19 January 2010

Ini kes salah ubat


Ini kes salah ubat



ko tengok ubat yang terpakse aku telan dalam tempoh sakit nih..

hah bunyik cam kes berat je..bukan ape korang..kan aku da citer sebelum nih yang aku skang dalam kes kurantin sbb kena sakit mata berjangkit..hah nak di hangatkan  lagi citer aku nih..kesnyer adalah..pasal sakit aku ubat aku kinik aku n doktor yang merawat aku...

So bila selasa pagi tuh aku dapat rasekan mata aku xbrape selesa tetiba mata aku nih banyak lak taik mato..yekss,....geli jekkk...so aku tetap gak g keje..tempat keje lak..aku buat keje cm biasa cuma..keadaan mata aku cam makin teruk merahnyer..so balik keje awl...erm..malam tu aku ke kinik untuk dapatkan rawatan lanjut tentang mata aku nih..so doktor sahkan aku di jangkiti virus sakit mata..huhuhu..aku pun eran sbb minggu lepas aku dah kena tapi 3 hari dah elok..pahtu kali nih jadi lagi..bukan stakat tu jerw..selepas empat hari ..mengidap sakit nih..mata aku xelok2 malah lagi teruk..dengan bengkak di susuli pulak bijik mata aku jadi merah bijik saga..dah cam mata mak lampir ko..bubu pun takut nak tenung mata aku..mungkin die tgk aku dah jadi antu kot..huhuhu..kejam...

xpuas hati ngn prestasi keadaan mata aku nih..ahad malam aku selangi balik datang ke kinik surgeri equine park tu..kali nih aku datang ngan bercermin mata dan jugak..mata aku lebam membengkak..mmg truk ko...salah ape nih??aku dah pantang,dah mkn ubat,siap becermin mata 24jam..tapi makin teruk plak..adoi..


mata aku makin teruk lak..cmno tu??


Saat nama aku di panggil cik misi tu,aku ngn rase takut gak pe la perspeksi doktor tentang mata aku nih....aku dudk buat muka ketat sambil bukak glasses aku pakai nih..so tunjuk kat doktor tu..sambil..bertanya :-

aku       : hye doc....kenapa mata saya makin teruk nih..nih dah masuk hari ke 5,makin teruk nih...cuba doc 
           check.
.dok      :  Ok let me see..uiks mata u nih dah teruk nih dah membengkak kemerah-merahan nih..u  mkn ubat x?

aku       : (dlm hati..bingai tol doktor nih lae tanyer...)makan la doc dah nak habis dah...


dok      : i kena bawa u refer speacialist ni..
aku       :  jap2 ape dok.??SPEACIALIST!!jap2 i panggil hubby i jap...
Bubu    :  Ok ape masalah nih??(muka ketat jerw)
aku      :  doc cakap i punya mata kena refer speacialist.
Bubu   : kenapa lak??..ape masalah mata die nih doc?

dok     : mata die sudah teruk so i terpakse mintak die refer speacialist..

Bubu   : Baru 5 hari die kena knpa tiba2 terus nk refer speacialist..??

Dok    : OK! xpe u xnak g speacialist ..ok i bagi ubat lain kat u..

Bubu/aku  :  ubat lain..??ubat ape???

dok    : ubat titik ...(jerit kat cik misi..tolong bagi NEO DECA kat tis passion)

Bubu  : Ape??Baru nak bagi NEO DECA???kenapa ubat sebelum nih kenapa???

Dok   : itu ubat xbagus punya x..kuat..murah punya...

Bubu  : (+ime nih bubu dah muka cam singa kelaparan)..u boleh cakap camtu doc..ape punya doktor u nih..???mata die dah truk hari ini u baru nak cakap yang u salah bagi ubat..u boleh cakap ubat u bagi sebelum nih salah ,murah ape nih???

Dok  :rileks..ok..ok..(doktor tuh sekolahkan bubu ..konon2 die lebih arif dalam hal nih..konon2 dah 63tahun dlm bidang nih..so....bubu...???)


Keadaan jadi ribut jap...

Bubu : i xboleh nak terima reason u nih...bukan i ada cakap kat u i nak ubat paling bagus mahal pun xpe tuk elokkan mata die..u boleh bagi ubat salah dahlah murah xelok xda kualiti..skang u tgk mata die ape jadi???kenapa dari awal u xbagi NEO DECA???bukan i dah cakap???pahtu u suruh i datang 2,3 kali kinik u untuk u collect profit...wah!!!!sudah2!!

Dok  : im so..so..sorry...bukan pasal uwang..youngman..

aku : tergamam tengok bubu bertikam lidah nagn doktor..bubu plak skolahkan dok tu..sambil aku hanya memperhatikan keadaan TWISTIES BINGIT!! tuh..(alamak..bubu gadoh ngn doktor dahni)..

Bubu : tak guna!!!dah sayang jom kita g kinik mediviron....kita tengok ape kate doktor tu...(sambil bubu cekak lengan aku..yang aku lak tergamam..tgk sikap bubu camtu..doktor pun mugkin terkejut.)

Huis..xsangka aku bubu aku nih..wallawei..samseng plak..xpenah aku tgk die sesamseng ini..huhuhu..takut aku jap...tapi betol la doktor tu dah ngaku yang die salah bagi ubat kat aku..memang ubat mata tapi tu ubat mata murah cikai2 punya yang stedet untuk eyemore biasa tu..kira ubat tuh dos cam eyemore jela..baik guna eyemore jer..duit dah berabis tertiba baru cakap salah bagi..pe dah...

So bubu telah membawa aku ke kinik mediviron..ini kinik panel die..so aku mendapatkan rawatan di sana ..bubu ape lae..ngn angin panas die  masih lagi bertahta tu..masa aku nak masuk jmpa doktor die pun masuk nak die tau ape yg doktor check kat aku..last2 skali sik baik..doktor tu ckp mmg mata aku teruk ..suma ..so kena pantang bagai pahtu doktor tu ckp die akan bagi ubat mata..NEO DECA sbb ubat nih mmg untuk virus sakit mata berjangkit..trus lansung bubu..tanyer doktor pasal ubat2 nih..pahtu..sambil2 mengadu yang kinik sebelum nih bagi ubat salah....aku xdalah nak nyampok senyap jela sbb mata aku dah bengkak ni dol..xda mood aku nak juin..gossip dok n bubu..

Last skali kuo je dari bilik rawatan..aku telah di bekalkan doktor ngn ubat mata NEO DECA,antiBIOTIK,Bengkak,Selesema,alergi,gatal,Vitamin pun ada..So nih dah masuk hari ke 7 kelihatan mata merah ku makin berkurangan cuma bengkak masih ada...tapi kira tahan lah dari sebelum nih...dan doktor mediviron xdalak mintak aku refer speacialist sbb die ckp masih boleh di ubati cuma bengkak n merah adalah symptom normal la..untuk penyakit ini..(yang salah bagi ubat juga berkemungkinan)


nih ubat mediviron bagi..
dan kuantiti yang aku kena telan setiap kali..




So mlm nih aku kena followup balik ke kinik mediviron..memandangkan bekalan ubat sudah habis dan jugak..mata aku nih masih kabur penglihatannya..so kena pikse la...

Pe2pun aku harapkan aku punya mata nih cepat baik la..dah bohsan nih duk umah..xlarat sudah..boring..bosan..jiwa raga basikal aku memberontak..(kalau nak g keje gak dlm keadaan camni..xkan ada org nak dekat ngn aku snn diorg pun takut nt berjangkit..huhuhu)

erm...Mungkin ada hikmah di sebalik penyakit aku nih..lagipun aku nih mmg yang susah nak sakit..kadang2 demam pun susah nak hinggap dlm setahun..tapi sekali kena..ko..bedammaaaa muko...lobam nak tggu sembuh......dan mungkin juga aku nih banyak dosa dan banyak buat silap..yela kata mak kalau sakit nih ibarat kita menyucikan diri dari dosa..contohnya..Allah masih sayangkan kita,memberi kita nikmat sakit bagi memberi peringatan pada kita terhadapNYA.ermm(terpikir sejenak...amboi banyaknyer dosa aku..huhuhu nak kena tobat nih...huhuhu...)..apepun aku terima ngan redha dan pasrah di atas segala dugaanNYA..

P/s  :  Hati2 lah korang kalau nak g kinik,check dulu ubat ape yang patut n sepatutnya korang amik untuk sembuhkan sakit/penyakit korang..jangan jadi cam aku lak..tgk muka selepet dah lansung xcomei sudah...

Para2 doktor di luar sane ikhlas la mengubati penyakit pesakit mu ok..kerja kamu adalah sangat mulia bila kamu ikhlas mengobatinya...

tanyer doktor tu bebetol jgn 200% jer dgr trus ape doktor ckp nak kena compare gak ngn pendapat korang ok...ok..renung renungkan...slamat beramal..


6 comments:

janggut said...

gua gi jumpa doktor,gua bayar..jadi gua patut dapat layanan yang tip top mantop...but if doktor kuang ajar ngan gua...kata gua org muda,doktor byk pengalaman sedangkan statement doktor tu bangang jer aku dengar!! hambik ko! tercengang ngko tgok aku.sib baik wa tak hentak itu pintu klinik ..kalau tak sure roboh!..

kepada doktor terlibat kalau baca gua nak bagitau..

"jangan kerana kebodohan ngko salah bgi ubat,salah bercakap,maka akan keluar stetmen stetmen yang bakal memalukan diri ngko sendiri"

**Bila Comel Jadi Comot** said...

bubu- sabar sayng jgn marah2 huhuhu ngerinyer tgk bubu nih bila hangin,,,,dah kita xyah dah g kinik tuh..ok.

sek baik sedar awl yg kesalah ubat kalau x ape lah jadi ngn mata bosar den nih

kulop ludin said...

haih...
sakit mata tuh..
perit..

la ni dah musim...
kawan sorang tu, udah nak masuk minggu kedua.... tak lega2 gak!!

tuan tanah banyak2 bersabor! huhu!!

Azi3 said...

kuag ajau nye doktoc bagidol salah bg ubat palk dia.. nk ambik profit lbh arr tue... bahlol bgidol nye DOGtor!! kikiki

**Bila Comel Jadi Comot** said...

kulop- tau xpe nih dah xtau lagi biler nak elok pantang sudah ubat makn pun dah bis tapi sakitnyer xsurut2 huhuhu sawan jap bila tgk mata nih xcam selalu

**Bila Comel Jadi Comot** said...

afie-huhu tau xpe tgk lah mato comel cam apo dah upo dio..buruk bena lah skali tenong..selepet jo..
mmg bagidoll itu doc

Cuba Klik tengok apa jadi!