hahahah..dapat pun..kuikuikui..hepynyer at aku



Gail Emms is a British badminton player who has achieved international success at the very top of the game.

A badminton player since the age of four, Gail was first chosen to represent England in 1995, and has regularly played for her country ever since.

Along with partner Nathan Robertson she has been No. 1 in the world at mixed doubles, All England Champion, Commonwealth gold medalist and Olympic silver medallist.



WAJAH dan rambut sama penting dalam penampilan seseorang wanita. Bagi golongan Hawa, kedua-duanya adalah aset yang saling melengkapi dan harus sentiasa diberi perhatian.Namun bukan semua wanita berpeluang memiliki kulit dan rambut yang cantik secara semula jadi. Sebilangannya terpaksa melakukan usaha tambahan melalui rejim penjagaan yang teratur dan berterusan.

Rambut misalnya, perlu dirawat dan dirapi kerana individu yang sering mengambil berat mengenai penjagaannya pasti akan dianugerahkan dengan rambut yang cantik, berkilau, hitam dan berseri.Rambut yang sihat bukan sahaja mampu membuatkan seseorang tampil cantik, bahkan diri akan berasa berasa lebih hebat kerana rambut adalah refleksi diri.

Bertemu duta Pantene India
Aktres Bollywood terkenal, Katrina Kaif, yang pernah dinobatkan sebagai wanita paling seksi oleh majalah People, merupakan antara yang bertuah kerana dianugerahkan dengan rambut panjang yang hitam berkilat dan bermaya.

Cantik, petah berkata-kata dan berkeyakinan tinggi melengkapkan lagi pakej untuk beliau dipilih sebagai duta syampu Pantene bagi India.

Dengan susuk tubuh yang menawan, tinggi lampai, tidak terlalu gemuk dan tidak pula terlalu kurus, aktres ini mungkin boleh menjadi contoh kepada anak gadis yang obses dengan tubuh kurus melidi.

Lupakan hal gelaran aktres paling seksi itu kerana Katrina mahu berkongsi sedikit pengalaman tentang rejim penjagaan rambut beliau.

Aktres ini percaya bahwa rambut memainkan peranan penting dalam pembentukan imej seorang wanita.

Justeru katanya, setiap wanita harus menitikberatkan soal penjagaan dan memperuntukkan masa untuk perawatan rambut.

"Sebagai pelakon saya kerap melakukan pengambaran di luar membuatkan rambut saya sering terdedah kepada sinaran matahari dan penggunaan alat pengering rambut yang kerap.

"Sebab itu saya berusaha melakukan yang terbaik dalam rejim penjagaan rambut. Selain rawatan di salon, saya juga amat menitikberatkan pemilihan syampu agar ia tidak merosakkan rambut," katanya pada sesi temu bual sempena Persidangan P&G Beauty Lagoon di Kerala, India, baru-baru ini

Katrina juga tidak percaya pada amalan bertukar-tukar jenama produk penjagaan rambut.

Sebab itu katanya, dari dulu dia setia pada Pentene malah sebelum dilantik sebagai duta jenama tersebut lagi.

"Satu lagi amalan tidak sihat yang saya lihat dilakukan oleh rakan-rakan saya ialah mencuci rambut dengan syampu di hotel setiap kali menginap di hotel.

"Sepatutnya kita harus membawa syampu kita sendiri untuk memastikan rambut sentiasa segar dan terpelihara," ujarnya.

Selepas sesi temu bual tersebut, Katrina telah dipertemukan dengan Pakar Pantene Sedunia (Global Pantene Expert) yang juga pendandan rambut terkenal Hollywood, Sam McKnight.

McKnight berkesempatan berkongsi pengalaman dengan Katrina tentang satu kajian pengguna yang mendapati 77 peratus wanita di dunia mengakui mengalami masalah rambut rosak.

Kata pendandan rambut terkenal itu, perkara tersebut terjadi akibat pancaran sinar matahari, rawatan kimia dan kerosakan akibat cara sikat rambut yang salah dan penggunaan pengering rambut yang kerap.

"Salah satu kesan yang nyata ialah rambut tampak tidak bermaya menjadi semakin kusam, sukar diurus dan berselerak dari setiap sudut. Manakala rambut yang sihat pula lebih ringan dan terurus sekali gus memberikan sinar pada penampilan rambut tersebut," kata McKnight sambil memuji rambut Katrina yang bukan saja nampak cantik bahkan sihat.

Bagi Katrina pula, rambut kusam bukanlah satu pilihan untuknya. Baginya, dia harus memastikan rambutnya bersinar setiap masa dan itulah yang terjadi.

Sementara itu, bagi aktres Indonesia yang terkenal melalui lakonannya dalam filem Heart, Nirina Zubir kesihatan rambut antara yang mendapat perhatian dalam rejim penjagaan kecantikannya walau sesibuk manapun jadual hariannya.

Beliau yang ditemui pada majlis makan malam yang sama mengakui sejak menjadi artis, rutin hidupnya sedikit sebanyak turut berubah.

Dia perlu memastikan kesihatan serta kecantikan berjalan seiring dan berada pada tahap optimum.

Bahkan disebabkan komitmen beliau pada penjagaan kulit, Nirina dipilih sebagai duta bagi produk penjagaan wajah, Olay White Radiance untuk Indonesia.

"Pemilihan sebagai duta adalah satu penghormatan untuk saya sebagai anak seni di Indonesia. Sebagai duta produk saya berpeluang melihat budaya dan cara hidup di negara lain.

"Malah sejak menjadi duta Olay, saya berpeluang bertemu dengan duta Olay dari negara Asia lain seperti Melissa dan Belinda dari Malaysia untuk penggambaran iklan yang berlangsung di Thailand tidak lama dahulu," jelas Nirina yang juga menjadi jurucakap untuk produk tersebut sejak dua tahun lalu.

Selain iklan, Nirina juga terlibat secara tidak langsung dengan aktiviti promosi Olay yang berlangsung di dalam dan luar negara.

Sebagai aktres katanya, dia perlu utamakan penjagaan kulit terutama wajah.

"Apabila umur semakin meningkat, kulit perlukan lebih penjagaan dan sebab itu saya memilih Olay White Radiance yang terbukti berkesan untuk menjadikan kulit lebih anjal, cerah dan sekata," katanya yang tidak gemar mengenakan sebarang solekan jika di luar set penggambaran.

Biar pun banyak berkunjung ke negara-negara luar, jati diri Nirina sebagai wanita Indonesia tetap tidak akan terhakis.

Sebagai bukti beliau turut mengamalkan pengambilan jamu termasuk minum air kencur dan madu untuk kesihatan dan kecantikan kulit.

Selain itu, dia turut mengamalkan minum air suam sebanyak lapan gelas sehari.

"Saya juga akan pastikan mencuci muka sebelum tidur dan untuk kesihatan badan saya akan berenang dan melakukan senaman," katanya yang bakal menamatkan zaman bujang bersama pemain gitar kumpulan Cokelat, Ernest, bulan depan.






erm aku pn heran gak...aku nih jns yg cermat tapi masih da yg ckap aku cincai..huhuk sdihnyer..yg heran 2 aku da gosok bju 2 dh mmg xder kedut..tiba2 da kedut yg aku heran 2...aku da buat da yg terbaik..tpi die ckp aku sekadar nk menunjuk jerw yg aku nih rajin aku pn xtau nk kate pe..bek aku diam xguna gak aku bantah pe die ckp mau die mrah2 aku lagi nt..aku dh cuba buat yg terbaik tuk die n diri aku..cm kes hp 2 aku pn xtau la sjak 2 menjak nih aku penat sgt ngn kjerw
tekanan keje yg banyak..banyak benda nk kne submit..report data nk attand site visit lagi deal ngn cliet lagi..kdg2 aku pnt ngat tp aku xnk bising ngan die sbb aku tau die xsuka pekara remeh2 nih..
kdg2 aku nk ngat berkongsi cerita hari2 aku setiap hari tp aku tgk die bkn jns suka mendengar..kdg2 aku trase gak..tp xpela..mmg pangai die cm g2..aku kne byk sabar 2 adalah pesan ayah..kelebihan pada die adalah die adalh sorg lelaki yg da wawasan idup..n tau matlamat yg nk dicapai..aku suka cara die yg xpenah jemu usaha untuk hidup aku kagum ngn sikap die yg 2..cuma sikap die suka mempelekehkan aku..aku xtau la...segala sempurna tuk die sdangkan aku da je yg kurang..
aku pn xtau sekeras2 aku..sekuat2 aku..n sedegil2 aku sbelum nih..ngn die nih ibarat kne madrem...aku nih cm bodo pn ada..tahla..,..tapi skng nih hati aku jiwa aku..perasaan aku terikat ngn die aku sendiri pn xtau la mmg hati nih xle tipu aku syng die..pnah skali aku cuba jauh kn diri dr die...mmg aku pnah cuba...bkn aku xpnh cuba...tp perasaan syg 2 mkn kuat..walaupun baru knal die n boleh dikate bt ape pn bersama aku ibarat cm da knl die bertahun...erm..die nih jenis muddy n plg pnting baran...ckp pn xlh sebarangan..xtau la aku..tp aku masih lh sabar gn die..slalu kutuk n kate aku..aku pn eran pe kurangnyer aku..kdg2 nk ckp pe2 ngn die pn aku takut..ckp slah xckp lgi la slah
die nih jnis sukar nk tafsir peelnyer..kdg2 die jdi bek semacam jerw...lmbut mnjerw..kdg2 garang mak aih..tahla xnk cite la..ngeri..die nih lain dari yang lain penah aku jmpa..uniknyer die nih lain macam tah la..akumpn xtau la nk ckp perw
mmg len la..sejak aku knl die byk mase dihabiskan bersama pntang ujung miggu msti kuo lpak pyer...pe lagi temankn die la kuo jmpa kwn2 tp aku suka cm2 da tujuan la kuo klu stakat kuo saje2 aku xminat..penat la xlarat...tapi yg penting ramai tol org ckp muka aku ngn die cm kembar cm adikbradik..hahahahah...kdg2 aku perati gak oik xderla ngat..hahahah..mate aku besar die kecik jo..cerah lagi aku..erm..tah la comel pn tgh cuba baiki diri skng nih pe je pkara mendatang bakal dtng aku kne gak hadapi ngn tenang...ape kekurangan aku aku kene baiki supaya die xkn marah2 kat aku...n aku jnji btolkan n tgkatkan baiki diri kelemahan aku supaya die akan jarang tegur aku...tp yng pnting kat cini aku cuma leh ckp aku adalah org yg cermat n pembersih aku xsuka busuk xsuka..kotor..aku xsuka rambut xsympoo..mndi xbersabun...aku xsuka bdn berbau n umah berbau..aku xsuka lelaki pengotor n lelaki pemalas..plg penting aku xsuka lelaki yg mengharapkan duit aku n kelebihan aku semata2 untuk bergaya n hidupp sepanjang hayat dorg.aku buat ape2 ikhlas xpnah mengharapkan simpati n balasan org..aku lbih suka dpatkan ape yg aku nk ngn hsil titik pluh aku sendiri...bg aku i2 1 kepuasan aku xsuka org bandingkan aku..n mintak aku jadi org len semata2 tuk kepuasan org len bkn hati aku sendiri..aku suka jadik diri aku..aku xsuka kne konkong aku xsuka ..kene marah aku xsuka..mmg aku xsuka..aku xsuka lamabat kne tggu aku xsuka..GEMOK!!mmg aku plg xsuka..aku suka melawa aku suka bergaya aku suka la...aku suka fesyen aku suka sgala ape yg tuhan bagi kat aku skng aku slesa
aku syng diri aku aku syanag kerjaya aku..andai rezki aku tranfer..bestnyer...bertamabhla rezki aku kelak..hehehehsonok tuh...aku sbnarnyer tgh nk kmpul harta nk hidup aku kelak senng nk bg mkn pakai kat org mase dpan..heheeheh..aku xcerewet pilih pasangan jnji dorg lh trima aku seadanya..ape yg kurang pda aku aku akn sedaya upaya btolkan n aku akn jnji buat die hepy ngn aku..bhagia ngn aku.cuma aku bersyukur sbb ALLAH temukan aku ngn org yg aku cari selame nih...BMW(BEST MAN WIN)insyaallah...who knows!?



C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar.Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI... nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata...


C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan.Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua...

C3. CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar.Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh,kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje... Ada isteri kata - mekap untuk suami,tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan.Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan... sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2...

C6. CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya.Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai.Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak...anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi....

C8 CUAI
Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap,bersolek, mengemas.Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.


8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya.Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.Renungkanlah.....

This post has been edited by Edirossa: May 12 2007, 05:35 PM


--------------------
Ya Allah...Berikanlah Aku Kekuatan...Pada Mu Jua Aku Berserah...


1. Dia asyik merenung dada dan punggung anda lebih daripada 10 kali setiap 10 minit.

2. Daripada ceritanya kepada anda, jelas dia kaki joli dan kaki makan angin. Sudahlah begitu, daripada banyak tempat pelancongan dan percutian di dunia, katanya, dia paling suka ke Thailand dan bila dia beritahu yang dia pernah hadapi masalah ketika menjalani ujian darah, anda patut pertimbangkan masak-masak mana tahu dia HIV positif.

3. Dia (lelaki) lebih pendek daripada anda. Masalahnya, dia betul-betul pendek dan cuma setinggi celah ketiak anda, dan anda menyedarinya bila semua orang tersenyum-senyum memandang anda berjalan disampingnya.

4. Bila dia beritahu anda, isterinya yang tidak pernah memahaminya, yang tidak pernah menjaga kebajikannya, dan tidak pernah menghargainya sebagai suami, ruparupanya si isteri sedang sarat mengandung-anak kesembilan.

5. Bila anda perasan biji matanya macam hendak terjojol keluar bila melihat semua wanita cantik@manis@seksi melepasi meja makan anda berdua.


6. Tangannya miang-miang mahu pegang tangan dan pinggang anda walaupun baru satu jam anda berkenalan dengannya.

7. Bila dia beritahu yang dia sebenarnya, bukannya ada hati dan hendak sangat bertemujanji dengan anda, tetapi buat juga, kerana kasihan, anda yang beria-ria sangat mahu menemuinya.

8. Kawan-kawan anda yang mengenalinya memberitahu, dia menghidapi penyakit kelamin yang kronik.

9. Dia langsung tidak bagi peluang anda bercerita tentang diri anda ataupun tentang famili anda, kerana dia rasa cerita tentang familinya lebih menarik dan lebih penting.

10. Bila anda pesan Coke dan dia memesan Carlsberg.

11. Bila dia cakap gedegang-gedegung macam tin kosong konon bapanya ada bisnes minyak dan datuknya orang paling kaya di Sarawak, tapi bil makan sampai, dai buat tak tahu.Anda juga yang terkorek-korek cari duit dalam tas tangan.

12. Dia beritahu yang hatinya sangat-sangat terluka, dan dia masih lagi bersedih kerana putus cinta dengan gadis yang sedang hamilkan anak luar nikahnya.

13. Dia kata yang dia impikan seorang isteri yang taat setia dan rela menjadi surirumah sepenuh masa.Tetapi daripada apa yang anda faham dia sebenarnya kata dia sedang mencari tukang masak, tukang cuci, tukang kemas, tukang gosok, tukang picit, tukang sental, pendek kata semuanya tukangla dan katanya lagi-dia juga sedang cari kilang buat anak.



APABILA kitaran haid yang sedang atau telah dialami oleh seseorang wanita selama kira-kira 40 tahun menjadi kurang tetap dan kemudiannya berhenti, maka berlakulah satu peringkat baru dalam kehidupan, iaitu menopaus.

Ia menandakan tamatnya keupayaan pembiakan dan putus haid. Perubahan ini berlaku secara semula jadi dalam badan wanita. Pun begitu, menopaus sering membawa pelbagai akibat, baik dari segi fizikal atau mental.

Sebahagian wanita tidak mengalami apa-apa keluhan tetapi sebahagiannya lagi akan mengalaminya dengan teruk.

Wanita menganggap menopaus sebagai satu jangka masa yang membawa impak dan perubahan besar ke atas hidup mereka. Sementara para doktor pula menganggap menopaus sebagai suatu fenomena perubatan.

''Menopaus merupakan kebimbangan kepada semua wanita kerana ia bukan tahap hidup yang selesa bagi mereka. Menjelang masa ini, wanita mula nampak lebih tua dan peranan mereka di rumah serta di kalangan masyarakat akan berubah.

''Perasaan tidak selesa yang berpunca daripada gejala menopaus akan merumitkan keadaan. Bagaimanapun situasi wanita masa kini berbeza kerana mereka memain peranan aktif dalam masyarakat, berkerjaya, lebih mengambil berat terhadap kesihatan dan dapat menangani gejala menopaus dengan baik.

''Sebaiknya wanita memahami menopaus bahawa ia suatu fasa normal dalam kehidupan. Ia merupakan proses semula jadi penurunan fungsi ovari dalam penghasilan hormon estrogen dan progestogen,'' demikian kata pakar ginekologi Hospital Pusrawi, Dr. Asmah Yun Mat Sidek kepada peserta yang menghadiri ceramah kesihatan percuma di hospital tersebut, baru-baru ini.

Menurut Dr. Asmah lagi, sejak lahir, seseorang itu mempunyai sebanyak satu juta sel ovari. Dari mula didatangi haid sehingga menopaus, banyak sel ovari berkurangan. Menopaus berlaku kerana tiada lagi stok sel di dalam sel-sel ovari tersebut.

''Purata umur wanita yang menopaus adalah 50 tahun namun ia juga boleh terjadi di antara umur 45 hingga 55 tahun. Ini bergantung pada sel ovari yang ada pada seseorang.

''Ada wanita yang menopaus sebelum berumur 40 tahun. Ini dinamakan menopaus pra matang. Hanya satu peratus wanita yang mendapat menopaus pra matang. Mungkin ini disebabkan oleh pembedahan yang disebabkan kanser rahim dan sebagainya di mana doktor terpaksa membuang sistem peranakan,'' jelas Dr. Asmah.

Beliau berkata, wanita yang mengalami menopaus akan mengalami gejala-gejala seperti serangan kepanasan dan berpeluh pada waktu malam yang berlaku di antara tiga hingga enam minit, sakit belakang, sendi dan tulang kerana kepadatan jisim tulang yang berkurangan, kekeringan faraj atau keperitan semasa hubungan seks dan kemungkinan dijangkiti infeksi dan saluran kencing meningkat.

Tambahnya, selain itu, mereka juga mungkin menghadapi masalah gangguan tidur, rasa sejuk dan kekejangan pada tangan dan kaki, kesakitan sendi dan otot, sakit kepala, pening, sesak nafas dan jantung berdebar-debar.

Sesetengah wanita pula, kata beliau, tidak dapat menumpukan perhatian dan mudah menangis atau berkelakuan tidak menentu. Keluhan lain yang jarang berlaku tetapi amat mengganggu adalah gangguan mental seperti keletihan, perubahan emosi mendadak, kerisauan tanpa sebab, kebimbangan dan kemurungan.

''Statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyatakan menjelang tahun 2030, sebanyak 1.2 bilion wanita mengalami menopaus semasa berumur 50 tahun. Justeru wanita harus mempunyai sikap positif menghadapi menopaus kerana ia bukan bererti penghujung kehidupan.

''Menopaus bermakna seseorang wanita itu telah menjalani dua pertiga kehidupan dari usia masing-masing dan tinggal satu pertiga lagi bagi diisi dengan aktiviti yang tidak dapat dilakukan dahulu umpamanya melakukan ibadat dan sebagainya,'' ujar Dr. Asmah lagi.

Beliau menegaskan terdapat banyak rawatan bagi menangani gejala menopaus seperti memakan makanan yang berkhasiat, elakkan merokok atau minuman alkohol, selalu bersenam, bersikap positif terhadap kehidupan, kurangkan stres, dapatkan sokongan pasangan atau komuniti dan lakukan pemeriksaan kesihatan.

''Selain itu, wanita boleh mengambil hormon gantian bagi menggantikan hormon estrogen yang berkurangan di dalam badan wanita.

''Semasa menopaus, badan tidak berupaya menghasilkan hormon estrogen seperti dulu. Paras estrogen mula menurun dan penghasilan estrogen tidak tetap seperti dulu. Penurunan paras estrogen menyebabkan perasaan tidak selesa serta gejala-gejala fizikal dan mental.

''Jangan malu hendak memulakan rawatan hormon gantian. Bagaimanapun sebelum mengambilnya, dapatkan pemeriksaan kesihatan bagi mengetahui hormon yang bersesuaian dengan seseorang individu.

''Mereka yang berminat mengambil pil hormon ini perlu melakukan pemeriksaan berkala, lihat kesan sampingan seperti perubahan pada payu dara (kejang, bengkak), pening, loya dan perdarahan faraj.

''Wanita yang mengalami menopaus juga amat digalakkan menjaga nutrisi dan mengambil pil kalsium 1000 - 1,200 mg, vitamin D, E, magnesium, omega 3, makan banyak soya, brokoli, kobis dan tomato,''



SEMPENA perlumbaan Formula Satu (F1) Grand Prix Malaysia yang bermula pada 3 April lalu dan berakhir hari ini, pelbagai acara diadakan termasuk Festival Fesyen Stylo Kuala Lumpur.

Seperti demam F1, fesyen juga mempunyai ramai pengikut dan penggemar.

Festival ini bertujuan memperkenalkan pereka fesyen tempatan selain pertunjukan fesyen Stylo juga menjemput pereka fesyen dari luar negara yang berbakat besar.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, apakah makna stylo? Dalam istilah fesyen, ia menggambarkan stail, bentuk atau potongan yang mempunyai gaya sendiri, menarik dan mengikut peredaran masa terkini.

Dalam konteks ini, festival ini menjadi medan bagaimana busana-buana yang diperagakan mampu menjadi fesyen yang hebat di peringkat antarabangsa.

Turut diadakan, Festival Muzik Antarabangsa Sunburst KL 2009, KL Vintage & Classic Car Concours, KL Design Week 2009, Minggu Fesyen Pavilion Pit Stop, F1 Gala Dinner, KLGP City Weekend Festival dan Speed Zone Festival.

Presiden SKLFF, Datuk Nancy Yeoh, berkata festival fesyen Stylo adalah antara acara terbaik dan terbesar di Malaysia yang dapat mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.

Tidak seperti pertunjukan fesyen lain yang begitu terhad, Festival Fesyen Stylo berbeza kerana ia juga merangkumi pelbagai aspek lain termasuk bidang komersial.

Uniknya, festival kali ini berlangsung di Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur yang menjadi tarikan pelancong.

“Festival berkenaan bukan hanya menonjolkan koleksi pakaian semata-mata malah ia merangkumi semua aspek dalam industri fesyen. Ia membabitkan semua termasuk koleksi kasut, aksesori, dandanan rambut, solekan, peragawati dan peragawan,” katanya.

Nancy yang juga Pengarah Urusan RAPR Mileage Communications berkata, festival berkenaan akan dipersembahkan tiga dimensi iaitu pameran penaja, parti hebat dan dihadiri tetamu.

“Selain mengetengahkan pereka fesyen tempatan, pertunjukan fesyen Stylo juga menjemput pereka fesyen dari luar negara yang berbakat besar,” katanya.

Antara jenama yang dan pereka fesyen terbabit dalam acara berkenaan ialah Venie Tee, Alvin Tay, Karl Ng, Jonathan Cheng, Bill Keith, Khoon Hooi, Melinda Looi, Tom Abang Saufi.

Jenama lain yang terbabit dalam Festival Fesyen Stylo ini ialah British India di samping jenama kereta mewah Mercedes-Benz akan dipersembahkan pada Malam Anugerah Stylo Mercedes-Benz.

“Festival ini turut menjadi landasan kepada pereka fesyen bersatu dan menonjolkan hasil kreativiti masing-masing,” katanya.

Sementara itu, acara pra pembukaan festival ini berlangsung di Hap Seng Star, mengetengahkan pelbagai gaya rambut oleh Winnie Loo- A Cut Above yang menggunakan konsep kreatif yang unik. Walaupun agak mustahil digayakan pada hari biasa, gaya rambut ini sesuai untuk majlis bertema.

Pembukaan festival ini yang berlangsung gilang-gemilang di Tasik Perdana mempamerkan koleksi jenama antarabangsa BritishIndia yang bertemakan ‘Kemewahan Raj’.

Bukan sahaja unik dengan tema pakaian dramatik, ia juga sesuai untuk budaya negara yang mengutamakan konsep pakaian sopan.

Tidak ketinggalan, kehadiran pereka-pereka fesyen muda seperti Hazeer Wahid, Rizman Ruzaini dan Amir Luqman di bawah Persatuan Pereka Bumiputera (BDA) pada acara peragaan Grand Prix dengan koleksi pengantin wanita berkonsepkan budaya Asia.

Kemuncak festival ini ialah pada malam gala anugerah Mercedes-Benz yang turut menjemput tiga pereka terkenal Sepanyol, Agatha Ruiz de la Prada, Maria Lafuente, dan Angel Schlesse.

Ternyata, festival ini berjaya mempertontonkan busana indah dan mempesona ilham tempatan dan luar negara.



huhuk kat opis skng nk lik xdpat ujan lebat gilerw..erm...bosanyerw..kje xder tp org cbok2 cm byk kje..alah blakon jerw 2 dpn bos..hahahah...aku skng kje alhmdullh mkn stabil kje ok gaji ok..cuma xslesa la..da org 2 suka gaggu aku la..die btol2 xsnng at ngn aku,aku pn xtau knp..skit at...sengal..jahat tul r die...suka blagak dpn boss slalu suka jatuhkan staff2 len..paling aku kesian die suka..marah2 org lbh tua dari die usah ckp staff operation manager pn die biadap..tahla mkn kurang didikan kot..aku kdg2 bgng gak...

cam kes ari2 aku dpt settle task keje aku..yg bgga tuh dpt pujian dari,SM& manager operation..die lak xpauh at cari kesalahn nasib bek tuhan maha kaya aku terselamat dari citer karut die 2 so aku slamat..hahahaahah
aku xksahla skng nih aku cuba tuk hidup n cuba x biarkan org amik ksmpatan kt diri aku supaya aku jd orang yg bukan snng org pijak n buli,,,heheeh...sbb skg aku da pendorong semagat n smgat 2 la yg aku pgang sampai skg..alhmdullh syukur sgt aku..kembali senng hati n gumbira walau xsepenuhnya tapi aku cuba..hehehe




Adakah jenis darah yang mengalir dalam tubuh kita mampu menggambarkan personaliti sebenar diri kita sendiri? Menurut salah sebuah institut di Jepun, kajian yang dilakukan ke atas jenis-jenis darah yang mengalir di dalam tubuh manusia ternyata mampu memberi gambaran terdekat mengenai keperibadian individu itu sendiri. Lets check it out..

DARAH O
Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri. Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan. Sekiranya menginginkan sesuatu, anda akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya anda dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu anda juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri anda sendiri.
Oleh yang demikian anda harus lebih bijak mengawal emosi diri anda agar tidak dikuasai dengan tekanan.

DARAH A
Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup anda. Anda gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan anda juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Anda bijak bergaul dengan individu di sekeliling dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan anda.

Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri anda itu melambangkan bahawa anda tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang. Walau bagaimanapun ada kalanya anda agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Anda harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja anda itu, kesihatan diri pula yang terabai.

DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan anda. Anda lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula anda adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, anda lebih gemar melaksanakannya dengan cara anda sendiri. Anda adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri anda untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.
Anda adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap anda yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri anda dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Anda harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.

DARAH AB
Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Anda juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling anda berasa selesa untuk berdampingan dengan anda. Anda juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria.
Namun ada satu perkara yang harus anda perbaiki dalam diri anda itu. Anda perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri anda sendiri.
P/S: Betul atau tidak anda nilai sendiri ;)


Walaupun dikatakan banyak kelebihan dari segi kesihatan mengenai seks ini bukan bermakna anda boleh melakukan seks bagi yang belum berkahwin bagi orang islam.

Berikut 10 kelebihan seks buat kesihatan:

1. Menjadikan awet muda. Menurut penelitian, orang yang melakukan hubungan seksual tiga kali dalam seminggu terlihat empat sampai tujuh tahun lebih muda. Hal ini karena seks merupakan bentuk olah raga yang memberikan peremajaan kulit. Hubungan seks dilakukan dengan penuh semangat berarti akan banyak oksigen yang terpompa di sekitar tubuh yang dibawa darah dan nutrisi pada permukaan kulit.

2. Membuat tubuh menjadi fit. Meskipun seks bukan cara paling efektif untuk menurunkan berat badan, Anda dapat membakar antara 100 dan 250 kalori per jam dan juga olah raga otot-otot secara menyeluruh.

3. Meningkatkan mood. Ketika seorang wanita mencapai orgasme, mereka mengeluarkan suatu hormon seks yang disebut oxytocin yang diproduksi oleh bagian dasar otak yang dapat membangkitkan perasaan emosional seperti kehangatan dan saling asuh yang membantu meningkatkan pertalian di antara dua orang.

4. Menjaga Anda tetap langsing. Hubungan seksual meningkatkan tingkat insulin-seperti faktor penumbuh (IGF)-suatu hormon yang dapat mengontrol aktifitas enzim dalam sel-sel yang bertanggung jawab pada metabolisme lemak. Ketika tingkat IGF lebih tinggi dikeluarkan, membantu menghacurkan lapisan lemak.

5. Meningkatkan kekebalan. Penelitian telah menunjukkan bahwa orgasme dapat membantu menstimulus sistem kekebalan. Hal ini terjadi karena dapat meningkatkan tingkat T3 dan T4 sel lymphocyte-sejenis sel darah putih yang dapat memproduksi anti bodi dan menyerang infeksi sebanyak 20%.

6. Mengurangi stress. Ada bukti ilmiah yang kuat bahwa orgasme dapat memicu pengeluaran endorphins-bahan kimia yang dikeluarkan otak yang bertindak sebagai painkillers efektif.

7. Membantu mencegah penyakit jantung. Seks memiliki keuntungan khusus bagi pria, terutama jika mereka berumur 40 tahun lebih. Karena seks dapat membantu meningkatkan testosteron yang dapat melindungi jantung.

8. Membantu sirkulasi. Seks adalah olah raga yang dapat meningkatkan sirkulasi darah karena akan membiarkan oksigen dan nutrisi mengalir dalam aliran darah lebih mudah.

9. Memperpanjang hidup. Para peneliti telah menghubungkan hidup lebih panjang dengan frekuensi seks baik pria dan wanita.

10. Menurunkan risiko dalam kehamilan. Suatu penelitian tahun 1994 menemukan bahwa wanita yang melakukan seks dalam hubungan jangka panjang memiliki resiko komplikasi lebih kecil dalam masa kehamilan.



DIA dipukul teman lelakinya sendiri. Gambarnya yang cedera disiarkan dan menjadi tontonan ramai namun tak sampai sebulan selepas kejadian, dia kembali menjalinkan hubungan dengan lelaki tersebut. Robyn Rihanna Fenty nyata mencipta polemik sendiri gara-gara insiden malang itu. Sama seperti kemunculan albumnya Good Girl Gone Bad yang benar-benar meledakkan nama Rihanna, kejadian itu juga mencipta satu lagi kontroversi yang tiada kesudahan.

Masakan tidak, Good Girl Gone Bad memperlihatkan gadis kelahiran Barbados yang eksotik ini bukan lagi seorang gadis sunti yang pemalu.

Sebaliknya pelontar lagu Umbrella yang meledak seantero dunia itu semakin bangga mempamerkan susuk tubuh yang seksi lagi menggiurkan.

Saat sedang menikmati kemasyhuran, gadis berusia 21 tahun yang terkenal dengan potongan rambut pendek penuh bergaya ini turut hanyut dengan cintanya kepada Chris Brown, penggubah lagu Disturbia yang juga penyanyi R&B popular.

Awalnya hanya mempamerkan lagak teman tapi mesra namun akhirnya setahun lalu, kedua-duanya mengakui mengakui saling jatuh cinta.

Namun siapa menyangka buah hati pengarang jantungnya itu tegar mencederakan dirinya, kemudian melarikan diri dan Rihanna terpaksa membuat panggilan kecemasan dengan pengenalan Robyn F.

Peristiwa itu yang berlaku sehari sebelum Anugerah Grammy membuatkan Rihanna yang sepatutnya berduet dengan Brown di pentas anugerah tersebut membatalkan kemunculan.

Malah kerana kejadian itu juga, perancangan konsertnya di Kuala Lumpur yang sepatutnya berlangsung 13 Februari lalu terpaksa ditangguhkan ke satu tarikh yang belum dipastikan. Khabarnya penyanyi kelahiran Barbados itu mungkin akan menjayakan konsertnya di negara ini pada akhir April atau Mei depan.

l Di mana silapnya?

Itu lontaran pertanyaan peminat terhadap kejadian tersebut. Brown, 19, pernah berkata, tidak akan sesekali mengasari seorang wanita apalagi yang dicintainya.

Namun perkara sebaliknya berlaku. Dia kini menghadapi pertuduhan mencederakan dan jika sabit kesalahan mungkin akan menyebabkan dia dipenjara sehingga lima tahun.

Bagaimanapun Brown dalam nada perlahan ketika menghadap hakim di mahkamah pada 7 April lalu mengaku tidak bersalah atas tuduhan tersebut.

Biarpun pengakuan itu menerima reaksi kurang senang daripada kalangan keluarga Rihanna namun ada juga yang beranggapan sikap cemburu buta penyanyi itu mungkin mengundang petaka kepada dirinya.

Namun bagi mereka yang mengenali pasangan ini, Rihanna dan Brown dianggap sebagai pasangan yang sangat menyayangi dan amat mengambil berat antara satu sama lain.

Malah bapa Rihanna, Fenty dikatakan menyukai Brown dan menganggap anak muda itu sebagai seorang yang penuh santun.

“Mereka kelihatan sangat bahagia bersama. Saya tidak tahu di mana silapnya? Saya melihat mereka ketawa, menonton wayang dan berparti,” kata Fenty kepada majalah People baru-baru ini.

Sememangnya sebelum kejadian itu, Brown meninggalkan tanggapan yang amat baik kepada ahli keluarga Rihanna di Barbados yang menganggap dia seorang yang mengambil berat dan lemah lembut.

Namun biar tidak menyangka Brown sanggup mencederakan anak mereka tetapi tindakan Rihanna yang kembali ke pangkuan Brown selepas tiga minggu dia dipukul dan ditinggalkan di tepi jalan sebenarnya lebih memeranjatkan keluarga Rihanna.

Bagaimanapun Rihanna dikhabarkan amat mencintai Brown dan menganggap lelaki itu selalu membuatkan dirinya ‘hidup’ dan seperti seorang remaja.

Pun begitu, biar saling menyintai namun kedua-duanya suka bergaduh dan semasa di Barbados Ogos lalu, mereka dilihat bertengkar ketika sedang seronok berparti di sebuah kelab.

“Cemburu. Itulah yang selalunya menyebabkan mereka bertengkar,” kata satu sumber. Dan sememangnya Rihanna antara gadis yang suka membuatkan buah hatinya itu panas dengan tindakannya serta penampilannya yang seksi.

l Kontroversi

Menariknya tentang Rihanna dan Brown ialah walaupun keduanya sedang menghadapi masa-masa kelam akibat insiden itu, mereka masih dikhabarkan menjalinkan kerjasama.

Malah dalam kekalutan kontroversi itu, Rihanna dan Brown dikatakan telah berduet bersama biarpun ramai menganggap peristiwa itu pencetus kepada kejatuhan kemuncak kerjaya keduanya.

Malah sejak kejadian malang yang menimpa Rihanna, stesen radio tidak lagi mahu memainkan lagu Brown dan Brown sendiri dengan rela hati turut mengeluarkan namanya daripada senarai calon Anugerah Nickeledeon Kid’s Choice.

Bagaimanapun, tidak berapa lama selepas timbulnya kisah kolaborasi Rihanna dan Brown di studio, satu laporan dikeluarkan menyatakan tiada kerjasama dilakukan selepas insiden itu.

Desas desus mengenai kolaborasi keduanya berlaku memandangkan Rihanna sedang dalam pembikinan album terbarunya dan keduanya pernah berduet untuk lagu berjudul Stronger tahun lepas. Bagaimanapun lagu itu tidak dikeluarkan.

l Berpisah sementara

Pada saat Brown harus menghadapi pertuduhan di mahkamah kerana perbuatan jenayahnya terhadap kekasihnya, Rihanna mengambil keputusan untuk mencari arah hidupnya sendiri.

Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengembalikan kehidupannya, biarpun keduanya telah berdamai ketika bercuti bersama di Miami dan Los Angeles, Rihanna lebih senang untuk bersendirian. Kali terakhir keduanya dilihat bersama adalah dua minggu lalu di Los Angeles.

“Mereka tidak bersama buat seketika tetapi bukan berpisah,” kata satu sumber. Model dan jurucakap CoverGirl ini juga kelihatan gembira dengan kehidupannya sekarang dan kini tampil dengan gaya rambut baru.

Biarpun hubungannya dengan Brown seolah-olah tergantung dan buah hatinya itu sendiri kelihatan sedih dengan kes yang sedang dihadapi, lain pula halnya dengan Rihanna.

Gadis eksotik itu kelihatan gembira dengan kehidupan solonya, berulang alik ke New York City dan meluangkan masa bersama mentor Jay-Z dan Beyonce dan Brandy.

“Dia kelihatan tidak sabar untuk kembali bekerja dan fokus dengan kerjayanya semula,” kata satu sumber di New York kepada People sambil menambah bahawa percutian Rihanna juga dibuat bagi memberikan ketenangan kepada dirinya dan membuat sesuatu pada satu-satu masa.

Sepanjang meluangkan masa bersendirian, Rihanna bercuti dan sempat pulang ke kampung halamannya. Ramai yang memuji semangatnya. Biar menjauhkan diri daripada Brown, Rihanna tidak pula mengelak daripada paparazzi yang sentiasa memburu dirinya.

Selepas dilihat meninjau sebuah rumah dan berparti di Los Angeles, dia dilihat pula ke Honolulu dengan penuh bergaya sebelum ke New York untuk bertemu teman-temannya sebelum pulang ke Barbados.

Sepanjang minggu itu dia bukan sahaja sibuk dengan kehidupannya malah sumber menyatakan bahawa dia juga kelihatan gembira dan cantik sekali.

TRIVIA RIHANNA

- INSIDEN dibelasah bukan sahaja menghantui kehidupan Rihanna malah dia juga bimbang dan resah, Brown mendedahkan rakaman aksi ranjang mereka.

- Berpisah sementara dengan Brown menyebabkan Rihanna digosipkan dengan bintang Bromance, Frankie Delgado sedangkan kedua-duanya tidak mempunyai hubungan mesra.

- Rihanna gemarkan tatu dan koleksi terbarunya adalah sepucuk pistol yang dicacah di bahagian rusuk kanan yang dibuat oleh seorang pelukis tatu kesukaannya. Dia juga mempunyai tatu di rusuk kiri dan di bahagian pinggul serta beberapa bahagian lain.


Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan.

Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain.

APA ITU REMAJA

Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain.


PERUBAHAN FIZIKAL (Wanita)

1) Buah dada (payudara) mula membesar.
2) Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari.
3) Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan.
4) Jerawat mula tumbuh.
5) Mula didatangi haid
6) Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

USIA REMAJA PENUH CABARAN
SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN
SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG
TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG


Kitaran Haid

1) Hari pertama kedatangan haid . Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain.

2) Pada masa yang sama, ova menjadi matang di dalam ovari.

3) Akibat rangsangan hormon, lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus.

4) Ketika pertengahan kitaran haid, ova dibebaskan dari ovari. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna, ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid


Haid

Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos), kecuali semasa mengandung. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan:

1) Gangguan emosi.

2) Tekanan dalam hidup.


Segunggut

Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih, muram dan cepat marah


Dara

Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan).

Bagi remaja perempuan, dara dikaitkan dengan selaput dara. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan.

Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Jika ini berlaku, gadis itu tetap lagi dikatakan dara


PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI

Bersama perubahan fizikal, akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. Semasa menjangkau usia remaja, anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran.

Tetapi, perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja.



PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN:

1) Perasaan ingin mencari identiti diri

2) Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri

3) Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini.


SOKONGAN SOSIAL

Dalam melalui saat-saat manis alam remaia, anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya, keluarga dan masyarakat.

Alam remaja penuh cabaran dan masalah. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan:

1) Ibubapa.

2) Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya.

3) Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai.

Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda


TIDUR SECUKUPNYA

Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari.

MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar, anda akan lebih kerap berpeluh. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut.

PEMAKANAN YANG SEIMBANG

Jika anda mahu kelihatan ceria, cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. Nasi, mi, bijirin, sayur--sayuran, buah-buahan, ikan, daging, telur, susu dan hasil tenusu serta kekacang. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda.

BERSENAM SECARA TETAP
Senaman akan:

1) Menguatkan otot

2) Menjadikan remaja segar pada waktu siang.

3) Membantu remaja tidur lena di waktu malam.


ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA

lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang, tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka.

Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri.

Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai......

1) Nilai yang ingin anda pilih

2) Memilih rakan sebaya

3) Arah masa depan anda

4) Cita-cita anda

5) Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa


HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI

1) Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda.

2) Hindarkan diri dari pengaruh rokok, dadah dan arak.

3) Amanah

4) Dekatilah diri anda dengan ajaran agama.

5) Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan.

6) Menabung untuk masa depan anda.


ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA.

1) Memahami mengenai perubahan fizikal, emosi, mental dan sosial semasa remaja.

2) Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja.

3) Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda




Ingin Memikat Lelaki? Gunakan... Kuasa Pherolins!!!

Ingredients:

sythesized & Optimized
Human Pheromones & Copulins
5mg of copulins
3mg of Estratetraenol
2mg of Androstenol
3mg of Androsterone
3mg of Androstadienone
Fragrance oil

e10ml 0.34 FL.OZ.
Roll on Roulette

* Pherolin membolehkan anda kelihatan seksi dan menawan. * Lelaki akan cuba menggoda anda tanpa anda sedari. * Lebih mata memandang kearah anda tanpa paksaan * Dengan kuasa memikat ini, anda pasti akan dapat lebih perhatian. * Anda akan dapat lebih senyuman dari lelaki. * Anda dapati hubungan menjadi lebih baik secara spontan. * Hari yang anda lalui, pasti akan lebih menyeronokkan! *Bila lelaki bau sahaja buatkan hati tertanya-tanya,bau apakah ini.hemm..* DI-JAMIN BERKESAN.

Sekarang telah ditemui bahawa tingkahlaku manusia dipengaruhi kuat oleh deria bau semulajadi ini. Bau ini sebenarnya dapat menolong anda menarik perhatian dan memikat mereka yang berlainan jantina.

Apa itu Pherolins?

Pherolins ialah wangian yang disebatikan bersama pheromone & copulin dengan tahap campuran yang paling sesuai untuk membantu anda memanupilasi pheromone & copulins di dalam Pherolins tersebut pada tahap optimum.

Pherolins mewarnakan kehidupan anda dengan menaikkan tahap keyakinan diri anda, menampilkan diri anda di tempat kerja atau untuk mendapatkan lebih perhatian tetapi yang lebih hebat lagi, ia membantu anda menarik perhatian lelaki. Lelaki akan lebih mudah mesra dan selesa bila bersama anda. Untuk pasangan suami-isteri, sudah tentu Pherolins akan membantu mengeratkan lagi perhubungan & keintiman anda berdua. Suasana akan lebih tenang & ceria apabila anda berada di dalam lingkungan aura wangian Pherolins.

Pherolins adalah salah satu cara yang berkesan untuk menarik perhatian lelaki. Ianya meningkatkan daya tarikan anda pada lelaki. Anda akan bertemu lebih ramai lelaki dan mereka akan lebih segera perasan pada anda tatkala anda berada dekat pada mereka.

Pherolins mengandungi kandungan wangian, termasuk copulins & pheromones, di mana kedua-duanya telah terbukti meningkatkan daya tarikan wanita pada lelaki.


Bagaimana Pheromones Memikat Perhatian Lelaki?

Pheromones bukan lagi satu rahsia, ianya memikat lelaki secara alami apabila dirembeskan oleh berbagai bahagian tubuh anda melalui peluh. Bezanya di sini, Pherolins menggunakan pheromones yang disintesis secara klinikal dengan menggunakan pheromones manusia sebagai asas. Hasilnya, pheromones sintetik manusia yang dipertingkatkan untuk kesan optimum.

Bagaimana Copulins Memikat Perhatian Lelaki?

Cecair seperti hormon ini dirembeskan oleh bahagian vagina wanita ketika ianya mengesan kehadiran air mani atau terangsang. Fungsinya ialah untuk menarik perhatian dan lebih hebat lagi ianya boleh mengawal pusat otak lelaki membuatkan lelaki lebih tertarik, memberikan lebih perhatian dan membuatkannya mengikuti kata. Pherolins menggunakan copulins yang disintesis secara klinikal dengan menggunakan copulins manusia sebagai asas. Hasilnya, copulins sintetik manusia yang dipertingkatkan untuk kesan optimum.

Tahukah Anda

Mungkin ada persamaan antara copulins yang terkandung didalam Pherolins ni dengan satu ritual masyarakat melayu yang di panggil 'nasi kangkang'.Di dalam sedar atau tidak,copulins asli dari manusia akan dihasilkan/dirembeskan oleh vagina wanita apabila ada rangsangan atau 'gangguan' padanya.Copulins yang dihasilkan akan dikesan oleh deria manusia khususnya lelaki.Ia berupaya untuk memanipulasikan keupayaan lelaki untuk membezakan daya tarikan pada wanita dari rupa paras,bentuk badan dan suaranya.Copulis juga berupaya mengawal satu pusat di otak lelaki dan membuatkannya mengikut dan tunduk kepada wanita tersebut.

Ritual Nasi Kangkang-tak perlu saya jelaskan disini bagaimana caranya,mungkin anda semua sudah tahu.Prosesnya sama iaitu bahan yang jatuh ke dalam makanan bersama wap panas itu ialah copulins.bezanya ianya akan diberi makan pada si suami untuk menundukkannya.Perbuatan yang berdosa dan tak sepatutnya dilakukan.Manakala copulins di dalam Pherolins pula di perbuat secara saintifik dengan meniru komposisi asal copulins manusia dan tujuannya ialah untuk meningkat aura si pemakai pasa pandangan mata lelaki.Begitulah hebatnya penangan COPULINS.

Makanya,gunakanlah ia dengan sebijak-bijaknya.

Perhatian: Pherolins bukanlah minyak pengasih yang berunsur perkara negatif.Ia di cipta secara saintifik untuk memikat pasangan berlainan jantina.Kesan keatas setiap individu adalah berbeza.Produk Pherolins di formula di USA.Produk ini tidak mengandungi bahan berasaskan haiwan.Gunakan produk ini untuk meningkatkan keterampilan diri anda.



* Pheromones membolehkan anda kelihatan seksi dan menawan. * Wanita akan cuba menggoda anda tanpa anda sedari. * Lebih mata memandang kearah anda tanpa paksaan * Dengan kuasa memikat ini, anda pasti akan dapat lebih perhatian. * Anda akan dapat lebih senyuman dari wanita. * Anda dapati hubungan menjadi lebih baik secara spontan. * Hari yang anda lalui, pasti akan lebih menyeronokkan! * DI-JAMIN BERKESAN.

Pheromones adalah bau semulajadi yang dikeluarkan oleh badan, untuk berkomunikasi dengan orang di sekeliling anda. Melalui pelbagai kajian, saintis mendapati bahawa manusia menggunakan bau sebagai perantara yang mengawal tingkahlaku ketika berkomunikasi, secara sedar atau tidak.

Sekarang telah diketahui bahawa tingkahlaku manusia dipengaruhi kuat oleh deria bau semulajadi ini. Bau ini dapat menolong anda menarik perhatian dan memikat mereka yang berlainan jantina.

Kajian menunjukkan wanita memilih lelaki yang mereka suka bukan hanya berdasarkan rupa semata-mata. Mereka memilih lelaki yang mereka rasakan ada sifat kelelakian yang kuat. Dan sekarang anda bertuah kerana dengan kuasa pheromones dari Phero-X™, anda boleh membuat mana-mana wanita merasakan perasaan tertarik yang amat sangat terhadap anda.

Phero-X™ mengandungi pheromone manusia tulen jenis 5-Alpha-Androst-16-En-3-One, yang akan membuat mana-mana wanita yang berada dekat dengan anda merasa tertarik kepada anda. Wanita akan memuji bau anda yang begitu menarik dan sedap, sebenarnya mereka tertarik pada pheromones yang terkandung dalam Phero-X™.
Phero-X™ bukan pheromone yang berasal dari haiwan, jadi anda boleh menggunakannya tanpa was-was. Kajian mengenai pheromones telah membuktikan yang ia boleh menaikkan sifat romantik wanita dan membuatkan mereka inginkan lebih perhatian dari lelaki. Kami menjamin 100% penggunaan Phero-X™ akan menyemarakkan lagi kasih-sayang pasangan anda!

Phero-X™ pasti akan mengubah hidup anda dan di-jamin. Jika anda tidak puashati, pulangkan kepada kami dan kami akan pulangkan pelaburan anda 100%. Sila baca jaminan kami.
Apakah pheromones?

Setiap haiwan di muka bumi ,termasuk manusia menghasilkan dan bertindakbalas terhadap pheromones. Ia adalah sel hormon yang dikeluarkan melalui liang peluh dan hampir tidak berbau. Pheromone hanya dapat dikesan oleh organ veromenasal (VNO) yang terdapat pada pangkal hidung. Pheromones adalah penggalak nafsu paling berkuasa di dunia!
Ada lelaki yang boleh menghasilkan pheromones secara banyak, manakala ada sebahagian lelaki mengeluarkan pheromones terlalu sedikit dan mungkin tiada langsung. Lelaki-lelaki ini, yang mampu mengeluarkan pheromone dengan banyak secara semulajadi, mungkin anda lihat, mereka kelihatan lebih berkarisma dan punyai aura yang menakjubkan! Kadang-kadang, walaupun rupa mereka tidak menawan, tiada duit yang banyak, mereka dapat menawan gadis-gadis yang sangat cantik dan rupawan! Itulah yang dikatakan body chemistry atau daya bau badan yang mampu memikat , atau mungkin mereka telah menggunakan kuasa Phero-X™!

Efek penggalak nafsu pheromones.

Pheromones bukan hanya mampu memikat seks yang bertentangan, ia juga merangsang nafsu seksual pasangan anda. Ini bermaksud, dengan menitiskan Phero-X™ pada nadi anda, iaitu di pergelangan tangan dan leher, juga di belakang cuping telinga, daya tarikan seksual anda akan meningkat. Ini pasti membantu hubungan intim anda dengan kekasih anda. Wanita tidak akan terlepas olehnya! Ia seperti magnet. Dengan efek Phero-X™ ini, anda akan memperolehi kelebihan berbanding lelaki-lelaki lain. Gunalah setiap masa, dan anda akan perasan bahawa, anda akan lebih sukses dengan wanita. (Janganlah risau, sebotol Phero-X™ ini boleh tahan sehingga 3-4 bulan lamanya!)
Pheromones telah berjaya dihasilkan oleh sebuah makmal terkemuka Morgan Labs' di negara Rusia. Kebiasaannya pheromone manusia terdapat di celah ketiak ketika perpeluhan berlaku. Pheromone semulajadi ini adalah satu evolusi kehidupan yang sangat menakjubkan. Penemuan saintis mendapati bahawa, wanita memilih lelaki yang bakal menjadi bapa kepada anaknya berdasarkan faktor-faktor PHEROMONE yang dimiliki oleh lelaki tersebut! Fakta ini memang menarik dan harus anda berikan perhatian, bukankah begitu?


Puteri Gunung Ledang (Princess of Mount Ledang) was a reputedly
> beautiful
> woman that, as legends have it, lived on the summit of Mount Ledang,
> which
> is located in today's northern Johor. If my rather superficial
> knowledge of
> Sejarah Melayu serves me well, no mention was made of the origins of
> the
> princess was ever made by the author of Sejarah Melayu. (Maybe someone
> on
> the list can provide some clues on the possible historical personality
> of
> the princess?)


Indeed, there is no mention in the Sejarah Melayu of the origins of the
fabled princess. She first comes up in conversation in the book when the
Sultan laments along the lines of (and I am creatively paraphrasing
here) "Hey, I've married a Javanese princess, I've married a Chinese
Princess, been there, done that, but even Alexander the Great married a
Chinese princess, so I want to get hitched to a princess no one ever has
married before and ever will. I want the Princess of Gunong Ledang!"

Pires' Suma Oriental lends some credence to the Gunung Ledang fable when
he mentions "the enchanted queen in the hill of Malacca called Gulom
Leydam (Gunung Ledang) ..... where there are only women, and they have
no men, and that they are got with child by others who go there to trade
and then leave, and others are made pregnant by the wind ...."

There is a whole chapter on Gunong Ledang in Eredia's 'Description of
Malaca', where he describes her as "the Oueen Putri, the companion of
Parameswara, founder of Malacca .... and to Gunoledam retired the Queen
Putri and here the enchanted Putri remains forever immortal and here she
lives to this day by her magic arts. She makes her home in a cavernous
cave on the summit of the mountain and here she lies on a raised couch
decorated with dead men's bones. She takes the form of a beautiful young
girl, adorned with silk and gold."

Eredia describes the cave as "planted with thickets of bamboo, from
which proceed harmonious voices and sounds of flutes and other musical
instruments." The Sejarah Melayu also mentions these "singing bamboos
that birds on the wing stopped to listen to and every creature that
heard it was enchanted ..."

Eredia also says that surrounding these thickets are forests are
occupied by tigers who guard the Putri. He goes further by saying that
"the Banuas ('orang benua' or Orang Asli) learn their magic arts in this
cavern at Gunong Ledang and use these arts to transform themselves from
human form into tigers, lizards, crocodiles, birds and other animals".
Eredia says that so many of these were-tigers came in the night into
Melaka and killed women and children that the first Bishop of Melaka,
Dom Jorge de S Lucia, solemnly excommunicated these 'tigers' in a High
Mass in 1560!

Winstedt's study of the occult in his "The Malay Magician' also mentions
"a were-tiger that guards the fairy princess of Mt. Ophir. He further
adds that she was said to take the form of a girl in the morning,
appears in noon as a woman and at night as an old hag. Even in the
Sejarah Melayu, Tun Mamat never ever actually meets face to face with
the Putri Gunung Ledang but speaks with an old woman "bent double with
age ... and the old woman who spoke with Tun Mamat was Puteri Gunung
Ledang herself in disguise." Winstedt records local folklore telling how
she would take the form of an old woman carrying a cat and some 'kunyit'
(saffron or turmeric) and ask the boatmen on the Gemenceh River for
passage - if it is refused, the boat eventually runs aground, if she is
taken aboard, it glides along the river more swiftly than usual. When
she leaves the boat, she would give the boatman some saffron, which
would turn to gold in his hand!

In his book 'Shaman, Saiva and Sufi', Winstedt says the fairy Princess
married Nakhoda Ragam, a wandering seafarer prince of Borneo. After his
death at sea from the prick of her needle, she donned fairy garb and
flew to Gunong Ledang, whence she migrated later to Bukit Jugra further
up the coast with a sacred tiger as her companion.

>
> Hearing of her beauty, Sultan Mansur Syah ordered Orang Kaya Laksamana
> Hang
> Tuah and a few other people to go and ask for the hand of the
> princess. (I
> think His Majesty was wont to react like this whenever he heard about
> beautiful women. Speaking of which, which Sultan had Tun Teja
> kidnapped, was
> it Mansur or Mahmud? Wouldn't be surprised if it was the former).
>

Indeed it was!

>
> Speaking of Puteri Gunung Ledang, you may have heard of the film that
> is
> currently in the making called "Puteri Gunung Ledang", co-produced by
> the
> Malaysian Agriculture minister Effendi Norwawi, starring Tiara
> Jacquelina, M
> Nasir and Christine Hakim etc...In the film, Puteri Gunung Ledang was
> apparently, originally a Javanese princess who became a mistic of
> sorts and
> fell in love with Hang Tuah. But I don't know how this ties in with
> Sejarah
> Melayu. Hang Tuah was already old when he went to ask for the
> princess' hand
> and had to send Tun Mamat(?) in his stead because he couldn't climb to
> the
> top of the mountain. So, as far as the Sejarah Melayu is concerned,
> Hang
> Tuah never met the princess. (Can't wait to see the film given all the
> hype
> about it.)
>

Methinks the movie may be taking a few liberties with traditional
folklore here. One thing I can say though, it probably won't come near
to the magic of old Cathay Keris movie version of Puteri Gunung Ledang
by S Roomai Noor in the 60s. This version had the princess come to the
Sultan's chambers in the dead of night in his dreams. Not knowing who
she is, he summons the Royal Astrologer, who tells him it is indeed the
Fairy Princess of Gunung Ledang. Hang Tuah leads a team up the mountain
but the elderly warrior retires to a cave in exhaustion and urges Tun
Mamat on in the quest for the Sultan. I tend to recall them encountering
the famed were-tiger, whom they manage to trap in a pit. They also
encounter a group of hostile Orang Benua, whom Tun Mamat defeats. Tun
Mamat eventually meets with the Princess's guardian Dang Raya Rani, a
bevy of four beautiful fairies and the Princess herself. On hearing of
the impossible conditions set by the Princess for her dowry, Hang Tuah
feels his promise to the Sultan cannot be fulfilled and vows not to
return to Melaka in shame. He throws his kris into the Sungai Duyung and
descends into the river's depths, vowing that hang Tuah will only ever
step on Melaka soil when the keris floats upon the river surface.

The Sultan agrees to the Princess's demands and cruelly oppresses the
people of Melaka in his quest for the gold and silver needed for the
bridge. Wracked with madness, he draws his keris to kill his son for the
cup of blood required but, as he is about to plunge the blade, the
Princess magically appears and swears that he will never marry a man who
is so weak and cruel as to oppress his people and murder his own son.

I last saw this movie when I was about eight or ten I think, so the
details may be a little off. One thing I definitely remember is that it
was definitely the first Malay movie I ever saw with what appeared to be
an English girl in the lead female role - a gorgeous young thing by the
name of Elaine, I think.

I'm not sure if local Malaysian television will ever screen it again -
there was a time some time ago when I think Censorship Board banned a
lot of the old Malay movie classics from public viewing because they had
fairies and magic and similar un-Islamic themes. I definitely remember
classics such as Bawang Putih Bawang Merah and the hilariously funny
'Minta nombor ekor' short film from 'Ragam P Ramlee' were banned - how a
small group of narrow-minded pin-brained religious bigots could get away
with that without a whimper of complaint from anyone still baffles me.
So, I'm not sure how this new Putri Gunung Ledang film is going to
overcome that - but then they have a government Minister backing them,
so I suppose that makes it all hunky dory.





Name: Diana, Princess of Wales
Variant Name: Lady Diana
Birth Date: July 1, 1961
Death Date: August 31, 1997
Place of Birth: Sandringham, England
Place of Death: Paris, France
Nationality: English
Gender: Female
Occupations: princess

Lady Diana Frances Spencer (1961-1997) married Prince Charles in 1981 and became Princess of Wales. Retaining her title after the royal couple divorced in 1996, Diana continued her humanitarian work. She died in a tragic car accident in 1997.

Lady Diana Spencer began enchanting the public and international press shortly before July 29, 1981, wedding to Prince Charles of Wales, heir to the British throne, in a ceremony that was broadcast worldwide. The media's obsessive fascination with the Princess of Wales hardly waned over the years and at times became frenetic, particularly in the mid-1990s as her marriage to Prince Charles became increasingly unstable.

On February 29, 1996, the Princess announced that she had agreed to a divorce. True to her high-profile image, in March of 1996 Diana suggested to Charles that they announce their divorce on television; according to The Daily Telegraph, Diana argued that such an appearance "would help the nation as much as themselves." After some stalling, Prince Charles agreed to the request and a hefty financial settlement of almost $23 million, plus $600,000 a year for the maintenance of Diana's private office.


* Born: 69 B.C.
* Birthplace: Egypt
* Died: 30 B.C. (Suicide, possibly by snake)
* Best Known As: The famously alluring Queen of Egypt


Cleopatra (69-30 B.C.) was the last of the Ptolemaic rulers of Egypt. She was notorious in antiquity and has been romanticized in modern times as the lover of Julius Caesar and Mark Antony.

Third daughter of Ptolemy XII Auletes, Cleopatra VII Philopator (her full name) learned her political lessons by watching the humiliating efforts of her father to maintain himself on the throne of Egypt by buying the support of powerful Romans. When he died in 51 B.C., the ministers of Cleopatra's brother Ptolemy XIII feared her ambition to rule alone and drove her from Egypt in 48.

Cleopatra and Julius Caesar

Cleopatra made preparations to return by force, but when Caesar arrived in Alexandria after the Battle of Pharsalus, she saw the opportunity to use him. She had herself smuggled to him in a rug. Ptolemy XIII died fighting Caesar, who restored Cleopatra to the throne with another brother, Ptolemy XIV, as coregent.

Contrary to legend, Caesar did not dally in Egypt with Cleopatra. Although in 46 she gave birth to a son whom she named Ptolemy Caesarion, Caesar never formally recognized him. That same year Caesar invited her to Rome. Although he spent little time with her, her presence in Rome may have contributed to the resentment against him which led to his assassination.

In April 44 B.C. Cleopatra returned to Alexandria, where Ptolemy XIV had died under mysterious circumstances. She made Caesarion her partner on the throne and awaited the outcome of the political struggle in Rome. When, after the Battle of Philippi, Antony summoned her and other puppet rulers to Tarsus in Cilicia, she responded eagerly. Matching her preparations to the man whose weaknesses she knew, she dazzled Antony and bent him to her will. She easily cleared herself of a charge of helping Brutus and Cassius, and at her request Antony put to death three persons she considered a threat to her throne.

Cleopatra and Mark Antony

In the winter of 41/40 Antony followed Cleopatra to Alexandria, where he reveled in the pleasures of the Ptolemaic court and the company of the Queen. Cleopatra hoped to tie him emotionally to her, but Antony left Egypt in the spring of 40.

In the autumn of 37 Antony sent his wife, Octavia, back to Italy on the excuse that she was pregnant and went to Antioch to make final preparations for his invasion of Parthia. In Antioch he again sent for Cleopatra and went through a ritualistic marriage not recognized under Roman law. He also recognized the twins Cleopatra had with him and made extensive grants of territory to her, including Cyprus, Cyrene, and the coast of Lebanon, all of which had once been part of the Ptolemaic empire.

In 36 Cleopatra returned to Alexandria to await the birth of her third child by him. The failure of the Parthian campaign and Octavian's exploitation of Antony's misad-venture drove Antony further into the arms of Cleopatra, who gave him immense financial help in rebuilding his shattered army. When Antony defeated Artavasdes of Armenia in 34, he celebrated his triumph not in Rome but in Alexandria. On the following day he declared Cleopatra and Ptolemy Caesarion joint rulers of Egypt and Cyprus and overlords of all lands west and east of the Euphrates. For Cleopatra this meant the potential union of the Ptolemaic and Seleucid empires under her control, and Antony staked out his claims on the wealth of Egypt for the coming struggle with Octavian.

In Italy, Octavian used the donations at Alexandria and Antony's relations with Cleopatra to turn public opinion against him. The Battle of Actium (Sept. 2, 31), fought for the control of the Roman Empire, led to the final disaster. Because Cleopatra's money built the fleet and supported it, she insisted on fighting at sea. When she fled from the battle with the war chest, Antony had little choice but to follow.

After Actium, Cleopatra tried to negotiate with Octavian for the recognition of her children as her successors in Egypt. But as his price Octavian demanded the death of Antony, and Cleopatra refused. After the final battle outside Alexandria on Aug. 1, 30 B.C., in which his troops deserted him, Antony stabbed himself when he received a false report that Cleopatra was already dead. Antony died in Cleopatra's arms inside her mausoleum, where she had barricaded herself with the treasures of the Ptolemies to keep them from Octavian.

Tricked into surrendering herself, Cleopatra tried again to negotiate with Octavian. Rebuffed, she carefully planned her own death. On August 10, after paying last honors to Antony, she retired to her quarters for a final meal. How Cleopatra died is not known, but on her left arm were found two tiny pricks, presumably from the bite of an asp.

Further Reading

The principal ancient sources on Cleopatra are Plutarch and Dion Cassius. H. Volkmann, Cleopatra: A Study in Politics and Propaganda (1953; trans. 1958), offers a well-balanced and penetrating analysis of the political implications of Cleopatra's relations with Julius Caesar and Antony. Arthur Weigall, The Life and Times of Cleopatra (1914; new ed. 1923), and Oscar von Wertheimer, Cleopatra: A Royal Voluptuary (trans. 1931), overemphasize Cleopatra's domination of Antony. In S. A. Cook and others, eds., The Cambridge Ancient History, vol. 10 (1934), W. W. Tarn views Cleopatra as dominated more by ambition for empire than by love. To Ronald Syme in The Roman Revolution (1939), both Antony and Cleopatra were playing a cynical game of politics with each other.


Jodoh Wajah Seiras?
mmg normally, mesti ada sama gak,muka tu bile tgk2 mesti ader part yg seakan2, paling best tu kalau tgk muka tu mmg cam kembar la, copy paste habis..
bace kat bwh ni... n please komen org2 yg dah kawen.. nk tau kebenarannya...


so nk tanya ni, btol ke?. hope korang yg lebih senior boleh la bg pandagan...



Orang tua-tua kata, jika wajah sepasang kekasih itu seiras bermakna mereka berdua ada jodoh untuk bersama. Jodoh ni, dia ada irasnya. Wajah seseorang itu biasanya seiras dengan jodohnya. Kalau tak seiras dengan si jodohnya, mungkin dengan bakal mak mertua ke, pak mertua ke, iras dari segi rupa, kelakuan dan sebagainya. Tak tahulah sama ada ianya mitos ke, dongeng ke, atau kebetulan ke.

Jadi, sesiapa yang solo single tu, cari-carilah sesiapa yang muka seiras. Mana lah tahu itu jodoh anda. Jika sepasang couple itu mempunyai wajah iras-iras ataupun sama, couple itu akan bahagia sepanjang masa. Mungkin juga seiras yang dimaksudkan ialah sekufu (setaraf, sefahaman, setara) .

dan ada org cakap

berdasarkan teori tulang rusuk.. means seorang wanita(isteri) itu diciptakan dari tulang rusuk lelaki(suaminya) so, walau mcm mane sekalipun wanita itu tetap akan kembali kpd dari mana die berasal iaitu ke lelaki yg mana tulang rusuknya diambil utk dijadikan that girl la. So, teori ni menjawab gak kata2 hikmah ni iaitu:
'If u loves some1, set her free,if she belongs to u she will come back to u...'
memang tepat sekali, jika die milik kamu, memang die akan kembali utk melengkapi tulang rusuk yg hilang tu dan balik kpd lelaki mana dia berasal kiranya,"jodohmu adalah dirimu.."



Tapi tahukah anda, mulutnya sahaja berkata benci pada hal lelaki sebenarnya enggan berterus-terang. Tahukah anda bila lelaki akan bersikap begini:-

~ Saat bila pasangannya membeli beg tangan yang harganya sangat mahal tetapi juga sangat cantik. Sebenarnya lelaki ingin memuji tetapi kebanyakannya tidak tahu bagaimana untuk menyatakan.

~ Adegan ‘You Complete Me’ dalam filem Jerry Maguire. Ada adegan di dalam filem tersebut mengajar lelaki bila pada suatu hari mereka melukakan hati wanita, mereka hanya perlu menyebut satu ayat sahaja iaitu ‘maaf’ namun kebanyakan lelaki ego untuk melafazkannya.

~ Saat bila mana wanita bersolek terlalu lama untuk menghadiri majlis. Tapi lelaki tidak memikirkan bilamana teselit rasa bangga di dalam hati mereka apabila pasangannya dipuji oleh rakan-rakannya.

~ Jika isteri berkawan baik dengan rakan lelaki mereka.

~ Soal pernikahan. Ada sesetengahnya memang tidak sukakan komitmen tetapi ramai lelaki yang menyukai saat di mana mereka bangun pagi, ada peneman iaitu seorang isteri di sisinya.






1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

16 Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak.

23. Wanita yang meniggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

25. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga. Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan? Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela. Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilih lah Syurga dan bukannya Neraka.

Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab dipertengahan jalan kita bertemu Izrail.

Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab dipertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail? Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman, bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang tumpul.

Pisau tu menetak kepala kita macam mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita di kopak dua, dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup. Lepas tu di kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai. Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan, kaki, badan, etc....

Hadis Nabi Mengenai Wanita.

Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

Bismilahirahmanirahim....



Sepertimana yang diberitakan kepada kita oleh akhbar Berita Harian, hari ini terdapat segolongan wanita yang menolak perkahwinan. Antara sebabnya ialah kerana memandang perkahwinan sebagai satu bebanan yang menyekat kebebasan. Bila berkahwin, kuasa mutlak dalam menentukan hidup mula berubah dan terpikul pula dengan kerja-kerja mengurus rumahtangga dan anak-anak.

Justeru itu ramai yang lebih rela menjadi andartu walaupun pada hakikatnya, ianya tidak dapat memberi kebahagiaan pada jiwa. Ada juga yang tidak berkahwin disebabkan terlalu memilih calon yang sekufu dan ada yang tidak sempat memikirkan perkahwinan kerana terlalu sibuk dengan tugas-tugas dan kerjaya masing-masing.

Kami akan menceritakan tentang kerugian yang dialami oleh wanita yang tidak mahu bekahwin; tetapi bukan kepada wanita yang tidak berkahwin kerana tiada jodoh. Kalau sudah tidak ada jodoh, wanita tersebut tidak boleh dipersalahkan kerana sudah takdir menentukan demikian. Masalahnya sekarang, terdapat wanita yang mempunyai peluang untuk berkahwin tetapi menolak dengan alasan-alasan sepertimana yang disebutkan di atas tadi.

Perkembangan tentang wanita yang tidak gemar berkahwin bukan sahaja berlaku di dalam masyarakat bukan Islam tetapi juga berlaku di kalangan masyarakat Islam. Sikap demikian bukan sahaja bertentangan dengan kehendak ajaran Islam yang menggalakkan perkahwinan tetapi juga bertentangan dengan fitrah semulajadi manusia yang hidupnya memerlukan pasangan. Bahkan sunnatullah kejadian manusia, ada lelaki dan ada wanita yang saling memerlukan antara satu sama lain. Ibarat talian elektrik yang memerlukan positif dan negatif untuk melahirkan cahaya.

Di Malaysia, walaupun terdapat di dalam masyarakat Islam sikap memilih hidup membujang tetapi tidak begitu berleluasa sepertimana di barat. Walaupun demikian, pada pandangan Islam, orang yang tidak berkahwin dianggap jelek. Menyerupai para pendita Kristian. Golongan ini juga tidak akan mendapat kesempurnaan dalam agama dan mengalami kerugian di dunia dan di akhirat. Kejelekan tidak berkahwin khususnya bagi kaum wanita, adalah lebih banyak berbanding dengan lelaki. Kerana umumnya bagi kaum wanita, pintu syurga lebih banyak bermula dan berada di sekitar rumahtangga, suami dan anak-anak.

Amat mudah bagi kaum wanita untuk mendapat maqam solehah dan menjadi ahli syurga di akhirat.

Ini berdasarkan sabda Rasulullah: "Sekiranya seorang wanita dapat melakukan empat perkara iaitu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga maruah dan taat kepada suami maka masuklah syurga mana-mana yang ia kehendaki."

Sekiranya seorang wanita itu tidak berkahwin, ia tidak akan dapat mencapai kesempurnaan pada maqam yang keempat. Walau sehebat mana sekalipun ia bersembahyang, berpuasa dan menjaga maruah, wanita yang tidak berkahwin tidak akan mendapat kelebihan pada mentaati suami. Sedangkan kelebihan mentaati suami mengatasi segala-galanya bagi seorang wanita, sehinggakan redha Allah pun bergantung kepada redha suami.

Selain daripada itu di antara kelebihan wanita yang berkahwin bahawa ia akan diberi pahala seperti pahala jihad fisabilillah (berjuang di jalan Allah) di kala mengandung. Apabila ia menyusukan anak maka setiap titik air susu akan diberi satu kebajikan. Berjaga malam kerana mengurus anak akan diberi pahala seperti membebaskan 70 orang hamba. Wanita yang berpeluh kerana terkena bahang api ketika memasak untuk keluarganya akan dibebaskan daripada neraka. Bagi wanita yang mencuci pakaian suaminya akan diberi 1000 pahala dan diampuni 2000 dosa. Lebih istimewa lagi ialah bagi wanita yang tinggal di rumah kerana mengurus hal-hal berkaitan anak-anak akan dapat tinggal bersama-sama Rasulullah saw di syurga kelak. Bahkan wanita yang rela dijimak oleh suami juga akan mendapat pahala dan lebih hebat lagi bagi wanita yang mati kerana bersalin akan mendapat pahala seperti pahala syahid.

Semua kelebihan-kelebihan ini tidak akan dapat diperolehi bagi wanita yang menolak perkahwinan. Malahan kedudukan mereka di dunia akan selalu berada di dalam fitnah dan di akhirat menjadi golongan yang rugi. Oleh itu wanita dianjurkan berkahwin apabila telah menemui pasangan yang sekufu. Yang dimaksudkan sekufu yang utama ialah dari segi iman, walaupun lelaki tersebut telah berkahwin.

Sabda Rasulullah saw: "Apabila datang kepada kamu lelaki yang beragama dan berakhlak maka kahwinlah dia, kalau tidak akan timbul fitnah dan kebinasaan.

Para sahabat bertanya, "Bagaimana kalau ia telah berkahwin?" Jawab baginda, "Kahwinilah juga ia (diulang sebanyak tiga kali)." Begitulah besarnya pahala bagi wanita yang berkahwin. Tidak perlu bersusah-payah untuk keluar rumah seperti kaum lelaki atau berslogan seperti kebanyakan wanita hari ini. Hanya dengan duduk di rumah sebagai seorang isteri dan ibu sudah memperolehi pahala yang banyak. Kalau suami redha dengan perlakuan seorang isteri itu maka akan terus masuk syurga tanpa melalui kesukaran. Nikmat ini tidak akan dapat diperolehi oleh wanita yang menolak perkahwinan kerana dia telah menolak untuk menjadi calon wanita solehah yang berada di bawah naungan suami.
__________________






1. Sentiasa tersenyum dan jangan bersikap sombong apabila berinteraksi dengan mereka.

2. Pandai memasak adalah ciri-ciri utama mengapa lelaki mudah terpikat dengan anda.

3. Berpewatakan menarik mampu menarik minat mereka.

4. Jujur dan sentiasa merendah diri.

5. Lakukan apa yang dia suka dan jangan lakukan apa yang dia tidak suka.

6. Mempunyai bentuk badan yang menarik (terpulang kepada individu).

7. Mempunyai tingkah laku yang baik dan lemah lembut.

8. Pandai dalam memainkan peranan sebagai seorang wanita ketika berada di samping lelaki yang anda minati.

9. Jangan terlalu mengongkong.

10. Ketika berinteraksi dengan mereka jangan lupa gunakan bahasa tubuh yang anda ketahui seperti mata dan tangan.

11. Jaga cara pemakaian anda, seksi atau tidak terpulang kepada lelaki yang anda minati.

12. Sering memberikan kad ucapan buat si dia yang kamu minati untuk 'plan' pertama memikat dirinya.

13. Lelaki sukakan wanita yang suka berterus terang tanpa menyembunyikan sesuatu.

14. Apabila berhadapan dengan lelaki yang kamu minati, renungi matanya dan tunjukkan sifat humor kamu. Ini adalah taktik untuk memberitahu si dia bahawa kamu boleh didekati tetapi bukan bererti kamu ini perempuan murahan dan mudah didekati.

15. Jangan bersikap selalu jual mahal apabila berada bersama mereka.

16. Bijak menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan.

17. Tidak mudah putus asa dan sentiasa berdiri di atas kaki sendiri tanpa meminta pertolongan dari orang lain.

18. Jangan suka bercakap benda yang tidak berfaedah ketika bercakap dengan mereka.

19. Jangan bandingkan 'dia' dengan lelaki-lelaki yang pernah kamu kenali.

20. Menjadi temannya ketika dia susah dan senang.

21. Lelaki suka kamu menjadi pendengar yang setia dan tidak suka wanita yang suka membangkang.

22. Yang paling penting lelaki suka dimanjai dengan belaian dan kata-kata yang romantik.

23. Bunyi derapan kasut ketika berjalan juga mampu menarik perhatian lelaki.

24. Lelaki tidak suka jika kamu memakai mekap yang terlalu tebal.

25. Mengetahui bila hari lahirnya.

26. Menghormati dirinya, keluarga dan teman-teman yang rapat dengannya.

27. Bersikap matang dalam tutur-kata dan tingkah laku. Lelaki tidak suka wanita yang bersikap terlalu kebudak-budakan.

28. Agresif.

29. Jangan terlalu 'excited' ketika bertemu dan berbual dengannya. Contohnya berbual terlalu lama di telefon untuk perkenalan pertama.

30. Jangan terlalu bersikap 'kelakian' dan ganas dalam pergaulan.

31. Jangan terlalu menunjukkan bahawa kamu ini terlalu baik dan 'perfect'.

32. Jangan perasan bahawa kamu ini mempunyai paras rupa yang jelita.

33. Sentiasa memegang prinsip sederhana dan tidak boros di dalam perbelanjaan.

34. Bersikap keibuan adalah antara tips yang perlu kamu titik beratkan.

35. Sentiasa bercakap lembut dengan mereka.

36. Ketahuilah mereka ini adalah golongan yang terlalu sensitif dan suka akan kelembutan apatah lagi dari seorang gadis.

37. Kenali siapa dirinya sebenarnya sebelum kamu memulakan langkah untuk memikat.

38. Lelaki sukakan wanita yang suka menjaga kulit. Jangan biarkan wajah kamu dipenuhi jerawat batu!

39. Aset penting bagi kamu untuk memikat lelaki adalah mata, punggung dan gaya langkah kamu yang kemas.

40. Jangan bersikap terlalu kuno.

41. Bertanya khabar sekurang-kurangnya dua kali seminggu agar tali persahabatan kamu dengannya tidak putus begitu sahaja. Mungkin suatu hari nanti sikap kamu yang terlalu mengambil berat mampu menarik perhatiannya.

42. Usia dan bentuk badan bukan menjadi ukuran yang penting tetapi kecerdikan, kejujuran dan tingkah laku yang bersopan-santun.

43. Lelaki sukakan seorang wanita yang beriman dan beragama namun begitu kamu tidaklah perlu terlalu alim.

44. Menunjukkan bahawa kamu bukanlah seorang gadis yang mudah dipermainkan.

45. Jangan terlalu merengek dan mengada-ngada.

46. Jangan tunjukkan kelemahan kamu ketika berada di samping lelaki yang kamu minati.

47. Lelaki sukakan wanita yang bijaksana dan matang serta mudah diajak berbincang.

48. Berjaya di dalam apa jua bidang yang kamu ceburi.

49. Tidak terlalu meminta dan jaga tata tertib kamu di meja makan.

50. Jangan terlalu over nanti lelaki akan meluat pula dengan kamu!
__________________




Aromatherapy is a form of alternative medicine that uses volatile liquid plant materials, known as essential oils (EOs), and other aromatic compounds from plants for the purpose of affecting a person's mood or health. Essential oils differ in chemical composition from other herbal products because the distillation process only recovers the lighter phytomolecules. For this reason essential oils are rich in monoterpenes and sesquiterpenes, as well as other VOC substances (esters, aromatic compounds, non-terpene hydrocarbons, some organic sulfides etc.).

Aromatherapy is a generic term that refers to any of the various traditions that make use of essential oils sometimes in combination with other alternative medical practices and spiritual beliefs. Popular use of these products include massaging products, medicine, or any topical application that incorporates the use of essential oils to their products.[1] It has a particularly Western currency and persuasion. Medical treatment involving aromatic compounds may exist outside of the West, but may or may not be included in the term 'aromatherapy'.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aromatherapy

Popular used aroma :-

Eucalyptus

Soothes cold, flu, increase mind concentration and breating. Eucalyptus and often used in combination with peppermint to provide relief for the airways in case of cold or flu.

Fresh Lemon

Deodorizes, increase mental clarity and enhances vitality. Lemon oil is uplifting and anti-stress/anti-depressant. In a Japanese study, lemon essential oil in vapour form has been found to reduce stress in mice. Researchers at Ohio State University reveals that Lemon oil aroma may enhance your mood, and may relax you.

Lavender

Relaxes, anti stress and uplifts the body and spirits. Lavender is used as an antiseptic, to soothe minor cuts and burns, to calm and relax, and to soothe headaches and migraines.

Green Tea

Refreshing and rejuvenates the body with the soothing earthy sent.

Rose

uplifting, relieves stress and creates an enchanting atmosphere. Rose is also used as an aphrodisiac.
__________________


terima kasih datang singgah