28 February 2010

Harap Zila BAkarin Patuh PErintah ALLAH




SHAH ALAM, 27 Feb: Pengasas Maahad Tahfiz Darul Fikri, Kuantan, Ustaz Rosli Abdul Jabar berharap artis Zila Bakarin akan segera mematuhi perintah Allah SWT di dalam semua hal dan melaksanakan hukum-Nya tanpa berdolak-dalik lagi.

Beliau amat prihatin dengan kenyataan artis itu berhubung pemakaian tudung kerana dibimbangi membawa mudarat kepada ketauhidan seseorang Muslim jika dibuat dalam keadaan mempersendakan namun berharap Zila membuat kenyataan itu dalam keadaan ‘tidak tahu’.

“Namun mesti ada usaha untuk memahamkan beliau (Zila) atau menjadi kewajipan beliau sendiri untuk belajar ilmu agama dengan lebih mendalam lagi,” tegas Ustaz Rosli selepas menyampaikan kuliah bulanan di Markas PAS Seksyen 18, dekat sini semalam.

Ini, katanya kerana umat Islam tidak kira dari golongan apa pun wajib menunaikan segala hukum dan perintah Allah SWT dan daripada menurut perintah-Nya dengan ikhlas sahajalah, mereka akan mendapat petunjuk daripada Allah.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan Zila yang enggan memakai tudung selagi mana hatinya masih mempunyai rasa tidak baik terhadap orang lain dan memohon Allah SWT memberikan petunjuk kepadanya.

Dengan menyatakan dalil al-Quran yang bererti, “Sesungguhnya Allah tidak memberikan petunjuk kepada kaum yang fasiq”, Ustaz Rosli berkata, beliau hanya memberikan peringatan secara umum kepada semua orang tidak hanya kepada artis itu sahaja dan berharap mereka akan mengikuti jalan benar dengan segera.

Dalam satu laporan portal berita bertajuk ‘Zila Bakarin: Buat Apa Pakai Tudung Kalau Hati Tak Betul’, artis itu berkata: “Misalnya pakai tudung memang saya nak sangat tetapi biarlah saya ubah perkara yang lain dulu. Bagi saya bertudung ini bagus dan harap-harap Tuhan bukakan pintu hati ini”.

“Saya tak nak pakai tudung di luar tetapi hati kita benci dengan orang lain. Saya nak berbaik dengan semua orang dulu. Biarlah orang tak suka saya pun, itu perkara nombor 10,” kata Zila.

P/s : apa yang ingin di katakan lagi...











Harap Zila BAkarin Patuh PErintah ALLAH




SHAH ALAM, 27 Feb: Pengasas Maahad Tahfiz Darul Fikri, Kuantan, Ustaz Rosli Abdul Jabar berharap artis Zila Bakarin akan segera mematuhi perintah Allah SWT di dalam semua hal dan melaksanakan hukum-Nya tanpa berdolak-dalik lagi.

Beliau amat prihatin dengan kenyataan artis itu berhubung pemakaian tudung kerana dibimbangi membawa mudarat kepada ketauhidan seseorang Muslim jika dibuat dalam keadaan mempersendakan namun berharap Zila membuat kenyataan itu dalam keadaan ‘tidak tahu’.

“Namun mesti ada usaha untuk memahamkan beliau (Zila) atau menjadi kewajipan beliau sendiri untuk belajar ilmu agama dengan lebih mendalam lagi,” tegas Ustaz Rosli selepas menyampaikan kuliah bulanan di Markas PAS Seksyen 18, dekat sini semalam.

Ini, katanya kerana umat Islam tidak kira dari golongan apa pun wajib menunaikan segala hukum dan perintah Allah SWT dan daripada menurut perintah-Nya dengan ikhlas sahajalah, mereka akan mendapat petunjuk daripada Allah.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan Zila yang enggan memakai tudung selagi mana hatinya masih mempunyai rasa tidak baik terhadap orang lain dan memohon Allah SWT memberikan petunjuk kepadanya.

Dengan menyatakan dalil al-Quran yang bererti, “Sesungguhnya Allah tidak memberikan petunjuk kepada kaum yang fasiq”, Ustaz Rosli berkata, beliau hanya memberikan peringatan secara umum kepada semua orang tidak hanya kepada artis itu sahaja dan berharap mereka akan mengikuti jalan benar dengan segera.

Dalam satu laporan portal berita bertajuk ‘Zila Bakarin: Buat Apa Pakai Tudung Kalau Hati Tak Betul’, artis itu berkata: “Misalnya pakai tudung memang saya nak sangat tetapi biarlah saya ubah perkara yang lain dulu. Bagi saya bertudung ini bagus dan harap-harap Tuhan bukakan pintu hati ini”.

“Saya tak nak pakai tudung di luar tetapi hati kita benci dengan orang lain. Saya nak berbaik dengan semua orang dulu. Biarlah orang tak suka saya pun, itu perkara nombor 10,” kata Zila.

P/s : apa yang ingin di katakan lagi...











27 February 2010

Budak mati ditendang macam bola



Tahla aku sendiri xtau apa nak jadi ngan dunia sekarang..betol kate orang dunia akhir zaman pelbagai perkara xboleh di duga boleh jadi,,,belum lagi reda dengan kes buang bayi sekarang kes belasah sampai mati kanak kanak yang masih tidak tau akan erti kehidupan dalam dunia yang kejam..manusia sekarang dah cam xda akal xda otak..sangat memalukan...Hayati artikel yang aku ada petik nih...kalau korang apa perasaan..????kalau aku...$#$^&^&&

KUALA KUBU BHARU: “Dia tendang budak itu macam bola dan langsung tak pedulikan jeritan orang ramai yang melarangnya,” kata Ahmad Fikri Khalis, 19, yang menyaksikan Syafia Humairah Sahari, 3, dibelasah sehingga mati di padang bola sepak di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali, dekat sini, petang kelmarin.


DI SINI...Ahmad Fikri menunjukkan tempat Syafia Humairah dibelasah sehingga mati.
PILU...ibu mangsa, Nurhanim (kiri) dan ahli keluarga menunggu di luar Hospital Kuala Kubu Bharu. Ahmad Fikri mendakwa, lelaki berusia 28 tahun terbabit yang juga pemandu teksi bukan saja menendang badan kanak-kanak malang itu, malah dia berulang kali memijak kepala mangsa hanya kerana Syafia Humairah masih di luar rumah ketika waktu senja.

Dalam kejadian jam 7.30 malam itu, lelaki terbabit ‘naik angin’ apabila anak teman wanitanya itu tidak patuh arahannya supaya pulang ke rumah.


Difahamkan, kanak-kanak malang itu sedang bermain di padang itu sambil menyaksikan beberapa remaja bermain bola sepak sebelum diserang lelaki durjana itu.


Menurut Ahmad Fikri, lelaki terbabit secara tiba-tiba datang memarahi Syafia Humairah sebelum hilang pertimbangan lalu membelasah kanak-kanak itu tanpa belas kasihan.


“Mulanya dia menampar dan menendang budak itu. Apabila mangsa terjatuh, dia memijak kepalanya walaupun menyedari perbuatannya dilihat beberapa remaja yang sedang bermain bola sepak,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.


Menurut Ahmad Fikri, selepas lebih 10 minit membelasah kanak-kanak itu, lelaki terbabit beredar dari kawasan berkenaan sebelum orang ramai bergegas memberi bantuan kepada Syafia Humairah.


“Seorang daripada penduduk yang menyaksikan kejadian cuba mengangkat budak itu untuk dibawa ke hospital.


“Namun, belum pun sempat dia berbuat demikian, lelaki terbabit datang semula sebelum mengangkat mangsa memasuki teksinya.


“Dia mendakwa akan membawa sendiri ‘anak tirinya’ itu ke hospital,” katanya.


Ahmad Fikri berkata, berdasarkan pemerhatiannya, kanak-kanak malang itu sudah mati ketika dibawa masuk ke dalam teksi berkenaan.


“Mana tidaknya, saya lihat dia langsung tidak bergerak, sebaliknya muka dan tubuhnya kelihatan pucat seperti orang sudah mati.


Lebih menyedihkan, katanya, lelaki terbabit dilihat masih memukul mangsa ketika berada dalam teksinya.


“Kami (penduduk) bukan tak nak tolong, tapi diugut lelaki berkenaan supaya tidak campur hal keluarganya,” katanya.


Difahamkan, sebaik tiba di Hospital Kuala Kubu Bharu di sini, lelaki itu menyamar sebagai ‘bapa tiri’ mangsa sebelum mendakwa mereka terbabit dalam kemalangan menyebabkan anaknya itu cedera parah.





Ahmad Fikri berkata, dia dan puluhan lagi rakannya yang menyaksikan kejadian itu tidak mungkin dapat melupakan kekejaman lelaki berkenaan.


“Saya berharap pihak berkuasa mengenakan tindakan sewajarnya terhadap lelaki durjana terbabit berikutan kekejamannya itu.


“Saya yakin penduduk di sini sanggup tampil membantu siasatan jika diperlukan pihak berkuasa,” katanya.



p/s : memang patut kena panah petir manusia binatang berupa manusia nih!!!











Budak mati ditendang macam bola



Tahla aku sendiri xtau apa nak jadi ngan dunia sekarang..betol kate orang dunia akhir zaman pelbagai perkara xboleh di duga boleh jadi,,,belum lagi reda dengan kes buang bayi sekarang kes belasah sampai mati kanak kanak yang masih tidak tau akan erti kehidupan dalam dunia yang kejam..manusia sekarang dah cam xda akal xda otak..sangat memalukan...Hayati artikel yang aku ada petik nih...kalau korang apa perasaan..????kalau aku...$#$^&^&&

KUALA KUBU BHARU: “Dia tendang budak itu macam bola dan langsung tak pedulikan jeritan orang ramai yang melarangnya,” kata Ahmad Fikri Khalis, 19, yang menyaksikan Syafia Humairah Sahari, 3, dibelasah sehingga mati di padang bola sepak di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali, dekat sini, petang kelmarin.


DI SINI...Ahmad Fikri menunjukkan tempat Syafia Humairah dibelasah sehingga mati.
PILU...ibu mangsa, Nurhanim (kiri) dan ahli keluarga menunggu di luar Hospital Kuala Kubu Bharu. Ahmad Fikri mendakwa, lelaki berusia 28 tahun terbabit yang juga pemandu teksi bukan saja menendang badan kanak-kanak malang itu, malah dia berulang kali memijak kepala mangsa hanya kerana Syafia Humairah masih di luar rumah ketika waktu senja.

Dalam kejadian jam 7.30 malam itu, lelaki terbabit ‘naik angin’ apabila anak teman wanitanya itu tidak patuh arahannya supaya pulang ke rumah.


Difahamkan, kanak-kanak malang itu sedang bermain di padang itu sambil menyaksikan beberapa remaja bermain bola sepak sebelum diserang lelaki durjana itu.


Menurut Ahmad Fikri, lelaki terbabit secara tiba-tiba datang memarahi Syafia Humairah sebelum hilang pertimbangan lalu membelasah kanak-kanak itu tanpa belas kasihan.


“Mulanya dia menampar dan menendang budak itu. Apabila mangsa terjatuh, dia memijak kepalanya walaupun menyedari perbuatannya dilihat beberapa remaja yang sedang bermain bola sepak,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.


Menurut Ahmad Fikri, selepas lebih 10 minit membelasah kanak-kanak itu, lelaki terbabit beredar dari kawasan berkenaan sebelum orang ramai bergegas memberi bantuan kepada Syafia Humairah.


“Seorang daripada penduduk yang menyaksikan kejadian cuba mengangkat budak itu untuk dibawa ke hospital.


“Namun, belum pun sempat dia berbuat demikian, lelaki terbabit datang semula sebelum mengangkat mangsa memasuki teksinya.


“Dia mendakwa akan membawa sendiri ‘anak tirinya’ itu ke hospital,” katanya.


Ahmad Fikri berkata, berdasarkan pemerhatiannya, kanak-kanak malang itu sudah mati ketika dibawa masuk ke dalam teksi berkenaan.


“Mana tidaknya, saya lihat dia langsung tidak bergerak, sebaliknya muka dan tubuhnya kelihatan pucat seperti orang sudah mati.


Lebih menyedihkan, katanya, lelaki terbabit dilihat masih memukul mangsa ketika berada dalam teksinya.


“Kami (penduduk) bukan tak nak tolong, tapi diugut lelaki berkenaan supaya tidak campur hal keluarganya,” katanya.


Difahamkan, sebaik tiba di Hospital Kuala Kubu Bharu di sini, lelaki itu menyamar sebagai ‘bapa tiri’ mangsa sebelum mendakwa mereka terbabit dalam kemalangan menyebabkan anaknya itu cedera parah.





Ahmad Fikri berkata, dia dan puluhan lagi rakannya yang menyaksikan kejadian itu tidak mungkin dapat melupakan kekejaman lelaki berkenaan.


“Saya berharap pihak berkuasa mengenakan tindakan sewajarnya terhadap lelaki durjana terbabit berikutan kekejamannya itu.


“Saya yakin penduduk di sini sanggup tampil membantu siasatan jika diperlukan pihak berkuasa,” katanya.



p/s : memang patut kena panah petir manusia binatang berupa manusia nih!!!











26 February 2010

IKAN BAKAR @ ALAHAI Kassim

aktiviti makan2 nih bermula selepas kitaorang balik dari tasek ayer keroh tuh trus menuju ke medan ikan bakar menghala ke air molek yang di panggil "ALAHAI KASSIM" cuba lah datang tempat die besar customer ramai..masakan pun sangat2 la sedap...



dalam duk menanti tuh aku dan bubu buat la apa yang patut ko...bergambar la yo...
Erm...nak di jadikan citer mungkin sebab tahun baru cina kot..orang ramai giler kat sini..kitaorng menunggu sampai sejam lebih..mate dah ngantuk xleh blah tggu ikan2 masak di bakar..mau sawan..bayangkan budak2 sampai mata merah2,,,kami lak memang kepenatan dek kerana petang tadi cam2 basikal kami kayuh..




Dalam lebam menunggu akhirnya sampai jugak menu hidangan yg telah di pesan..best wo..ok nama lauk kat atas nih..ikan pari bakar masak sambal dan ikan jenahak goreng tepung masam manis
Cam aku nih xmakan ikan2 pelik ikan2 besar nih lantak lah mahal mana pun ikan2 tu peberet aku....???ko tunggu kang aku tunjuk...


Hah ko tengok hidangan tu xke air liur ko meleleh jo...yummy..hah so mai aku kenalkan masakkan seterusnya yang berada di column 1-sotong celup tepung..memang sedap ranggup lagi sodap baitu...column ke2 lak..hah ni ikan peberet and the MOST 1..hahaha ikan kembung bakar masak masam manis..hahah lantak lah orang gelakkan aku xmkn ikan2 mahal nih tapi aku mmg xmkn ikan2 pelik besar ikan air tawar..memang xle...tekak aku xle nak telan...lidah aku xle nk terima..perut aku xnak hadam..mula la aku rase mual..oppppsss!!!sory terlebeh sudah...dan column ke 4 adalah udang masak pedas..wah..udang2 nih besar tau sampai jemu la kitaorg nak abiskan mknan nih sume..hah kalau udang aku makan..cuma aku xpandai kopek la...so aku kunyah ngan kulit2 ekekekekekek


Hah yang nilah kemuncak pada pengakhiran...hahah masing2 sudah tersadai..keyang mata ngantuk badan penat..so dalam kul12 lbh cmtu baru kitaorg tolak balik la...weh lupa lak..nk cakap..ko tengok lah kepala ikan kerapu tu..itu keje bubu yang menamatkan sisa2 terakhir..ekekekeek...keyang beb..hauwww!!!alhamdullillah....

So di kesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih kat acik sebab die yang sudi belanja kitaorg SEFAMILY makan ikan bakar kat ALAHAI KASSIM nih..
thaz acik next time boleh repeat yo...

p/s :  hairan aku tengok ada lah customer tuh order ..pahtu balik cmtu jerw..mungkin tggu lame sangat makanan sampai dorang fedup so cabut je....












IKAN BAKAR @ ALAHAI Kassim

aktiviti makan2 nih bermula selepas kitaorang balik dari tasek ayer keroh tuh trus menuju ke medan ikan bakar menghala ke air molek yang di panggil "ALAHAI KASSIM" cuba lah datang tempat die besar customer ramai..masakan pun sangat2 la sedap...



dalam duk menanti tuh aku dan bubu buat la apa yang patut ko...bergambar la yo...
Erm...nak di jadikan citer mungkin sebab tahun baru cina kot..orang ramai giler kat sini..kitaorng menunggu sampai sejam lebih..mate dah ngantuk xleh blah tggu ikan2 masak di bakar..mau sawan..bayangkan budak2 sampai mata merah2,,,kami lak memang kepenatan dek kerana petang tadi cam2 basikal kami kayuh..




Dalam lebam menunggu akhirnya sampai jugak menu hidangan yg telah di pesan..best wo..ok nama lauk kat atas nih..ikan pari bakar masak sambal dan ikan jenahak goreng tepung masam manis
Cam aku nih xmakan ikan2 pelik ikan2 besar nih lantak lah mahal mana pun ikan2 tu peberet aku....???ko tunggu kang aku tunjuk...


Hah ko tengok hidangan tu xke air liur ko meleleh jo...yummy..hah so mai aku kenalkan masakkan seterusnya yang berada di column 1-sotong celup tepung..memang sedap ranggup lagi sodap baitu...column ke2 lak..hah ni ikan peberet and the MOST 1..hahaha ikan kembung bakar masak masam manis..hahah lantak lah orang gelakkan aku xmkn ikan2 mahal nih tapi aku mmg xmkn ikan2 pelik besar ikan air tawar..memang xle...tekak aku xle nak telan...lidah aku xle nk terima..perut aku xnak hadam..mula la aku rase mual..oppppsss!!!sory terlebeh sudah...dan column ke 4 adalah udang masak pedas..wah..udang2 nih besar tau sampai jemu la kitaorg nak abiskan mknan nih sume..hah kalau udang aku makan..cuma aku xpandai kopek la...so aku kunyah ngan kulit2 ekekekekekek


Hah yang nilah kemuncak pada pengakhiran...hahah masing2 sudah tersadai..keyang mata ngantuk badan penat..so dalam kul12 lbh cmtu baru kitaorg tolak balik la...weh lupa lak..nk cakap..ko tengok lah kepala ikan kerapu tu..itu keje bubu yang menamatkan sisa2 terakhir..ekekekeek...keyang beb..hauwww!!!alhamdullillah....

So di kesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih kat acik sebab die yang sudi belanja kitaorg SEFAMILY makan ikan bakar kat ALAHAI KASSIM nih..
thaz acik next time boleh repeat yo...

p/s :  hairan aku tengok ada lah customer tuh order ..pahtu balik cmtu jerw..mungkin tggu lame sangat makanan sampai dorang fedup so cabut je....












24 February 2010

Cara Favicon di wujudkan

 
ko pasan x bila klik link aku favicon aku kuo tepi URL aku hah ini lah die..cara2 die.. jom try jom...


Mula2  masuk ke  layout - edit html

 carik ini coding
</head>

dah jumpa coding tu, ko tepek ajer coding nie kat bawah coding head tu..
<link href='http://1.bp.blogspot.com/_KstpOY4UA0Q/S0OC8kE19HI/AAAAAAAACz8/L6Mvm9VxDcY/s1600/14.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Location gambar, tau kan camne nak dapatkan dia punye url?
ko klik  jer gambar mana yang ko nak.. pastu ko click kanan properties.. then copy location tu.. then pastekan untuk gantikan url aku tu...

Takpun ko kecikkan siap2 gambar ko, then upload kat mana2 page dalam blog ko.. supaya senang skit dia nak muncul kat tab tu..

Then save.. siap sudah...











Cara Favicon di wujudkan

 
ko pasan x bila klik link aku favicon aku kuo tepi URL aku hah ini lah die..cara2 die.. jom try jom...


Mula2  masuk ke  layout - edit html

 carik ini coding
</head>

dah jumpa coding tu, ko tepek ajer coding nie kat bawah coding head tu..
<link href='http://1.bp.blogspot.com/_KstpOY4UA0Q/S0OC8kE19HI/AAAAAAAACz8/L6Mvm9VxDcY/s1600/14.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Location gambar, tau kan camne nak dapatkan dia punye url?
ko klik  jer gambar mana yang ko nak.. pastu ko click kanan properties.. then copy location tu.. then pastekan untuk gantikan url aku tu...

Takpun ko kecikkan siap2 gambar ko, then upload kat mana2 page dalam blog ko.. supaya senang skit dia nak muncul kat tab tu..

Then save.. siap sudah...











Jadikan Blog 3 column




Pergi ke layout - edit html... jangan lupa tick kat yang ada kat belah kanan tu...

Then... untuk penukaran saiz header.. ini codingnye...


#header-wrapper {
width:880px; <--- tukar yang ni saje, kasik 880
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}
 
Dah siap kita mula untuk penukaran saiz sidebar 





#sidebar-wrapper {
width:
220px;
float: right;
word-wrap: break-word; }


Lebar page sidebar tu,boleh ubah-ubah tapi kena la telly ngan layout ok.




#left-sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: left;
word-wrap: break-word;
}




So akan ada 2 side bar.  satu kanan satu kiri .Pahtu ada lagi tau



#outer-wrapper {
width: 880px; <--- TUKAR kat sini
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}


ini untuk menentukan imbangan side kanan dan side kiri korang so xdalah nanti senget sebelah,

Ok siap satu dulu..KEMUDIAN....

Cari coding nie plak ---> <div id = 'main-wrapper'>


<div id ='left-sidebar-wrapper'> <b:section class='sidebar' id='left-sidebar' preferred='yes'/></div>


Ok copy code nih  ATAS coding yang korang cari tadi.


Yang terakhir untuk MAIN WRAPPER lak..




#main-wrapper {
width: 410px;
float: left;
margin-left: 20px; <--- atau ko leh buat 10px

word-wrap: break-word;
}


Tujuan penambahan ini untuk mendapatkan ruangan di antara spacing side bar kiri kanan ok.


Ok dah settle.Nanti VIEW dulu sebelum save ok.


Comel harap korang paham la ape yang cuba comel sampaikan nih..dan usaha korang berjaya insyallah....




Jadikan Blog 3 column




Pergi ke layout - edit html... jangan lupa tick kat yang ada kat belah kanan tu...

Then... untuk penukaran saiz header.. ini codingnye...


#header-wrapper {
width:880px; <--- tukar yang ni saje, kasik 880
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}
 
Dah siap kita mula untuk penukaran saiz sidebar 





#sidebar-wrapper {
width:
220px;
float: right;
word-wrap: break-word; }


Lebar page sidebar tu,boleh ubah-ubah tapi kena la telly ngan layout ok.




#left-sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: left;
word-wrap: break-word;
}




So akan ada 2 side bar.  satu kanan satu kiri .Pahtu ada lagi tau



#outer-wrapper {
width: 880px; <--- TUKAR kat sini
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}


ini untuk menentukan imbangan side kanan dan side kiri korang so xdalah nanti senget sebelah,

Ok siap satu dulu..KEMUDIAN....

Cari coding nie plak ---> <div id = 'main-wrapper'>


<div id ='left-sidebar-wrapper'> <b:section class='sidebar' id='left-sidebar' preferred='yes'/></div>


Ok copy code nih  ATAS coding yang korang cari tadi.


Yang terakhir untuk MAIN WRAPPER lak..




#main-wrapper {
width: 410px;
float: left;
margin-left: 20px; <--- atau ko leh buat 10px

word-wrap: break-word;
}


Tujuan penambahan ini untuk mendapatkan ruangan di antara spacing side bar kiri kanan ok.


Ok dah settle.Nanti VIEW dulu sebelum save ok.


Comel harap korang paham la ape yang cuba comel sampaikan nih..dan usaha korang berjaya insyallah....




Tracking @ Santuari ikan sg Chiling waterfall

Aktiviti nih aku juin masa weekend minggu lepas bersama team Tyco,team dak2 opis aku gak...yang bestnya aktiviti nih ramai yang juin...paling penting..1st time ever aku bawak bubu skali juin gathering aku nih..memang best..Cuma yang x best suma "WAKENABEB"!!gara2 si zaflee yang hanya pesan suh pakai slipar jepun biasa..sebab tempat die sangat santai..hah!!!santai ko tengok dan hayati jalan cerita beserta gambar yang aku akn tampilkan...

 
mula2 perjalanan sempat merakamkan saat melalui tasik buatan manusia nih hah kat Empangan Selangor (tapi time nih dalam daerah ke ipoh da..selangor lagi ker??)
 
Dah sampai ....wah!!masing2 semangat siap ngan bekal pelbagai..hahah so tangkap lagi gambar masa waktu baru sampai so kita layan lagi...jommm..

 
Ok so dari keta park tu korang kena berjalan kaki dalam 20 minit untuk sampai ke centre kaunter pembayaran tiket ok..hah!kena bayar??yer kena la tapi xmahal pun RM1 untuk satu kepala..

Bermula la tracking pertama kami dengan merentasi jambatan gantung..tapi nak pijak benda alah nih xle ramai2 tau..4 orang skali jalan..bukan apa masing2 berat lain2..buatnya roboh ke tertanggal ke jambatan tu..lansung muka kitaorg masuk TB..nak2 aku yang temuk nih huhuhu...

Wah ko tengok bubu aku...bukan ko punya bergaya kan..hahahah skali wakenabeb...
Memang mongok tahap jipang la si zafle nih ..xbagi tau pun trek tuh camne ..so aku n bubu xda lah nak bersedia ngat.Bajet sampai je trus bentang tikar makan2 mandi manda dan bersantai..ternyata silap sangkaan aku..bermula dari jambatan gantung trus melalui denai2 anak sungai dan akhirnya jalan batu2 sungai dan lecah2 ..huhuwooo...arghhhhh!!!tekanan..pacatttt!!!!geli......!!!memang aku hangin la woi...nak jerw aku tempeleng palo si zafle nih...huhuhu...bubu lak x bis2 sakat aku...mane taknyer masing2 pakai cam nak g tgk wayang..bangkrek tul...huhuhuhu..apa yang kami dapat...basah dan lumpur..tanah lembik...hah!!mulut nih bebel xyah citer la...terkumat kamit aku baca doa minta2 jgn la cik pacat terbau aku..huhuhu xsanggup kang skali aku meronta ..buat suma xjumpa jalan balik kang...bukan ape bajet xda lah sampai camni..paling x expert skali bila masa sampai ke laluan sungai ke 4 kitaorang kena rentas sungai sampai paras dada...pe lagi junjung beg la mane yg xcukup tinggi cam aku nih...paling lawak bubu lah..hahahahah...xbis2 mulut die menyebut pu**wak tul..WAKENABEB!!!basah la ko speder..sepec mato bagai kan..penangan si sengal zafle...sik baik ko jawoh dari pandangan aku..nak je aku selam ko sampai lemas..huhuhu...penat woo..sampai air minum 1liter tinggal separuh la di buatnyer..
 
Hahahahah tula orang cakap nak senang kena lah susah dahulu..tapi ko..bila sampai jer ke kawasan target..hohohohohoho!!!!hurreyyyy!!!memang puas hati dol...ko tgk lah segediz mungkin aku pose..hahahahahahah...ilang penat lelah marah hangin tadi sebab dapat jumpa air...kolam yang besar

 
pose la ko..ekekekek aklu stedet la lensa n aku xdapat di pisahkan

 
Dan lagi....

Lupa lak yang best kat sini ko leh masuk dlm sungai ada ikan kelah besar2 lengan baby tuh..besar gak tuh..ko leh bagi makan tau..aku bagi lah..nak masuk dekat2 takut lak..mane taknyer ikan ikan tu berebut cam pirana..huhu..tapi best..

 
lagi.......

Kenangan selepas slamat turun dari kaki bukit

 

xboleh lupa saat2 kami ramai terkena WAKENABEB!!!


 

last pose dari aku sebelom masuk keta n balik



p/s : yang best kitaorg bawak  makanan pelbagai ko tau ada spageti,ada nasi lemak,nugget,kopok,roti,kek..adoyai cam2 lah...sampai lebam makan mandi makan mandi..hah kuaci pun ada.......

Tapi bagi pengalaman aku paling best kat berkelah pahang sinun...












Tracking @ Santuari ikan sg Chiling waterfall

Aktiviti nih aku juin masa weekend minggu lepas bersama team Tyco,team dak2 opis aku gak...yang bestnya aktiviti nih ramai yang juin...paling penting..1st time ever aku bawak bubu skali juin gathering aku nih..memang best..Cuma yang x best suma "WAKENABEB"!!gara2 si zaflee yang hanya pesan suh pakai slipar jepun biasa..sebab tempat die sangat santai..hah!!!santai ko tengok dan hayati jalan cerita beserta gambar yang aku akn tampilkan...

 
mula2 perjalanan sempat merakamkan saat melalui tasik buatan manusia nih hah kat Empangan Selangor (tapi time nih dalam daerah ke ipoh da..selangor lagi ker??)
 
Dah sampai ....wah!!masing2 semangat siap ngan bekal pelbagai..hahah so tangkap lagi gambar masa waktu baru sampai so kita layan lagi...jommm..

 
Ok so dari keta park tu korang kena berjalan kaki dalam 20 minit untuk sampai ke centre kaunter pembayaran tiket ok..hah!kena bayar??yer kena la tapi xmahal pun RM1 untuk satu kepala..

Bermula la tracking pertama kami dengan merentasi jambatan gantung..tapi nak pijak benda alah nih xle ramai2 tau..4 orang skali jalan..bukan apa masing2 berat lain2..buatnya roboh ke tertanggal ke jambatan tu..lansung muka kitaorg masuk TB..nak2 aku yang temuk nih huhuhu...

Wah ko tengok bubu aku...bukan ko punya bergaya kan..hahahah skali wakenabeb...
Memang mongok tahap jipang la si zafle nih ..xbagi tau pun trek tuh camne ..so aku n bubu xda lah nak bersedia ngat.Bajet sampai je trus bentang tikar makan2 mandi manda dan bersantai..ternyata silap sangkaan aku..bermula dari jambatan gantung trus melalui denai2 anak sungai dan akhirnya jalan batu2 sungai dan lecah2 ..huhuwooo...arghhhhh!!!tekanan..pacatttt!!!!geli......!!!memang aku hangin la woi...nak jerw aku tempeleng palo si zafle nih...huhuhu...bubu lak x bis2 sakat aku...mane taknyer masing2 pakai cam nak g tgk wayang..bangkrek tul...huhuhuhu..apa yang kami dapat...basah dan lumpur..tanah lembik...hah!!mulut nih bebel xyah citer la...terkumat kamit aku baca doa minta2 jgn la cik pacat terbau aku..huhuhu xsanggup kang skali aku meronta ..buat suma xjumpa jalan balik kang...bukan ape bajet xda lah sampai camni..paling x expert skali bila masa sampai ke laluan sungai ke 4 kitaorang kena rentas sungai sampai paras dada...pe lagi junjung beg la mane yg xcukup tinggi cam aku nih...paling lawak bubu lah..hahahahah...xbis2 mulut die menyebut pu**wak tul..WAKENABEB!!!basah la ko speder..sepec mato bagai kan..penangan si sengal zafle...sik baik ko jawoh dari pandangan aku..nak je aku selam ko sampai lemas..huhuhu...penat woo..sampai air minum 1liter tinggal separuh la di buatnyer..
 
Hahahahah tula orang cakap nak senang kena lah susah dahulu..tapi ko..bila sampai jer ke kawasan target..hohohohohoho!!!!hurreyyyy!!!memang puas hati dol...ko tgk lah segediz mungkin aku pose..hahahahahahah...ilang penat lelah marah hangin tadi sebab dapat jumpa air...kolam yang besar

 
pose la ko..ekekekek aklu stedet la lensa n aku xdapat di pisahkan

 
Dan lagi....

Lupa lak yang best kat sini ko leh masuk dlm sungai ada ikan kelah besar2 lengan baby tuh..besar gak tuh..ko leh bagi makan tau..aku bagi lah..nak masuk dekat2 takut lak..mane taknyer ikan ikan tu berebut cam pirana..huhu..tapi best..

 
lagi.......

Kenangan selepas slamat turun dari kaki bukit

 

xboleh lupa saat2 kami ramai terkena WAKENABEB!!!


 

last pose dari aku sebelom masuk keta n balik



p/s : yang best kitaorg bawak  makanan pelbagai ko tau ada spageti,ada nasi lemak,nugget,kopok,roti,kek..adoyai cam2 lah...sampai lebam makan mandi makan mandi..hah kuaci pun ada.......

Tapi bagi pengalaman aku paling best kat berkelah pahang sinun...












Cuba Klik tengok apa jadi!