HAH HITAM itu MENAWAN betul ke??

Ok sekarang ako telah menukar radiasi warna rambut ke ke hitam al legam berkilat ok, al kisahnya rasa dan bosan kot nak rambut warna warni ape kata warna asli asia lak..hahahah.. asli lah sangat.

apa2 pun ramai yang sukakan kaler rambut ako yang baru..yang paling xleh blah diorang cop ako pakai rambut palsu..woi woi ni rambut asli la der, memang lah rambut ako panjang nak2 buat lak kaler hitam legam mmg nampak lebat ikal panjang ler.






PS: xleh belah gak tengok cermin lelame muka ako ngan x bermekeup nampak cam mayat hidup cam hantu pun hado..ngeri seyh..
video

selamat mengomel la yer nk sembang bumbang xsempat nih..huhu masa dah time

Assalamualaikum..wah kemain ako bukan main sopan starting kan?..bukan ape sorry lah xsempat ako nak mengupdate ape yang terpakse ako update dan rasenya cerita2 ako dah tunggang langgang akibat dari masa suntuk yang memerlukan banyak pergorbanan untuk di luangkan.
Lately ako sangat sebok ngn urusan BIGDAY ako, almaklum lah masa yang diperuntukkan amatlah singkat dan segalanya terlalu complicated..boleh dikatakan banyak hal perkara yang perlu aku uruskan..

Yang menjadi perkara tersebok minggu ini adalah menyediakan dan mempersiapkan kad2 undangan dan juga tentu sekali hantaran kan. Dan ako serta en tunang terlalu bizi sgt dahla akhir tahun banyak benda keje nak kena settle ngn task2 training cam2 lah pahtu hal2 majlis ni lagi..so minggu nih ako telah ke kedai untuk mencari dan mengupah orang untuk menyiapkan hantaran ako.

Woiit...woiiitt...jangan silap k, gambar yang ako tunjukkan kat bawah tu , bukan koleksi hantaran ako k, tapi ako telah mencilok kat FB Bridal Santuary hahahah jahat dowh...saja nak mencari ilham kan...mane tau nanti bila ako suh orang tu gubah boleh lah tengok cara2 serta stle yang diterapkan kat hantaran kat gambar bawah ni ek..tul x??

So sorry ako pun xda benda nak celoteh atau karang pepanjang ape yang sempat ako karang ako akan post yang selebihnya ako hanya tunggu masa yang terluang untuk post yer..

P/S : harap korang enjoy la yer ngn gambar hiasan kat bawah nih (bukan barangan hantaran ako yang pastinya)...




















Wahghh..kali ini kita kena sebokkan diri untuk mencari patern dan jenis kad undangan yang bakal di agihkan kepada tetamu bertuah yer. seperti biasa en tunang akan menjadi yang tersebok untuk kendalikan semua..almaklumlah die kan nak jadi bosses dalam semua hal, so just let him handle it and me just stand a side and watch from far far away..hahahah boleh?? xlah jugak ako pun same lah mula membebakan otak urat saraf tunjang ku untuk menentukan warna dan corak serta pattern yang bakal tukang buat kad produces nanti.


Apa ngat senang ke nak buat semua tu..susah jugak lah wei ..mau xnya anggaran jemputan yang di minta org tua bukan main..kalau aku lebih sukakan jemputan terpilih, bukan kedekut, tapi ok kalau ikut aku lah kan...ako ni malu sikit nak ngeyih depan orang ramai hahahah...nak tersengih bukan senang tgh panas terik ujan ke baju kita time tu ngan makeup kat muka time tu hahahah ako bukan boleh tapi ini adalah perkara sekali yang akan ako alami bersama si dia insyallah tuk selama lamenya.

So tadi en tunang telah siap order dan insyallah akan siap di print 2 minggu akan dtg, Ok untuk belah lelaki en.  tunang telah menjemput seramai umat manusia ke majlis resepsi (eh betul ke ni??ako pun xtau da)hentam jela..tapi majlis belah ako biasa lah org kampung sedara mara dan rakan belajar dulu kala. so rakan opis mopis ako akan jemput mane yang terpiley jer boleh..??hahahah..

Lagipun ako tau majlis ako tu jauh bukan dekat2 cam org2 sini kan mau ka depa mai kan..hahahah..

so nantikan saja yer camne rupa kad jemputan tu nanti yer





Wani Pesona mula mengendalikan Kursus Perkahwinan sejak tahun 2003, berdasarkan Modul Bersepadu Kursus Pra Perkahwinan Islam (MBPKPPI) JAKIM. Sijil kursus yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) ini mendapat pengiktirafan oleh Jabatan Agama Islam Negeri di seluruh negara.

Bermula dari sini, Wani Pesona sentiasa menjadi pilihan oleh ramai bakal-bakal pengantin baru dari seluruh Malaysia, terutama dari Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor.
Wani Pesona diterajui dan diuruskan secara profesional oleh Encik Wan Azhar bin Wan Ibrahim bersama para urusetia yang sentiasa mesra dan peramah.

Bagi menyediakan para peserta kursus dengan maklumat tentang perkahwinan yang terkini, bermutu dan memuaskan hati bakal pengantin, Wani Pesona dibarisi oleh 7 orang fasilitator (penceramah) yang terkenal dan bertauliah. Fasilitator ini mempunyai kepakaran dalam bidang perkahwinan dan pembangunan keluarga.

Alhamdulillah, sehingga Januari 2010, pusat kursus kami telah dihadiri seramai lebih kurang 26,268 peserta sejak tahun 2003.

Sekian, terima kasih.

Wan Azhar Wan Ibrahim
Pengarah Urusan
Wani Pesona Sdn Bhd


Wani Pesona berada di:-

19, GROUND FLOOR, WISMA KRU, SETIAWANGSA, KL. iaitu:-
berhampiran dengan:

i. Stesen Putra LRT Setiawangsa

ii. Restoran Satay R & K Setiawangsa

iii. Restoran Asam Pedas

iv. Stesen Caltex Setiawangsa


berhadapan dengan:


i. Perumahan Tentera Desa Tun Hussein Onn

ii. Masjid Setiawangsa (Masjid Muaadz Bin Jabal)


sebaris dengan


i. Pejabat KRU

ii. Pakaian Saling Erti


Daftar sekarang >>

Lokasi Wani Pesona di Setiawangsa (klik pada peta untuk paparan penuh)









TARIKH KURSUS SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER & DISEMBER 2011
TARIKH

KURSUS SELEPAS RAYA 2011
* 10 & 11 SEPTEMBER 2011
* 17 & 18 SEPTEMBER 2011
* 24 & 25 SEPTEMBER 2011

* 1 & 2 OKTOBER 2011
* 8 & 9 OKTOBER 2011
* 15 & 16 OKTOBER 2011
* 22 & 23 OKTOBER 2011
* 29 & 30 OKTOBER 2011

* 5 & 6 NOVEMBER 2011
* 12 & 13 NOVEMBER 2011
* 19 & 20 NOVEMBER 2011
* 26 & 27 NOVEMBER 2011

* 3 & 4 DISEMBER 2011
* 10 & 11 DISEMBER 2011
* 17 & 18 DISEMBER 2011
* 24 & 25 DISEMBER 2011
* 31 DIS 2011 & 1 JAN 2012

WAKTU KURSUS HARI SABTU & AHAD
SABTU: 2.30 PTG - 7.30 PTG
AHAD : 8.30 PAGI - 4.00 PTG


Beria kan ako pomot bukan ape, tempat ni mmg best dan terbaik, enjoy kalau best camni buat 5 hari pun ako sanggup...



p/s : camne ni, masih tertanya tanya kenapa orang asyik ketawa bila cakap pokok kelapa dan epal hijau..tup tup...sik baik ada yang sudi terangkan..bila dah tau..muka asyik tunduk kebawah,......arghhhh tidak....

Wah..masa dan saat yang aku nanti nantikan telah tiba ok..pernah ternampak terbaca dan sering mengikuti perkembangannya dan akhirnya tahun ini julung-julung kalinya, terdetik hati nak membelek page kakak awesome ni, dan baru lah keterangan menjadi semakin jelas dan kobar kobar hati aku nak buat sesuatu untuk melayakkan diri masuk event committee ni.

Sebelum tu biar aku terangkan apa yang sebenarnya yang sedang aku nak bebelkan ni, semua kerana 



Win Exclusive Invites
AwardAttendance to the Nuffnang Asia Pacific Blog Awards is by invitation only, and Nuffnang.com has reserved 500 places for both local and foreign bloggers from the Asia-Pacific region for this prestigious celebration.


Nuffnang.com is giving you the chance to win an invite to the Blog Awards, simply by participating in the blogging contest as outlined below! The contest starts 25 October 2011 and ends 11.59 pm, 19 November 2011.s, simply by participating in the blogging contest as outlined below! The contest starts 25 October 2011 and ends 11.59 pm, 19 November 2011.


Ok ingat dengan mudah nak join harus lah bersyarat ok, tempat pun limited..so aku mencuba nasib kali ini mempertaruhkan karangan aku yang tak seberapa ni.

 "My Nuffnang Story" .bermula bila mula mula aku menggiatkan diri secara aktif berblog ni, biasa lah dengan blog ni, korang akan dapat bercerita berkongsi luahan perasaan, cerita semasa dan paling penting setiap moment yang korang lalui dalam hidup dapat ko catit dalam blog tu. dan ia juga menjadi titik kenangan korang bersama orang yang korang sayang, macam aku lah.



Mula mula aku hanya membataskan had pembaca untuk blog aku nih, bukan apa dulu aku konon-konon nak buat private entry lah tuk setiap post aku, tapi lame kelamaan, yela kan ko pun tetiba akan rajin nak Google segala bagai applikasi tuk mantapkan dan canggihkan segala fungsi dlm blog korang kan?camtu  lah jugak aku, sehinggalah aku terjumpa blog2 yang mampu menarik minat aku menbaca dan akhirnya tertanya aku kenapa ada icon iklan kat widgets blog diorang,dan aku klik terus tersampai kat http://www.nuffnang.com.my/. dan aku mendaftar setelah mengetahui dengan mengarang dan share segala pengalaman cerita kehidupan kau akan dapat duit. wah...sape tak nak kan..semestinya aku nanti nantikan lah kan orang nak bagi kita amik jelah. cara pun mudah korang hanya perlu register, dan setuju dengan segala term & condition lepas tu ko paste je widget iklan/icon tu kat blog korang, dan setiap kali pengunjung yang datang dan tergerak hati nak klik share or apa apa jela korang akan dapat income.Itu yang terjadi pada aku.

Di sebabkan nuffnang ni jugak la, pengikut aku bertambah dari hari ke hari..lihat saje jumlah pengikut aku dan yang bestnya di sebabkan nuffnang blog aku mula di kenali dan aku jugak bukan lah blogger yang dah senior dalam berblogging. kalau nak di bandingkan mereka-mereka yang tentu skali korang akan kenal walau hanya dengan menyebut nama mereka.  

Dan buat pengetahuan korang dengan nuffnang dah kerap kali aku menerima cheque ok. seronok sambil menulis berkongsi ko di bayar.tak caya ek..ok2 sila refer entry aku yang lepas nih Nuffnang Cek kan kan??? hah dah caya dah..seronok tak??heheheh.

Harapan aku adalah kalau tahun lepas aku xsempat nak join kalau boleh tahun nih dapat lah kiranya pihak nuffnang memilih aku menjadi sebahagian committee nanti.heheh seronok woo dapat makan tido yang di taja sepenuhnya sape tak mahu, tahun lepas buat kat Singapore sah2 lah masa tuh aku xda passport lagi, ape kata tahun nih bawa dan pilih lah saya skali yer..sangat teruja rasanya nak ikut..huhuhu... tak menang tak ape janji pengalaman dan suasana ketika tuh yang penting, supaya aku dapat karang,post,kongsi dengan bloggers lain. betul tak.??

Itulah harapan aku hendaknya..timbang tara lah yer sikit permintaan aku yang tak seberapa ni tuan puan nuffnang. heheheh.. 



Dah lame nak buat tutorial nih tapi banyak hal yang mengahalang aku dari menyiapkan tugasan aku nih hah..mane taknya macam2 aku nak kena settle kan..adeii sampai kusut la pale nih nak buat xtau bila..dan buat pengetahuan korang banyak betul entri yang aku nak kena update tapi tulah dah tunggang lanagang xtau mane dulu,dan di sebabkan itu juga aku pun buat la dulu apa yang telah di minta..senang xyah susah2 pikir kan..so cik momoy entri ni khas untuk awak ok.


Ni gambar sebelum ok...ish2 huduhnyer...ekekeek

dan step2 tuk bentukkan mata bibir pipi dan sume akan di teruskan di bawah nt.

Perkara pertama sebelum memulakan contengan kat muka,korang kena dulu letak moisturizer, foundation bukan apa step pertama nih memang asas lah tuk ilangkan segaa cela dan perut kat muka.ok


Selepas itu korang letak lak bedak tabur,kegunaan ia adalah untuk menampakkan kulit korang gebu,dan  dimana ia dapat membantu meratakan kulit wajah,yela faundation yang korang sapu tadi akan menampakkan kulit korang berminyak,so ngan bedak tabur nih bagus..pilihan ku tentunya Loreal True Match Mineral Powder.




Ok korang nampak x apa yang comel pengang tuh..ok itu adalah eyeshadow tuk tang mata semestinya..
brand yang aku gunakan adalah Maybeline EYESTUDIO
Cara aturan adalah 
-Mula mula korang sapukan no1 kat sudut keliling kening kira putih nih base la tuk 1st step shadow
-sapukan no2 pada kelopak mata, pada lingkaran mata atas dan blend kan skali ngn no 1 tadi.
-tambahkan no3 pada lingkaran dalam kelopak mata,menggunakankan span ok.
-Akhir sekali baru gunakan no4 tu kat sudut hujung mata gunakan span untuk sapuan merata ok.




Ok apa gunanya pensel shimmer tu,ia untuk menampakkan mata korang blink2 dan paling penting menonjolkan warna kilauan pada bahagian mata,camne nak apply dah aku tunjukkan dimana bahagian atas mata korang calitkan warna biru,dan sudut hujung bibir mata korang oleskan shimmer pink,korang kena cuba hasilnya memuaskan.Untuk shimmer stick nih semestinya pilihan ku dari Produk Elianto.

Kemudian korang calitkan eyeliner  dramaqueen nih  kat bibir mata korang kat bibir atas dan sedikit hujung bibir bawah camne rupa die nanti akan di tunjukkan caranya..


nampak x camne calitan yang dah aku buat pada mata..cam mata arab kan?/ekekekok x??


hah untuk blusher aku guna Estee lauder Signature Shimmer Powder Kod 01 GOLD PEARL


Lips pilihan adalah Elianto sunscreen Lip gloss SPF15 kod 03 dan lip gloss dari estee lauder gold shimmer.

Last skali adalah mata kalau yang rajin dan pandai boleh lah kenakan bulu mata palsu kalau xpandai korang guna je mascara double X dari Loreal xpun dari Brand estee lauder bagus hasilnyer sangat2 lah tebal panjang dan tebal,kemasan juga sangat cantik.


Cam aku pakai bulu mata palsu..hheeheh camne ok x??


 taaddaaaaa....hasilnya..slamat mencuba...














mencuri pandang latest pattern dan design baju masa kini.


Semestinya menyerahkan segala urusan kepada kakak tersayang


Salam

Lagi 1 bulan 2minggu 4hari lagi ke hari itu..Tak ingat pun. Tengok ticker je.haha

Checklist ni untuk mengingatkan diri yang hari makin cepat berlalu..

Rasa cam dah nak hang exhauested ok...



Ada warna baru dalam checklist maksudnya ada tambahan penting..hee..





1. Tarikh :
Nikah :

Resepsi :

Bertandang:



2. Theme & concept:

Nikah : White + Pink + White Done

Resepsi : White + Pink + Done

Bertandang : Black+white+Silver



3. Legal documents:

Kursus kahwin:
Hiv Test:

Borang Kebenaran Nikah: Pending



4. Venue

Nikah :

Resepsi :

Bertandang:



5. Catering/Canopy

Nikah

Resepsi :

Bertandang:



6. Pelamin

Nikah : Mini pelamin

-Decoration: Flower paper (To be confirmed)

-Design:

-Bantal nikah:

Resepsi :

-Dais & Decoration:

-Design:

Bertandang:





7. Photographer

Nikah :

Balance on accommodation+transportation-

Resepsi :

Bertandang:

Choices of pose



8. Videographer

Nikah:

Resepsi:

Bertandang:

Choices of songs:



9. Wedding outfits

Nikah:

-Dress:

-Veil:

-Shoe:

-Accessories



Resepsi:

-Dress:

-Tudung: Pending.

-Veil:

-Shoe:

-Accessories: +Outdoor dress:


Bertandang:

-Dress:

-Veil:

-Shoe:

-Accessories:



10. Makeup

Nikah:

Resepsi:

Bertandang:



11. Doorgift

Nikah:

-isi dalam:

Resepsi:

-VIP doorgift:

-Guest doorgift:

Bertandang:



12. Bunga Pahar/Bunga Manggar/Centerpiece

Nikah:

Resepsi:

Bertandang:



13. Hantaran



Bilangan dulang: 7 berbalas 9



Bilangan dulang: 9 berbalas 7




14. Cincin kahwin


15. Invitation Card

Nikah & Resepsi: 500pcs =

-Balance:

-Design:

-Printing:

-Setem: Wait for RSVP –



16. Cake

Nikah: None

Resepsi: None

Bertandang:



17. Jurunikah/Pembaca doa

Nikah: Jurunikah-

Resepsi: Pembaca doa

Bertandang:



18. Handbouquet

Nikah:

-Types & colors of fresh flower:

Resepsi: (DIY bunga crystal)

-Types & colors of crystal: Pink, White

Bertandang:



19. Guest List

Nikah: 200 invitees. To be confirmed

Resepsi: 1200 invitees. To be confirmed

20. MC/Kompang/Entertainment

MC: To be confirmed

Kompang: Pending

PA system: Pending

CD of songs: Pending

21. Pengapit/Bridemaids/Bestman

Nikah: Bridemaids & Bestman

7 Bridemaids:

- Bridemaids dress: Baju kurung pahang, pink, satin

5 Bestman:

-Bestman outfit: Baju Melayu, Putih

Resepsi: Asmawi & Nojie’s task-

Dress: Baju melayu & Baju kurung moden.

Color: Grey

Bertandang:



22. Dresses for family

Resepsi: His family & her family.

His family:Silver -

Her family: Pink -

30 corsages: The craft potion:

Bertandang: Pending

23. Bilik pengantin

Katil:

Decoration:



4. Signage

Resepsi:

Location:

allocate.

Design: Pending

Printing: Pending

Welcome sign: : Pending



25. Facial/Massage/Inai

Pending

26. Honeymoon

Date:

Location:

Tickets:

Accommodation:



27. Pre/Post Wedding

Photographer: (Pre) Fairuz Fadhilah

Theme:

Outfit:

Location:

Date:



(Post)

Theme:

Outfit: Pending

Location:

Date:



Dalam masa yang sangat suntuk lagi terhad ini ako terpakse mengerah segala kederat untuk mendapatkan apa yang telah di rancang supaya segalanya menjadi dan berlaku seperti di rancang,


Sangat terhad ok. ngko takkan ada masa yang boleh di slot in, masa nih lah ko akan rase tersangat lah tersempit kapit impit segala yang sendap mendat ok..boleh di katakan otak ako makin jammed di sebabkan hal ini. Ako xtau lah camne nak handle.. sebab ia terlalu rush dan ia buatkan ko terasa hari hari ko menjadi tekanan. dan masa itu jugak lah ko akan mula berdoa moga moga hari hari ini akan berlalu pergi dan segalanya berlalu tanpa sebarang masalah..

Dulu ako ingat sumenya mudah jer..tu lah xguna kalau kewangan kukuh tapi prop lak xda, dan xboleh jugak kalau prop equipment belambak tapi kewangan xbrape stabil pun xboleh jugak..
So ako tengah survey dan sambil sambil tu ako buat search sendiri lah..

Totally, ako hanya boleh bagitau korang ako skang terasa nak muntah, kepala hotak dah jammed..kerja2 opis pun ako xpenah rase pressure camni..huhuhu...stakat nih aktiviti ako seperti dlm gambar berikut lah..

Apapun lepas nih kena update lagi apa yang ako perlu buat dan wajib buat..

layanzzzz...






Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.

HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN
Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.


Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.


Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram.

Daging qurban wajib tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya.






Psikologi Qurban

1. Definisi Hari Raya Qurban
Hari raya idul adha/qurban merupakan perayaan yang dirayakan oleh seluruh dunia. Idul adha adalah perayaan yang istimewa untuk memperingati kisah pengorbanan nabi ibrahim yang rela menyembelih putranya yang bernama nabi ismail demi memenuhi perintah Allah SWT.
Dari segi bahasa, qurban berarti dekat, sedangkan dari segi istilah qurban berarti menjalankan perintah agama atau taat kepada Allah karena ingin mendekat kepada NYA

2. Hukum Mengeluarkan Qurban
Hukum melaksanakan ibadah qurban ini adalah sunnah muakkadadah, yaitu sunnah yang dianjurkan kepada setiap indibivu muslim yang merdeka, berakal, baligh, serta mampu menunaikannya sebagaimana ibadah haji.

3. Psikologi qurban
Berdasarka ilmu psikologi nabi ibrahim mengajarkan sebuah pelajaran yang sangat istimewa bagi kita umatnya, nabi ibrahim mengajarakan Tauhid kepada kita, dia mampu membebaskan dirinya dari pengambaan terhadap materi, atau kebendaan. semua itu merupakan wujud penyerahan total dirinya, hartanya, maupun anaknya kepada Allah SWT.
Qurban juga merupakan manifestasi sunnah THE LAW OF DETACHMENT, yaitu kemerdekaan, melepaskan dari semua urusan dunia yang akan menjadi penghalang untuk dekat dengan ALLAH SWT, implementasinya, quban membebaskan diri, hati, ruh, dan jiwa dari kelekatan terhadap sesuatu selain ALLAH, seperti, kekeyaan, martabat, kewibawaan, derajat, dsb.

4. Non Muslim Mengeluarkan Qurban
jika terdapat non muslim mengeluarkan quban, maka jika dilihat dari segi sosial dia telah berusaha membantu meringankan penderitaan kepada sesamanya. jika dilihat dari psikologi, dia belum mampu menyerahkan total dirinya kepada ALLAH, karena dia masih belum percaya kepada ALLAH, jadi bisa dikatakan bahwa seorang pribadi muslaim yang mengeluarkan korban, dia telah mampu melepaskan keterikatannya terhadap sesuatu selain ALLAH, sedangkan seorang pribadi non muslim itu masih terikat dengan sesuatu selain ALLAH. kerena dalam ibadah qurban terdapat pesan substansial yang menegakkan pondasi utama dalam beragama yang merupakan konsekuensi logis dari kalimat LAA ILAAHA ILLAALLAH
secuil argumen ini semoga bermanfaat

Semua orang inginkan badan yang sehat.........






Tujuh masalah kesihatan itu ialah:

Artritis — Pengurangan berat badan akan mengurangkan beban yang perlu tanggung oleh sendi, terutama lutut, tulang belakang dan buku lali. Bagi yang tidak perlu mengurangkan berat badan pun, senaman boleh melegakan kesakitan sendi

Kolesterol — Paras kolesterol buruk (LDL) menurun sebanyak lima peratus jika anda menjauhi makanan kaya lemak tepu. Selain mengambil lebih banyak sumber serat, senaman membantu memudahkan penurunan paras kolesterol darah

Menguatkan ingatan — Walaupun latihan otak (seperti membaca, mengira, membuat kerja kreatif) penting untuk menguatkan ingatan, senaman fizikal juga memberi kesan positif terhadap kesihatan minda

Kemurungan — Senaman dapat membantu mengurangkan kesedihan dan kemurungan kerana apabila kita bersenam, badan menghasilkan hormon endorfin yang membuat kita berasa gembira dan selesa

Kencing manis — Senaman secara teratur boleh menjadi ubat berkesan untuk menurunkan paras gula darah. Bersenam membolehkan otot menjadi lebih sensitif terhadap insulin yang bertugas mengangkut gula dari dalam darah dan dipindahkan ke sel untuk digunakan sebagai tenaga. Pada masa sama, pesakit perlu mengawal pemakanan mereka dengan mengurangkan makanan manis dan berkarbohidrat.

Tekanan darah tinggi — Masalah ini boleh dikawal dengan menurunkan berat badan melalui senaman dan kurangkan pengambilan garam

Osteoporosis — Senaman mengangkat beban memberi tekanan kepada tulang. Tisu tulang akan bertindak balas dengan menambah kekuatan dan ketumpatan tulang yang secara tidak langsung mengurangkan risiko osteoporosis. Selain itu banyakkan pengambilan kalsium dan vitamin D.

Jaga sendi :

Kekalkan berat badan seimbang.
Bersenam dan gerakkan sendi anda!
Berdiri tegak, jangan membongkok. Postur badan yang baik secara tidak langsung melindungi sendi lutut, pinggul dan tulang belakang.
Buat senaman mengikut kemampuan anda. Usah lakukan aktiviti yang menyakitkan badan. Juga jangan cuba bersaing dengan orang lain kerana keadaan, tahap kesihatan dan daya ketahanan kita berbeza.

Dengar dan fahami kehendak badan. Berhenti jika anda terasa sakit, terlalu penat atau terasa hendak pitam.

Guna sendi besar apabila hendak mengangkat barang.

Jangan terlalu paksa diri. Atur waktu untuk melakukan aktiviti cergas dan rehat.

Jangan jadi statik. Justeru, alih kedudukan anda selepas tempoh tertentu.

Minta bantuan — dapatkan maklumat mengenai jenis senaman, tempoh, tanda masalah yang mungkin timbul (jika anda menghidap penyakit tertentu)

Pakai pakaian dan kasut yang sesuai untuk bersenam.

inilah yang di hadapi 









Hasad atau dengki.yang selalu juga di sebut kedua-duanya sekali "HASAD DENGKI" adalah bencana daripada penyakit hati,yang di akibatkan oleh perasaan DENDAM.Dendam pula ditimbulkan oleh sifat marah.Oleh sebab itu hasad dengki boleh lah kita katakan anak daripada sifat dendam.Atau pun cucu daripada sifat MARAH.






1 Definisi





Hasad
Arab
hasad dengki
dengki, cemburu (disertai niat jahat)
kedengkian, kecemburuan (yang disertai niat jahat)

Berhasad
berhasad
dengki menaruh perasaan dengki (cemburu dengan niat jahat)
Ayat: umat Islam dilarang berhasad; dengki sesama sendiri.




Adalah salah satu maksiat batin yang boleh membinasakan seseorang.Sama jer maksud dia dengan IRI HATI. Dalam erti kata yang mudah tak leh tengok orang senang atau lebih dari dia. Bahaya orang ada penyakit PHD ni tak der ubatnye. Oleh itu belajarlah untuk bersaing dengan cara yang sihat.






2. Hasad dengki ini mempunyai unsur-unsur yang tercela dan terlalu luas bidangnya,sehingga mustahil dapat kita kira,ianya bukan sahaja bertentangan dengan konsep dan ajaran islam,bahkan boleh merosak dan membahayakan angota masyarakat islam itu sendiri.Siapa jua yang telah di hinggapi oleh perasaan atau penyakit ini, sanggup melakukan apa sahaja,termasuk membunuh orang asalkan hajatnaya tercapai






3. Oleh kerana terlalu banyaknya hasad dengki dilakukan oleh manusia semenjak zaman NABI ADAM a.s. hingga lah saat ini,maka setiap orang islam hendak lah mempelajari dan mengamalkan ajaran islam secara total bagi mengelakan kita dari sifatsifat yang membinasakn umat islam.






4. Pada zaman Rasullullah S.W.T. dahulu pun sudah banyak berlakunya hasad dengki di kalangan umat manusia,sehingga terdapat banyak hadis baginda mengenainya,KESIMPULAN TENTANG BAHAYA HASAD DENGKI ITU sebagaimana sabdanya, : "HASAD DENGKI ITU MEMAKAN (membinasakan) KEBAJIKAN,SEBAGAIMANA API MEMAKAN (membakar) KAYU YANG KERING." (hadis riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah). 5.Dari hadis Rasulullah S.A.W. ini dapat di fahamkan bahawa perbuatan hasad dengki itu boleh menghapuskan amal kebaikan dengan sekelip mata sahaja,seperti apai membakar kayu yang kering.