kat opis biasa lah lepas boss sain dokumen ako nak kena bagi balik kat empunya milik, nak kata ako lewat makn agi..pagi2 dah tibai tosei..xpenah2 ako nak mkn pagi..skng pantang kul8 je cari mkn siap balik opis ako makan lagi roti dahtu tghari makan bubur nasi kakak foodcourt buat sedap mkn ngn rakusnya..siap minum susu kambing..tengahari tu ako rasa xselesa tapi ako ikut kakak senior ako keluar ke ampang park..gediks kan sebab ako nak survey barang kononnya.masa nak g sana tu kitaorg jalan kaki je tapi ako rasa cam jauh xlarat giler sgt2 letih..

 Balik opis pun xmakan saman..tetap rasa yg sama..sampai la ako balik petang masa nak buang air..tiba2 ako tengok kat underwear ako ada tompok darah coklat..ako mula xtentu hala..cari en suami trus g scan..dapatkan nasihat doktor dan doktor cakap itu normal..bagi kadungan yang pertama kali nakjadi.so balik ngn rasa tenang..tapi bila balik..ako mula alami rasa sakit kat pangkal rahim..sakit nih sukar nak citer..perut ako rasa cramp sgt2 sampai xselesa doktor ada pesan sentiasa monitor dan pakai pad untuk tgk darah yg keluar warna n bentuk..stakat hari tuh keluar cam darah coklat tompok2.

 Doktor pesan jgn sampai darah merah which mean fresh blood di kuatiri janin memang dah musnah sama skali yang coklat tu xpe kata doktor tu stain blood..lega kejap..tapi keesokkan harinya..darah ketul makin banyak dan ako mengalami sakit yang melampau sekitar rahim perut dan badan terasa kebas.. En suami terus amik cuti dan bawa ako pegi kinik dan kali nih berita x berapa baik ako terima bila doktor kata kan yang kemungkinan badan ako yg terlalu lemah untuk tampung kandungan dan keadaan rahim ako yg lemah sebab masih baru doktor telah menasihati ako supaya berehat sahaja di ats katil.

Kerana kuatir stain blood yg keluar akan tarik skali karung janin ako..dan selepas itu ako telah di tegah untuk tidak bergerak, harus hanya terbaring ats katil dan xleh buat keje.( biar btol ako dah mula takut) cam2 berfikir dlm kpla nih..husband xyah citer cam kucing hilang anak ok..die lagi lah..sampai xtido jaga ako..urut ako..sediakan makan minum ako..dan ako terpakse direhatkan dan harap maklum ako diberi MC oleh doktor. Doktor tak berani jamin apa2 stakat tu dan cuba sedaya upaya untuk selamatkan janin ako..doktor bagi ubat supaya kuatkan rahim dan jugak susu untuk support karung janin supaya xkeluar skali ngn daran kotor tu..selepas 3 hari pendarahan ako tetap ada. Dan satu hari jumaat tengahari ako bangun untuk ke tandar dan ako terasa ada air mengalir dari alat sulit..tengok2 darah banyak..merah..gigil ako terus ako capai hp call en suami yang baru nak mulakan kerja.

Ketar2 ako bagitau keadaan ako,en suami bernada tenang..ako mula istigfar moga2 takda yg xbaik berlaku.. Sehinggalah..keadaan pendarahan berterusan ako hubungi doktor getha yang merawat ako sepanjang tempoh rawatan dan doktor nasihatkan ako untuk dtg segera.. Jiwa hati ako dah rasa hiba pilu sadis blur..dlm otak asek pikir jgn lah ada apa2 tapi en suami masih tenang.. Dan sampai je di klinik doktor tanya keadaan dan rupa darah ako..bila dengar penjelasan ako dan die sendiri tgk keadaan ako tu raut wajah die dah lain sangat..die ajak ako buat scan dan kali ni tamparan hebat..bila doktor scan karung janin ako dah hampir hancur dan sudah berada di dalam pangkal rahim laluan ke darah kotoran keluar..doktor cakap janin ako dan rosak karung ako dah hancur spt mana hati n jiwa ako time tuh..hancur luluh..ako menangis xhenti henti..cuba tahan sebak..ako xmampu nak kata apa2 en suami ngn mata berkaca veliau turut hiba..tapi die lebih kuat dari ako sentiasa menguatkan ako dan tenangkan ako..sahlah  pada Jumaat tengahari bersamaan 30 Mac 2012, ako kehilangan kandungan..( sob sob ..sedih...:(( )


Saat tu ako seakan akan rasa gelap sangat ako baru nak rasa happy walau rasa takut tu mmg ada lah kali pertama kot pregnant tapi rasa tu hilang bila pertama kali tgk ngn mata kpla sendiri kandungan ako wujud dalam rahim ako sendiri dan selepas 5 ari kesedaran wujud roh baru dalam rahim akhirnya ia di ambil balik oleh Maha Kuasa.. Ya Allah ako redha dan pasrah dengan apa yang terjadi mungkin engkau telah mencanakan sesuatu yang lebih baik untuk kami berdua di masa akan datang.



inna lillahi wa inna ilaihi raji'un

ya Allah, sesungguhnya aku redha dengan musibah/kehilangan yang menimpa diri ku ini

ya Allah, berikan aku pahala atas keredhaan ku ini
ya Allah, kurniakan aku sesuatu yg lebih baik sebagai pengganti musibah/kehilangan ku ini

Dan sekarang dan kadang kadang ako masih xdapat lupakan saat ketika rahim ako penah dihadiri satu janin yang sangat membahagiakan ako terutama die selalu mengingatkan ako makan dan minum..(satu jam skali ok die mesti bunyi nak makan nak minum penah kul 3 pagi bangun kejutkan suami cakap ako lapa..boleh??) mata en suami yang blur2 ayam tuh penuh sungguh2 masakkan nasi n sediakan susu panas..kul3 pagi ok..time tu jugak lah ako rasa sangat selamat bersama en suami..begitu juga kandungan ku..tapi bukan rezeki ako kini..mungkin di lain hari insyaAllah..

P/s : tengah pantang nih doktor xbagi gerak tapi ako memang xmakan saman tetap bangun dari katil dan duduk lelama atas kusi..adeiii parah...

7 comments:

wong meimot said...

hakikatnya ako memang xtau menahu yang ako tengah mengadung time tuh sedarpun lepas doktor dan pregnancy test yg uji dan sahkan

Sam Banjamin said...

hmm.. sabo2... ade lagi rezki lain kali.. yg dah pergi tu.. die pasti tunggu dlm syurga kelak...

jangan le langgar pantang tu.... ikut nasihat doktor ye...

ceria selalu...

http://thetimelines2u.blogspot.com/2012/03/kuala-lumpur-mersing-sebuah-catatan.html

wong meimot said...

Terima kasih Sam
Yer skrg tgh berpantang, tapi sgt xselesa24/7 di baluti ubat...ubat..
Yer betul Jgn di kenang

Violet Grace said...

Sebak rasa bile baca post ni... Tak sangka masa kita pg Ampang Park tu, you dh preggie... Comel, byk2 bersabar ye... Mesti ada hikmah di sebalik semua ni... My prayers are with you sis dearie...

wong meimot said...

Yer Kak xpe, sudah di takdir kan ia bukan milik saya. Saya n suami redha. Terkilan dan rasa kehilangan tu Jujur smpi skg masih terasa, tapi suami n ahli keluarga byk bg dorongan kat Comel.
Kadang2 cml menangis jugak tiba2 sebak bila tgk budak2 baby2 kecik sbb aritu ada kan..tapi arini dah xda.

Hah xpe mane tau kita sama2 Preggie nt. Amin........

Ct_hAjAr said...

banyak2 sabar la kak comel..nak buat mcmne kan..dah berlaku..Tuhan Maha Mengetahui..akak tu, makan kena jaga..jgn makan yang bukan2 tau. pantang jangan tak pantang..insyAllah, akak akan dapat gak baby one day..jgn sedih2 ye..

wong meimot said...

hajar- yer yer tengah bersabar dan redha akan ujian Dia..terima kasih harap2 masin mulut hajar tuh..

Cuba Klik tengok apa jadi!