SHAH ALAM, 27 Feb: Pengasas Maahad Tahfiz Darul Fikri, Kuantan, Ustaz Rosli Abdul Jabar berharap artis Zila Bakarin akan segera mematuhi perintah Allah SWT di dalam semua hal dan melaksanakan hukum-Nya tanpa berdolak-dalik lagi.

Beliau amat prihatin dengan kenyataan artis itu berhubung pemakaian tudung kerana dibimbangi membawa mudarat kepada ketauhidan seseorang Muslim jika dibuat dalam keadaan mempersendakan namun berharap Zila membuat kenyataan itu dalam keadaan ‘tidak tahu’.

“Namun mesti ada usaha untuk memahamkan beliau (Zila) atau menjadi kewajipan beliau sendiri untuk belajar ilmu agama dengan lebih mendalam lagi,” tegas Ustaz Rosli selepas menyampaikan kuliah bulanan di Markas PAS Seksyen 18, dekat sini semalam.

Ini, katanya kerana umat Islam tidak kira dari golongan apa pun wajib menunaikan segala hukum dan perintah Allah SWT dan daripada menurut perintah-Nya dengan ikhlas sahajalah, mereka akan mendapat petunjuk daripada Allah.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas kenyataan Zila yang enggan memakai tudung selagi mana hatinya masih mempunyai rasa tidak baik terhadap orang lain dan memohon Allah SWT memberikan petunjuk kepadanya.

Dengan menyatakan dalil al-Quran yang bererti, “Sesungguhnya Allah tidak memberikan petunjuk kepada kaum yang fasiq”, Ustaz Rosli berkata, beliau hanya memberikan peringatan secara umum kepada semua orang tidak hanya kepada artis itu sahaja dan berharap mereka akan mengikuti jalan benar dengan segera.

Dalam satu laporan portal berita bertajuk ‘Zila Bakarin: Buat Apa Pakai Tudung Kalau Hati Tak Betul’, artis itu berkata: “Misalnya pakai tudung memang saya nak sangat tetapi biarlah saya ubah perkara yang lain dulu. Bagi saya bertudung ini bagus dan harap-harap Tuhan bukakan pintu hati ini”.

“Saya tak nak pakai tudung di luar tetapi hati kita benci dengan orang lain. Saya nak berbaik dengan semua orang dulu. Biarlah orang tak suka saya pun, itu perkara nombor 10,” kata Zila.

P/s : apa yang ingin di katakan lagi...













Tahla aku sendiri xtau apa nak jadi ngan dunia sekarang..betol kate orang dunia akhir zaman pelbagai perkara xboleh di duga boleh jadi,,,belum lagi reda dengan kes buang bayi sekarang kes belasah sampai mati kanak kanak yang masih tidak tau akan erti kehidupan dalam dunia yang kejam..manusia sekarang dah cam xda akal xda otak..sangat memalukan...Hayati artikel yang aku ada petik nih...kalau korang apa perasaan..????kalau aku...$#$^&^&&

KUALA KUBU BHARU: “Dia tendang budak itu macam bola dan langsung tak pedulikan jeritan orang ramai yang melarangnya,” kata Ahmad Fikri Khalis, 19, yang menyaksikan Syafia Humairah Sahari, 3, dibelasah sehingga mati di padang bola sepak di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali, dekat sini, petang kelmarin.


DI SINI...Ahmad Fikri menunjukkan tempat Syafia Humairah dibelasah sehingga mati.
PILU...ibu mangsa, Nurhanim (kiri) dan ahli keluarga menunggu di luar Hospital Kuala Kubu Bharu. Ahmad Fikri mendakwa, lelaki berusia 28 tahun terbabit yang juga pemandu teksi bukan saja menendang badan kanak-kanak malang itu, malah dia berulang kali memijak kepala mangsa hanya kerana Syafia Humairah masih di luar rumah ketika waktu senja.

Dalam kejadian jam 7.30 malam itu, lelaki terbabit ‘naik angin’ apabila anak teman wanitanya itu tidak patuh arahannya supaya pulang ke rumah.


Difahamkan, kanak-kanak malang itu sedang bermain di padang itu sambil menyaksikan beberapa remaja bermain bola sepak sebelum diserang lelaki durjana itu.


Menurut Ahmad Fikri, lelaki terbabit secara tiba-tiba datang memarahi Syafia Humairah sebelum hilang pertimbangan lalu membelasah kanak-kanak itu tanpa belas kasihan.


“Mulanya dia menampar dan menendang budak itu. Apabila mangsa terjatuh, dia memijak kepalanya walaupun menyedari perbuatannya dilihat beberapa remaja yang sedang bermain bola sepak,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.


Menurut Ahmad Fikri, selepas lebih 10 minit membelasah kanak-kanak itu, lelaki terbabit beredar dari kawasan berkenaan sebelum orang ramai bergegas memberi bantuan kepada Syafia Humairah.


“Seorang daripada penduduk yang menyaksikan kejadian cuba mengangkat budak itu untuk dibawa ke hospital.


“Namun, belum pun sempat dia berbuat demikian, lelaki terbabit datang semula sebelum mengangkat mangsa memasuki teksinya.


“Dia mendakwa akan membawa sendiri ‘anak tirinya’ itu ke hospital,” katanya.


Ahmad Fikri berkata, berdasarkan pemerhatiannya, kanak-kanak malang itu sudah mati ketika dibawa masuk ke dalam teksi berkenaan.


“Mana tidaknya, saya lihat dia langsung tidak bergerak, sebaliknya muka dan tubuhnya kelihatan pucat seperti orang sudah mati.


Lebih menyedihkan, katanya, lelaki terbabit dilihat masih memukul mangsa ketika berada dalam teksinya.


“Kami (penduduk) bukan tak nak tolong, tapi diugut lelaki berkenaan supaya tidak campur hal keluarganya,” katanya.


Difahamkan, sebaik tiba di Hospital Kuala Kubu Bharu di sini, lelaki itu menyamar sebagai ‘bapa tiri’ mangsa sebelum mendakwa mereka terbabit dalam kemalangan menyebabkan anaknya itu cedera parah.





Ahmad Fikri berkata, dia dan puluhan lagi rakannya yang menyaksikan kejadian itu tidak mungkin dapat melupakan kekejaman lelaki berkenaan.


“Saya berharap pihak berkuasa mengenakan tindakan sewajarnya terhadap lelaki durjana terbabit berikutan kekejamannya itu.


“Saya yakin penduduk di sini sanggup tampil membantu siasatan jika diperlukan pihak berkuasa,” katanya.



p/s : memang patut kena panah petir manusia binatang berupa manusia nih!!!











aktiviti makan2 nih bermula selepas kitaorang balik dari tasek ayer keroh tuh trus menuju ke medan ikan bakar menghala ke air molek yang di panggil "ALAHAI KASSIM" cuba lah datang tempat die besar customer ramai..masakan pun sangat2 la sedap...



dalam duk menanti tuh aku dan bubu buat la apa yang patut ko...bergambar la yo...
Erm...nak di jadikan citer mungkin sebab tahun baru cina kot..orang ramai giler kat sini..kitaorng menunggu sampai sejam lebih..mate dah ngantuk xleh blah tggu ikan2 masak di bakar..mau sawan..bayangkan budak2 sampai mata merah2,,,kami lak memang kepenatan dek kerana petang tadi cam2 basikal kami kayuh..




Dalam lebam menunggu akhirnya sampai jugak menu hidangan yg telah di pesan..best wo..ok nama lauk kat atas nih..ikan pari bakar masak sambal dan ikan jenahak goreng tepung masam manis
Cam aku nih xmakan ikan2 pelik ikan2 besar nih lantak lah mahal mana pun ikan2 tu peberet aku....???ko tunggu kang aku tunjuk...


Hah ko tengok hidangan tu xke air liur ko meleleh jo...yummy..hah so mai aku kenalkan masakkan seterusnya yang berada di column 1-sotong celup tepung..memang sedap ranggup lagi sodap baitu...column ke2 lak..hah ni ikan peberet and the MOST 1..hahaha ikan kembung bakar masak masam manis..hahah lantak lah orang gelakkan aku xmkn ikan2 mahal nih tapi aku mmg xmkn ikan2 pelik besar ikan air tawar..memang xle...tekak aku xle nak telan...lidah aku xle nk terima..perut aku xnak hadam..mula la aku rase mual..oppppsss!!!sory terlebeh sudah...dan column ke 4 adalah udang masak pedas..wah..udang2 nih besar tau sampai jemu la kitaorg nak abiskan mknan nih sume..hah kalau udang aku makan..cuma aku xpandai kopek la...so aku kunyah ngan kulit2 ekekekekekek


Hah yang nilah kemuncak pada pengakhiran...hahah masing2 sudah tersadai..keyang mata ngantuk badan penat..so dalam kul12 lbh cmtu baru kitaorg tolak balik la...weh lupa lak..nk cakap..ko tengok lah kepala ikan kerapu tu..itu keje bubu yang menamatkan sisa2 terakhir..ekekekeek...keyang beb..hauwww!!!alhamdullillah....

So di kesempatan ini aku nak ucapkan terima kasih kat acik sebab die yang sudi belanja kitaorg SEFAMILY makan ikan bakar kat ALAHAI KASSIM nih..
thaz acik next time boleh repeat yo...

p/s :  hairan aku tengok ada lah customer tuh order ..pahtu balik cmtu jerw..mungkin tggu lame sangat makanan sampai dorang fedup so cabut je....












 
ko pasan x bila klik link aku favicon aku kuo tepi URL aku hah ini lah die..cara2 die.. jom try jom...


Mula2  masuk ke  layout - edit html

 carik ini coding
</head>

dah jumpa coding tu, ko tepek ajer coding nie kat bawah coding head tu..
<link href='http://1.bp.blogspot.com/_KstpOY4UA0Q/S0OC8kE19HI/AAAAAAAACz8/L6Mvm9VxDcY/s1600/14.jpg' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

Location gambar, tau kan camne nak dapatkan dia punye url?
ko klik  jer gambar mana yang ko nak.. pastu ko click kanan properties.. then copy location tu.. then pastekan untuk gantikan url aku tu...

Takpun ko kecikkan siap2 gambar ko, then upload kat mana2 page dalam blog ko.. supaya senang skit dia nak muncul kat tab tu..

Then save.. siap sudah...














Pergi ke layout - edit html... jangan lupa tick kat yang ada kat belah kanan tu...

Then... untuk penukaran saiz header.. ini codingnye...


#header-wrapper {
width:880px; <--- tukar yang ni saje, kasik 880
margin:0 auto 10px;
border:1px solid $bordercolor;
}
 
Dah siap kita mula untuk penukaran saiz sidebar 





#sidebar-wrapper {
width:
220px;
float: right;
word-wrap: break-word; }


Lebar page sidebar tu,boleh ubah-ubah tapi kena la telly ngan layout ok.




#left-sidebar-wrapper {
width: 220px;
float: left;
word-wrap: break-word;
}




So akan ada 2 side bar.  satu kanan satu kiri .Pahtu ada lagi tau



#outer-wrapper {
width: 880px; <--- TUKAR kat sini
margin:0 auto;
padding:10px;
text-align:left;
font: $bodyfont;
}


ini untuk menentukan imbangan side kanan dan side kiri korang so xdalah nanti senget sebelah,

Ok siap satu dulu..KEMUDIAN....

Cari coding nie plak ---> <div id = 'main-wrapper'>


<div id ='left-sidebar-wrapper'> <b:section class='sidebar' id='left-sidebar' preferred='yes'/></div>


Ok copy code nih  ATAS coding yang korang cari tadi.


Yang terakhir untuk MAIN WRAPPER lak..




#main-wrapper {
width: 410px;
float: left;
margin-left: 20px; <--- atau ko leh buat 10px

word-wrap: break-word;
}


Tujuan penambahan ini untuk mendapatkan ruangan di antara spacing side bar kiri kanan ok.


Ok dah settle.Nanti VIEW dulu sebelum save ok.


Comel harap korang paham la ape yang cuba comel sampaikan nih..dan usaha korang berjaya insyallah....




Aktiviti nih aku juin masa weekend minggu lepas bersama team Tyco,team dak2 opis aku gak...yang bestnya aktiviti nih ramai yang juin...paling penting..1st time ever aku bawak bubu skali juin gathering aku nih..memang best..Cuma yang x best suma "WAKENABEB"!!gara2 si zaflee yang hanya pesan suh pakai slipar jepun biasa..sebab tempat die sangat santai..hah!!!santai ko tengok dan hayati jalan cerita beserta gambar yang aku akn tampilkan...

 
mula2 perjalanan sempat merakamkan saat melalui tasik buatan manusia nih hah kat Empangan Selangor (tapi time nih dalam daerah ke ipoh da..selangor lagi ker??)
 
Dah sampai ....wah!!masing2 semangat siap ngan bekal pelbagai..hahah so tangkap lagi gambar masa waktu baru sampai so kita layan lagi...jommm..

 
Ok so dari keta park tu korang kena berjalan kaki dalam 20 minit untuk sampai ke centre kaunter pembayaran tiket ok..hah!kena bayar??yer kena la tapi xmahal pun RM1 untuk satu kepala..

Bermula la tracking pertama kami dengan merentasi jambatan gantung..tapi nak pijak benda alah nih xle ramai2 tau..4 orang skali jalan..bukan apa masing2 berat lain2..buatnya roboh ke tertanggal ke jambatan tu..lansung muka kitaorg masuk TB..nak2 aku yang temuk nih huhuhu...

Wah ko tengok bubu aku...bukan ko punya bergaya kan..hahahah skali wakenabeb...
Memang mongok tahap jipang la si zafle nih ..xbagi tau pun trek tuh camne ..so aku n bubu xda lah nak bersedia ngat.Bajet sampai je trus bentang tikar makan2 mandi manda dan bersantai..ternyata silap sangkaan aku..bermula dari jambatan gantung trus melalui denai2 anak sungai dan akhirnya jalan batu2 sungai dan lecah2 ..huhuwooo...arghhhhh!!!tekanan..pacatttt!!!!geli......!!!memang aku hangin la woi...nak jerw aku tempeleng palo si zafle nih...huhuhu...bubu lak x bis2 sakat aku...mane taknyer masing2 pakai cam nak g tgk wayang..bangkrek tul...huhuhuhu..apa yang kami dapat...basah dan lumpur..tanah lembik...hah!!mulut nih bebel xyah citer la...terkumat kamit aku baca doa minta2 jgn la cik pacat terbau aku..huhuhu xsanggup kang skali aku meronta ..buat suma xjumpa jalan balik kang...bukan ape bajet xda lah sampai camni..paling x expert skali bila masa sampai ke laluan sungai ke 4 kitaorang kena rentas sungai sampai paras dada...pe lagi junjung beg la mane yg xcukup tinggi cam aku nih...paling lawak bubu lah..hahahahah...xbis2 mulut die menyebut pu**wak tul..WAKENABEB!!!basah la ko speder..sepec mato bagai kan..penangan si sengal zafle...sik baik ko jawoh dari pandangan aku..nak je aku selam ko sampai lemas..huhuhu...penat woo..sampai air minum 1liter tinggal separuh la di buatnyer..
 
Hahahahah tula orang cakap nak senang kena lah susah dahulu..tapi ko..bila sampai jer ke kawasan target..hohohohohoho!!!!hurreyyyy!!!memang puas hati dol...ko tgk lah segediz mungkin aku pose..hahahahahahah...ilang penat lelah marah hangin tadi sebab dapat jumpa air...kolam yang besar

 
pose la ko..ekekekek aklu stedet la lensa n aku xdapat di pisahkan

 
Dan lagi....

Lupa lak yang best kat sini ko leh masuk dlm sungai ada ikan kelah besar2 lengan baby tuh..besar gak tuh..ko leh bagi makan tau..aku bagi lah..nak masuk dekat2 takut lak..mane taknyer ikan ikan tu berebut cam pirana..huhu..tapi best..

 
lagi.......

Kenangan selepas slamat turun dari kaki bukit

 

xboleh lupa saat2 kami ramai terkena WAKENABEB!!!


 

last pose dari aku sebelom masuk keta n balik



p/s : yang best kitaorg bawak  makanan pelbagai ko tau ada spageti,ada nasi lemak,nugget,kopok,roti,kek..adoyai cam2 lah...sampai lebam makan mandi makan mandi..hah kuaci pun ada.......

Tapi bagi pengalaman aku paling best kat berkelah pahang sinun...












berkumpul dan beriadah seronok gak...

kat ayer Keroh melaka...bila keluarga berkumpul...cam2 la ragam dan peel masing2..nak2 plak dah sampai tempat tuh siap ada mainan untuk golongan dewasa cam aku n ipar2 yang lain ekekekekek...kayuh mengayuh la jawabnyer walaupun hakikatnya aku xpandai kayuh huhahahahah....


Jalan cerita aku nih mungkinpanjang sedikit memandangkan aktiviti makan2 di luangkan sepanjang cuti CNY di melaka...jom pollow..cite citu aku nih...

hah sampai2 trus g makan kat club golf kat melaka ..pe dah name die BOLE BOLE CAFE..ekekek xle blah..hentam jela..angah yang belanja ekekekek...menu kat sini biasa2 jerw xda sedap ngat pun..aku makn simple2..yang lelain order western jerw..bubu mee hailam..pe mimpi da die makan tu...xkisah la janji keyang..bukan xnak makan kat stall kat luar tapi paham2 la CNY ramai sangat org..dan kitaorg nih suma ngan anak kecik budak kecik yg susah di kawal..so angah n a.amin bawa makan club golf jela..layan kan ajerw..
P/S : cute kan budak pompuan tu..namanyer putri anak buah bubu...cucu pompuan sulong ko...so ramai yang sayang dan di tantang bagai seorg putri ler...comei x???comei kan..da cam aku x??ekekek

Keyang makan kitaorang just kuar lepak kat lake park kat luar tu,,,,nama park tu "Taman Rekreasi Ayer Keroh" wah kat sini yang menariknya ada..cam2 fasilities dan paling penting..ko scroll ke bawah baca dan lihat gambar2 aku ni hah

Hah!tengok pemandangan tasik yang sangat menarik sebab laluan die nih sama ngn Zoo melaka..aku dan acik pe lagi pose selagi mampu n larat...

Hah!!!kan aku dah cakap..ko tengok siap ngn life safety jacket lagi aku nih..naik ape???hah ko tgk la tu..naik binatang kayuh dalam air..bukan bot atau perahu ok..pe benda tah nama die..aku panggil basikal air jerw..sebab kalau basikal biasa kita kayuh atas darat tapi yang ni speacial sikit sbb kayuh dalam air..hahahah layan dol...

Yang pasti bukan aku lah yang kayuh kuang kuang kuang..huhu xlarat dah sakit kaki aku..siap bole tersepit la kaki aku,,,sempat nangis jap xtahan sakit sehingga meninggalkan kesan..kesnyer da satu minah tuh nak reverse basikal air die so xtengok kitaorg kat belakang pe lagi..nak undur skali kaki ku yang kono..so bubu..gelakkan ajerw..sambil bebel #%$#$%%^&&^^&!!!!bising memekak kalau bila masa dgr bubu bebel vcam nenek kebayan...
memang best pastu barulah die pujuk..huhu sakit wooo..

Banyak mainan kat sini hah lupa lak nak ctau tambang nak kayuh benda alah nih murah jer 1 JAM di beri MASA untuk RM5 1 KEPALA la...so xkan ko larat nak kayuh selama tu..so boleh la tukar2 orang ok..kalau kaki ko kuat ke ko mmg hyper bab kayuh mngayuh nih so ko naik n kayuh benda alah ni sampai lebam xda sape nak marah...so RM5 tu skali ngn jacket la....best korang patut cuba..bukan ape sambil kayuh sambil nikmati pemandangan di susuli angin sepoi sepoi xpaham bahse kan..duk libas rambut pantene aku ni kan..ekekekek...

Ada lagi mainan lain..spt BASIKAL..Hah!!yang ni real punya basikal yang mmg kayuh atas darat punya ..so ko leh sewa la basikal nih pun da tambang sebanyak RM3 1 JAM..jadi ko leh pusing la satu taman kat tasik tu sampai la ko lebam..itupun salah satu senaman kaki n kepala lutut ok..lupa lak nak inform kalau nak naik basikal nih ada syarat..kalau kanak2 bawah umur 12 tahun kena bawa orang tua skali la masa nak bayar tambang sewa tu..dan xlupa jugak kad pengenalan haruslah di tinggalkan..bukan ape owner tu takut kang xpasal2 syiok ngt ko mengayuh raso sotim sonok lah naik basikal tu terrrbawak balik lak kan..mane lah tau aku xcakap..korang pun leh agak kan....hah!!uiks jgn kate xder zaman skng nih macam2 boleh jadi,,,nak rembat basikal kek taman pun ado kes tau..so bila dorang hold kad pengenalan secure la property dorg kan..kan...

so lepas nih sape2 yang nak pegi ke teringin nak pegi ke merancang nak pegi ke ko leh la datang kat sini..alah berdekatan ngn zoo melaka jerw...best..aku dah siap info lagi term n condition tuh..patut dah banyak dapat comison nih..ekekekek..xkisah la jnji sharing ngn korang bermakna aku caring ngan korang ok??!!

P/S : Sedih aku xtau bawak basikal..jenuh kayuh basikal tu..xjugak bergerak..tapi ni lah kenagan aku paling aku xle lupa..kayuh basikal xbergerak..tengok dak apiz rileks jo kayuh laju pun laju..aku???argHHHhhhh tension!!!!















uiks!..aku nak karang ape lak nih?diari ker..
Tapi tu lah..bukan per saje nak berkogsi cerita n dapatkan nasihat n pandangan kawan2 bloggers kan??boleh kan??

Dalam hubungan sefahaman itu sangat penting kan?mane taknye bukan senang sentiasa kita ada bersama nya.(oik jiwang lak..xpe2 nak kongsi jerw).
kalau xda persefahaman alamaknya hancur lah..kalau cmtu xkekal lah umah tangga sampai bebila.toleransi n tolak ansur sangat perlu dalam hubungan kita.kalau semua nak menang bila masalah nak selesai.setiap pasangan jugak ada ketidakpuasan hati dan juga rase kecil hati ngn pasangan masing2.kadang2 sehingga membawa kepada pergaduhan yg besar(aku?xla..aku alhamdulilah suma masih boleh di atasi)
bagi aku pergaduhan n perselisihan faham adalah satu tingkat di mana hubungan mencapai tahap kematangannya.Ada orang gaduh pasal cemburu,ada yang gaduh sebab xda masa untuk di luangkan,ada yg gaduh sebab kurang beri perhatian dan ada juga yg gaduh sebab terase terkonkong dengan pasangan masing2.Bila di soal tentang keadaan ini semua,kebanyakkan dari kita akan jawab"Sebab i sayang Dia" @ "i amik berat tentang u" yeker??tapi selesa x korang?aku?dia? ada yg suka bila setiap masa hidupnya sentiasa di monitor oleh pasangan ada sebahagianya lebih suka bebas yg selebihnya jenis xkisah ...Lantak lah....heheh cam2 kan?
itulah orang da kate kalau sayang pada yang satu datang la yg tercantik pun tetap juga pada yg satu.tapi perasaan boleh di baca ke oleh org luar?xboleh kan?dan ada yang kata juga kalau jodoh tak kemana.betol ker?tak juga!sebab kalau xtau nak menilai dan menjaga apa yang ada sebaik mungkin..ia akn hilang begitu sahaja.benda yang sepatutnya jadi hak kita tapi terlepas ke tangan org lain.betol....xcaya..mesti ada di antara korang yang pernah menyesal melepaskan die..tapi nak buat cmner kan benda dah lepas...so back to topic k..
Bergaduh bagai nak rak..memang benci tahap tapir lah..xnak dah tgk muka die..lantak la ape nak jadi jadi la..tapi sampai bila?? boleh ke korang hidup tanpa die walau sesaat??boleh ker??aku xbole...heheheh..tapi itulah makin benci menjadikan sayang makin kuat.korang percaya x bila selalu bergaduh hubungan kita jadi makin kuat..kukuh..dan matang.itu semua sebab ape?cam aku cakap lah SEFAHAMAN aka TOLAK ANSUR..betol kalau xder ini lah memang susah lah nak kekal..bole kekal tapi xlame la..betol x??

Aku bersyukur dgn apa yang aku ada kini.kehidupan yang aku impikan n cinta yang aku harapkan sehingga akhir hayat.alah bergaduh perkara biasa..bukan sebab ape pun mungkin perasaan sayang dah menebal kan..kalau x buat ape nak heran .betol x korang??

semua orang atas muka bumi ni nak hidup bahagia n sume orang impikan hidup yg sempurna bersama pasangan.tengok ajela..saat di ijabkabulkan bertapa terharunya si isteri saat si suami melafaskan lafas nikah sehingga mengalirnya air mata.bukan sedih korang..tapi gembira..sebab?mungkin terlalu banyak dugaan n halangan yang mereka tempoh untuk sampai ketahap sebuah ikatan yang sah.Belum lagi ke alam rumah tangga dan cahaya mata yang bakal di perolehi..tapi sampai bila boleh kekalnya sesebuah hubungan itu??sampai bila2 atau hanya 2 ke 3 bulan.tapi ape yang aku nak tekankan adalah sefahaman adalah penting bagi menjamin masa depan yang lebih menguntungkan.insyaALLAH janji Dia pada kita.

Pada korang selain sefahaman & tolak ansur apa cara lagi yang boleh mengekalkan hubungan kita kepada yang lebih baik.kalau aku?aku lebih suka melalui satu pengalaman bagi mematangkan hubugan pelajari n memperbaiki setiap kesalahan supaya ia dapat ditangani n paling penting membuatkan die sentiasa sayang aku walau dalam tidonya.(ekeekek jiwang la plak huhuk).

Apa pun aku sekarang bahagia n bersyukur dengan apa yang aku ada.ALHAMDULLILLAH...








 Yogurt sapu kat rambut pun bagus jugak.

Bagi wanita dalam pantang yang ingin kembali ke bentuk asal, yogurt adalah yang terbaik kerana ia makanan berserat tinggi selain mengandungi pelbagai khasiat diperlukan untuk membekalkan susu kepada bayi.

Antara khasiat yogurt yang amat tinggi nilainya ialah yogurt mengandungi lebih banyak kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu. Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium. Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi sebagai membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu).

Dan seterusnya …

Bakteria itu bertindak secara merangsang sebahagian daripada sistem pelalian di dalam saluran usus dan menghasilkan keadaan sekitaran yang lebih sihat di dalam usus, menjadikan keadaan itu tidak sesuai untuk organisma tidak baik hidup di samping memastikan sistem penghadaman dalam tubuh badan berjalan dengan lancar.

Yogurt elok diambil pada tahap yang sejuk kerana bagi memastikan kandungan bakteria atau kultur hidup aktif terjamin untuk memberikan manfaat kesihatan tetbaik pada tubuh badan.

p/s : suka kongsi maklumat nih jadi , sapa2  nak slim seperti asal boleh cuba ....insyallah menjadi











 
hensemnyer si robert nih..


"Dia Tidak Senang Duduk"
Sesetengah wanita biasanya akan menunjukkan petanda awal yang tidak begitu jelas dan kemudian mengharapkan anda untuk mengambil alih peranan seterusnya. Jika anda berjaya mengesan petanda ini, hanya sedikit usaha mampu membuahkan hasil kerana 'pintu'nya telah terbuka untuk anda. Biasanya tanda-tanda awal ini ditunjukkan dengan berjalan mundar-mandir di belakang anda atau tidak sengaja terlanggar bahu sambil menjeling manja. Walaupun dia sekadar mengatakan 'Maaf!', itu adalah petanda yang perlu diberi tindakan segera.
"Tunjuk Minat"
Sewaktu berbicara dengannya, walaupun anda memperkatakan hal tidak munasabah, dia masih memberi komen membina. Setiap isu yang anda timbulkan mendapat sokongan daripadanya. Sama ada anda memang pandai berbicara atau dia menaruh minat mendalam terhadap anda. Lebih jelas lagi jika dia memainkan rambut sambil tersenyum manja setiap kali berbicara. Jika anda kurang yakin dengan maksud tersirat yang cuba disampaikan, dapatkan pandangan rakan yang ada bersama anda.

"Anda Diperkenalkan Kepada Rakannya"
Bermakna anda telah diterima masuk dalam kehidupannya. Salah satu sebab anda diperkenalkan adalah untuk memberitahu rakan-rakannya: 'Ini aku punya', dan satu lagi sebab ialah untuk mereka menilai diri anda. Jadi pastikan anda turut mengambil hati rakan-rakannya, namun jangan sampai dia cemburu.

"Dia Men'jual' Dirinya"
Jika percakapan atau gerak lakunya menunjukkan seperti dia sedang mempromosikan aset dan kelebihannya, bermakna anda sedang diberi petunjuk jelas olehnya. Secara tidak langsung dia ingin membuatkan anda terasa yang dirinya berbaloi untuk dimiliki.

"Bersikap Terbuka"
Biasanya wanita tidak akan mendedahkan terlalu banyak maklumat tentang peribadinya. Hanya jika dia betul-betul berminat dan percayakan anda barulah segalanya akan diceritakan. Anggaplah ia sebagai petunjuk utama tentang keinginannya, terutama jika perihal jenama pakaian dalamnya juga turut diceritakan.WOW!

 






"Membayangi Anda"
Bukan membayangi seperti mengatasi diri anda, tetapi menjadi seperti bayang-bayang anda. Ke mana sahaja anda pergi, pasti dia akan mengikuti anda. Dia juga menunjukkan minat mendalam terhadap percakapan anda walaupun tiada kena mengena dengan dirinya. Dia sebenarnya sedang lemas dengan keinginannya untuk mendampingi anda. Berikan dia ruang untuk menunjukkan kemahuannya agar tidak 'lemas' lagi.

"Anda Diajak Ke Tempat Lain... "
Dia ingin meluangkan masa yang lebih privasi bersama anda. Mungkin untuk berkenalan dengan lebih lanjut atau untuk meluahkan perasaanya terhadap anda. Kata-kata manis dan bicara anda bukan lagi soal utama baginya. Anda menjadi pilihan utama sebagai teman lelaki baginya."







p/s : dah lame dulu admire kat si robert nih..klu dapat tobat den x carik len dah..huhu...





 hasil kerja tangan dan kerjasama anak2 buah paklang





inilah jadinya bila dah banyak sangat buat koleksi sampai dah xtau nak hape..akibatnya pak lang jadik mangsa...
tengok ajelah gelagak anak2 buah yang dah ilang idea nak buat ape ngan sticker2 yang dah berlambak dalam simpanan masing2 kan..


banyak guna jugak sticker nih pada pemikiran kanak2 kan??














Aku pelik lagi heran ngan isu semasa sekarang.pelbagai spekulasi dan juga efek skandal yang di warwarkan.Itu lah orang kata dunia dah maju zaman dah moden.Sampai bab nikah khawin nih boleh di buat main main..Dunia akhir zaman apa nak heran..masing masing punya hal..kubur asing asing pahala ko..ko punya..dosa aku..aku yang punya..sendiri mau ingat..

Hah ni lagi satu citer yang aku baru jumpa masa duk syiok baca2 kan..tahla sejak menjak nih aku suka lak membaca ..mungkin bosan kot..so dah jumpa yang menarik nak gak konsi ngn rakan rakan lain..jom..ikuti cerita..."NIKAH DI ASRAMA"

Oleh Murni Wan Omar, Amir Abd Hamid dan Yusliza Yakimir Abd Talib
am@hmetro.com.my
2010/02/19
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel


KUALA LUMPUR: Ghairah mahu menikmati hidup bersuami isteri selepas bertemu kekasih ketika sama-sama menuntut di menara gading, namun pada masa sama tidak mahu perbuatan itu diketahui ibu bapa mendorong segelintir pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) ternama di pinggir ibu negara terjerumus dengan amalan ‘pernikahan dalam dorm (asrama)’.
sebelum - selepas


Perkahwinan adalah fitrah manusia, namun amalan di kalangan mahasiswa terbabit nyata meragukan apabila upacara pernikahan pasangan pengantin terbabit hanya disempurnakan sesama rakan sekuliah selaku kadi, wali dan saksi - tidak ubah seperti pernikahan koboi.


Seperti pasangan normal, kumpulan terbabit juga mempunyai kadi yang menikahkan pasangan berkenaan secara berjabat tangan dengan pengantin lelaki sebelum diperakui sebagai sah oleh saksi. Cuma yang berbeza ia dilakukan pada waktu malam dan semua yang hadir hanya rakan sekuliah.


Sehingga kini, tujuh pasangan di IPTA berkenaan dikesan melangsungkan pernikahan yang didakwa mereka sah dan halal mengikut mazhab dianuti, sedangkan umat Islam di negara ini berpegang kepada Mazhab Syafie yang mengamalkan cara pernikahan berbeza.


Selepas berlangsung majlis akad nikah di asrama lelaki dalam kampus IPTA berkenaan, ‘pasangan pengantin’ baru dibenarkan menjalani kehidupan sebagaimana suami isteri yang diijabkabulkan mengikut amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah.


Bagaimanapun, kegiatan songsang itu akhirnya terbongkar apabila satu daripada pasangan yang bernikah mengikut kaedah meragukan itu menemui Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan dan Iman Malaysia (Sidim), Hanafi Abdul Malek, untuk mendapatkan pandangan.

Sarat mengandung bayi hasil pernikahan itu, gadis berusia 23 tahun berkenaan serta pasangannya berusia sebaya menemui Hanafi kerana tidak sanggup lagi menyorokkan perkahwinan mereka daripada pengetahuan ibu bapa.


“Saya didatangi pasangan terbabit baru-baru ini. Saya ingatkan mereka mungkin datang kerana terjebak masalah sosial, tapi alangkah terkejut apabila mereka mendakwa berkahwin di asrama lelaki IPTA berkenaan.


“Kadi, wali, saksi dan tetamu semuanya terdiri pelajar. Mereka mendakwa menganut mazhab yang membenarkan perkahwinan dengan cara sedemikian.


“Semua kes pernikahan itu tidak diketahui ibu bapa pasangan terbabit. Pelajar berkenaan yakin pernikahan itu sah semata-mata dengan alasan mereka mempelajari segala hukum-hakam dalam mazhab berkenaan yang membolehkan upacara pernikahan pelik itu dijalankan,” kata Hanafi ketika ditemui di pejabatnya di sini, baru-baru ini.


Menurutnya, berdasarkan pengakuan pasangan terbabit, mereka yang mendakwa sudah ‘sah’ sebagai suami isteri menyewa tempat tinggal sama ada rumah atau bilik di luar kampus universiti sejurus majlis akad nikah disempurnakan bagi mengelakkan pernikahan diketahui pihak pentadbiran universiti.


Katanya, pasangan berkenaan memaklumkan, setakat ini tujuh pasangan ‘suami isteri’ di kalangan pelajar yang bernikah mengikut amalan mazhab berkenaan, menyewa kediaman yang diubah suai dan dipecahkan menjadi beberapa bilik di kawasan penempatan tidak jauh dari universiti itu.


“Kemungkinan jumlah pasangan yang melakukan pernikahan pelik di asrama lelaki di universiti itu lebih daripada yang diketahui.
“Malah, mungkin juga fahaman yang dipegang mereka turut membabitkan pelajar universiti lain di negara ini,” katanya.


Hanafi berkata, kegiatan yang semakin mendapat sambutan itu perlu dibanteras segera bagi mengelak lebih ramai pelajar pusat pengajian tinggi mengambil jalan mudah untuk merasai dunia bersuami isteri dengan mengenepikan hukum syarak dan pihak keluarga.


“Lebih memburukkan keadaan jika kegiatan mereka tersebar kepada pelajar yang cetek ilmu agama. Pemikiran golongan pelajar ini lebih mudah dipengaruhi walaupun secara terang-terangan ‘pernikahan mahzab lain’ menyalahi hukum.

Menurutnya, Sidim mengadakan sesi kaunseling kepada pasangan terbabit dengan menasihatkan mereka tidak membelakangkan ibu bapa dalam segala hal terutama membabitkan pemilihan pasangan hidup.


“Saya nasihatkan remaja khususnya pelajar universiti tidak membuat keputusan terburu-buru dan terjebak dengan pujukan segelintir rakan mereka yang kononnya dianggap bijak. Ingatlah keredaan Ilahi bersangkut paut dengan keredaan ibu bapa,” katanya.


p/s : bila dah banyak mazhab dan jahil tentang islam inilah jadinya..nak salahkan sape??orang tua ke??sedangkan anak2 mereka semua yang pintar pintar lagi...jap nak pikir...#$%%$#@$%^^&^????

















Bukan  senang nak jadik diri sendiri,dan bukan senang nak jadi seseorang yang boleh di terima oleh semua orang.macam macam cara di buat semata mata bagi memuaskan semua mata pandang kita seikhlas mungkin dan sesempurna mungkin.Cuma ada kala ada sahaja yang tak berkenang.erm..susah kan??

Orang cakap dalam hidup tak boleh jadi hipokrit.hidup kena berlandaskan ajaran yang betol.hati kena jujur.semua perilaku juga tak boleh di buat buat.betol ke??tapi hakikat sebenar ramai yang sanggup jadi orang lain bukan diri sendiri semata mata untuk menyenangkan  si pemerhati dan juga orang yang di kasihi.tapi sehingga bila ia mampu membuatkan diri bertahan dengan aksi lakonan yang tiada producer..director ,crew serta pelakon terdiri dari diri dendiri..pemerhati adalah juri..iaitu dari kalangan
Kalangan  yang hanya tau melihat kecantikan hakikatnya pernah tak mereka memikirkan akan seksanya nak menjadi yang terbaik dan yang paling sempurna..

Sapa dalam dunia ni taknak cantik,lawa,manis,segak,macho??sape cuba bagi tau aku..ada??ada yang taknak ke??bohong lah..aku sendiri pun nak cantik nak lawa..nak comel..eh xyah comel dah ada..ekekekek
Tapi bukan senang ko..dari semua segi nak nmpak cantik..dalam dan luar  fizikal dan mental..seksanya nak maintain..tapi tengok pada kesanggupan setiap individu la.cam aku jugak lah..nak lawa katekan so kena sanggup bekorban la..hahahah..

Dalam hidup kita jugak..dapat kita lihat secara jelas keadaan sebenar bila mahu menjadi yang terbaik sanggup lakukan apa sahaja..suntik sana suntik sini..skang popular ngan botox bagai konon2 nak tegang nyah..huhahahah..tapi bila stop amik muka kelepek lawo lagi ubi goring tpong..huhu

Tapi itulah hakikat yang perlu di hadapi..nak cantik..tak kurang jugak yang sanggup berlapar untuk kelihatan cantik..tahan perut dari makan..diet la konon..ekekek ini kes aku lah..bukan apa baju dah makin santek patern2 yang keluar..kalau nak sarung xmuat sayang wooo..tengok orang pakai cantik jerw..so nak juga ia terletak elok di badan sendiri bak kate pepatah..ukur baju biar pada badan sendiri…baru la ngam ngam choice…ekekekek.Tapi aku walau diet disusuli dengan senaman rutin hujung minggu bersama kawan2 dan mr janggut aka bubu.

Hati sendiri tak pernah puas ngn apa yang ada..biasa lah…bukan ape nak jaga pandangan mata org pemerhati..kadang2 terase bila kita tidak miliki apa yang mereka miliki..nak jadi cantik cam Jessica alba..memang mimpi la kan..tapi kalau berduit sume boleh bikin bagi cun ,mantap,meletop.padu,gebu..wah sume lengkap la..cam paris Hilton la..dulu muka kampong giler tapi skng walau terkenal ngan ratu skandal + kontraversi tapi die mewah kaya dan berduit nak2 nama pak nya dah gah di mata dunia.huhuhu..so ape yang ko nak modified sume boleh janji ada duit ko…wah…!!!!arghhh..nak cantik nak lawa..hohoho….susah tau…memang orang cakap kecantikkan luaran datang dari hati yang bersih..hahahah..kalimah bermadah tahun bila ko pakai nih..skang jarang lah nak jumpa yang camtu..

Semua kalau boleh nak laki bini dorang cam artis baru bangga jalan seiring sejalan…boleh jalan daa…

P/s-kalau aku lebih suka jadi diri sendiri dari jadi orang lain yang jauh dari jiwa kita…merana idup…sape2 yang nak aku pun kena terima aku seadanya..kalau xboleh…maknanya bukan jodoh lah yo…

Pe2pun aku bersyukur n sgt bahagia dengan apa yang aku miliki skng…






















Wah!!keje aku arini banyak benar samapi xsempat   nak usha2 kedai online aku ni hah..sangat fenat la ini kaki..yela ngan safety walk,ngn handover lae..substation visiting huhuhu...sawan palo aku arini..nasib baik da gak yang order barang arini..so penat tu ilang la jap..

time nih aku betol2 baru je lpas bersihkan badan baru balik dari kerja,,,usha blog nih jap terjumpa satu artikel tentang internet nih..wah cam korang tau la kan internet skang nih di gunakan secara meluas,cam2 orang gunakan kemudahan ini dalam hidup seharian..nak nak pomot bisness,nak mintak keje.alah cam2 lah tambah kenalan..yang paling hit lagi cari jodoh dalam internet..bak kate kawan aku..."cinta Cyber" kuang kuang kuang!!!!kalau yang betol2 jadi jodoh ko kesudahannya xpe gak tapi yang aku nak kongsi citer ngn korang nih adalah tentang lagak ragam manusia kini yang tidak sedar akan status usianya dalam melayari kemudahan jalur lebar ini.

Mungkin dia terlalu excited kot..yela zaman muda dulu xpenah kenal apa itu internet,tapi bila dah tau fungsi kemudahan mula la terjebak..jadi..nak salahkan sapa dalam hal ini..ini pun boleh di katakan masalah sosial jugak..walaupun usianya..????

Jom..baca artikel nih..tak caya???....rujuk bawah

Umurnya menjangkau setengah abad, tapi usia dianggap matang itu belum mampu melepaskan seorang lelaki daripada perangkap penyalahgunaan Internet.

Komputer dan Internet langsung tidak memajukan perniagaannya, tetapi menjadi saluran untuk dia memikat wanita yang sanggup melakukan apa saja demi wang.

Sepanjang lima tahun, Jaafar ibarat ‘playboy tua’ apabila berpuluh-puluh wanita terkulai di ribaannya, namun kegembiraannya tidak lama kerana selepas itu satu demi satu ‘bala’ menimpa sehingga segala kekayaannya lenyap. Ikuti luahan Jaafar.


SEBENARNYA saya bukan jenis ‘kaki betina’ atau ‘kaki enjoy’ hinggalah saya mula menaruh minat kepada Internet.

Tujuan asal saya mahu menceburi cabang perniagaan baru, termasuk mencuba pelbagai jenis skim pelaburan Internet, tetapi memandangkan saya suka ‘meneroka’, saya cuba mencari pelbagai maklumat.

Sebelum itu saya dengar ramai kawan dapat kenalan di Internet, malah ada yang ‘simpan perempuan’ selepas berhubung di Internet.

Saya cuba melayari laman web mencari kenalan dan tak sangka pula ada yang secara terang-terangan mencari ‘sugar daddy’.

Saya mencubanya dan tak sangka menerima respons baik. Wang bukan menjadi masalah bagi saya dan disebabkan itu saya tidak kisah mendepositkan wang jika diminta wanita yang berjaya saya hubungi menerusi telefon.

Pada mulanya tidak banyak, setakat RM200 hingga RM300. Saya umpan dengan wang lebih banyak jika sanggup berjumpa dan memenuhi apa saja kehendak saya. Tak sangka pula ada yang sanggup.

Seingat saya, wanita pertama yang berjaya saya takluki bekerja sebagai jurujual. Dia mendakwa sentiasa berdepan masalah kewangan dan memang mahukan sesiapa yang boleh memberinya kekayaan ‘membelanya’. Kali pertama berjumpa, terus ‘dapat’.

Saya mula berasa seronok. Setakat beri wang RM2,000 hingga RM5,000 sebulan bukan menjadi masalah kepada saya. Setakat membayar sewa kondominium mewah dan kereta, saya tidak kisah.

Saya mula sedar, wang boleh membeli segala-galanya dan saya cari lagi wanita yang boleh dibela menerusi laman web yang mengiklan tawaran mencari ‘sugar daddy’.
Saya dapat yang baru dan yang lama pula saya tinggalkan begitu saja bila sudah bosan.

Semakin lama saya berasa kian seronok. Seorang demi seorang wanita, tidak kira yang bekerja atau masih menuntut, berjaya saya pikat.

Namun, saya akui tidak terlepas ditipu beberapa kali. Disebabkan yakin mangsa akan terikat dengan saya apabila saya mendepositkan wang, lebur juga ribuan ringgit. Selepas masukkan wang, ‘sasaran’ hilang begitu saja, tetapi saya tidak kisah.

Saya terus ‘aktif’ melakukan perbuatan terkutuk itu. Untuk mengelak ahli keluarga, terutama isteri, mengesan aktiviti itu, saya merancangnya dengan teliti. Jika mahu berjumpa mangsa, saya memilih melakukannya di hotel bertaraf lima bintang.

Soal keluar masuk wang, saya tidak bimbang kerana isteri dan anak tidak ambil tahu. Saya berikan kemewahan kepada mereka.

Pada masa sama, tumpuan saya bukan hanya kepada laman web berkenaan kerana saya mula ‘meneroka’ laman web mencari kenalan lain seperti ‘myspace’, ‘friendster’ dan ‘facebook’. Hasilnya, semakin ramai yang berjaya saya takluki.

Umpannya mudah, iaitu wang. Saya sanggup bela mereka asalkan mereka beri apa yang saya mahu. Bagaimanapun, saya tidak mahu terikat. Jika sudah bosan, saya tinggalkan.

Tahun ketiga melakukan perbuatan terkutuk itu, entah mengapa perniagaan mula merosot. Tender tak dapat dan ada projek tertentu tidak dapat saya siapkan. Ada juga beberapa pelaburan menerusi Internet yang saya masuk lebur begitu saja.

Saya masih mampu bertahan dan tetap melakukan perbuatan itu. Saya jual kereta untuk dapat wang hinggalah semua kereta saya jual.

Kononnya nak buat modal berniaga, tetapi entah bagaimana wang habis begitu saja. Fikiran benar-benar berserabut. Jumpa salah kawan pula.

Kawan kata main judi mesin slot di kelab judi eksklusif boleh kaya jika modal besar, tetapi apa yang saya lakukan tidak menjadi. Banyak kalah daripada menang.

Sehingga pada tahun kelima, saya benar-benar terduduk. Kereta hanya tinggal kereta buruk, nasib baik saya tak jual rumah.

Wanita yang saya bela semuanya lari kerana saya tidak lagi mampu memberi kemewahan dan wang setiap bulan. Keluarga juga yang menjadi mangsa.

Mujur dulu isteri pandai berjimat, adalah sedikit wang simpanan. Bagaimanapun, apabila sudah lama hidup senang, sukar untuk mengubah gaya hidup. Wang yang ada kian surut dan sejak itu baru saya cuba ubah gaya hidup.

Sekarang saya berniaga kecil-kecilan, ambil kontrak daripada orang lain. Kadangkala jual insurans. Menyesal tak sudah!

Sepatutnya saya hidup senang hari ini, tetapi kerana balasan Tuhan, saya hidup susah. Kini, baru saya kembali mencari keberkatan hidup, meninggalkan apa yang dilarang dan melakukan apa yang disuruh.”

p/s- so moral kat sini korang sendirik tau kan..bukan senang nak jadik senang..dahlah xsedar diri ada anak bini..tengok lok2 idup mewah dan rezki yang melimpah lansung xda pape kesudahannya..akibat dari salah guna apa yang sepatutnya..hidup nih kalau ikhlas mengerjakannya tanpa sebarang niat buruk insyallah rezki tu tetap hak kita walau sesukar mana halangan dan dugaan..tapi bukan dengan cara si tua krepot xsedar diri nih..
HUH!!kang dah MENDAPAT!!!...













   

Aku da buat melalui kuiz kat facbuk kan so ni lah yang aku dapat..huhahahahah..

kuda??lompat2 la nih..ekekekek

 

Comot Comel wow!!!

Dear Comot Comel, your chinesse zodiak is Horse. Life predition in Year 2010:
Have happiness in "Imperial Examinations" (most important tests in study or high positron in selection), but just remember to always think twice... Keep away from a base person caused trouble. Good luck rate among 12 animals: #7.