Macam macam aplikasi yang FACEBOOK kenalkan pada kita kan,macam macam jugak lah ilmu yang kita perolehi.dan macam macam lah yang kita mula layari dan mencuba,cam sebelum nih lah kan,,aku penah post satu story pasal "TEMAN TERBAIKMU" hahaha layan gak tuh paling hampeh Mr.tunang berada di tangga ke2,boleh lak kawan aku duk kat tmpat pertama..ada patut hahahah..xkisah lah kan..janji Mr tunang adalah yang pertama di hatiku.

Oklah malas sembang banyak nak tunjuk kat korang nih benda yang aku duk try test n error nih pasal apa?!pasal ni hah tentang bulan kelahiran dan rahsia keperibadian..erm..bukan nak katalah kan, ada jugak lah kebetulan yang boleh dikatakan 80/100 tentang hal peribadi aku...heheh sekurang-kurangnya ada yang dah tau apa rahsia orang yang lahir bulan julai cam aku ni kan..yang berbintang CANCER aka KETAM..

So korang yang kekadang online FB tu kalau ada aplikasi ni nanti boleh lah cuba ok...so boleh lah korang tau intipati peel pasangan korang mengikut bulan kelahiran.


Layan lagu nih..pagi2 buka lappy skali tersinggah kat blog dak mey nih wah suka betol dengar die punya background musik..layan seyh aku suka sangat2 xtau knpa bila dengar lagu tu,aku layan sambil tersenyum sorang2 heheheh thaz lah yer si adik mey susahkan u jer berikan tajuk lagu nih..heheheh tapi i tetap like..kalau x caya cuba singgah blog dak mey nih..lirik die cam kena jer ngan aku kuangkuangkuang,,,,apa lagi aku terjah cari copy dan paste ler dari youtube heheheh jom ..jom dengarkan..

Jom layan...

Ini aktiviti aku bial hujung minggu kalau x sebok ngan kedai online aku,atau keluar dating bersama tunang tercinta,aku akan menghabiskan masa bersama gambar,berposing sana kemari.hehehe..seronok satu kepuasan bagi aku bila ada yang tangkap gambar aku.

Ok malas nak sembang bebanyak aktiviti bergambar nih di jalankan di Gombak sg.pusu dekat ngan kampung orang asli,eh sebelum lupa aku nak bagitau dalam tu,wah..sangat mendamaikan dan paling ngeri jalan ke sana cam nak pegi cameron higland plak.tinggi dan sejuk.ada satu masa tengah aku drive tu kat simpang corner tu bek punya elok jer tapak perkuburan islam..huhu takut lah jugak sbb aku pegi kali nih x berteman,yela kawan2 aku suma da hal xkan nak menyusahkan diorang tuk task aku semata mata kan.Hah!?Mr.tunang?!heheh xdigalakkan menghadirkan diri,bukan apa kang die sakit bijik mata ngan sakit hati lak tengok aku berposing bagai depan lelaki ramai2 huhu..nak buat camne keje awak mmg kena pose depan orang ramai kan...

Oklah xyah citer banyak jom layan hasil kerja mereka,sebelum lupa tugasan ini adalah tugasan bagi mereka untuk mengkaji sejauhmana pengcahayaan dalam bentuk bergambar dan suasana cahaya di dalam gambar.bagi aku yang xda ilmu tentang gambar dan lighting nih..nampak ok sempurna jela sume ekekek..apa yang awak tau selain pose ,sengih dan cheesee!!!










cam antu lak gambar nih huhuhu




Korang tengok nih gambar last..inilah otai2 yang aku maksudkan diorang nilah yang banyak bekerja keras membantu aku untuk mendapatkan mood2 terbaik ketika shoot session tuh.


full of gift n thankz to DEWA2...mr.fifie,tuan mono,dewa aditya,bang brahim dan x lupa bro cikam..korang memang best..sempoi seyh!!!..seronok bekerja ngan korang..happy go lucky jer..




























salam,

korang ingat tak pasal topik yang akan aku updated??tentang binatang peliharaan yang bakal aku dapat tuh?ingat?tak?erm..takpe aku crite balik..

Ok ini kisahnya bila dulu kala aku ada bela kucing nama Nurblack..memang xleh lupa camne nurblack nih punya gelagat..nakkal dan jugak suka sangat kemas umah,paling menarik bubu slalu ajar die main shuttle..ekekekek kira betul2 bentuk keluarga sukan badminton la nih.Tapi at the end Nurblack xpenah balik selepas hari itu..dapat tau die dah kena culik oleh orang yang tak bertanggungjawab sebab rembat kucing yang dah aku bela selama 8 bulan..bayangkan lah dah bape lame aku bela,,sampaikan nurblack dah boleh paham apa akan aku suruh die buat..bila aku marah die tau nak buat apa.tapi sekarang dah takda sebab orang mongok yang culik..tension!!!Sejak hari tu,aku slalu teringat kat nurblack penah terfikir nak cari peganti tapi xjumpa lagi..erm..sehinggalah satu hari..

Tawaran terbuka oleh seorang jejaka,kawan kepada Mr.tunang da,duk syiok chat dalam FB ada satu mamat tuh offer nak bagi kucing..mana taknya terkinja seronok aku dengar,kawan tunang aku gak,tapi sebelum tuh dapatkah?bolehkah?greenlite kah?hahahah sume tuh kena dapat persetujuan mr.tunang dulu da sebab die kurang kat kucing nih,kata die lebih gemor bela tikus sebab tikus free xbela pun memang akan ada di setiap umah..adeii camtu pun boleh..damm..Ok selepas meminta pujuk rayu dan sebagainya akhirnya dapat juga kelulusan untuk bela si Tam nih.heheheh

tapi kan korang mula2 jemput Tam nih,erm mudah lah sangat tgk pun comel cuma mata die tak sebulat mata si nurblack dan juga Tam nih kucing jantan bukan betina tau,heheh,,sampai ajer umah trus aku masukkan dalam sangkar tapi kisahnya selepas itu..ya allah,,tuhan aja yang tahu si Tam nih kuat betul mengiew..meow..meow..meow..nangis bebel sentiasa..xkira masa..adeii sakit kepala aku di buatnya yang xpaham tuh die tengah makan pun die bebel..24/7 lah bebel dan bising..aku agak2 lah die wendu famili die lah,,yela cam kita jugak,wendu mak,adik beradik die,aku dapat tau Tam nih ada adik lagi 2 ekor...mungkin tu punca die suka memekak kot..tapi lama kelamaan bising die dah berkurangan nampak gaya pun Tam dah mula nak biasakan diri die walaupun kadang2 die suka membebel kadang2..huhuhu..tunggu lah tengok minggu minggu mendatang mungkin makin baik..pe2pun sebelum tuh aku nak tunjukkan gambar Tam teman Pintom peganti Nurblack...







Korang tengok lah bertapa malas nye mamt nih kuat tido kuat makan kuat membebel..


P/s :lupa nak bagitau pasal asalusul nama TAM..kali nih aku ngn bubu xdapat nak letakkan nama sebab owner Tam nih dah ajar Tam nih ngan nama Tam..so kami tetapkan panggilan "TAM" untuk ahli keluarga terbaru nih.






Hujung minggu lepas Mr.tuanang beria ajak aku makan lunch kat luar,kebiasaannya die akan ajak aku makan kat mamak stall jer,kat mana lagi kalau bukan port berkurun die area subang tuh,kata ngan bubu,sana sedap ayam goreng die pun menarik..paling best katanya papadom die yang banyak dan sedap..tapi tertiba lak die tukar planning xnak makan kat situ..erm kat mana lak kali nih die nak bawak aku..hentam jela orang nak payung ikut jela..

Tup..tup bubu bawak aku makan kat restoran JARING kat mentari bandar sunway.erm ok lah lauk2 die..sebab kami pun datang dah lewat dah nak masuk waktu petang dah pun..so lauk2 pun banyak yang dah bis,,aku sekadar makan ikan kembong bakar dan air asam tu jelah oppss..lupa sayur goreng campur ok lah,Mr,tunang cam biasa lah masak lemak daging salai pedas adalah pilihan die..suka betol dengan daging salai..lantak lah janji die keyang sudah.

So lepas makan situ,di pelawa lak aku ..
Yang pahni kita g layan "BUBBLE TEA" plak..nak x?
aku tengah blur ubi sambil tanya tea ada buih xminum lah..xsuka ..Mr.tunang menyampok..bukan teh buih la..ni air yang ada cam2 perisa tapi mmg sedap lah cara buat pun mmg sedap kalau sape2 minum alamak mmg layan lah ..ayang nak perisa apa pun ayg boleh mintak dorang akan buatkan..
So aku apa lagi bunyik citer gempak bubu cam best hahahah aku layan kan ajer..JOM!!!


Wah skali slurpp...memang masyuukkk!!!sedap seyh...
so jangan segan2 korang mencubakan diri ke stall bubble tea nih memang sedap..yang menjadi pilihan hatiku adalah bubbletea shake strawberi ,rasanya lemak berkrim..

Bubble tea nih ada cam2 perisa,ada coklat,vanila,mocha,keladi(pilihan mr.tunang),apple,corn,mango alah macam2 lah nak sebut sume lebam lah..so korang yang berada di sekitar boleh cuba g rase ok.paling best adalah die punya pearl 9nak tau yang mane ..tu hah yang bijik2 itam bulat2 cam cincau tuh)..sedap...

layan..
Salam...

Allah menciptakan Hawa setelah melihat Nabi Adam keseorangan dalam Syurga. Maka bermula la kehidupan manusia berpasang-pasangan. Seorang lelaki tidak sama dengan seorang wanita. Lelaki juga tidak akan menjadi wanita, dan begitulah sebaliknya. Ramai wanita menganggap lelaki sukar difahami, begitu jugalah pendapat lelaki. Berikut dinyatakan bebarapa sifat lelaki secara umum agar anda mudah memahami mereka:


Hidup lelaki lebih mudah
Lelaki lebih mudah cara hidupnya berbanding dengan wanita. Kerana itu lelaki sukar untuk memahami jika sesuatu perkara itu disampaikan dalam bentuk kiasan oleh wanita. Wanita suka berkias dan berharap lelaki faham. Tetapi, lelaki lebih suka jika ianya dijelaskan dengan bahasa yang mudah, dan secara berterus-terang. Sekiranya wanita tidak jelas mengenai sesuatu perkara, tanyalah secara terbuka kepada lelaki.


Bahasa lelaki adalah berlainan
Lelaki bercakap dengan bahasa yang berlainan. Ini yang menyebabkan lelaki dan wanita sukar berkomunikasi antara satu sama lain. Apa yang lahir dari kata-katanya jika dia bercakap dengan wanita, adalah berbeza daripada apa yang dimaksudkan. Ini bukan bererti dia berbohong. Maka adalah lebih baik bagi wanita untuk memahami lelaki dari apa yang dilakukan berbanding dari apa yang dikatakan. Lelaki tidak pandai melahirkan rasa hatinya dalam bentuk kata-kata.


Lelaki suka membisu
Wanita berkebolehan untuk membicarakan sesuatu subjek yang sensitif dan mendukacitakan sebagai salah satu cara berhadapan dengan realiti. Tetapi lelaki lebih suka untuk menyembunyikan dan membisu.


Lelaki tidak kompleks
Jika terdapat semua tanda yang menunjukan bahawa seorang lelaki hanya mahu wanita menjaganya, mengemas rumah, menyediakan makanan untuknya, wanita harus percaya bahawa itulah yang lelaki tersebut mahu. Ini bukan bererti lelaki berfikiran primitif, tetapi lelaki memang sedemikian. Wanita selalu menganggap lelaki sebagai kompleks, tetapi sebenarnya kehendak lelaki adalah mudah.


Jangan paksa lelaki
Bila wanita mendesak lelaki mendedahkan perasaanya, mungkin lelaki itu akan mendedahkan sesuatu yang wanita itu tidak suka mendengarnya. Malah adalah lebih baik jangan bertanya dan menyelidik sampai ke akar umbi. Malah apa yang penting wanita itu perlu membaca bahasa badan lelaki, matanya, atau perubahan mendadak dalam corak perlakuannya. Jika dia pada kebiasaannya suka membaca tetapi tidak melakukannya, mungkin pada masa itu fikirannya sedang kacau.


Lelaki berahsia dengan lelaki lain
Tidak sebagaimana wanita yang lebih mudah untuk bercerita masalah yang dihadapinya kepada wanita lain, harapan dan kebimbangan yang dirasainya dan pelbagai cerita peribadi, adalah sukar bagi lelaki untuk menjadi mesra secara verbal sedemikian rupa. Untuk melakukannya lelaki memerlukan kekuatan dan keberanian yang maksima.


Lelaki pentingkan kejujuran
Sepertimana wanita, lelaki juga pentingkan kejujuran. Jika lelaki tahu yang kekasihnya atau isterinya suka bercerita kepada wanita lain tentang dirinya, besar kemungkinan lelaki itu tidak akan bercerita lagi secara mesra mengenai hal-hal rahsia yang lainnya. Kejujuran adalah penting bagi lelaki. Seorang suami mahu isterinya menyimpan rahsia-rahsia rumahtangganya.


Lelaki tidak suka dikritik
Jangan mengkritik lelaki, memainkan jika wanita itu bersedia untuk bertikan lidah dengannya. Lelaki tidak begitu terbuka untuk menerima kritikan. Mengkritik di belakangnya, contohnya kepada saudara atau rakannya, mungkin dapat mengelakkan konfrantasi serta merta tetapi dia akan berasa marah juga apabila perkara tersebut disampaikan kepadanya.

Cara baik mengkritik lelaki adalah dengan cara berjenaka dan lembut. Cara lelaki mengkritik adalah berlainan dan ia jarang dilakukan oleh wanita. Bila lelaki mahu mengkritik, masa dan keadaan dipilih dengan teliti. Bila menegur, perbincangan itu ringkas, tidak emosi dan tepat. Untuk mengkritik lelaki eloklah kiranya kritikan itu digabung dengan sedikit pujian.


Lelaki juga mahukan sokongan
Bila lelaki menghadapi masalah dan mengadu pada wanita, wanita harus memberitahu lelaki itu bahawa dia masih diperlukan. Lelaki mahukan keselesaan perasaan dan sokongan serta kata-kata lunak seperti: “saya cintakan abang..” atau “Tidak kira apa yang terjadi, saya tetap bersama abang…”


Lelaki dan ego
Ramai lelaki menunjukkan egonya pada dua masa, pertama di dalam kerja dan kedua di ranjang. Ini biasanya menyebabkan wanita menjadi bosan. Tetapi sebaik-baiknya wanita patut mempertingkatkan ego suami atau kekasihnya.

Wanita yang menyemarakkan api cinta akan menikmati kehangatan api cinta itu. Lelaki mahu wanita memberitahu bahawa sumbangannya diiktiraf dan dilnilai. Jika anda tidak menyatakan kepadanya, siapa lagi? Jika anda mempertingkatkan ego lelaki, ia kan membuatkan lelaki merasa senang dan setiap orang disekelilingnya akan mendapat faedah, terutamanya yang dicintainya.

benar atau tidak, anda sendiri yang menilai...
hye korang..

Wah dah beberapa hari aku x update cite kat blog nih terasa cam bizi bebenar..walaupun skng nih aku lebih banyak waktu lapang dari sebok..

Ingat lagi tak pasal kucing aku yang hilang tu,alah si Nurblack lah..kalau x ingat nanti aku attach balik gambar die kat sini.yer yer ilang orang curi.tah makluk mana tah yang curi aku pun heran nak kata kucing aku tu mahal aku amik kat kedai runcit jer,bela dari baby sampai lah umur die nak hampir setahun,nak kata gemok tembam xdalah tapi tough lah hahaha.kucing biasa aka kampung,xdalah bulu panjang lebat cam parsi,heheh..tapi itu pun orang nak rompak ciss biadap tul..dekat ngn 2 minggu aku mencari intai san intai sini xjugak jumpa,bila teringatkan nurblack aku sampai menangis..uiks biar betul..betul lah,,mana xnya si nurblack nih dah banyak sgt kenangan aku ngn die..sbb aku yang bela jaga bagi mkn mandikan kat die.huhuhu bila dah xda terasa sunyi lah itu pasal sedih.

hah ni lah nurblack..kucing betina k..


Tapi baru2 nih aku ada kenal kawan baru dari FB,die pun kawan kepada mr tunang gak.die yang slalu bercerita tentang kucing membuatkan aku tergerak hati nak tanya "duk sembang hal kucing nih awak ada kucing ke bain?"
terus die reply.."ada 4 ekor kenapa" alangkah gembira hati aku teruslah lagi bertanya bertanya dan tanya..dan last skali aku mintak "bain comel nak sekor boleh x?"
si bain nih trus tanya aku betul2 ke aku nak atau main2..xkan lah muka siyes penuh kewanitaan cm aku nih ada gaya memain..ini betul2 lah bain oi..Skali bain cakap "OK" tapi warna grey katanya..wah bestnyer..terus hati aku berbunga bunga..so xsabar menunggu ahli baru untuk join the club memndangkan si pintom(FUZZY LOP) tu dah tinggal sendirian,nanti ada lah teman die nanti heheheh.

So pe2 nanti tunggu lah ok comel akan updated gambar terbaru ahli keluarga telapak kaki comel nanti ok.



hye sume,bosan nye live aku ni kan skang,mane taknyer sejak jadi penganggur berjaya nih kehidupan seharian aku skng kelihatan sangat membosankan.mane taknya.duk umah 24/7.cuba bayangkan cmne keadaan aku masa ini.wah..xmampu aku nak bayangkan.

Apa?ada yang cakap "wah best la ko xkeje duk umah"dapat bangun tido lewat xyah sebok punch card" da jugak yang cakap "best lah ko..xda orang nak maki ko xda orang nak marah2 ke arah ko,sume ko sendiri punya hal dan punya timing" adeii boleh lah dorang berfikiran cmtu.Apa?dorang xtau ke yang kalau duk umah nih amat lah membosankan.tidak di nafikan aku mempunyai bisnes online aku sendirik,dan kalau ada yang dah tau bagus lah kalau yang xtau sila jalan2 sambil meneroka ke sini ok..sila klik 


bila rajin2 nanti singgah lah yer.tapi itu jugak xdapat membantu aku untuk menghilangkan kebosanan aku ok.aku rindukan kawan2 aku,gelak tawa lepak2 time ngn dorang paling miss saat2 bergosip dan cerita2 yang sangat wanita suka fenyen dan makeup..huhuhu..sekarang duk umah seharian aku hanya berada di alam maya bersama teman lain.Erm bukan aku xleh keluar berjalan2 tapi itulah,aku nih malas betol kalau stakat nak keluar2 kosong kan.aku suka keluar bila betul2 ada tujuan.

hujung minggu lepas ada lah aku kua ngn bff aku si kamilah,kami keluar atas tujuan aku lah ada keje,da shoot gambar kat royale bintang damansara.Aktiviti shoot pun xlame so kami lepak2 lah g jejalan merata kl.sampai situ memang best lah kan..bila sampai umah kembali bosan lak.aduh..tension jer..yela mane taknya aku nih tinggal jauh dari kl.kawan2 aku sume dak kl aku lak di area selangor,kalau nak keluar lepak malam pun sangat susah sebab jarak yang jauh.yela lepak pun xboleh lame dorang keje lak esok harinya.

Skang nih apa aktiviti aku nak tau tak??sebab dah biasa bangun pagi so walau xkunci jam aku tetap jugak akan mebukak mata nih seawal pagi dan kemudian aku akan kedapur minum air kosong sebanyak 2 gelas,pahtu basuh muka..kemudian termenung kejap sambil memikirkan apa aku nak buat nih..erm...pahtu aku capai penyapu sambil lengang lenggok aku menyapu sampah yang agak2nyer dah masuk limaploh kali aku menyapu dan mengelap sampai dah xda habuk dan sampah agak2nyer umah aku ni kan,dahtu aku trus siapkan bekfas aku..sambil2 tekan botton kat heater tuk panaskan air.aku masuk mandi siap trus bekfas dan duk lepak depan tv sambil layan citer katon or what so ever la citer2nyer ..pahtu sambil aku g onkan lappy aku..mana taknya kalau nak cari rezki kena la pagi2 kan baru rezki murah setelah awal awal pagi tingkap sume aku bukakkan bagi memudahkan pengudaraan dalam umah aku.

Ok lappy dah on tenet pun dah login perut dah kenyang start keje iklankan bisnes,lepas tu baru lah aku sikit2 bercanda dlm fb sementara menguruskan pesanan pesanan pelanggan..siap urus poskan sume aku berehat lah kejap.tuk segarkan badan aku g mandi lagi..wah segarnya..pahtu makan tengahari kadang2 aku xmakan sbb xda selera,pahtu membawak lah ke petang ..huhu...masalah aku nih xboleh tido siang xtau kenapa memang aku takut lelapkan mata pada waktu siang..huhu..cam xkena jer tido siang nih,pahtu bila jam menunjukkan jam 6.30 ptg..hah korang tau apa yang aku slalu tunggu setiap petang..apa lagi layan astro awani..citer hendon ler tajuk "BUKAN DIRIKU" suka betol aku tengok baim wong tu belakon bersahaja dan jugak die sangat comey..kiut lagi..hehehe heroin pun comey gak ririn sri ..apatah nama die..erm cuma citer nih pjang lebar sangat lembab ..aku sanggup tggu sbb aku nak tau gak kesudahan citer tu..yela drama percintaan yang banyak halangan dan orang ke tiga sampai melibatkan kematian..layan woohooo sampai da part tu aku leleh la gak..hehehe..korang kena layan nih best xnyesal la.

hah sampai lah malam nyer..aku pun memulakan aktiviti mengupdate blog ku.erm..dan itulah lah aku buat sampailah aku tertido dan begitulah seterusnya..aktiviti yang sam ulang berulang ulang ulang ulang kali..huhu sampai nak muntah ijau bosanyer sangat2..huhhhu..




Betul atau tidak aku xpasti dapat info nih pun dari forum ako slalu lepak..so korang baca lah ek kkalau xpaham korang cari kamus kat goole translate ...nanti korang akan paham..


PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.

“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.

“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook. “So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

Zuckerberg said that the decision to shut down Facebook was difficult, but that he does not think people will be upset.

“I personally don’t think it’s a big deal,” he said in a private phone interview. “And to be honest, I think it’s for the better. Without Facebook, people will have to go outside and make real friends. That’s always a good thing.”

Some Facebook users were furious upon hearing the shocking news.

“What am I going to do without Facebook?” said Denise Bradshaw, a high school student from Indiana. “My life revolves around it. I’m on Facebook at least 10 hours a day. Now what am I going to do with all that free time?”

However, parents across the country have been experiencing a long anticipated sense of relief.

“I’m glad the Facebook nightmare is over,” said Jon Guttari, a single parent from Detroit. “Now my teenager’s face won’t be glued to a computer screen all day. Maybe I can even have a conversation with her.”

Those in the financial circuit are criticizing Zuckerberg for walking away from a multibillion dollar franchise. Facebook is currently ranked as one of the wealthiest businesses in the world, with economists estimating its value at around 7.9 billion.

But Zuckerberg remains unruffled by these accusations. He says he will stand by his decision to give Facebook the axe.

“I don’t care about the money,” said Zuckerberg. “I just want my old life back.”

The Facebook Corporation suggests that users remove all of their personal information from the website before March 15th. After that date, all photos, notes, links, and videos will be permanently erased.


P/s - yang bagusnyer fb nih dapat menjana kewangan bagi bisneswoman cam aku nih yang xbestnya ramai kawan aku yang dah berkahwin bercerai dan curang sbb jumpa makluk yang xpaham bahasa diri sudah berpunya dan meruntuhkan rumah tangga..orang..apa apa pun aku sedih gak sebab banyak album dah aku created  dalam FB 

Pengantin Mesti Ada Impian Pernikahan Sendiri - Zulhairry Zainal

Majlis pernikahan yang bakal berlangsung tidak kira dalam suasana sederhana mahupun meriah, memerlukan perancangan yang teliti agar tidak timbul sebarang masalah. Bagi memberi tip kepada bakal pengantin yang bakal melangsungkan pernikahan, Majalah Pesona Pengantin bersama-sama perancang perkahwinan, Zuhairry bin Zainal Abidin yang bertanggungjawab menguruskan segala persiapan sempena majlis bersejarah bakal pengantin yang akan berlangsung.

 Nikah di masjid ataupun di rumah?
Ketika ditanya tentang urusan A hingga Z majlis pernikahan, Zulhairry mengatakan amatlah penting sekali bakal pengantin mengetahui lokasi majlis nikah yang akan diadakan. Sama ada di masjid, rumah atau dewan. Pemilihan tempat yang sesuai akan memberi keselesaan kepada majlis pernikahan itu nanti. Hal ini berlaku kerana faktor keluasan tempat tersebut. Jika memilih untuk dilangsungkan di rumah, fikirkan tentang ruang rumah atau sudut di dalam rumah yang boleh digunakan untuk majlis akad nikah nanti. Bagi yang ingin melangsungkan pernikahan di masjid pula, bakal pengantin mesti mendapat kebenaran untuk mengadakan majlis akad nikah di masjid tersebut. Ini berikutan terdapat juga masjid yang tidak membenarkan urusan hiasan seperti membawa masuk barang hantaran atau sesi bergambar semasa majlis akad nikah berlangsung. Begitu juga jika memilih dewan sebagai majlis bersejarah ini. Faktor keluasan yang bersesuaian dengan jemputan haruslah dititik beratkan. Kebiasaannya majlis akad nikah diadakan secara sederhana dengan menjemput saudara-mara dan teman-teman rapat sahaja.
Menurut Zuhairry lagi, bakal pengantin mestilah berbincang dengan perancang majlis bagaimana keadaan tempat yang dipilih. Bagi bakal pengantin yang akan melangsungkan majlis nikah di rumah yang tidak mempunyai keluasan yang selesa, ia tidak menjadi masalah jika bijak mencari
inisiatif lain. Contohnya, majlis tersebut masih boleh dilakukan dengan keadaan yang selesa dan meriah dengan membina kanopi di luar rumah menempatkan tempat akad nikah, jurugambar, dan jemputan. Ia sekali gus memberi keselesaan kepada tetamu yang hadir agar dapat menyaksikan
detik-detik bersejarah pengantin lelaki bersama kadi ketika lafaz nikah.


++ Betul jugak kata kata mamat nih,buatnya tok imam xbagi amik gambar ke rakam ke masa akad nikah tu berlansung terasa rugi plak,kalau camni kena la aku cari masjid yang benarkan merakan atau gambar di snap bila mr tunang nt nak salam ngn tok kadi,xsangka baru tau ruang juga memainkan peranan,kalau ruang kecil susah lah spupu spapat nak muat,bukan apa time nih lah darah gemuruh mr tunang akan rasai bila di kelilingi orang ramai untuk mendengar lafas..heheeh..aku lak yang over terberangan la plak..heheheh


 Masa yang sesuai untuk akad nikah
Waktu atau tarikh majlis akad nikah diadakan mengikut kesesuaian pihak pengantin. Ia mungkin boleh diadakan pada waktu siang atau malam. Kebiasaaanya dilangsungkan sama ada pada waktu pagi, tengah hari, petang atau malam. Ia sekali gus mempengaruhi menu yang bakal dihidangkan. Zuhairry menjelaskan, bakal pengantin akan memilih menu makan tengah hari, minum petang atau makan malam. Begitu juga tarikh yang dipilih, sama ada pada musim cuti
sekolah atau cuti-cuti umum bagi memastikan saudara-mara dan sahabat handai dapat menghadiri 
majlis pernikahan itu nanti.


++ hah yang ni pun perlu gak di ambil kira,kalau buat malam ok kot sikit heheh..sejuk..ngehngeh..tapi tulah terasa macam majlis kejap jer,,buat pagi2 lebih afdal rase..sebab pagi tu hari baru nak bermula..kalau aku lah



 Pelamin nikah dan pelamin sanding
Dari segi kedudukan dan susunan pula, pelamin nikah ditempatkan di tengah-tengah majlis sesuai dengan kedudukan kadi, pengantin perempuan dan jurugambar yang akan merakam detik-detik bersejarah tersebut. Zulhairry turut memberi cadangan kepada bakal pengantin lelaki untuk menyediakan meja tempat majlis akad nikah untuk memberi keselesaan selepas lafaz akad nikah. Meja tersebut akan diletakkan di tengah-tengah antara pengantin dan jurunikah. Seterusnya pengantin lelaki tidak perlulah membongkok untuk menandatangani borang nikah. Pada era moden kini, bakal pengantin lebih bijak menentukan impian perkahwinan mereka dengan menyediakan rujukan daripada majalah-majalah seperti contoh solekan, pakaian, warna, pelamin, dan sebagainya. Apabila contoh-contoh rujukan tersebut dibawa kepada pihak yang berkenaan, ia memudahkan urusan untuk merealisasikan impian pengantin. Kebiasaannya solekan majlis nikah lebih natural daripada majlis persandingan. Majlis pernikahan pengantin akan ditampilkan lebih ayu, manis dan sopan. Tema pula lebih kepada tema keislaman dan keagamaan.


++ kalau bab sanding ni memang lah gigil,siyes aku x tipu masih tergian lagi kat kepala ni bila kali pertama aku naik pelamin masa majlis tunang ,cuak rase jantung kat luar,bukan apa ramai orang perhatikan kita,dahtu plak..badan tangan kaki ko akan sejuk beku walaupun umah ko bukan jenis yang ada econ..masa ni juga lah macam2 perasaan ko akan lalui seram sejuk cam ada antu lak..masa cincin di sarung tangan macam kena pakison..hahah itulah aku..darah gemuruh melampau,sume aspek persiapan nih aku banyak merujuk pada majalah2 dan bertanya pengalaman kawan2..so korang pun take note la.
 Bajet perkahwinan mengikut kemampuan
Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan menguruskan kelengkap dengan sempurna, Zulhairry sentiasa berbincang dengan bakal pengantin tentang kos yang diperuntukkan dengan impian majlis mereka. Ia tidak tertumpu kepada kos yang mahal sahaja. Malahan turut berkongsi idea dengan pasangan yang mempunyai kos peruntukan yang sederhana. Kos sederhana boleh dihiasi meriah dan nampak eksklusif jika pandai bermain dengan dekorasi dan pemilihan warna yang tepat. Pemilihan bunga-bungaan juga mampu menaikkan seri majlis akad nikah. Bunga-bungaan boleh dihias pada pelamin akad nikah dan dalam dekorasi berbeza ia masih boleh digunakan pada majlis persandingan nanti. Pengantin perlu tahu pelamin nikah dan pelamin bersandingan haruslah berbeza dari segi reka bentuknya. Pelamin nikah juga mestilah dibuat lebih kecil daripada pelamin persandingan. Ia bertujuan memberi kelainan pada majlis persandingan nanti.


++ dari segi bajet ikutlah kemampuan ok,jangan sebab nak menunjuk ,ko bukan main melaram dan akhirnyer ko sendiri sakit jiwa sbb nak bayar modal pun xlepas,janji ko happy famili happy dan sume puas hati,nak ikut org cakap memang sampai biler2 pun xkan dapat penuhi lain lah ko tu anak kerabat sultan brunei.
 Konsep dekorasi hantaran
Konsep hantaran untuk pernikahan pula lebih tertumpu kepada rekaan moden. Yang dapat kita lihat, sudah jarang gubahan barang hantaran yang terlalu rumit seperti gubahan buah-buahan daripada sejadah, gubahan angsa daripada tuala, dan sebagainya. Pengantin lebih berminat memilih dekorasi gubahan yang memberi sentuhan kepada dulang hantaran. Contohnya sentuhan bunga-bunga segar, sangkar burung, dan aksesori yang menarik. Namun begitu, ia terpulang kepada bakal pengantin itu sendiri untuk menentukan konsep atau tema hantaran selari dengan konsep majlis. Barang hantaran pula dipilih oleh bakal pengantin dan ditunjukkan terlebih dahulu saiz barang yang akan diletakkan di atas gubahan. Ini agar ia padan dengan gubahan yang bakal digubah. Pesanan daripada Zulhairry juga, untuk barang berharga pula, tidak perlu memberi barang tersebut kepada penggubah, cukup hanya sertakan kotak sahaja atau ukurannya. Ia demi menjaga kualiti dan keselamatan barang tersebut. Ia termasuklah seperti cincin dan jam berharga. Begitu juga pada hari pernikahan berlangsung. Bakal pengantin mestilah melantik saudara-mara terdekat untuk menjaga barang hantaran agar tidak berlaku kehilangan atau rosak sementara menunggu kedatangan pengantin untuk majlis akad nikah. Bagi bakal pengantin yang akan melangsungkan pernikahan jarak jauh pula, individu yang akan menggubah hantaran seelok-eloknya adalah orang yang sama dengan hantaran pihak lelaki. Ia boleh memberi hasil yang sedondon atau ketepatan tema yang tidak terlalu jauh beza. Yang penting ialah kekemasan hantaran tersebut. Hal ini berlaku kerana, hantaran yang dibawa dari jarak jauh mungkin akan rosak. Perancangan yang teliti ini, boleh mengelakkan sebarang masalah yang tidak diingini berlaku.



++ hah yang bab nih aku lebih suka buat sendiri,bukan apa puas hati..lagi lagi dapat jugak tunjuk bakat kat masyarakat kemahiran seni jari jemari runcing panjang ku.hahahah..suka suka suka..dan kalau boleh biarlah ikut tema dan konsep majlis ko..jangan lak ko nt letak perhiasan yang melampau sampai sarat ko punya hantaran dan membuatkan tetamu yang datang tertanya2 " benda apa dalam dulang tu??" heheheh..


Ok lah aku harap info yang aku perolehi nih dapat aku kongsi bersama rakan blogger yang bakal mengakhiri zaman bujang termasuklah aku ok..heheheh..Apa?bila aku punya..hahah tunggu lah xkan nak kepoh lak..kang xjadi seperti di rancang susah lak nanti.



mak aih tengah aku duk berjalan- jalan masa nak pegi keje tu..cam biasa lah kul6.30 pagi aku dah gerak g keje ..dlm 5 ke 10 minit sampai lah kat parking keta aku kat tren star LRT tu..nampak gaya jalan tenang je..xda jammed..tahlah aku rase suma apa yang terjadi hari nih semua nampak tenang jer..udara nyaman je cuaca ok jer..
Cam biasa lepas parking akan ku tekan bottom alarm keta aku dan akan kua bunyi "ARM"..tengah duk jalan-jalan ke tangga ke stesen tren keta api..aku terpijak sesuatu ko..hah apa lagi berbekal kan cahaya lampu jalan..aku bonkok kan badan tgk ..apa benda ni terpijal nih..lain macam jer benjol kek selipar crock aku pakai nih...skali ko..hah.."""""GELANG EMAS BERANTAI """""aku terkejut gak..so aku amik..trase berat nya..xkan lah barang tipu xori memandangkan memang berat pahtu rupa cam emas lame..untuk memastikan yang gelang tadi asli aku ke tandas sambil selidik keadaan gelang bawah cahaya lampu flourecent 18w.sah..sah memang kompom lah emas916 ...wah...'makci kayo...' dahlah borat nih!!!!








So sampai opis aku tanya lagi kakak2 tempat keje aku..betol ke asli emas nih..yang sonok tu suma kakak tu suka plak ngn pattern dan corak..sambil2 tu kak bahyah boleh lak sound ..mahal nih ada dlm 4 ribu lebih nih nilai nih..diorang tanya "abg sayang hadiahkan ke???"..aku senyum jer..sambil buat muka blur2..woowooowooo...heheheheh

Xsabar tunggu tengah hari sebab nak kuo lunch..dalam hati aku asek pikir ..baik g gadai jer..dapat duit..boleh buat cam2 ngn duit tu..mau xnyer berat tuh emas nih..nak2 skng emas dlm market jatuh RM109 segram..sampai lah masa lunch..aku meluru baik punya ke kedai emas tanpa di temani sesape..sebab ni kan emas aku jumpa..so amoi cun tu tanya "can i help u??"..aku tunjuk je gelang amoi tu tanya lagi..mau trackin ka??aku cakap xla i mau tukarkan dengan wang boleh ka??"amoi tu cakap knpa mau tukar wang amoi..ini kalau u tarckin u amik latest desing lagi baguih ma.."aku xnak sebab aku cakap kat die aku malas dah banyak emas(coii cm poyok lak")padahal emas jumpa je pun..so amoi tu timbang ..

amoi itu cakap nilai wang tuk emas aku adalah RM4,359.97sen...
(waHHGHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!dalam hati aku berbunga2 ko...dasat tul betol2 aku xsangka banyaknyer duit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!waghhhhHHHghHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)




uiks dalam kepala nih berangan cam2 nak beli ko..duit tengah banyak tuh...


heheheh jap lagi tunggu guess here i come!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




tengah aku duk syok tuh...amoi tu tegur amoi..betol nih mau amik cash xmau tukar woo ngn lain design..aku..geleng kepala sambil cakap XNAK!!! i mau duwittt jerw..


:
;
;
;
;
;
;
;;
;
;
;
;
;
;
;
;
;

;
;
;
;
;
;



so amoi tuh siap buat sume pengiraan dan tertiba tengah nak sambut duit yang amoi tuh nak bagi tertiba bunyik...




RINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....WAKE UP!!!!!
BANGUN KEJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Celakak MIMPI  rupanya..tengok jam loceng aku kul5.30 masa tuk bangun bersiap g keje..




p/s :bila dalam perjalanan nak g keje cam biasa aku masih teringat mimpi tadi..konon2 berharap yang aku akan terpijak EMAS..ternyata itu hanya lah mimpi...coiiii sakit hati mak nyah!!!!