30 December 2009

Sup Ayam & Ayam Goreng Bersama Sambal Kicap

December 30, 2009 6 Comments
hari ini aktiviti aku di rumah..memandangkan aku dalam tempoh bercuti,bosan dah membeku hotak nih sementara bubu bawak kuo jejalan pasni...
so hari ini aku terniat nak masak kan bubu sup..sebabnyer masa lik kampung ritu sup yg aku masakkan habis di hirup kakak n acik..kecik at bubu..nak2 lak bila die nak mkn dah xder isi da dlm sup tu..masa lik kl ritu xbis2 ngungkit yg die mkn sup kosong jerw..cian lak aku ngn sayang aku nih..so nak melunaskan ngomel si bubu nih,aku bertindak memasak hari ini.hahahah walau hanya seperiuk sup amat bermakna bagi aku bila ape yang aku masak orang lain sudi makan ape tah lagi orang kesayangan aku.
Korang xtau yang ilmu masakan aku nih masa mula2 kenal bubu adalah 0% memang xpandai la..aku g pasar pun xpenah sebab hujung minggu ayah ngn mak je akan pegi..beli trus stok untuk seminggu.hahahah...itu pasar nih plak kedai runcit mak slalu suh adik laki aku jerw belikan pe2 benda yg nak pakai..aku??haahahh aku nih stakat duk dlm umah ngn lappy aku jerw..problem aku nih susah nak makan sikit..ape yang paling favor aku adalah cokodok..hahahah..cokodok manis..i like it so much mkn hari2 pun aku ok..eh! ape aku melalok nih..berbalik pada citer masakan aku ok..hah..so bila kenal bubu nih die banyak mengajar aku cara jadi suri yg sebenar dalam hidup seorang lelaki..walaupun die xcerewet tentang masakan tapi bagi aku tercabar la bila die tau memasak lebih hebat dari aku babe!!xboleh la cmni tekanan la aku..so aku berusaha jugak untuk belajar..belajar ngan sape??ngan mak,mak bubu & org penting dlm hidup aku sayangku la sape lae..1st dished yg aku penah buat adalah masak lemak cili api hahahah..bukan senang bagi aku yg baru nak pelajari ilmu masakan nih.so berbalik pada sup aku nih..
dalam tengahari tadi aku dah sediakan sume bahan2..kupas cincang bagai la aku hari ini..nak di jadikan citer..aku punya AYAM..baru kuokan dari peti ais..huhuhu..dah stgah jam aku tggu aym tuh lembut rendam dlm air pun masih lagi keras..memang la aku dah mintak mamat kaunter tu potong ayam tung kecik2 tapi bila keras ia melekat..ape aku buat??aku cucuk2 guna pisau la nak ceraikan..boleh la juga...akhirnya..hahahha..tapi masa nak mencuci ayam tu tulang ayam tu tajam2 tercucuik jari aku nih hah...dapat la plak calar..kuikui..sama la masa cincang bawang tgn kena ..dah terluka..sik baik xtruk...nak buat camner..nak belajar masak kan.aku terpakse pakai sarung tangan la lepas aku tampal salopas..safety woo..lantak la korang nak gelak pun janji aku berusaha nak buatkan dishe untuk hubby aku nih..
pahtu aku renehkan ayam dlm periuk,so masakan aku nih ngam2 untuk 4orang makan..hah nanti gambo korang tgk la ek nt aku attach tau..ayam goreng siap tau..hah jgn lupa siap sambal kicap..


hah nak masak xderlah susah sume bergantung pada nawaitu kita ni adalah bahan2 yang aku sediakan semasa memasak sup..memang berbaloi baloi bila masak dan org makan masakan kita..aku sendiri pun xcaya tapi itulah hasil usaha aku selama nih..


hahahah korang tengok ajelah kegigihan aku menyediakan sesuatu yang cuba membuatkan bubu bertuah bersama aku..aku xderlah sehebat mana,atau secantik mana cuma kalau boleh aku nak jadi yang terbaik untuk die..supaya die xmenyesal bersama aku..perubahan aku ini juga telah di sedari oleh keluarga aku n juga kawan2 aku..dari sifat aku yang degil n suka memberontak dalam diam...tapi skang aku cuba tampilkan kebolehan aku sebaik mungkin..mane tau satu hari aku boleh masak lebih dari sup atau gulai lemak cili api..ekekekek harap2..skang nih nak buat sambal gesek tapi kena tggu hari yg sesuai untuk praktikkan.jari jemari yang xpenah kedapur nih walau dah dapat luka..tapi rase berbaloi bila mampu siapkan masakan tuh


hah bila sume dah siap sup dah siap ayam pun da goreng aku just masak nasi la plak..erm..dulu sejarah masak nasi nih sampai jadi bubur..masa tuh bubu yang masak pahtu die mintak aku masakkan nasi tapi jadi bubur lak..die xdalah nak marah tapi aku malu bubu xbis2 ungkit dan gelakkan aku pasal bubur tuh..dari situ aku tekad akan masak beras jadi NASIK so ape jadi ngn bubur tadi..??hahaha aku buang la..dahtu kalau simpan sape nak makan korang kerw??tu pun kalau korang nak...

Tapi inilah titik permulaan aku pandai memasak..bila duk asek masak2 tadi teringat masa mula2 memasak bersama bubu,mak2 kami..huhu senyum sendiri..malu pun ada..mane taknyer adik2 aku chef..tukang masak dan pandai masak even yg bukan chef pun..aku..mungkin dulu cbok blajar la kot hahahkakaak..
dalam tahun ini jugak aku berjaya masakkan lauk2 serta kuih muih..hahah xsangka kan..tapi itulah aku..aku akan cuba buat yg terbaik janji aku puas hati & orang keliling aku..
Nak2 skang aku dahda orang tersayang kan xkan nak biarkan die makan kat luar..xsyiok la da bini tapi makan luar..

Last speech aku untuk entry nih...


kepada semua thaz sbb sudi baca post2 comel yang byk suka mngomel atau kadang2 mengarut..ini adalah satu detik permulaan yang sangat membahagiakan dalam hidup comel bila ada orang yang sanggup buat apa saja untuk membahagiakan hati kita walau kadang2 terpakse..sangat hargainya..


Untuk sayangku BUBU cinta ku untukmu SAMPAI MATI..u r da BEST MAN WIN tat i nver had b4,even u r weird sumtime firm but...u r the best among da best
DEAR...&
I LOVE U SO MUCH


Thaz juga untuk orang tua aku n bubu..sebab xbuhhsan2 ajar aku jadi suri yang sejati...n melayan baik aku..sangat sayang kan uoll sangat2...muah muah

P/S*** tadi ada tanye bubu {ayang masak sedap tak???}
ape bubu jawab  {SEDAP....AYAM GORANG PUN SEDAP!!}

wah nih yang aku katekan berbaloi baloi bila masak org ckp sedap n die sudi jamah masakan kita..sakit jari sebab luka pun ilang kejap..huhuhu terharunyacam dah kat awangan lak...ekekek




















Sup Ayam & Ayam Goreng Bersama Sambal Kicap

December 30, 2009 6 Comments
hari ini aktiviti aku di rumah..memandangkan aku dalam tempoh bercuti,bosan dah membeku hotak nih sementara bubu bawak kuo jejalan pasni...
so hari ini aku terniat nak masak kan bubu sup..sebabnyer masa lik kampung ritu sup yg aku masakkan habis di hirup kakak n acik..kecik at bubu..nak2 lak bila die nak mkn dah xder isi da dlm sup tu..masa lik kl ritu xbis2 ngungkit yg die mkn sup kosong jerw..cian lak aku ngn sayang aku nih..so nak melunaskan ngomel si bubu nih,aku bertindak memasak hari ini.hahahah walau hanya seperiuk sup amat bermakna bagi aku bila ape yang aku masak orang lain sudi makan ape tah lagi orang kesayangan aku.
Korang xtau yang ilmu masakan aku nih masa mula2 kenal bubu adalah 0% memang xpandai la..aku g pasar pun xpenah sebab hujung minggu ayah ngn mak je akan pegi..beli trus stok untuk seminggu.hahahah...itu pasar nih plak kedai runcit mak slalu suh adik laki aku jerw belikan pe2 benda yg nak pakai..aku??haahahh aku nih stakat duk dlm umah ngn lappy aku jerw..problem aku nih susah nak makan sikit..ape yang paling favor aku adalah cokodok..hahahah..cokodok manis..i like it so much mkn hari2 pun aku ok..eh! ape aku melalok nih..berbalik pada citer masakan aku ok..hah..so bila kenal bubu nih die banyak mengajar aku cara jadi suri yg sebenar dalam hidup seorang lelaki..walaupun die xcerewet tentang masakan tapi bagi aku tercabar la bila die tau memasak lebih hebat dari aku babe!!xboleh la cmni tekanan la aku..so aku berusaha jugak untuk belajar..belajar ngan sape??ngan mak,mak bubu & org penting dlm hidup aku sayangku la sape lae..1st dished yg aku penah buat adalah masak lemak cili api hahahah..bukan senang bagi aku yg baru nak pelajari ilmu masakan nih.so berbalik pada sup aku nih..
dalam tengahari tadi aku dah sediakan sume bahan2..kupas cincang bagai la aku hari ini..nak di jadikan citer..aku punya AYAM..baru kuokan dari peti ais..huhuhu..dah stgah jam aku tggu aym tuh lembut rendam dlm air pun masih lagi keras..memang la aku dah mintak mamat kaunter tu potong ayam tung kecik2 tapi bila keras ia melekat..ape aku buat??aku cucuk2 guna pisau la nak ceraikan..boleh la juga...akhirnya..hahahha..tapi masa nak mencuci ayam tu tulang ayam tu tajam2 tercucuik jari aku nih hah...dapat la plak calar..kuikui..sama la masa cincang bawang tgn kena ..dah terluka..sik baik xtruk...nak buat camner..nak belajar masak kan.aku terpakse pakai sarung tangan la lepas aku tampal salopas..safety woo..lantak la korang nak gelak pun janji aku berusaha nak buatkan dishe untuk hubby aku nih..
pahtu aku renehkan ayam dlm periuk,so masakan aku nih ngam2 untuk 4orang makan..hah nanti gambo korang tgk la ek nt aku attach tau..ayam goreng siap tau..hah jgn lupa siap sambal kicap..


hah nak masak xderlah susah sume bergantung pada nawaitu kita ni adalah bahan2 yang aku sediakan semasa memasak sup..memang berbaloi baloi bila masak dan org makan masakan kita..aku sendiri pun xcaya tapi itulah hasil usaha aku selama nih..


hahahah korang tengok ajelah kegigihan aku menyediakan sesuatu yang cuba membuatkan bubu bertuah bersama aku..aku xderlah sehebat mana,atau secantik mana cuma kalau boleh aku nak jadi yang terbaik untuk die..supaya die xmenyesal bersama aku..perubahan aku ini juga telah di sedari oleh keluarga aku n juga kawan2 aku..dari sifat aku yang degil n suka memberontak dalam diam...tapi skang aku cuba tampilkan kebolehan aku sebaik mungkin..mane tau satu hari aku boleh masak lebih dari sup atau gulai lemak cili api..ekekekek harap2..skang nih nak buat sambal gesek tapi kena tggu hari yg sesuai untuk praktikkan.jari jemari yang xpenah kedapur nih walau dah dapat luka..tapi rase berbaloi bila mampu siapkan masakan tuh


hah bila sume dah siap sup dah siap ayam pun da goreng aku just masak nasi la plak..erm..dulu sejarah masak nasi nih sampai jadi bubur..masa tuh bubu yang masak pahtu die mintak aku masakkan nasi tapi jadi bubur lak..die xdalah nak marah tapi aku malu bubu xbis2 ungkit dan gelakkan aku pasal bubur tuh..dari situ aku tekad akan masak beras jadi NASIK so ape jadi ngn bubur tadi..??hahaha aku buang la..dahtu kalau simpan sape nak makan korang kerw??tu pun kalau korang nak...

Tapi inilah titik permulaan aku pandai memasak..bila duk asek masak2 tadi teringat masa mula2 memasak bersama bubu,mak2 kami..huhu senyum sendiri..malu pun ada..mane taknyer adik2 aku chef..tukang masak dan pandai masak even yg bukan chef pun..aku..mungkin dulu cbok blajar la kot hahahkakaak..
dalam tahun ini jugak aku berjaya masakkan lauk2 serta kuih muih..hahah xsangka kan..tapi itulah aku..aku akan cuba buat yg terbaik janji aku puas hati & orang keliling aku..
Nak2 skang aku dahda orang tersayang kan xkan nak biarkan die makan kat luar..xsyiok la da bini tapi makan luar..

Last speech aku untuk entry nih...


kepada semua thaz sbb sudi baca post2 comel yang byk suka mngomel atau kadang2 mengarut..ini adalah satu detik permulaan yang sangat membahagiakan dalam hidup comel bila ada orang yang sanggup buat apa saja untuk membahagiakan hati kita walau kadang2 terpakse..sangat hargainya..


Untuk sayangku BUBU cinta ku untukmu SAMPAI MATI..u r da BEST MAN WIN tat i nver had b4,even u r weird sumtime firm but...u r the best among da best
DEAR...&
I LOVE U SO MUCH


Thaz juga untuk orang tua aku n bubu..sebab xbuhhsan2 ajar aku jadi suri yang sejati...n melayan baik aku..sangat sayang kan uoll sangat2...muah muah

P/S*** tadi ada tanye bubu {ayang masak sedap tak???}
ape bubu jawab  {SEDAP....AYAM GORANG PUN SEDAP!!}

wah nih yang aku katekan berbaloi baloi bila masak org ckp sedap n die sudi jamah masakan kita..sakit jari sebab luka pun ilang kejap..huhuhu terharunyacam dah kat awangan lak...ekekek




















29 December 2009

saje2 topik bersahaja sebelum tahun baru

December 29, 2009 2 Comments

ni adalah gambar sebelum potong rambut..erm saje bergaya jap sebelum kena korban ekekekek


tgk lah rambut yg pnjang tula membuat kan kdg2 aku rimas..tapi bubu suka..juga kawan2 aku yg lain..


hahaha gambar bubu yang nih paling aku suka n sayang sangat..bukan senang nih nak snap..picture nih aku snap masa g shopping kompleks kat puchong..ekekek masuk kat area barangan sukan n mainan kanak2.terjumpa lak plak bubu ngn helmet askar ni..hahaha die sebok je duk blagak cm sojar sambil jerit..hup!!SAJEN HASSAN HERE!!!aku berkekek gelakkan syg aku nih...bila die mula blagak diluar kawalan camni la...sukar dikawal aku lak gelak  nak terputus urat sarat sek baik xptus lae..tapi yang penting  bila buu mula jadi gila2 aku akan teringat samapi nak tido pun masih tergelak ngn glagak sengal bubu..wat can i say i love him so much!!!



sangat suka bermanja ngn aku..aku wendu die setiap saat

Smoga apa yang kami impikan dan hajati selama hubungan ini berkekalan hendaknya hingga hujung nyawa..
terlalu menghargai bila di sayangi seperti menjaga diri sendiri menanggap diri kita seperti nyawanya.

salinan dari bubu buat comel--->
i nak u tau i sayang u sangat sangat.









saje2 topik bersahaja sebelum tahun baru

December 29, 2009 2 Comments

ni adalah gambar sebelum potong rambut..erm saje bergaya jap sebelum kena korban ekekekek


tgk lah rambut yg pnjang tula membuat kan kdg2 aku rimas..tapi bubu suka..juga kawan2 aku yg lain..


hahaha gambar bubu yang nih paling aku suka n sayang sangat..bukan senang nih nak snap..picture nih aku snap masa g shopping kompleks kat puchong..ekekek masuk kat area barangan sukan n mainan kanak2.terjumpa lak plak bubu ngn helmet askar ni..hahaha die sebok je duk blagak cm sojar sambil jerit..hup!!SAJEN HASSAN HERE!!!aku berkekek gelakkan syg aku nih...bila die mula blagak diluar kawalan camni la...sukar dikawal aku lak gelak  nak terputus urat sarat sek baik xptus lae..tapi yang penting  bila buu mula jadi gila2 aku akan teringat samapi nak tido pun masih tergelak ngn glagak sengal bubu..wat can i say i love him so much!!!



sangat suka bermanja ngn aku..aku wendu die setiap saat

Smoga apa yang kami impikan dan hajati selama hubungan ini berkekalan hendaknya hingga hujung nyawa..
terlalu menghargai bila di sayangi seperti menjaga diri sendiri menanggap diri kita seperti nyawanya.

salinan dari bubu buat comel--->
i nak u tau i sayang u sangat sangat.









28 December 2009

Gemas,rambutan & anak 2 buah

December 28, 2009 4 Comments
Semlm midnite baru sampai umah dari gemas..penat badan nih walau pun bubu sayang yg drive.heheh..dalam tempoh kat kampung tu xdela byk aktiviti yg di buat memandangkan mak abah bubu baru balik dari haji..byk kenduri yg di buat org kampung..
Hari ini aku masih bercuti,erm..bosan lak duk umah..so minggu nih aku dan bubu akan balik mersing plak umah orang tua aku lak plak..bak kate mak bubu "gilir-gilir"ok..kuikui..
si Pintom korang tau la kang bulu baru lepas kena gam..skang dah ok la..nak tau cmner leh jadi baca entry sebelum ni lah..pahtu tobek la skit bulunya hahahahaha
belah petang lak kalau xkuo pekan just lepak umah jela...tapi came tah petang ahad tu cam biasa la fevor aku kan suka rambutan kebetolan pokok kat kmpung dahda buah..walau xmerah sepenuhnya lagi..tapi dah bole mkn..petik memetik la aktiviti aku..nak2 da ank buah bubu nih mmg sempoi ekekek..hah pengalaman baru..sengal2 ubi aku nih bubu punya keje la..kitaorg hentam scooter k.nor..ekekekek naik moto pusing kampung hahahah..bubu carryin' aku..hohoho gayat lak naik moto..bukan pe takut jatuh hahahah..sebelum ni mmg penah naik moto tapi kalau xbiasa lagi gayat,lagipun moto nih bahaya,,,terdedah pada bahaya ekekekek..xpela jom la tgk gambar


dalam perjalanan sempat lae ekekeke

nampak x pelangi??hah elok aku sampai da lak pelangi cantik betol..


 
 
 
hahah nilah aktiviti aku,bubu & ank2 buah ekekekek


korang tgk la bubu aku tu..cangkung elok duk asingkan rambutan dari tangkai..

 
aku nih camni lah suka bergambar kan..


kenangan kami..di gemas pada cuti hari natal ..ekekekek..

p/s--> xsabar rasenya nak kait/petik buah buktan lae..aku suka ngat..huhu..










Gemas,rambutan & anak 2 buah

December 28, 2009 4 Comments
Semlm midnite baru sampai umah dari gemas..penat badan nih walau pun bubu sayang yg drive.heheh..dalam tempoh kat kampung tu xdela byk aktiviti yg di buat memandangkan mak abah bubu baru balik dari haji..byk kenduri yg di buat org kampung..
Hari ini aku masih bercuti,erm..bosan lak duk umah..so minggu nih aku dan bubu akan balik mersing plak umah orang tua aku lak plak..bak kate mak bubu "gilir-gilir"ok..kuikui..
si Pintom korang tau la kang bulu baru lepas kena gam..skang dah ok la..nak tau cmner leh jadi baca entry sebelum ni lah..pahtu tobek la skit bulunya hahahahaha
belah petang lak kalau xkuo pekan just lepak umah jela...tapi came tah petang ahad tu cam biasa la fevor aku kan suka rambutan kebetolan pokok kat kmpung dahda buah..walau xmerah sepenuhnya lagi..tapi dah bole mkn..petik memetik la aktiviti aku..nak2 da ank buah bubu nih mmg sempoi ekekek..hah pengalaman baru..sengal2 ubi aku nih bubu punya keje la..kitaorg hentam scooter k.nor..ekekekek naik moto pusing kampung hahahah..bubu carryin' aku..hohoho gayat lak naik moto..bukan pe takut jatuh hahahah..sebelum ni mmg penah naik moto tapi kalau xbiasa lagi gayat,lagipun moto nih bahaya,,,terdedah pada bahaya ekekekek..xpela jom la tgk gambar


dalam perjalanan sempat lae ekekeke

nampak x pelangi??hah elok aku sampai da lak pelangi cantik betol..


 
 
 
hahah nilah aktiviti aku,bubu & ank2 buah ekekekek


korang tgk la bubu aku tu..cangkung elok duk asingkan rambutan dari tangkai..

 
aku nih camni lah suka bergambar kan..


kenangan kami..di gemas pada cuti hari natal ..ekekekek..

p/s--> xsabar rasenya nak kait/petik buah buktan lae..aku suka ngat..huhu..










Si peminjam Hati Tinggalkan Tapak

Popular

Total Pageviews