16 February 2010

panduan mengenali lelaki baik


Lelaki jujur tidak gemar kalau dia dicurigai. Dia juga tidak suka dikatakan sedang menyembunyikan sesuatu. Lelaki jujur biasanya cemerlang dalam pelajaran ataupun pekerjaan. Dia tidak punya masa untuk bermain sembunyi-sembunyi. Dia suka berterus terang dan dia mahu orang mempercayai kata-katanya. Kalau dia dicurigai dia boleh berasa amat kecewa dan boleh bertindak.

Misalnya, seorang suami yang memang tiada apa-apa skandal di luar, jika isterinya tidak habis-habis melemparkan kata-kata curiga, dia boleh bertindak betul seperti apa yang dikatakan oleh isterinya itu. Aku jujur pun isteri aku kata aku tak jujur. Baiklah aku tak payah jujur. Dikhuatiri kata-kata begini mula terdapat di dalam hatinya. Dia mungkin tidak bertindak songsang pada waktu terdekat, tetapi apabila titik hitam mula terbentuk di hatinya lambat laun, ia mungkin terjadi.

Begitu juga seorang lelaki jujur dalam kategori tunang ataupun teman. Orang jujur memang tidak patut dicurigai. Sebenarnya bukan orang jujur saja, siapa
pun tidak suka jika dia dikatakan tidak baik, meskipun dia memang tidak baik. Jadi, cuba bayangkan perasaan seorang yang baik tetapi asyik dicurigai.

Persoalannya bagaimanakah hendak mengenali lelaki baik? Memang sukar namun kita perlu berpegang pada satu-satu prinsip untuk dijadikan panduan. Kita boleh kata tak semestinya begitu dan tak semestinya begini, tapi jika kita terus berkata begitu, kita tidak akan mencapai kesudahan. Kita akan menjadi seorang jurutikai dan tiba-tiba tanpa kita sedar dia sudah pun meninggalkan kita kerana tidak tahan dengan kerenah kita.

Oleh itu, jadikan apa yang akan saya paparkan di bawah ini sebagai panduan saja. Tidak semestinya betul, harus salah. Lelaki itu jujur jika:

1. Dia seorang yang cemerlang dalam usaha yang dilakukannya. Tidak semestinya betul tetapi kita boleh berpegang lelaki yang sibuk membina kecemerlangan diri memang tidak sempat untuk membina cinta-cinta palsu. Mana mungkin seorang yang sibuk menguruskan perniagaan ataupun tekun melakukan kerjanya ataupun seorang pelajar yang sibuk menelaah ada masa untuk mempermainkan wanita.

2. Dia seorang yang kuat pengamalan agamanya. Tidak semestinya betul sebab orang yang kuat beribadah pun tidak terlepas daripada godaan syaitan, malah semakin besar serbannya semakin besar pula syaitannya. Namun, tentulah lebih ramai yang sempurna hasil kuat peribadahan agamanya berbanding yang ambil tidak peduli dengan agamanya.

3. Dia seorang yang amat mengambil berat tentang keluarganya. Seorang lelaki yang baik pasti seorang yang amat disenangi oleh seluruh ahli keluarganya.
Tumpuannya pada kerjaya, keluarga dan TUHAN.

Gabungan ketiga-tiga aspek ini menjadikan seseorang lelaki itu sempurna. Dia sudah tentu tidak punya masa untuk menjalin hubungan-hubungan luar biasa sebab kesibukannya bersama kerjaya, keluarga dan TUHAN.

Kerjaya menjadikannya seorang yang sibuk untuk mengejar matlamat, keluarga sandarannya untuk menjadi seorang penyayang dan bertanggungjawab. TUHAN pula menjadi pengharapannya demi kehidupan yang lebih baik dan sempurna serta kekal abadi. Apakah anda fikir seorang lelaki yang mempunyai tiga aspek beginimasih patut dicurigai?

Ramai suri rumah akhirnya ditinggalkan keranaterlalu prasangka, menyangka yang bukan-bukan serta merangsang suami dengan tuduhan-tuduhan tidak berasas. Nasihat saya, berilah kepercayaan padu kepada suami anda selagi belum terbukti sesuatu. Selagi ia berlegar dalam pemikiran ia tidak perlu dilayan.

Selamat membina perhubungan intim danjadilah orang yang ceria serta bahagia sepanjang hidup kita. Saling mempercayai lebih bagus daripada saling mencurigai.

10 comments:

 1. sukaa sangat artikel ni..
  susah nak tau lelaki tu betul2 baik or he is just pretending jadi baik hakhak..

  macamana plak nak tau lelaki tu teruna ke tak? muahaha~ :D

  ReplyDelete
 2. memang susah nak knal pasti lelaki baik...

  ermm... begitu juga sebaliknya, lelaki yang selalu mencurigai perempuan...dan saya rasa, kerana itu lah perempuan tinggalkan lelaki..=)

  ReplyDelete
 3. miss lula-alamak ilmu nak tau laki teruna tu xpasti lah nk kena carik lagi info ttg tu.

  tapi yg comel dapat tau..laki xteruna slalu perut die buncit lain macam tapi xpasti lah sbb zaman skng teknologi dah canggih..ssh la nak nmpak sume t

  ReplyDelete
 4. red-comel stuju ngn stament red tu..slalu nyer ape yg penting terima diri kita seadanya..

  ReplyDelete
 5. tip baek nie...
  hehehehe...
  baek atau jahat kite nilai sendiri...
  hehehee...

  ReplyDelete
 6. Rasanya dah pupus dah lelaki camtu...yg tinggal saya sorang je..
  awangku erawan.

  ReplyDelete
 7. tuan erawan-ekekekek dah pupus ka???hahahah sabar jela..klu cmtu susah la saya nt

  ReplyDelete
 8. susah nak cari lelaki baik sekarang ni..tapi kalau tak berusaha tak dapat jugak kan. thanx for ur info. hmm, jejalan kat sini nak cari kenalan baru. hit me back kayh. da follow btw. :)

  ReplyDelete
 9. farhana-ekekekek betol zaman skng sume suka bermuka2 nak cari btol2 ikhlas jujur ngn kita mmg susah pe2pun saya bersyukur ngn apa yg saya miliki skng.

  ok nt i will hit u back ok..

  ReplyDelete

Pinkygroupsaid

Total Pageviews