21 April 2009

16 April 2009

GAIL EMMS BRITISH BADMINTON PLAYERS



Gail Emms is a British badminton player who has achieved international success at the very top of the game.

A badminton player since the age of four, Gail was first chosen to represent England in 1995, and has regularly played for her country ever since.

Along with partner Nathan Robertson she has been No. 1 in the world at mixed doubles, All England Champion, Commonwealth gold medalist and Olympic silver medallist.


GAIL EMMS BRITISH BADMINTON PLAYERS



Gail Emms is a British badminton player who has achieved international success at the very top of the game.

A badminton player since the age of four, Gail was first chosen to represent England in 1995, and has regularly played for her country ever since.

Along with partner Nathan Robertson she has been No. 1 in the world at mixed doubles, All England Champion, Commonwealth gold medalist and Olympic silver medallist.


15 April 2009

Erti kecantikan bagi bintang Hollywood dan Indonesia


WAJAH dan rambut sama penting dalam penampilan seseorang wanita. Bagi golongan Hawa, kedua-duanya adalah aset yang saling melengkapi dan harus sentiasa diberi perhatian.Namun bukan semua wanita berpeluang memiliki kulit dan rambut yang cantik secara semula jadi. Sebilangannya terpaksa melakukan usaha tambahan melalui rejim penjagaan yang teratur dan berterusan.

Rambut misalnya, perlu dirawat dan dirapi kerana individu yang sering mengambil berat mengenai penjagaannya pasti akan dianugerahkan dengan rambut yang cantik, berkilau, hitam dan berseri.Rambut yang sihat bukan sahaja mampu membuatkan seseorang tampil cantik, bahkan diri akan berasa berasa lebih hebat kerana rambut adalah refleksi diri.

Bertemu duta Pantene India
Aktres Bollywood terkenal, Katrina Kaif, yang pernah dinobatkan sebagai wanita paling seksi oleh majalah People, merupakan antara yang bertuah kerana dianugerahkan dengan rambut panjang yang hitam berkilat dan bermaya.

Cantik, petah berkata-kata dan berkeyakinan tinggi melengkapkan lagi pakej untuk beliau dipilih sebagai duta syampu Pantene bagi India.

Dengan susuk tubuh yang menawan, tinggi lampai, tidak terlalu gemuk dan tidak pula terlalu kurus, aktres ini mungkin boleh menjadi contoh kepada anak gadis yang obses dengan tubuh kurus melidi.

Lupakan hal gelaran aktres paling seksi itu kerana Katrina mahu berkongsi sedikit pengalaman tentang rejim penjagaan rambut beliau.

Aktres ini percaya bahwa rambut memainkan peranan penting dalam pembentukan imej seorang wanita.

Justeru katanya, setiap wanita harus menitikberatkan soal penjagaan dan memperuntukkan masa untuk perawatan rambut.

"Sebagai pelakon saya kerap melakukan pengambaran di luar membuatkan rambut saya sering terdedah kepada sinaran matahari dan penggunaan alat pengering rambut yang kerap.

"Sebab itu saya berusaha melakukan yang terbaik dalam rejim penjagaan rambut. Selain rawatan di salon, saya juga amat menitikberatkan pemilihan syampu agar ia tidak merosakkan rambut," katanya pada sesi temu bual sempena Persidangan P&G Beauty Lagoon di Kerala, India, baru-baru ini

Katrina juga tidak percaya pada amalan bertukar-tukar jenama produk penjagaan rambut.

Sebab itu katanya, dari dulu dia setia pada Pentene malah sebelum dilantik sebagai duta jenama tersebut lagi.

"Satu lagi amalan tidak sihat yang saya lihat dilakukan oleh rakan-rakan saya ialah mencuci rambut dengan syampu di hotel setiap kali menginap di hotel.

"Sepatutnya kita harus membawa syampu kita sendiri untuk memastikan rambut sentiasa segar dan terpelihara," ujarnya.

Selepas sesi temu bual tersebut, Katrina telah dipertemukan dengan Pakar Pantene Sedunia (Global Pantene Expert) yang juga pendandan rambut terkenal Hollywood, Sam McKnight.

McKnight berkesempatan berkongsi pengalaman dengan Katrina tentang satu kajian pengguna yang mendapati 77 peratus wanita di dunia mengakui mengalami masalah rambut rosak.

Kata pendandan rambut terkenal itu, perkara tersebut terjadi akibat pancaran sinar matahari, rawatan kimia dan kerosakan akibat cara sikat rambut yang salah dan penggunaan pengering rambut yang kerap.

"Salah satu kesan yang nyata ialah rambut tampak tidak bermaya menjadi semakin kusam, sukar diurus dan berselerak dari setiap sudut. Manakala rambut yang sihat pula lebih ringan dan terurus sekali gus memberikan sinar pada penampilan rambut tersebut," kata McKnight sambil memuji rambut Katrina yang bukan saja nampak cantik bahkan sihat.

Bagi Katrina pula, rambut kusam bukanlah satu pilihan untuknya. Baginya, dia harus memastikan rambutnya bersinar setiap masa dan itulah yang terjadi.

Sementara itu, bagi aktres Indonesia yang terkenal melalui lakonannya dalam filem Heart, Nirina Zubir kesihatan rambut antara yang mendapat perhatian dalam rejim penjagaan kecantikannya walau sesibuk manapun jadual hariannya.

Beliau yang ditemui pada majlis makan malam yang sama mengakui sejak menjadi artis, rutin hidupnya sedikit sebanyak turut berubah.

Dia perlu memastikan kesihatan serta kecantikan berjalan seiring dan berada pada tahap optimum.

Bahkan disebabkan komitmen beliau pada penjagaan kulit, Nirina dipilih sebagai duta bagi produk penjagaan wajah, Olay White Radiance untuk Indonesia.

"Pemilihan sebagai duta adalah satu penghormatan untuk saya sebagai anak seni di Indonesia. Sebagai duta produk saya berpeluang melihat budaya dan cara hidup di negara lain.

"Malah sejak menjadi duta Olay, saya berpeluang bertemu dengan duta Olay dari negara Asia lain seperti Melissa dan Belinda dari Malaysia untuk penggambaran iklan yang berlangsung di Thailand tidak lama dahulu," jelas Nirina yang juga menjadi jurucakap untuk produk tersebut sejak dua tahun lalu.

Selain iklan, Nirina juga terlibat secara tidak langsung dengan aktiviti promosi Olay yang berlangsung di dalam dan luar negara.

Sebagai aktres katanya, dia perlu utamakan penjagaan kulit terutama wajah.

"Apabila umur semakin meningkat, kulit perlukan lebih penjagaan dan sebab itu saya memilih Olay White Radiance yang terbukti berkesan untuk menjadikan kulit lebih anjal, cerah dan sekata," katanya yang tidak gemar mengenakan sebarang solekan jika di luar set penggambaran.

Biar pun banyak berkunjung ke negara-negara luar, jati diri Nirina sebagai wanita Indonesia tetap tidak akan terhakis.

Sebagai bukti beliau turut mengamalkan pengambilan jamu termasuk minum air kencur dan madu untuk kesihatan dan kecantikan kulit.

Selain itu, dia turut mengamalkan minum air suam sebanyak lapan gelas sehari.

"Saya juga akan pastikan mencuci muka sebelum tidur dan untuk kesihatan badan saya akan berenang dan melakukan senaman," katanya yang bakal menamatkan zaman bujang bersama pemain gitar kumpulan Cokelat, Ernest, bulan depan.



Erti kecantikan bagi bintang Hollywood dan Indonesia


WAJAH dan rambut sama penting dalam penampilan seseorang wanita. Bagi golongan Hawa, kedua-duanya adalah aset yang saling melengkapi dan harus sentiasa diberi perhatian.Namun bukan semua wanita berpeluang memiliki kulit dan rambut yang cantik secara semula jadi. Sebilangannya terpaksa melakukan usaha tambahan melalui rejim penjagaan yang teratur dan berterusan.

Rambut misalnya, perlu dirawat dan dirapi kerana individu yang sering mengambil berat mengenai penjagaannya pasti akan dianugerahkan dengan rambut yang cantik, berkilau, hitam dan berseri.Rambut yang sihat bukan sahaja mampu membuatkan seseorang tampil cantik, bahkan diri akan berasa berasa lebih hebat kerana rambut adalah refleksi diri.

Bertemu duta Pantene India
Aktres Bollywood terkenal, Katrina Kaif, yang pernah dinobatkan sebagai wanita paling seksi oleh majalah People, merupakan antara yang bertuah kerana dianugerahkan dengan rambut panjang yang hitam berkilat dan bermaya.

Cantik, petah berkata-kata dan berkeyakinan tinggi melengkapkan lagi pakej untuk beliau dipilih sebagai duta syampu Pantene bagi India.

Dengan susuk tubuh yang menawan, tinggi lampai, tidak terlalu gemuk dan tidak pula terlalu kurus, aktres ini mungkin boleh menjadi contoh kepada anak gadis yang obses dengan tubuh kurus melidi.

Lupakan hal gelaran aktres paling seksi itu kerana Katrina mahu berkongsi sedikit pengalaman tentang rejim penjagaan rambut beliau.

Aktres ini percaya bahwa rambut memainkan peranan penting dalam pembentukan imej seorang wanita.

Justeru katanya, setiap wanita harus menitikberatkan soal penjagaan dan memperuntukkan masa untuk perawatan rambut.

"Sebagai pelakon saya kerap melakukan pengambaran di luar membuatkan rambut saya sering terdedah kepada sinaran matahari dan penggunaan alat pengering rambut yang kerap.

"Sebab itu saya berusaha melakukan yang terbaik dalam rejim penjagaan rambut. Selain rawatan di salon, saya juga amat menitikberatkan pemilihan syampu agar ia tidak merosakkan rambut," katanya pada sesi temu bual sempena Persidangan P&G Beauty Lagoon di Kerala, India, baru-baru ini

Katrina juga tidak percaya pada amalan bertukar-tukar jenama produk penjagaan rambut.

Sebab itu katanya, dari dulu dia setia pada Pentene malah sebelum dilantik sebagai duta jenama tersebut lagi.

"Satu lagi amalan tidak sihat yang saya lihat dilakukan oleh rakan-rakan saya ialah mencuci rambut dengan syampu di hotel setiap kali menginap di hotel.

"Sepatutnya kita harus membawa syampu kita sendiri untuk memastikan rambut sentiasa segar dan terpelihara," ujarnya.

Selepas sesi temu bual tersebut, Katrina telah dipertemukan dengan Pakar Pantene Sedunia (Global Pantene Expert) yang juga pendandan rambut terkenal Hollywood, Sam McKnight.

McKnight berkesempatan berkongsi pengalaman dengan Katrina tentang satu kajian pengguna yang mendapati 77 peratus wanita di dunia mengakui mengalami masalah rambut rosak.

Kata pendandan rambut terkenal itu, perkara tersebut terjadi akibat pancaran sinar matahari, rawatan kimia dan kerosakan akibat cara sikat rambut yang salah dan penggunaan pengering rambut yang kerap.

"Salah satu kesan yang nyata ialah rambut tampak tidak bermaya menjadi semakin kusam, sukar diurus dan berselerak dari setiap sudut. Manakala rambut yang sihat pula lebih ringan dan terurus sekali gus memberikan sinar pada penampilan rambut tersebut," kata McKnight sambil memuji rambut Katrina yang bukan saja nampak cantik bahkan sihat.

Bagi Katrina pula, rambut kusam bukanlah satu pilihan untuknya. Baginya, dia harus memastikan rambutnya bersinar setiap masa dan itulah yang terjadi.

Sementara itu, bagi aktres Indonesia yang terkenal melalui lakonannya dalam filem Heart, Nirina Zubir kesihatan rambut antara yang mendapat perhatian dalam rejim penjagaan kecantikannya walau sesibuk manapun jadual hariannya.

Beliau yang ditemui pada majlis makan malam yang sama mengakui sejak menjadi artis, rutin hidupnya sedikit sebanyak turut berubah.

Dia perlu memastikan kesihatan serta kecantikan berjalan seiring dan berada pada tahap optimum.

Bahkan disebabkan komitmen beliau pada penjagaan kulit, Nirina dipilih sebagai duta bagi produk penjagaan wajah, Olay White Radiance untuk Indonesia.

"Pemilihan sebagai duta adalah satu penghormatan untuk saya sebagai anak seni di Indonesia. Sebagai duta produk saya berpeluang melihat budaya dan cara hidup di negara lain.

"Malah sejak menjadi duta Olay, saya berpeluang bertemu dengan duta Olay dari negara Asia lain seperti Melissa dan Belinda dari Malaysia untuk penggambaran iklan yang berlangsung di Thailand tidak lama dahulu," jelas Nirina yang juga menjadi jurucakap untuk produk tersebut sejak dua tahun lalu.

Selain iklan, Nirina juga terlibat secara tidak langsung dengan aktiviti promosi Olay yang berlangsung di dalam dan luar negara.

Sebagai aktres katanya, dia perlu utamakan penjagaan kulit terutama wajah.

"Apabila umur semakin meningkat, kulit perlukan lebih penjagaan dan sebab itu saya memilih Olay White Radiance yang terbukti berkesan untuk menjadikan kulit lebih anjal, cerah dan sekata," katanya yang tidak gemar mengenakan sebarang solekan jika di luar set penggambaran.

Biar pun banyak berkunjung ke negara-negara luar, jati diri Nirina sebagai wanita Indonesia tetap tidak akan terhakis.

Sebagai bukti beliau turut mengamalkan pengambilan jamu termasuk minum air kencur dan madu untuk kesihatan dan kecantikan kulit.

Selain itu, dia turut mengamalkan minum air suam sebanyak lapan gelas sehari.

"Saya juga akan pastikan mencuci muka sebelum tidur dan untuk kesihatan badan saya akan berenang dan melakukan senaman," katanya yang bakal menamatkan zaman bujang bersama pemain gitar kumpulan Cokelat, Ernest, bulan depan.



13 April 2009

sekadar Luahan rase..semase...




erm aku pn heran gak...aku nih jns yg cermat tapi masih da yg ckap aku cincai..huhuk sdihnyer..yg heran 2 aku da gosok bju 2 dh mmg xder kedut..tiba2 da kedut yg aku heran 2...aku da buat da yg terbaik..tpi die ckp aku sekadar nk menunjuk jerw yg aku nih rajin aku pn xtau nk kate pe..bek aku diam xguna gak aku bantah pe die ckp mau die mrah2 aku lagi nt..aku dh cuba buat yg terbaik tuk die n diri aku..cm kes hp 2 aku pn xtau la sjak 2 menjak nih aku penat sgt ngn kjerw
tekanan keje yg banyak..banyak benda nk kne submit..report data nk attand site visit lagi deal ngn cliet lagi..kdg2 aku pnt ngat tp aku xnk bising ngan die sbb aku tau die xsuka pekara remeh2 nih..
kdg2 aku nk ngat berkongsi cerita hari2 aku setiap hari tp aku tgk die bkn jns suka mendengar..kdg2 aku trase gak..tp xpela..mmg pangai die cm g2..aku kne byk sabar 2 adalah pesan ayah..kelebihan pada die adalah die adalh sorg lelaki yg da wawasan idup..n tau matlamat yg nk dicapai..aku suka cara die yg xpenah jemu usaha untuk hidup aku kagum ngn sikap die yg 2..cuma sikap die suka mempelekehkan aku..aku xtau la...segala sempurna tuk die sdangkan aku da je yg kurang..
aku pn xtau sekeras2 aku..sekuat2 aku..n sedegil2 aku sbelum nih..ngn die nih ibarat kne madrem...aku nih cm bodo pn ada..tahla..,..tapi skng nih hati aku jiwa aku..perasaan aku terikat ngn die aku sendiri pn xtau la mmg hati nih xle tipu aku syng die..pnah skali aku cuba jauh kn diri dr die...mmg aku pnah cuba...bkn aku xpnh cuba...tp perasaan syg 2 mkn kuat..walaupun baru knal die n boleh dikate bt ape pn bersama aku ibarat cm da knl die bertahun...erm..die nih jenis muddy n plg pnting baran...ckp pn xlh sebarangan..xtau la aku..tp aku masih lh sabar gn die..slalu kutuk n kate aku..aku pn eran pe kurangnyer aku..kdg2 nk ckp pe2 ngn die pn aku takut..ckp slah xckp lgi la slah
die nih jnis sukar nk tafsir peelnyer..kdg2 die jdi bek semacam jerw...lmbut mnjerw..kdg2 garang mak aih..tahla xnk cite la..ngeri..die nih lain dari yang lain penah aku jmpa..uniknyer die nih lain macam tah la..akumpn xtau la nk ckp perw
mmg len la..sejak aku knl die byk mase dihabiskan bersama pntang ujung miggu msti kuo lpak pyer...pe lagi temankn die la kuo jmpa kwn2 tp aku suka cm2 da tujuan la kuo klu stakat kuo saje2 aku xminat..penat la xlarat...tapi yg penting ramai tol org ckp muka aku ngn die cm kembar cm adikbradik..hahahahah...kdg2 aku perati gak oik xderla ngat..hahahah..mate aku besar die kecik jo..cerah lagi aku..erm..tah la comel pn tgh cuba baiki diri skng nih pe je pkara mendatang bakal dtng aku kne gak hadapi ngn tenang...ape kekurangan aku aku kene baiki supaya die xkn marah2 kat aku...n aku jnji btolkan n tgkatkan baiki diri kelemahan aku supaya die akan jarang tegur aku...tp yng pnting kat cini aku cuma leh ckp aku adalah org yg cermat n pembersih aku xsuka busuk xsuka..kotor..aku xsuka rambut xsympoo..mndi xbersabun...aku xsuka bdn berbau n umah berbau..aku xsuka lelaki pengotor n lelaki pemalas..plg penting aku xsuka lelaki yg mengharapkan duit aku n kelebihan aku semata2 untuk bergaya n hidupp sepanjang hayat dorg.aku buat ape2 ikhlas xpnah mengharapkan simpati n balasan org..aku lbih suka dpatkan ape yg aku nk ngn hsil titik pluh aku sendiri...bg aku i2 1 kepuasan aku xsuka org bandingkan aku..n mintak aku jadi org len semata2 tuk kepuasan org len bkn hati aku sendiri..aku suka jadik diri aku..aku xsuka kne konkong aku xsuka ..kene marah aku xsuka..mmg aku xsuka..aku xsuka lamabat kne tggu aku xsuka..GEMOK!!mmg aku plg xsuka..aku suka melawa aku suka bergaya aku suka la...aku suka fesyen aku suka sgala ape yg tuhan bagi kat aku skng aku slesa
aku syng diri aku aku syanag kerjaya aku..andai rezki aku tranfer..bestnyer...bertamabhla rezki aku kelak..hehehehsonok tuh...aku sbnarnyer tgh nk kmpul harta nk hidup aku kelak senng nk bg mkn pakai kat org mase dpan..heheeheh..aku xcerewet pilih pasangan jnji dorg lh trima aku seadanya..ape yg kurang pda aku aku akn sedaya upaya btolkan n aku akn jnji buat die hepy ngn aku..bhagia ngn aku.cuma aku bersyukur sbb ALLAH temukan aku ngn org yg aku cari selame nih...BMW(BEST MAN WIN)insyaallah...who knows!?



sekadar Luahan rase..semase...




erm aku pn heran gak...aku nih jns yg cermat tapi masih da yg ckap aku cincai..huhuk sdihnyer..yg heran 2 aku da gosok bju 2 dh mmg xder kedut..tiba2 da kedut yg aku heran 2...aku da buat da yg terbaik..tpi die ckp aku sekadar nk menunjuk jerw yg aku nih rajin aku pn xtau nk kate pe..bek aku diam xguna gak aku bantah pe die ckp mau die mrah2 aku lagi nt..aku dh cuba buat yg terbaik tuk die n diri aku..cm kes hp 2 aku pn xtau la sjak 2 menjak nih aku penat sgt ngn kjerw
tekanan keje yg banyak..banyak benda nk kne submit..report data nk attand site visit lagi deal ngn cliet lagi..kdg2 aku pnt ngat tp aku xnk bising ngan die sbb aku tau die xsuka pekara remeh2 nih..
kdg2 aku nk ngat berkongsi cerita hari2 aku setiap hari tp aku tgk die bkn jns suka mendengar..kdg2 aku trase gak..tp xpela..mmg pangai die cm g2..aku kne byk sabar 2 adalah pesan ayah..kelebihan pada die adalah die adalh sorg lelaki yg da wawasan idup..n tau matlamat yg nk dicapai..aku suka cara die yg xpenah jemu usaha untuk hidup aku kagum ngn sikap die yg 2..cuma sikap die suka mempelekehkan aku..aku xtau la...segala sempurna tuk die sdangkan aku da je yg kurang..
aku pn xtau sekeras2 aku..sekuat2 aku..n sedegil2 aku sbelum nih..ngn die nih ibarat kne madrem...aku nih cm bodo pn ada..tahla..,..tapi skng nih hati aku jiwa aku..perasaan aku terikat ngn die aku sendiri pn xtau la mmg hati nih xle tipu aku syng die..pnah skali aku cuba jauh kn diri dr die...mmg aku pnah cuba...bkn aku xpnh cuba...tp perasaan syg 2 mkn kuat..walaupun baru knal die n boleh dikate bt ape pn bersama aku ibarat cm da knl die bertahun...erm..die nih jenis muddy n plg pnting baran...ckp pn xlh sebarangan..xtau la aku..tp aku masih lh sabar gn die..slalu kutuk n kate aku..aku pn eran pe kurangnyer aku..kdg2 nk ckp pe2 ngn die pn aku takut..ckp slah xckp lgi la slah
die nih jnis sukar nk tafsir peelnyer..kdg2 die jdi bek semacam jerw...lmbut mnjerw..kdg2 garang mak aih..tahla xnk cite la..ngeri..die nih lain dari yang lain penah aku jmpa..uniknyer die nih lain macam tah la..akumpn xtau la nk ckp perw
mmg len la..sejak aku knl die byk mase dihabiskan bersama pntang ujung miggu msti kuo lpak pyer...pe lagi temankn die la kuo jmpa kwn2 tp aku suka cm2 da tujuan la kuo klu stakat kuo saje2 aku xminat..penat la xlarat...tapi yg penting ramai tol org ckp muka aku ngn die cm kembar cm adikbradik..hahahahah...kdg2 aku perati gak oik xderla ngat..hahahah..mate aku besar die kecik jo..cerah lagi aku..erm..tah la comel pn tgh cuba baiki diri skng nih pe je pkara mendatang bakal dtng aku kne gak hadapi ngn tenang...ape kekurangan aku aku kene baiki supaya die xkn marah2 kat aku...n aku jnji btolkan n tgkatkan baiki diri kelemahan aku supaya die akan jarang tegur aku...tp yng pnting kat cini aku cuma leh ckp aku adalah org yg cermat n pembersih aku xsuka busuk xsuka..kotor..aku xsuka rambut xsympoo..mndi xbersabun...aku xsuka bdn berbau n umah berbau..aku xsuka lelaki pengotor n lelaki pemalas..plg penting aku xsuka lelaki yg mengharapkan duit aku n kelebihan aku semata2 untuk bergaya n hidupp sepanjang hayat dorg.aku buat ape2 ikhlas xpnah mengharapkan simpati n balasan org..aku lbih suka dpatkan ape yg aku nk ngn hsil titik pluh aku sendiri...bg aku i2 1 kepuasan aku xsuka org bandingkan aku..n mintak aku jadi org len semata2 tuk kepuasan org len bkn hati aku sendiri..aku suka jadik diri aku..aku xsuka kne konkong aku xsuka ..kene marah aku xsuka..mmg aku xsuka..aku xsuka lamabat kne tggu aku xsuka..GEMOK!!mmg aku plg xsuka..aku suka melawa aku suka bergaya aku suka la...aku suka fesyen aku suka sgala ape yg tuhan bagi kat aku skng aku slesa
aku syng diri aku aku syanag kerjaya aku..andai rezki aku tranfer..bestnyer...bertamabhla rezki aku kelak..hehehehsonok tuh...aku sbnarnyer tgh nk kmpul harta nk hidup aku kelak senng nk bg mkn pakai kat org mase dpan..heheeheh..aku xcerewet pilih pasangan jnji dorg lh trima aku seadanya..ape yg kurang pda aku aku akn sedaya upaya btolkan n aku akn jnji buat die hepy ngn aku..bhagia ngn aku.cuma aku bersyukur sbb ALLAH temukan aku ngn org yg aku cari selame nih...BMW(BEST MAN WIN)insyaallah...who knows!?



8C SEBAB SUAMI BENCI ISTERI

C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar.Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI... nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata...


C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan.Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua...

C3. CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar.Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh,kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje... Ada isteri kata - mekap untuk suami,tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan.Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan... sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2...

C6. CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya.Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai.Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak...anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi....

C8 CUAI
Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap,bersolek, mengemas.Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.


8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya.Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.Renungkanlah.....

This post has been edited by Edirossa: May 12 2007, 05:35 PM


--------------------
Ya Allah...Berikanlah Aku Kekuatan...Pada Mu Jua Aku Berserah...


8C SEBAB SUAMI BENCI ISTERI

C1. CABAR
Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar.Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata "Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI... nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata...


C2. CABUL
Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan.Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu)seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua...

C3. CELUPAR
Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar.Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT
Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh,kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje... Ada isteri kata - mekap untuk suami,tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU
Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan.Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan... sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2...

C6. CEREWET
Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya.Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai.Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak...anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi....

C8 CUAI
Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap,bersolek, mengemas.Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.


8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya.Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai... ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.Renungkanlah.....

This post has been edited by Edirossa: May 12 2007, 05:35 PM


--------------------
Ya Allah...Berikanlah Aku Kekuatan...Pada Mu Jua Aku Berserah...


13 Sebab Kenapa Anda Mesti Reject Dia Selepas 1st Date....Siri (10)

1. Dia asyik merenung dada dan punggung anda lebih daripada 10 kali setiap 10 minit.

2. Daripada ceritanya kepada anda, jelas dia kaki joli dan kaki makan angin. Sudahlah begitu, daripada banyak tempat pelancongan dan percutian di dunia, katanya, dia paling suka ke Thailand dan bila dia beritahu yang dia pernah hadapi masalah ketika menjalani ujian darah, anda patut pertimbangkan masak-masak mana tahu dia HIV positif.

3. Dia (lelaki) lebih pendek daripada anda. Masalahnya, dia betul-betul pendek dan cuma setinggi celah ketiak anda, dan anda menyedarinya bila semua orang tersenyum-senyum memandang anda berjalan disampingnya.

4. Bila dia beritahu anda, isterinya yang tidak pernah memahaminya, yang tidak pernah menjaga kebajikannya, dan tidak pernah menghargainya sebagai suami, ruparupanya si isteri sedang sarat mengandung-anak kesembilan.

5. Bila anda perasan biji matanya macam hendak terjojol keluar bila melihat semua wanita cantik@manis@seksi melepasi meja makan anda berdua.


6. Tangannya miang-miang mahu pegang tangan dan pinggang anda walaupun baru satu jam anda berkenalan dengannya.

7. Bila dia beritahu yang dia sebenarnya, bukannya ada hati dan hendak sangat bertemujanji dengan anda, tetapi buat juga, kerana kasihan, anda yang beria-ria sangat mahu menemuinya.

8. Kawan-kawan anda yang mengenalinya memberitahu, dia menghidapi penyakit kelamin yang kronik.

9. Dia langsung tidak bagi peluang anda bercerita tentang diri anda ataupun tentang famili anda, kerana dia rasa cerita tentang familinya lebih menarik dan lebih penting.

10. Bila anda pesan Coke dan dia memesan Carlsberg.

11. Bila dia cakap gedegang-gedegung macam tin kosong konon bapanya ada bisnes minyak dan datuknya orang paling kaya di Sarawak, tapi bil makan sampai, dai buat tak tahu.Anda juga yang terkorek-korek cari duit dalam tas tangan.

12. Dia beritahu yang hatinya sangat-sangat terluka, dan dia masih lagi bersedih kerana putus cinta dengan gadis yang sedang hamilkan anak luar nikahnya.

13. Dia kata yang dia impikan seorang isteri yang taat setia dan rela menjadi surirumah sepenuh masa.Tetapi daripada apa yang anda faham dia sebenarnya kata dia sedang mencari tukang masak, tukang cuci, tukang kemas, tukang gosok, tukang picit, tukang sental, pendek kata semuanya tukangla dan katanya lagi-dia juga sedang cari kilang buat anak.


13 Sebab Kenapa Anda Mesti Reject Dia Selepas 1st Date....Siri (10)

1. Dia asyik merenung dada dan punggung anda lebih daripada 10 kali setiap 10 minit.

2. Daripada ceritanya kepada anda, jelas dia kaki joli dan kaki makan angin. Sudahlah begitu, daripada banyak tempat pelancongan dan percutian di dunia, katanya, dia paling suka ke Thailand dan bila dia beritahu yang dia pernah hadapi masalah ketika menjalani ujian darah, anda patut pertimbangkan masak-masak mana tahu dia HIV positif.

3. Dia (lelaki) lebih pendek daripada anda. Masalahnya, dia betul-betul pendek dan cuma setinggi celah ketiak anda, dan anda menyedarinya bila semua orang tersenyum-senyum memandang anda berjalan disampingnya.

4. Bila dia beritahu anda, isterinya yang tidak pernah memahaminya, yang tidak pernah menjaga kebajikannya, dan tidak pernah menghargainya sebagai suami, ruparupanya si isteri sedang sarat mengandung-anak kesembilan.

5. Bila anda perasan biji matanya macam hendak terjojol keluar bila melihat semua wanita cantik@manis@seksi melepasi meja makan anda berdua.


6. Tangannya miang-miang mahu pegang tangan dan pinggang anda walaupun baru satu jam anda berkenalan dengannya.

7. Bila dia beritahu yang dia sebenarnya, bukannya ada hati dan hendak sangat bertemujanji dengan anda, tetapi buat juga, kerana kasihan, anda yang beria-ria sangat mahu menemuinya.

8. Kawan-kawan anda yang mengenalinya memberitahu, dia menghidapi penyakit kelamin yang kronik.

9. Dia langsung tidak bagi peluang anda bercerita tentang diri anda ataupun tentang famili anda, kerana dia rasa cerita tentang familinya lebih menarik dan lebih penting.

10. Bila anda pesan Coke dan dia memesan Carlsberg.

11. Bila dia cakap gedegang-gedegung macam tin kosong konon bapanya ada bisnes minyak dan datuknya orang paling kaya di Sarawak, tapi bil makan sampai, dai buat tak tahu.Anda juga yang terkorek-korek cari duit dalam tas tangan.

12. Dia beritahu yang hatinya sangat-sangat terluka, dan dia masih lagi bersedih kerana putus cinta dengan gadis yang sedang hamilkan anak luar nikahnya.

13. Dia kata yang dia impikan seorang isteri yang taat setia dan rela menjadi surirumah sepenuh masa.Tetapi daripada apa yang anda faham dia sebenarnya kata dia sedang mencari tukang masak, tukang cuci, tukang kemas, tukang gosok, tukang picit, tukang sental, pendek kata semuanya tukangla dan katanya lagi-dia juga sedang cari kilang buat anak.


Sikap positif hadapi menopaus


APABILA kitaran haid yang sedang atau telah dialami oleh seseorang wanita selama kira-kira 40 tahun menjadi kurang tetap dan kemudiannya berhenti, maka berlakulah satu peringkat baru dalam kehidupan, iaitu menopaus.

Ia menandakan tamatnya keupayaan pembiakan dan putus haid. Perubahan ini berlaku secara semula jadi dalam badan wanita. Pun begitu, menopaus sering membawa pelbagai akibat, baik dari segi fizikal atau mental.

Sebahagian wanita tidak mengalami apa-apa keluhan tetapi sebahagiannya lagi akan mengalaminya dengan teruk.

Wanita menganggap menopaus sebagai satu jangka masa yang membawa impak dan perubahan besar ke atas hidup mereka. Sementara para doktor pula menganggap menopaus sebagai suatu fenomena perubatan.

''Menopaus merupakan kebimbangan kepada semua wanita kerana ia bukan tahap hidup yang selesa bagi mereka. Menjelang masa ini, wanita mula nampak lebih tua dan peranan mereka di rumah serta di kalangan masyarakat akan berubah.

''Perasaan tidak selesa yang berpunca daripada gejala menopaus akan merumitkan keadaan. Bagaimanapun situasi wanita masa kini berbeza kerana mereka memain peranan aktif dalam masyarakat, berkerjaya, lebih mengambil berat terhadap kesihatan dan dapat menangani gejala menopaus dengan baik.

''Sebaiknya wanita memahami menopaus bahawa ia suatu fasa normal dalam kehidupan. Ia merupakan proses semula jadi penurunan fungsi ovari dalam penghasilan hormon estrogen dan progestogen,'' demikian kata pakar ginekologi Hospital Pusrawi, Dr. Asmah Yun Mat Sidek kepada peserta yang menghadiri ceramah kesihatan percuma di hospital tersebut, baru-baru ini.

Menurut Dr. Asmah lagi, sejak lahir, seseorang itu mempunyai sebanyak satu juta sel ovari. Dari mula didatangi haid sehingga menopaus, banyak sel ovari berkurangan. Menopaus berlaku kerana tiada lagi stok sel di dalam sel-sel ovari tersebut.

''Purata umur wanita yang menopaus adalah 50 tahun namun ia juga boleh terjadi di antara umur 45 hingga 55 tahun. Ini bergantung pada sel ovari yang ada pada seseorang.

''Ada wanita yang menopaus sebelum berumur 40 tahun. Ini dinamakan menopaus pra matang. Hanya satu peratus wanita yang mendapat menopaus pra matang. Mungkin ini disebabkan oleh pembedahan yang disebabkan kanser rahim dan sebagainya di mana doktor terpaksa membuang sistem peranakan,'' jelas Dr. Asmah.

Beliau berkata, wanita yang mengalami menopaus akan mengalami gejala-gejala seperti serangan kepanasan dan berpeluh pada waktu malam yang berlaku di antara tiga hingga enam minit, sakit belakang, sendi dan tulang kerana kepadatan jisim tulang yang berkurangan, kekeringan faraj atau keperitan semasa hubungan seks dan kemungkinan dijangkiti infeksi dan saluran kencing meningkat.

Tambahnya, selain itu, mereka juga mungkin menghadapi masalah gangguan tidur, rasa sejuk dan kekejangan pada tangan dan kaki, kesakitan sendi dan otot, sakit kepala, pening, sesak nafas dan jantung berdebar-debar.

Sesetengah wanita pula, kata beliau, tidak dapat menumpukan perhatian dan mudah menangis atau berkelakuan tidak menentu. Keluhan lain yang jarang berlaku tetapi amat mengganggu adalah gangguan mental seperti keletihan, perubahan emosi mendadak, kerisauan tanpa sebab, kebimbangan dan kemurungan.

''Statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyatakan menjelang tahun 2030, sebanyak 1.2 bilion wanita mengalami menopaus semasa berumur 50 tahun. Justeru wanita harus mempunyai sikap positif menghadapi menopaus kerana ia bukan bererti penghujung kehidupan.

''Menopaus bermakna seseorang wanita itu telah menjalani dua pertiga kehidupan dari usia masing-masing dan tinggal satu pertiga lagi bagi diisi dengan aktiviti yang tidak dapat dilakukan dahulu umpamanya melakukan ibadat dan sebagainya,'' ujar Dr. Asmah lagi.

Beliau menegaskan terdapat banyak rawatan bagi menangani gejala menopaus seperti memakan makanan yang berkhasiat, elakkan merokok atau minuman alkohol, selalu bersenam, bersikap positif terhadap kehidupan, kurangkan stres, dapatkan sokongan pasangan atau komuniti dan lakukan pemeriksaan kesihatan.

''Selain itu, wanita boleh mengambil hormon gantian bagi menggantikan hormon estrogen yang berkurangan di dalam badan wanita.

''Semasa menopaus, badan tidak berupaya menghasilkan hormon estrogen seperti dulu. Paras estrogen mula menurun dan penghasilan estrogen tidak tetap seperti dulu. Penurunan paras estrogen menyebabkan perasaan tidak selesa serta gejala-gejala fizikal dan mental.

''Jangan malu hendak memulakan rawatan hormon gantian. Bagaimanapun sebelum mengambilnya, dapatkan pemeriksaan kesihatan bagi mengetahui hormon yang bersesuaian dengan seseorang individu.

''Mereka yang berminat mengambil pil hormon ini perlu melakukan pemeriksaan berkala, lihat kesan sampingan seperti perubahan pada payu dara (kejang, bengkak), pening, loya dan perdarahan faraj.

''Wanita yang mengalami menopaus juga amat digalakkan menjaga nutrisi dan mengambil pil kalsium 1000 - 1,200 mg, vitamin D, E, magnesium, omega 3, makan banyak soya, brokoli, kobis dan tomato,''


Sikap positif hadapi menopaus


APABILA kitaran haid yang sedang atau telah dialami oleh seseorang wanita selama kira-kira 40 tahun menjadi kurang tetap dan kemudiannya berhenti, maka berlakulah satu peringkat baru dalam kehidupan, iaitu menopaus.

Ia menandakan tamatnya keupayaan pembiakan dan putus haid. Perubahan ini berlaku secara semula jadi dalam badan wanita. Pun begitu, menopaus sering membawa pelbagai akibat, baik dari segi fizikal atau mental.

Sebahagian wanita tidak mengalami apa-apa keluhan tetapi sebahagiannya lagi akan mengalaminya dengan teruk.

Wanita menganggap menopaus sebagai satu jangka masa yang membawa impak dan perubahan besar ke atas hidup mereka. Sementara para doktor pula menganggap menopaus sebagai suatu fenomena perubatan.

''Menopaus merupakan kebimbangan kepada semua wanita kerana ia bukan tahap hidup yang selesa bagi mereka. Menjelang masa ini, wanita mula nampak lebih tua dan peranan mereka di rumah serta di kalangan masyarakat akan berubah.

''Perasaan tidak selesa yang berpunca daripada gejala menopaus akan merumitkan keadaan. Bagaimanapun situasi wanita masa kini berbeza kerana mereka memain peranan aktif dalam masyarakat, berkerjaya, lebih mengambil berat terhadap kesihatan dan dapat menangani gejala menopaus dengan baik.

''Sebaiknya wanita memahami menopaus bahawa ia suatu fasa normal dalam kehidupan. Ia merupakan proses semula jadi penurunan fungsi ovari dalam penghasilan hormon estrogen dan progestogen,'' demikian kata pakar ginekologi Hospital Pusrawi, Dr. Asmah Yun Mat Sidek kepada peserta yang menghadiri ceramah kesihatan percuma di hospital tersebut, baru-baru ini.

Menurut Dr. Asmah lagi, sejak lahir, seseorang itu mempunyai sebanyak satu juta sel ovari. Dari mula didatangi haid sehingga menopaus, banyak sel ovari berkurangan. Menopaus berlaku kerana tiada lagi stok sel di dalam sel-sel ovari tersebut.

''Purata umur wanita yang menopaus adalah 50 tahun namun ia juga boleh terjadi di antara umur 45 hingga 55 tahun. Ini bergantung pada sel ovari yang ada pada seseorang.

''Ada wanita yang menopaus sebelum berumur 40 tahun. Ini dinamakan menopaus pra matang. Hanya satu peratus wanita yang mendapat menopaus pra matang. Mungkin ini disebabkan oleh pembedahan yang disebabkan kanser rahim dan sebagainya di mana doktor terpaksa membuang sistem peranakan,'' jelas Dr. Asmah.

Beliau berkata, wanita yang mengalami menopaus akan mengalami gejala-gejala seperti serangan kepanasan dan berpeluh pada waktu malam yang berlaku di antara tiga hingga enam minit, sakit belakang, sendi dan tulang kerana kepadatan jisim tulang yang berkurangan, kekeringan faraj atau keperitan semasa hubungan seks dan kemungkinan dijangkiti infeksi dan saluran kencing meningkat.

Tambahnya, selain itu, mereka juga mungkin menghadapi masalah gangguan tidur, rasa sejuk dan kekejangan pada tangan dan kaki, kesakitan sendi dan otot, sakit kepala, pening, sesak nafas dan jantung berdebar-debar.

Sesetengah wanita pula, kata beliau, tidak dapat menumpukan perhatian dan mudah menangis atau berkelakuan tidak menentu. Keluhan lain yang jarang berlaku tetapi amat mengganggu adalah gangguan mental seperti keletihan, perubahan emosi mendadak, kerisauan tanpa sebab, kebimbangan dan kemurungan.

''Statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyatakan menjelang tahun 2030, sebanyak 1.2 bilion wanita mengalami menopaus semasa berumur 50 tahun. Justeru wanita harus mempunyai sikap positif menghadapi menopaus kerana ia bukan bererti penghujung kehidupan.

''Menopaus bermakna seseorang wanita itu telah menjalani dua pertiga kehidupan dari usia masing-masing dan tinggal satu pertiga lagi bagi diisi dengan aktiviti yang tidak dapat dilakukan dahulu umpamanya melakukan ibadat dan sebagainya,'' ujar Dr. Asmah lagi.

Beliau menegaskan terdapat banyak rawatan bagi menangani gejala menopaus seperti memakan makanan yang berkhasiat, elakkan merokok atau minuman alkohol, selalu bersenam, bersikap positif terhadap kehidupan, kurangkan stres, dapatkan sokongan pasangan atau komuniti dan lakukan pemeriksaan kesihatan.

''Selain itu, wanita boleh mengambil hormon gantian bagi menggantikan hormon estrogen yang berkurangan di dalam badan wanita.

''Semasa menopaus, badan tidak berupaya menghasilkan hormon estrogen seperti dulu. Paras estrogen mula menurun dan penghasilan estrogen tidak tetap seperti dulu. Penurunan paras estrogen menyebabkan perasaan tidak selesa serta gejala-gejala fizikal dan mental.

''Jangan malu hendak memulakan rawatan hormon gantian. Bagaimanapun sebelum mengambilnya, dapatkan pemeriksaan kesihatan bagi mengetahui hormon yang bersesuaian dengan seseorang individu.

''Mereka yang berminat mengambil pil hormon ini perlu melakukan pemeriksaan berkala, lihat kesan sampingan seperti perubahan pada payu dara (kejang, bengkak), pening, loya dan perdarahan faraj.

''Wanita yang mengalami menopaus juga amat digalakkan menjaga nutrisi dan mengambil pil kalsium 1000 - 1,200 mg, vitamin D, E, magnesium, omega 3, makan banyak soya, brokoli, kobis dan tomato,''


Festival fesyen F1


SEMPENA perlumbaan Formula Satu (F1) Grand Prix Malaysia yang bermula pada 3 April lalu dan berakhir hari ini, pelbagai acara diadakan termasuk Festival Fesyen Stylo Kuala Lumpur.

Seperti demam F1, fesyen juga mempunyai ramai pengikut dan penggemar.

Festival ini bertujuan memperkenalkan pereka fesyen tempatan selain pertunjukan fesyen Stylo juga menjemput pereka fesyen dari luar negara yang berbakat besar.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, apakah makna stylo? Dalam istilah fesyen, ia menggambarkan stail, bentuk atau potongan yang mempunyai gaya sendiri, menarik dan mengikut peredaran masa terkini.

Dalam konteks ini, festival ini menjadi medan bagaimana busana-buana yang diperagakan mampu menjadi fesyen yang hebat di peringkat antarabangsa.

Turut diadakan, Festival Muzik Antarabangsa Sunburst KL 2009, KL Vintage & Classic Car Concours, KL Design Week 2009, Minggu Fesyen Pavilion Pit Stop, F1 Gala Dinner, KLGP City Weekend Festival dan Speed Zone Festival.

Presiden SKLFF, Datuk Nancy Yeoh, berkata festival fesyen Stylo adalah antara acara terbaik dan terbesar di Malaysia yang dapat mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.

Tidak seperti pertunjukan fesyen lain yang begitu terhad, Festival Fesyen Stylo berbeza kerana ia juga merangkumi pelbagai aspek lain termasuk bidang komersial.

Uniknya, festival kali ini berlangsung di Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur yang menjadi tarikan pelancong.

“Festival berkenaan bukan hanya menonjolkan koleksi pakaian semata-mata malah ia merangkumi semua aspek dalam industri fesyen. Ia membabitkan semua termasuk koleksi kasut, aksesori, dandanan rambut, solekan, peragawati dan peragawan,” katanya.

Nancy yang juga Pengarah Urusan RAPR Mileage Communications berkata, festival berkenaan akan dipersembahkan tiga dimensi iaitu pameran penaja, parti hebat dan dihadiri tetamu.

“Selain mengetengahkan pereka fesyen tempatan, pertunjukan fesyen Stylo juga menjemput pereka fesyen dari luar negara yang berbakat besar,” katanya.

Antara jenama yang dan pereka fesyen terbabit dalam acara berkenaan ialah Venie Tee, Alvin Tay, Karl Ng, Jonathan Cheng, Bill Keith, Khoon Hooi, Melinda Looi, Tom Abang Saufi.

Jenama lain yang terbabit dalam Festival Fesyen Stylo ini ialah British India di samping jenama kereta mewah Mercedes-Benz akan dipersembahkan pada Malam Anugerah Stylo Mercedes-Benz.

“Festival ini turut menjadi landasan kepada pereka fesyen bersatu dan menonjolkan hasil kreativiti masing-masing,” katanya.

Sementara itu, acara pra pembukaan festival ini berlangsung di Hap Seng Star, mengetengahkan pelbagai gaya rambut oleh Winnie Loo- A Cut Above yang menggunakan konsep kreatif yang unik. Walaupun agak mustahil digayakan pada hari biasa, gaya rambut ini sesuai untuk majlis bertema.

Pembukaan festival ini yang berlangsung gilang-gemilang di Tasik Perdana mempamerkan koleksi jenama antarabangsa BritishIndia yang bertemakan ‘Kemewahan Raj’.

Bukan sahaja unik dengan tema pakaian dramatik, ia juga sesuai untuk budaya negara yang mengutamakan konsep pakaian sopan.

Tidak ketinggalan, kehadiran pereka-pereka fesyen muda seperti Hazeer Wahid, Rizman Ruzaini dan Amir Luqman di bawah Persatuan Pereka Bumiputera (BDA) pada acara peragaan Grand Prix dengan koleksi pengantin wanita berkonsepkan budaya Asia.

Kemuncak festival ini ialah pada malam gala anugerah Mercedes-Benz yang turut menjemput tiga pereka terkenal Sepanyol, Agatha Ruiz de la Prada, Maria Lafuente, dan Angel Schlesse.

Ternyata, festival ini berjaya mempertontonkan busana indah dan mempesona ilham tempatan dan luar negara.


Festival fesyen F1


SEMPENA perlumbaan Formula Satu (F1) Grand Prix Malaysia yang bermula pada 3 April lalu dan berakhir hari ini, pelbagai acara diadakan termasuk Festival Fesyen Stylo Kuala Lumpur.

Seperti demam F1, fesyen juga mempunyai ramai pengikut dan penggemar.

Festival ini bertujuan memperkenalkan pereka fesyen tempatan selain pertunjukan fesyen Stylo juga menjemput pereka fesyen dari luar negara yang berbakat besar.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, apakah makna stylo? Dalam istilah fesyen, ia menggambarkan stail, bentuk atau potongan yang mempunyai gaya sendiri, menarik dan mengikut peredaran masa terkini.

Dalam konteks ini, festival ini menjadi medan bagaimana busana-buana yang diperagakan mampu menjadi fesyen yang hebat di peringkat antarabangsa.

Turut diadakan, Festival Muzik Antarabangsa Sunburst KL 2009, KL Vintage & Classic Car Concours, KL Design Week 2009, Minggu Fesyen Pavilion Pit Stop, F1 Gala Dinner, KLGP City Weekend Festival dan Speed Zone Festival.

Presiden SKLFF, Datuk Nancy Yeoh, berkata festival fesyen Stylo adalah antara acara terbaik dan terbesar di Malaysia yang dapat mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa.

Tidak seperti pertunjukan fesyen lain yang begitu terhad, Festival Fesyen Stylo berbeza kerana ia juga merangkumi pelbagai aspek lain termasuk bidang komersial.

Uniknya, festival kali ini berlangsung di Taman Tasik Perdana, Kuala Lumpur yang menjadi tarikan pelancong.

“Festival berkenaan bukan hanya menonjolkan koleksi pakaian semata-mata malah ia merangkumi semua aspek dalam industri fesyen. Ia membabitkan semua termasuk koleksi kasut, aksesori, dandanan rambut, solekan, peragawati dan peragawan,” katanya.

Nancy yang juga Pengarah Urusan RAPR Mileage Communications berkata, festival berkenaan akan dipersembahkan tiga dimensi iaitu pameran penaja, parti hebat dan dihadiri tetamu.

“Selain mengetengahkan pereka fesyen tempatan, pertunjukan fesyen Stylo juga menjemput pereka fesyen dari luar negara yang berbakat besar,” katanya.

Antara jenama yang dan pereka fesyen terbabit dalam acara berkenaan ialah Venie Tee, Alvin Tay, Karl Ng, Jonathan Cheng, Bill Keith, Khoon Hooi, Melinda Looi, Tom Abang Saufi.

Jenama lain yang terbabit dalam Festival Fesyen Stylo ini ialah British India di samping jenama kereta mewah Mercedes-Benz akan dipersembahkan pada Malam Anugerah Stylo Mercedes-Benz.

“Festival ini turut menjadi landasan kepada pereka fesyen bersatu dan menonjolkan hasil kreativiti masing-masing,” katanya.

Sementara itu, acara pra pembukaan festival ini berlangsung di Hap Seng Star, mengetengahkan pelbagai gaya rambut oleh Winnie Loo- A Cut Above yang menggunakan konsep kreatif yang unik. Walaupun agak mustahil digayakan pada hari biasa, gaya rambut ini sesuai untuk majlis bertema.

Pembukaan festival ini yang berlangsung gilang-gemilang di Tasik Perdana mempamerkan koleksi jenama antarabangsa BritishIndia yang bertemakan ‘Kemewahan Raj’.

Bukan sahaja unik dengan tema pakaian dramatik, ia juga sesuai untuk budaya negara yang mengutamakan konsep pakaian sopan.

Tidak ketinggalan, kehadiran pereka-pereka fesyen muda seperti Hazeer Wahid, Rizman Ruzaini dan Amir Luqman di bawah Persatuan Pereka Bumiputera (BDA) pada acara peragaan Grand Prix dengan koleksi pengantin wanita berkonsepkan budaya Asia.

Kemuncak festival ini ialah pada malam gala anugerah Mercedes-Benz yang turut menjemput tiga pereka terkenal Sepanyol, Agatha Ruiz de la Prada, Maria Lafuente, dan Angel Schlesse.

Ternyata, festival ini berjaya mempertontonkan busana indah dan mempesona ilham tempatan dan luar negara.


time aku kat opis nih!


huhuk kat opis skng nk lik xdpat ujan lebat gilerw..erm...bosanyerw..kje xder tp org cbok2 cm byk kje..alah blakon jerw 2 dpn bos..hahahah...aku skng kje alhmdullh mkn stabil kje ok gaji ok..cuma xslesa la..da org 2 suka gaggu aku la..die btol2 xsnng at ngn aku,aku pn xtau knp..skit at...sengal..jahat tul r die...suka blagak dpn boss slalu suka jatuhkan staff2 len..paling aku kesian die suka..marah2 org lbh tua dari die usah ckp staff operation manager pn die biadap..tahla mkn kurang didikan kot..aku kdg2 bgng gak...

cam kes ari2 aku dpt settle task keje aku..yg bgga tuh dpt pujian dari,SM& manager operation..die lak xpauh at cari kesalahn nasib bek tuhan maha kaya aku terselamat dari citer karut die 2 so aku slamat..hahahaahah
aku xksahla skng nih aku cuba tuk hidup n cuba x biarkan org amik ksmpatan kt diri aku supaya aku jd orang yg bukan snng org pijak n buli,,,heheeh...sbb skg aku da pendorong semagat n smgat 2 la yg aku pgang sampai skg..alhmdullh syukur sgt aku..kembali senng hati n gumbira walau xsepenuhnya tapi aku cuba..hehehe



time aku kat opis nih!


huhuk kat opis skng nk lik xdpat ujan lebat gilerw..erm...bosanyerw..kje xder tp org cbok2 cm byk kje..alah blakon jerw 2 dpn bos..hahahah...aku skng kje alhmdullh mkn stabil kje ok gaji ok..cuma xslesa la..da org 2 suka gaggu aku la..die btol2 xsnng at ngn aku,aku pn xtau knp..skit at...sengal..jahat tul r die...suka blagak dpn boss slalu suka jatuhkan staff2 len..paling aku kesian die suka..marah2 org lbh tua dari die usah ckp staff operation manager pn die biadap..tahla mkn kurang didikan kot..aku kdg2 bgng gak...

cam kes ari2 aku dpt settle task keje aku..yg bgga tuh dpt pujian dari,SM& manager operation..die lak xpauh at cari kesalahn nasib bek tuhan maha kaya aku terselamat dari citer karut die 2 so aku slamat..hahahaahah
aku xksahla skng nih aku cuba tuk hidup n cuba x biarkan org amik ksmpatan kt diri aku supaya aku jd orang yg bukan snng org pijak n buli,,,heheeh...sbb skg aku da pendorong semagat n smgat 2 la yg aku pgang sampai skg..alhmdullh syukur sgt aku..kembali senng hati n gumbira walau xsepenuhnya tapi aku cuba..hehehe



12 April 2009

Rahsia Jenis Darah Dengan Personaliti Anda


Adakah jenis darah yang mengalir dalam tubuh kita mampu menggambarkan personaliti sebenar diri kita sendiri? Menurut salah sebuah institut di Jepun, kajian yang dilakukan ke atas jenis-jenis darah yang mengalir di dalam tubuh manusia ternyata mampu memberi gambaran terdekat mengenai keperibadian individu itu sendiri. Lets check it out..

DARAH O
Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri. Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan. Sekiranya menginginkan sesuatu, anda akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya anda dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu anda juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri anda sendiri.
Oleh yang demikian anda harus lebih bijak mengawal emosi diri anda agar tidak dikuasai dengan tekanan.

DARAH A
Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup anda. Anda gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan anda juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Anda bijak bergaul dengan individu di sekeliling dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan anda.

Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri anda itu melambangkan bahawa anda tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang. Walau bagaimanapun ada kalanya anda agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Anda harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja anda itu, kesihatan diri pula yang terabai.

DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan anda. Anda lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula anda adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, anda lebih gemar melaksanakannya dengan cara anda sendiri. Anda adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri anda untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.
Anda adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap anda yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri anda dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Anda harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.

DARAH AB
Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Anda juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling anda berasa selesa untuk berdampingan dengan anda. Anda juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria.
Namun ada satu perkara yang harus anda perbaiki dalam diri anda itu. Anda perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri anda sendiri.
P/S: Betul atau tidak anda nilai sendiri ;)


Rahsia Jenis Darah Dengan Personaliti Anda


Adakah jenis darah yang mengalir dalam tubuh kita mampu menggambarkan personaliti sebenar diri kita sendiri? Menurut salah sebuah institut di Jepun, kajian yang dilakukan ke atas jenis-jenis darah yang mengalir di dalam tubuh manusia ternyata mampu memberi gambaran terdekat mengenai keperibadian individu itu sendiri. Lets check it out..

DARAH O
Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri. Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan. Sekiranya menginginkan sesuatu, anda akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya anda dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu anda juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri anda sendiri.
Oleh yang demikian anda harus lebih bijak mengawal emosi diri anda agar tidak dikuasai dengan tekanan.

DARAH A
Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup anda. Anda gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan anda juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Anda bijak bergaul dengan individu di sekeliling dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan anda.

Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri anda itu melambangkan bahawa anda tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang. Walau bagaimanapun ada kalanya anda agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Anda harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja anda itu, kesihatan diri pula yang terabai.

DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan anda. Anda lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula anda adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, anda lebih gemar melaksanakannya dengan cara anda sendiri. Anda adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri anda untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.
Anda adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap anda yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri anda dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Anda harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.

DARAH AB
Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Anda juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling anda berasa selesa untuk berdampingan dengan anda. Anda juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria.
Namun ada satu perkara yang harus anda perbaiki dalam diri anda itu. Anda perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri anda sendiri.
P/S: Betul atau tidak anda nilai sendiri ;)


10 Kelebihan Seks Untuk Kesihatan

Walaupun dikatakan banyak kelebihan dari segi kesihatan mengenai seks ini bukan bermakna anda boleh melakukan seks bagi yang belum berkahwin bagi orang islam.

Berikut 10 kelebihan seks buat kesihatan:

1. Menjadikan awet muda. Menurut penelitian, orang yang melakukan hubungan seksual tiga kali dalam seminggu terlihat empat sampai tujuh tahun lebih muda. Hal ini karena seks merupakan bentuk olah raga yang memberikan peremajaan kulit. Hubungan seks dilakukan dengan penuh semangat berarti akan banyak oksigen yang terpompa di sekitar tubuh yang dibawa darah dan nutrisi pada permukaan kulit.

2. Membuat tubuh menjadi fit. Meskipun seks bukan cara paling efektif untuk menurunkan berat badan, Anda dapat membakar antara 100 dan 250 kalori per jam dan juga olah raga otot-otot secara menyeluruh.

3. Meningkatkan mood. Ketika seorang wanita mencapai orgasme, mereka mengeluarkan suatu hormon seks yang disebut oxytocin yang diproduksi oleh bagian dasar otak yang dapat membangkitkan perasaan emosional seperti kehangatan dan saling asuh yang membantu meningkatkan pertalian di antara dua orang.

4. Menjaga Anda tetap langsing. Hubungan seksual meningkatkan tingkat insulin-seperti faktor penumbuh (IGF)-suatu hormon yang dapat mengontrol aktifitas enzim dalam sel-sel yang bertanggung jawab pada metabolisme lemak. Ketika tingkat IGF lebih tinggi dikeluarkan, membantu menghacurkan lapisan lemak.

5. Meningkatkan kekebalan. Penelitian telah menunjukkan bahwa orgasme dapat membantu menstimulus sistem kekebalan. Hal ini terjadi karena dapat meningkatkan tingkat T3 dan T4 sel lymphocyte-sejenis sel darah putih yang dapat memproduksi anti bodi dan menyerang infeksi sebanyak 20%.

6. Mengurangi stress. Ada bukti ilmiah yang kuat bahwa orgasme dapat memicu pengeluaran endorphins-bahan kimia yang dikeluarkan otak yang bertindak sebagai painkillers efektif.

7. Membantu mencegah penyakit jantung. Seks memiliki keuntungan khusus bagi pria, terutama jika mereka berumur 40 tahun lebih. Karena seks dapat membantu meningkatkan testosteron yang dapat melindungi jantung.

8. Membantu sirkulasi. Seks adalah olah raga yang dapat meningkatkan sirkulasi darah karena akan membiarkan oksigen dan nutrisi mengalir dalam aliran darah lebih mudah.

9. Memperpanjang hidup. Para peneliti telah menghubungkan hidup lebih panjang dengan frekuensi seks baik pria dan wanita.

10. Menurunkan risiko dalam kehamilan. Suatu penelitian tahun 1994 menemukan bahwa wanita yang melakukan seks dalam hubungan jangka panjang memiliki resiko komplikasi lebih kecil dalam masa kehamilan.


10 Kelebihan Seks Untuk Kesihatan

Walaupun dikatakan banyak kelebihan dari segi kesihatan mengenai seks ini bukan bermakna anda boleh melakukan seks bagi yang belum berkahwin bagi orang islam.

Berikut 10 kelebihan seks buat kesihatan:

1. Menjadikan awet muda. Menurut penelitian, orang yang melakukan hubungan seksual tiga kali dalam seminggu terlihat empat sampai tujuh tahun lebih muda. Hal ini karena seks merupakan bentuk olah raga yang memberikan peremajaan kulit. Hubungan seks dilakukan dengan penuh semangat berarti akan banyak oksigen yang terpompa di sekitar tubuh yang dibawa darah dan nutrisi pada permukaan kulit.

2. Membuat tubuh menjadi fit. Meskipun seks bukan cara paling efektif untuk menurunkan berat badan, Anda dapat membakar antara 100 dan 250 kalori per jam dan juga olah raga otot-otot secara menyeluruh.

3. Meningkatkan mood. Ketika seorang wanita mencapai orgasme, mereka mengeluarkan suatu hormon seks yang disebut oxytocin yang diproduksi oleh bagian dasar otak yang dapat membangkitkan perasaan emosional seperti kehangatan dan saling asuh yang membantu meningkatkan pertalian di antara dua orang.

4. Menjaga Anda tetap langsing. Hubungan seksual meningkatkan tingkat insulin-seperti faktor penumbuh (IGF)-suatu hormon yang dapat mengontrol aktifitas enzim dalam sel-sel yang bertanggung jawab pada metabolisme lemak. Ketika tingkat IGF lebih tinggi dikeluarkan, membantu menghacurkan lapisan lemak.

5. Meningkatkan kekebalan. Penelitian telah menunjukkan bahwa orgasme dapat membantu menstimulus sistem kekebalan. Hal ini terjadi karena dapat meningkatkan tingkat T3 dan T4 sel lymphocyte-sejenis sel darah putih yang dapat memproduksi anti bodi dan menyerang infeksi sebanyak 20%.

6. Mengurangi stress. Ada bukti ilmiah yang kuat bahwa orgasme dapat memicu pengeluaran endorphins-bahan kimia yang dikeluarkan otak yang bertindak sebagai painkillers efektif.

7. Membantu mencegah penyakit jantung. Seks memiliki keuntungan khusus bagi pria, terutama jika mereka berumur 40 tahun lebih. Karena seks dapat membantu meningkatkan testosteron yang dapat melindungi jantung.

8. Membantu sirkulasi. Seks adalah olah raga yang dapat meningkatkan sirkulasi darah karena akan membiarkan oksigen dan nutrisi mengalir dalam aliran darah lebih mudah.

9. Memperpanjang hidup. Para peneliti telah menghubungkan hidup lebih panjang dengan frekuensi seks baik pria dan wanita.

10. Menurunkan risiko dalam kehamilan. Suatu penelitian tahun 1994 menemukan bahwa wanita yang melakukan seks dalam hubungan jangka panjang memiliki resiko komplikasi lebih kecil dalam masa kehamilan.


Rihanna di sebalik kontroversi


DIA dipukul teman lelakinya sendiri. Gambarnya yang cedera disiarkan dan menjadi tontonan ramai namun tak sampai sebulan selepas kejadian, dia kembali menjalinkan hubungan dengan lelaki tersebut. Robyn Rihanna Fenty nyata mencipta polemik sendiri gara-gara insiden malang itu. Sama seperti kemunculan albumnya Good Girl Gone Bad yang benar-benar meledakkan nama Rihanna, kejadian itu juga mencipta satu lagi kontroversi yang tiada kesudahan.

Masakan tidak, Good Girl Gone Bad memperlihatkan gadis kelahiran Barbados yang eksotik ini bukan lagi seorang gadis sunti yang pemalu.

Sebaliknya pelontar lagu Umbrella yang meledak seantero dunia itu semakin bangga mempamerkan susuk tubuh yang seksi lagi menggiurkan.

Saat sedang menikmati kemasyhuran, gadis berusia 21 tahun yang terkenal dengan potongan rambut pendek penuh bergaya ini turut hanyut dengan cintanya kepada Chris Brown, penggubah lagu Disturbia yang juga penyanyi R&B popular.

Awalnya hanya mempamerkan lagak teman tapi mesra namun akhirnya setahun lalu, kedua-duanya mengakui mengakui saling jatuh cinta.

Namun siapa menyangka buah hati pengarang jantungnya itu tegar mencederakan dirinya, kemudian melarikan diri dan Rihanna terpaksa membuat panggilan kecemasan dengan pengenalan Robyn F.

Peristiwa itu yang berlaku sehari sebelum Anugerah Grammy membuatkan Rihanna yang sepatutnya berduet dengan Brown di pentas anugerah tersebut membatalkan kemunculan.

Malah kerana kejadian itu juga, perancangan konsertnya di Kuala Lumpur yang sepatutnya berlangsung 13 Februari lalu terpaksa ditangguhkan ke satu tarikh yang belum dipastikan. Khabarnya penyanyi kelahiran Barbados itu mungkin akan menjayakan konsertnya di negara ini pada akhir April atau Mei depan.

l Di mana silapnya?

Itu lontaran pertanyaan peminat terhadap kejadian tersebut. Brown, 19, pernah berkata, tidak akan sesekali mengasari seorang wanita apalagi yang dicintainya.

Namun perkara sebaliknya berlaku. Dia kini menghadapi pertuduhan mencederakan dan jika sabit kesalahan mungkin akan menyebabkan dia dipenjara sehingga lima tahun.

Bagaimanapun Brown dalam nada perlahan ketika menghadap hakim di mahkamah pada 7 April lalu mengaku tidak bersalah atas tuduhan tersebut.

Biarpun pengakuan itu menerima reaksi kurang senang daripada kalangan keluarga Rihanna namun ada juga yang beranggapan sikap cemburu buta penyanyi itu mungkin mengundang petaka kepada dirinya.

Namun bagi mereka yang mengenali pasangan ini, Rihanna dan Brown dianggap sebagai pasangan yang sangat menyayangi dan amat mengambil berat antara satu sama lain.

Malah bapa Rihanna, Fenty dikatakan menyukai Brown dan menganggap anak muda itu sebagai seorang yang penuh santun.

“Mereka kelihatan sangat bahagia bersama. Saya tidak tahu di mana silapnya? Saya melihat mereka ketawa, menonton wayang dan berparti,” kata Fenty kepada majalah People baru-baru ini.

Sememangnya sebelum kejadian itu, Brown meninggalkan tanggapan yang amat baik kepada ahli keluarga Rihanna di Barbados yang menganggap dia seorang yang mengambil berat dan lemah lembut.

Namun biar tidak menyangka Brown sanggup mencederakan anak mereka tetapi tindakan Rihanna yang kembali ke pangkuan Brown selepas tiga minggu dia dipukul dan ditinggalkan di tepi jalan sebenarnya lebih memeranjatkan keluarga Rihanna.

Bagaimanapun Rihanna dikhabarkan amat mencintai Brown dan menganggap lelaki itu selalu membuatkan dirinya ‘hidup’ dan seperti seorang remaja.

Pun begitu, biar saling menyintai namun kedua-duanya suka bergaduh dan semasa di Barbados Ogos lalu, mereka dilihat bertengkar ketika sedang seronok berparti di sebuah kelab.

“Cemburu. Itulah yang selalunya menyebabkan mereka bertengkar,” kata satu sumber. Dan sememangnya Rihanna antara gadis yang suka membuatkan buah hatinya itu panas dengan tindakannya serta penampilannya yang seksi.

l Kontroversi

Menariknya tentang Rihanna dan Brown ialah walaupun keduanya sedang menghadapi masa-masa kelam akibat insiden itu, mereka masih dikhabarkan menjalinkan kerjasama.

Malah dalam kekalutan kontroversi itu, Rihanna dan Brown dikatakan telah berduet bersama biarpun ramai menganggap peristiwa itu pencetus kepada kejatuhan kemuncak kerjaya keduanya.

Malah sejak kejadian malang yang menimpa Rihanna, stesen radio tidak lagi mahu memainkan lagu Brown dan Brown sendiri dengan rela hati turut mengeluarkan namanya daripada senarai calon Anugerah Nickeledeon Kid’s Choice.

Bagaimanapun, tidak berapa lama selepas timbulnya kisah kolaborasi Rihanna dan Brown di studio, satu laporan dikeluarkan menyatakan tiada kerjasama dilakukan selepas insiden itu.

Desas desus mengenai kolaborasi keduanya berlaku memandangkan Rihanna sedang dalam pembikinan album terbarunya dan keduanya pernah berduet untuk lagu berjudul Stronger tahun lepas. Bagaimanapun lagu itu tidak dikeluarkan.

l Berpisah sementara

Pada saat Brown harus menghadapi pertuduhan di mahkamah kerana perbuatan jenayahnya terhadap kekasihnya, Rihanna mengambil keputusan untuk mencari arah hidupnya sendiri.

Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengembalikan kehidupannya, biarpun keduanya telah berdamai ketika bercuti bersama di Miami dan Los Angeles, Rihanna lebih senang untuk bersendirian. Kali terakhir keduanya dilihat bersama adalah dua minggu lalu di Los Angeles.

“Mereka tidak bersama buat seketika tetapi bukan berpisah,” kata satu sumber. Model dan jurucakap CoverGirl ini juga kelihatan gembira dengan kehidupannya sekarang dan kini tampil dengan gaya rambut baru.

Biarpun hubungannya dengan Brown seolah-olah tergantung dan buah hatinya itu sendiri kelihatan sedih dengan kes yang sedang dihadapi, lain pula halnya dengan Rihanna.

Gadis eksotik itu kelihatan gembira dengan kehidupan solonya, berulang alik ke New York City dan meluangkan masa bersama mentor Jay-Z dan Beyonce dan Brandy.

“Dia kelihatan tidak sabar untuk kembali bekerja dan fokus dengan kerjayanya semula,” kata satu sumber di New York kepada People sambil menambah bahawa percutian Rihanna juga dibuat bagi memberikan ketenangan kepada dirinya dan membuat sesuatu pada satu-satu masa.

Sepanjang meluangkan masa bersendirian, Rihanna bercuti dan sempat pulang ke kampung halamannya. Ramai yang memuji semangatnya. Biar menjauhkan diri daripada Brown, Rihanna tidak pula mengelak daripada paparazzi yang sentiasa memburu dirinya.

Selepas dilihat meninjau sebuah rumah dan berparti di Los Angeles, dia dilihat pula ke Honolulu dengan penuh bergaya sebelum ke New York untuk bertemu teman-temannya sebelum pulang ke Barbados.

Sepanjang minggu itu dia bukan sahaja sibuk dengan kehidupannya malah sumber menyatakan bahawa dia juga kelihatan gembira dan cantik sekali.

TRIVIA RIHANNA

- INSIDEN dibelasah bukan sahaja menghantui kehidupan Rihanna malah dia juga bimbang dan resah, Brown mendedahkan rakaman aksi ranjang mereka.

- Berpisah sementara dengan Brown menyebabkan Rihanna digosipkan dengan bintang Bromance, Frankie Delgado sedangkan kedua-duanya tidak mempunyai hubungan mesra.

- Rihanna gemarkan tatu dan koleksi terbarunya adalah sepucuk pistol yang dicacah di bahagian rusuk kanan yang dibuat oleh seorang pelukis tatu kesukaannya. Dia juga mempunyai tatu di rusuk kiri dan di bahagian pinggul serta beberapa bahagian lain.


Rihanna di sebalik kontroversi


DIA dipukul teman lelakinya sendiri. Gambarnya yang cedera disiarkan dan menjadi tontonan ramai namun tak sampai sebulan selepas kejadian, dia kembali menjalinkan hubungan dengan lelaki tersebut. Robyn Rihanna Fenty nyata mencipta polemik sendiri gara-gara insiden malang itu. Sama seperti kemunculan albumnya Good Girl Gone Bad yang benar-benar meledakkan nama Rihanna, kejadian itu juga mencipta satu lagi kontroversi yang tiada kesudahan.

Masakan tidak, Good Girl Gone Bad memperlihatkan gadis kelahiran Barbados yang eksotik ini bukan lagi seorang gadis sunti yang pemalu.

Sebaliknya pelontar lagu Umbrella yang meledak seantero dunia itu semakin bangga mempamerkan susuk tubuh yang seksi lagi menggiurkan.

Saat sedang menikmati kemasyhuran, gadis berusia 21 tahun yang terkenal dengan potongan rambut pendek penuh bergaya ini turut hanyut dengan cintanya kepada Chris Brown, penggubah lagu Disturbia yang juga penyanyi R&B popular.

Awalnya hanya mempamerkan lagak teman tapi mesra namun akhirnya setahun lalu, kedua-duanya mengakui mengakui saling jatuh cinta.

Namun siapa menyangka buah hati pengarang jantungnya itu tegar mencederakan dirinya, kemudian melarikan diri dan Rihanna terpaksa membuat panggilan kecemasan dengan pengenalan Robyn F.

Peristiwa itu yang berlaku sehari sebelum Anugerah Grammy membuatkan Rihanna yang sepatutnya berduet dengan Brown di pentas anugerah tersebut membatalkan kemunculan.

Malah kerana kejadian itu juga, perancangan konsertnya di Kuala Lumpur yang sepatutnya berlangsung 13 Februari lalu terpaksa ditangguhkan ke satu tarikh yang belum dipastikan. Khabarnya penyanyi kelahiran Barbados itu mungkin akan menjayakan konsertnya di negara ini pada akhir April atau Mei depan.

l Di mana silapnya?

Itu lontaran pertanyaan peminat terhadap kejadian tersebut. Brown, 19, pernah berkata, tidak akan sesekali mengasari seorang wanita apalagi yang dicintainya.

Namun perkara sebaliknya berlaku. Dia kini menghadapi pertuduhan mencederakan dan jika sabit kesalahan mungkin akan menyebabkan dia dipenjara sehingga lima tahun.

Bagaimanapun Brown dalam nada perlahan ketika menghadap hakim di mahkamah pada 7 April lalu mengaku tidak bersalah atas tuduhan tersebut.

Biarpun pengakuan itu menerima reaksi kurang senang daripada kalangan keluarga Rihanna namun ada juga yang beranggapan sikap cemburu buta penyanyi itu mungkin mengundang petaka kepada dirinya.

Namun bagi mereka yang mengenali pasangan ini, Rihanna dan Brown dianggap sebagai pasangan yang sangat menyayangi dan amat mengambil berat antara satu sama lain.

Malah bapa Rihanna, Fenty dikatakan menyukai Brown dan menganggap anak muda itu sebagai seorang yang penuh santun.

“Mereka kelihatan sangat bahagia bersama. Saya tidak tahu di mana silapnya? Saya melihat mereka ketawa, menonton wayang dan berparti,” kata Fenty kepada majalah People baru-baru ini.

Sememangnya sebelum kejadian itu, Brown meninggalkan tanggapan yang amat baik kepada ahli keluarga Rihanna di Barbados yang menganggap dia seorang yang mengambil berat dan lemah lembut.

Namun biar tidak menyangka Brown sanggup mencederakan anak mereka tetapi tindakan Rihanna yang kembali ke pangkuan Brown selepas tiga minggu dia dipukul dan ditinggalkan di tepi jalan sebenarnya lebih memeranjatkan keluarga Rihanna.

Bagaimanapun Rihanna dikhabarkan amat mencintai Brown dan menganggap lelaki itu selalu membuatkan dirinya ‘hidup’ dan seperti seorang remaja.

Pun begitu, biar saling menyintai namun kedua-duanya suka bergaduh dan semasa di Barbados Ogos lalu, mereka dilihat bertengkar ketika sedang seronok berparti di sebuah kelab.

“Cemburu. Itulah yang selalunya menyebabkan mereka bertengkar,” kata satu sumber. Dan sememangnya Rihanna antara gadis yang suka membuatkan buah hatinya itu panas dengan tindakannya serta penampilannya yang seksi.

l Kontroversi

Menariknya tentang Rihanna dan Brown ialah walaupun keduanya sedang menghadapi masa-masa kelam akibat insiden itu, mereka masih dikhabarkan menjalinkan kerjasama.

Malah dalam kekalutan kontroversi itu, Rihanna dan Brown dikatakan telah berduet bersama biarpun ramai menganggap peristiwa itu pencetus kepada kejatuhan kemuncak kerjaya keduanya.

Malah sejak kejadian malang yang menimpa Rihanna, stesen radio tidak lagi mahu memainkan lagu Brown dan Brown sendiri dengan rela hati turut mengeluarkan namanya daripada senarai calon Anugerah Nickeledeon Kid’s Choice.

Bagaimanapun, tidak berapa lama selepas timbulnya kisah kolaborasi Rihanna dan Brown di studio, satu laporan dikeluarkan menyatakan tiada kerjasama dilakukan selepas insiden itu.

Desas desus mengenai kolaborasi keduanya berlaku memandangkan Rihanna sedang dalam pembikinan album terbarunya dan keduanya pernah berduet untuk lagu berjudul Stronger tahun lepas. Bagaimanapun lagu itu tidak dikeluarkan.

l Berpisah sementara

Pada saat Brown harus menghadapi pertuduhan di mahkamah kerana perbuatan jenayahnya terhadap kekasihnya, Rihanna mengambil keputusan untuk mencari arah hidupnya sendiri.

Berusaha bersungguh-sungguh untuk mengembalikan kehidupannya, biarpun keduanya telah berdamai ketika bercuti bersama di Miami dan Los Angeles, Rihanna lebih senang untuk bersendirian. Kali terakhir keduanya dilihat bersama adalah dua minggu lalu di Los Angeles.

“Mereka tidak bersama buat seketika tetapi bukan berpisah,” kata satu sumber. Model dan jurucakap CoverGirl ini juga kelihatan gembira dengan kehidupannya sekarang dan kini tampil dengan gaya rambut baru.

Biarpun hubungannya dengan Brown seolah-olah tergantung dan buah hatinya itu sendiri kelihatan sedih dengan kes yang sedang dihadapi, lain pula halnya dengan Rihanna.

Gadis eksotik itu kelihatan gembira dengan kehidupan solonya, berulang alik ke New York City dan meluangkan masa bersama mentor Jay-Z dan Beyonce dan Brandy.

“Dia kelihatan tidak sabar untuk kembali bekerja dan fokus dengan kerjayanya semula,” kata satu sumber di New York kepada People sambil menambah bahawa percutian Rihanna juga dibuat bagi memberikan ketenangan kepada dirinya dan membuat sesuatu pada satu-satu masa.

Sepanjang meluangkan masa bersendirian, Rihanna bercuti dan sempat pulang ke kampung halamannya. Ramai yang memuji semangatnya. Biar menjauhkan diri daripada Brown, Rihanna tidak pula mengelak daripada paparazzi yang sentiasa memburu dirinya.

Selepas dilihat meninjau sebuah rumah dan berparti di Los Angeles, dia dilihat pula ke Honolulu dengan penuh bergaya sebelum ke New York untuk bertemu teman-temannya sebelum pulang ke Barbados.

Sepanjang minggu itu dia bukan sahaja sibuk dengan kehidupannya malah sumber menyatakan bahawa dia juga kelihatan gembira dan cantik sekali.

TRIVIA RIHANNA

- INSIDEN dibelasah bukan sahaja menghantui kehidupan Rihanna malah dia juga bimbang dan resah, Brown mendedahkan rakaman aksi ranjang mereka.

- Berpisah sementara dengan Brown menyebabkan Rihanna digosipkan dengan bintang Bromance, Frankie Delgado sedangkan kedua-duanya tidak mempunyai hubungan mesra.

- Rihanna gemarkan tatu dan koleksi terbarunya adalah sepucuk pistol yang dicacah di bahagian rusuk kanan yang dibuat oleh seorang pelukis tatu kesukaannya. Dia juga mempunyai tatu di rusuk kiri dan di bahagian pinggul serta beberapa bahagian lain.


Perubahan Ke arah Kedewasaan - Wanita.

Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan.

Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain.

APA ITU REMAJA

Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain.


PERUBAHAN FIZIKAL (Wanita)

1) Buah dada (payudara) mula membesar.
2) Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari.
3) Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan.
4) Jerawat mula tumbuh.
5) Mula didatangi haid
6) Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

USIA REMAJA PENUH CABARAN
SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN
SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG
TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG


Kitaran Haid

1) Hari pertama kedatangan haid . Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain.

2) Pada masa yang sama, ova menjadi matang di dalam ovari.

3) Akibat rangsangan hormon, lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus.

4) Ketika pertengahan kitaran haid, ova dibebaskan dari ovari. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna, ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid


Haid

Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos), kecuali semasa mengandung. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan:

1) Gangguan emosi.

2) Tekanan dalam hidup.


Segunggut

Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih, muram dan cepat marah


Dara

Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan).

Bagi remaja perempuan, dara dikaitkan dengan selaput dara. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan.

Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Jika ini berlaku, gadis itu tetap lagi dikatakan dara


PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI

Bersama perubahan fizikal, akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. Semasa menjangkau usia remaja, anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran.

Tetapi, perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja.



PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN:

1) Perasaan ingin mencari identiti diri

2) Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri

3) Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini.


SOKONGAN SOSIAL

Dalam melalui saat-saat manis alam remaia, anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya, keluarga dan masyarakat.

Alam remaja penuh cabaran dan masalah. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan:

1) Ibubapa.

2) Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya.

3) Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai.

Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda


TIDUR SECUKUPNYA

Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari.

MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar, anda akan lebih kerap berpeluh. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut.

PEMAKANAN YANG SEIMBANG

Jika anda mahu kelihatan ceria, cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. Nasi, mi, bijirin, sayur--sayuran, buah-buahan, ikan, daging, telur, susu dan hasil tenusu serta kekacang. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda.

BERSENAM SECARA TETAP
Senaman akan:

1) Menguatkan otot

2) Menjadikan remaja segar pada waktu siang.

3) Membantu remaja tidur lena di waktu malam.


ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA

lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang, tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka.

Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri.

Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai......

1) Nilai yang ingin anda pilih

2) Memilih rakan sebaya

3) Arah masa depan anda

4) Cita-cita anda

5) Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa


HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI

1) Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda.

2) Hindarkan diri dari pengaruh rokok, dadah dan arak.

3) Amanah

4) Dekatilah diri anda dengan ajaran agama.

5) Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan.

6) Menabung untuk masa depan anda.


ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA.

1) Memahami mengenai perubahan fizikal, emosi, mental dan sosial semasa remaja.

2) Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja.

3) Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda



Perubahan Ke arah Kedewasaan - Wanita.

Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi bentuk tubuh badan dan emosi. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam badan.

Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara sesaorang individu dengan individu yang lain.

APA ITU REMAJA

Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa. Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain.


PERUBAHAN FIZIKAL (Wanita)

1) Buah dada (payudara) mula membesar.
2) Bulu tumbuh di celah ketiak dan bahagian ari-ari.
3) Punggung melebar menunjukkan ciri--ciri kewanitaan.
4) Jerawat mula tumbuh.
5) Mula didatangi haid
6) Suara munkin berubah dari suara keanak-anakan kepada suara yang lebih matang.

USIA REMAJA PENUH CABARAN
SETIAP DETIK PERLU KEPUTUSAN
SESETENGAH KEPUTUSAN PERLU DI BINCANG
TANPA PENGAWASAN KEPUTUSAN PINCANG


Kitaran Haid

1) Hari pertama kedatangan haid . Selalunya pusingan haid berlaku antara 28 hingga 35 hari. Seorang gadis akan mengalami haid selama 3 hingga 6 hari. Tempoh adalah berbeza di antara seorang gadis ke seorang yang lain.

2) Pada masa yang sama, ova menjadi matang di dalam ovari.

3) Akibat rangsangan hormon, lapisan tebal darah yang baru mula terbentuk di dalam uterus.

4) Ketika pertengahan kitaran haid, ova dibebaskan dari ovari. Ova akan bergerak menuju ke uterus melalui saluran fallopian. Sekiranya ova tidak disenyawakan oleh sperrna, ova akan hancur dan dikeluarkan dari tubuh. Lapisan tebal darah di dalam uterus akan dikeluarkan sebagai haid


Haid

Kebiasaannya seorang gadis akan mengalami haid setiap bulan sehingga dia mengalami putus haid(menopos), kecuali semasa mengandung. Bagaimanapun haid mungkin lewat atau tidak teratur dalam keadaan:

1) Gangguan emosi.

2) Tekanan dalam hidup.


Segunggut

Senggugut ialah pengecutan dinding rahim yang kuat semasa hari pertama kedatangan haid setiap bulan. Ia akan menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut dan belakang. Semasa mengalami senggugut seorang gadis mungkin merasa letih, muram dan cepat marah


Dara

Dara adalah istilah yang digunakan untuk remaja lelaki dan perempuan yang belum pernah mengalami perhubungan seks (persetubuhan).

Bagi remaja perempuan, dara dikaitkan dengan selaput dara. Seorang gadis itu dikatakan hilang dara sekiranya selaput dara gadis koyak akibat dari persetubuhan.

Namunbegitu selaput dara juga boleh koyak akibat dari senaman lasak dan kemalangan. Jika ini berlaku, gadis itu tetap lagi dikatakan dara


PERUBAHAN EMOSI DAN PSIKOLOGI

Bersama perubahan fizikal, akan berlaku perubahan emosi dan psikologi. Semasa menjangkau usia remaja, anda mula tertarik kepada remaja berlainan jantina. Perasaan ini adalah normal dan merupakan sebahagian dari proses pembesaran.

Tetapi, perasaan ini perlu dikendalikan dengan bijaksana supaya tidak Menghancurkan masa depan remaja.



PERUBAHAN-PERUBAHAN LAIN:

1) Perasaan ingin mencari identiti diri

2) Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri

3) Ingin mencuba perkara-perkara yng tidak pernah dilakukan sebelum ini.


SOKONGAN SOSIAL

Dalam melalui saat-saat manis alam remaia, anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya, keluarga dan masyarakat.

Alam remaja penuh cabaran dan masalah. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan:

1) Ibubapa.

2) Rakan sebaya: Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya.

3) Guru/ orang dewasa yang boleh dipercayai.

Sertailah program remaja di sekolah ataupun yang dijalankan oleh masyarakat di pesekitaran anda


TIDUR SECUKUPNYA

Remaja memerlukan banyak tenaga untuk membesar. Oleh itu remaja perlu berehat secukupnya. Tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari.

MENJAGA KEBERSIHAN DIRI Semasa membesar, anda akan lebih kerap berpeluh. Oleh itu anda perlu selalu mandi dan mencuci rambut.

PEMAKANAN YANG SEIMBANG

Jika anda mahu kelihatan ceria, cergas dan cerdas anda perlu mengambil makanan yang seimbang. Nasi, mi, bijirin, sayur--sayuran, buah-buahan, ikan, daging, telur, susu dan hasil tenusu serta kekacang. Kesemuanya memainkan peranan penting dalam diet harian anda.

BERSENAM SECARA TETAP
Senaman akan:

1) Menguatkan otot

2) Menjadikan remaja segar pada waktu siang.

3) Membantu remaja tidur lena di waktu malam.


ALAM REMAJA MENGUBAH PANDANGAN ANDA

lbubapa anda merasa gembira kerana anda telah menjadi matang, tetapi mungkin akan merasa sedih kerana kini anda tidak lagi bergantung sepenuhnya dengan mereka.

Anda mungkin menghadapi tekanan utuk memilih antara peraturan ibubapa dengan Kemahuan anda sendiri.

Anda akan mempunyai lebih tanggungjawab samada di rumah mahupun di sekolah. Anda Terpaksa membuat keputusan mengenai......

1) Nilai yang ingin anda pilih

2) Memilih rakan sebaya

3) Arah masa depan anda

4) Cita-cita anda

5) Anda perlu belajar berbincang dan berkongsi perasaan dengan ibubapa. Luahkan perasaan anda dengan ibubapa


HIASILAH DIRI ANDA DENGAN NILAI NILAI-MURNI

1) Hormatilah orang-orang yang lebih tua dari anda.

2) Hindarkan diri dari pengaruh rokok, dadah dan arak.

3) Amanah

4) Dekatilah diri anda dengan ajaran agama.

5) Bantulah rakan yang memerlukan pertolongan.

6) Menabung untuk masa depan anda.


ZAMAN REMAJA ADALAH MENYERONOKAN SEKIRANYA ANDA.

1) Memahami mengenai perubahan fizikal, emosi, mental dan sosial semasa remaja.

2) Mahu belajar dan bertanya mengenai alam remaja.

3) Mahu berkongsi perasaan dan emosi anda dengan ahli keluarga.Hormati dan sayangilah diri serta tubuh badan anda



Cuba Klik tengok apa jadi!