17 March 2009

Thumbs up Setiap Orang Punya Kelebihannya Sendiri, Begitu Juga Anda

Thumbs up Setiap Orang Punya Kelebihannya Sendiri, Begitu Juga Anda

"Kalau kamu membandingkan diri kamu dengan orang lain maka kamu telah menghina diri kamu". Saya pun termenung. Memang apa yang dikatakan adalah betul iaitu Allah itu maha Adil lagi Saksama, Allah jadikan manusia ini tiada bezanya, kita sama hebat tetapi kita tidak serupa.

Jadi di situ kita kena ingatkan diri kita bahawa jangan kita merendah-rendahkan diri, rendah diri itu satu sifat yang baik. Tetapi merendah-rendahkan diri itu menjadi satu kekangan ataupun kelemahan. Jadi macam mana kita nak jadi kaya, kita kena tengok yang pertama....

Di mana kehebatan kita iaitu bakat-bakat kita, semua orang ada bakat-bakat yang tersendiri. bakat ini adalah di mana dia mudah belajar, dia minat, keghairahan atau dia seronok. Contohnya orang ada bakat main gitar, sekali belajar sahaja dah boleh petik dan main lagu. Sebaliknya sekiranya orang yang tiada bakat atau 'tangan bangku', janganlah cuba nak main gitar atau 'bongo' sekalipun, memang susah. Bakat inilah yang akan mendorong atau membantu untuk kita mudah mencapai kejayaan dengan cemerlang.

-Dr Fadzillah Kamsah dalam temubual bersama Irfan Khairi dalam bukunya Mentor Jutawan
__________________
Ya Allah...Kau tempatkanlah Athif Hardy bin Musstafa di kalangan hamba- hambaMu yg beriman......amin...


No comments:

Post a Comment

Pinkygroupsaid

Si peminjam Hati Tinggalkan Tapak

Popular

Total Pageviews